Csodálatos Cantuccini: Olaszország édes ínyencsége
Cantuccini recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
Az olasz gasztronómia számtalan világhírű édességet ajándékozott a világnak, de talán az egyik legismertebb a Cantuccini. Ezt a csodás édességet, amelyet tradicionálisan mandulával készítenek, ma már szinte az egész világon ismerik és szeretik.
Cantuccini
Hozzávalók
Elkészítés
- A mandula egyharmadát összetöröm apró darabokra. A vaníliás cukrot felverem a tojásokkal. A többi hozzávalót összekeverem egy tálban, majd a tojásos masszával összegyúrom egy kemény tésztává.
- Lisztezett felületen két rudat formálok a masszából. Ehhez erősen össze kell nyomkodni a tésztát. A két rúdnak kicsit rövidebbnek kell lennie, mint a sütésre szánt tepsi, melyet sütőpapírral bélelek ki.
- 180°C fokra előmelegített sütőben 30-35 percig addig sütöm, amíg barna lesz és nem lesz puha a tapintása.
- Felvágás előtt hűlni hagyom, majd egy egyenetlen élű késsel 10 mm-es szeletekre vágom.
- Ezután visszahelyezem a sütőpapírra és 200 fokon 10-15 percig pirítom.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A cantuccini, vagy más néven biscotti di Prato, hagyományos olasz sütemény, amelynek szülőhelye Toszkána. A cantuccini szó jelentése „kis sarok”, ami a sütemény alakjára utal. A biscotti (kettős sült) neve arra utal, hogy a süteményt kétszer sütik meg: először rudakban, majd a rudakat felszeletelve, hogy ropogós legyen. Ez a módszer nagyon régi, és már az ókori Rómában is használták, hogy hosszabb ideig eltarthassák a süteményt.
Tálalás:
A cantuccini rendkívül sokoldalú, és többféleképpen tálalható. Az olaszok hagyományosan vin santo, egy édes desszertbor társaságában tálalják. A süteményt a borba mártogatva fogyasztják, ami csodálatos kontrasztot ad a ropogós sütemény és az édes bor között. De remekül illik egy jó erős espresso kávéhoz is, ahol a kávé keserűsége tökéletes ellensúlyozza a cantuccini édességét.
Alternatív Hozzávalók:
A cantuccini nagyon rugalmas sütemény, ami azt jelenti, hogy könnyen variálható a hozzávalók tekintetében. Az alaprecept mandulát használ, de próbálkozhatsz más fajta diófélékkel is, például mogyoróval vagy pisztáciával. Sőt, hozzáadhatsz aszalt gyümölcsöket, mint például cseresznyét vagy mazsolát, hogy még több ízt és textúrát vigyél bele. Csokoládé darabkákat is belekeverhetsz a tésztába, ha szereted a csokoládés ízeket. A fahéjat is lecserélheted más fűszerekre, mint például a szegfűszeg vagy a gyömbér, hogy még több mélységet vigyél az ízbe.
Egészségügyi előnyök:
A cantuccini alapvetően egészséges hozzávalókat tartalmaz, mint például a mandula és a tojás, amelyek jó forrásai a fehérjéknek és egészséges zsíroknak. A mandula magas rosttartalommal rendelkezik, ami segít a jó emésztésben, és segíthet a szívbetegségek megelőzésében is. A cukor mennyisége viszont elég magas ebben a süteményben, így mértékkel fogyassza.
Variációk:
A cantuccini tésztájához adhatsz bele más hozzávalókat is, például:
- Csokoládés cantuccini: Adj hozzá a tésztához kakaóport és csokoládé darabokat a mandula mellett.
- Citromos cantuccini: Adj hozzá a tésztához citromhéjat és citromlevet. Ez ad egy kis savanyúságot és frissességet a süteménynek.
- Aszalt gyümölcsös: Cseréld le a mandulát aszalt gyümölcsökre, mint például cseresznye, mazsola, vagy sárgabarack.
Érdekességek:
A cantuccini kétszeri sütése régi hagyományokra vezethető vissza. Az ókori Rómában már ismerték ezt a technikát, amivel hosszú ideig eltarthatóak voltak a sütemények, mert a kétszeri sütés miatt eltávolították a felesleges nedvességet a tésztából. Ez nagyon hasznos volt hosszú utazások vagy hadjáratok alatt, amikor a katonák tartós élelmiszerekre szorultak.
Ezenkívül a cantuccini nagyon népszerű az olasz karácsonyi ünnepek alatt. Sok család készíti el saját, házi receptje szerint, és ajándékként is adja szeretteinek.