Capellini saláta: Az olasz konyha könnyű és friss étele
Capellini saláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Az olasz konyha egyik legismertebb specialitása a Capellini saláta. Ez az étel rendkívül finom, egyszerű és könnyen elkészíthető. A Capellini saláta egy nagyon népszerű előétel az olasz ételek között, amelyet főleg a forró nyári napokon fogyasztanak. Az olasz konyha híres a friss és egyszerű ízekről, amelyek jól illenek a meleg időjáráshoz, és ez az étel erre tökéletes példa.
Capellini saláta
Hozzávalók
- 25 dkg spagetti
- 25 dkg brokkoli
- 2 evőkanál citromlé
- szerecsendió reszelt
- 15 dkg juhsajt
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál borecet
Elkészítés
- A tésztát sós, olajos vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
- A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, citromos, forró sós vízben két percig főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és meghintjük reszelt szerecsendióval.
- A juhsajtot kockára vágjuk, és a fenti hozzávalókkal együtt tálba tesszük, összekeverjük.
- 2 evőkanál olajat megforrósítunk, és az áttört fokhagymát beletesszük, megfuttatjuk. Levesszük a tűzrõl, hozzákeverjük a maradék olajat és az ecetet, ráöntjük a hozzávalókra, és azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az olasz konyha híres tésztáiról és különleges salátáiról. Ez a Capellini saláta nem más, mint ezeknek a két különlegességnek a keveréke, mely tökéletesen ötvözi a könnyed tésztát a roppanós brokkolival és a pikáns juhsajttal. Az egyszerű öntet pedig csak tovább fokozza az élményt. Ez a saláta egy közepes olasz városban született, amikor egy szakácsnak maradt némi brokkoli és juhsajt, és gyorsan kellett valamit készítenie vendégeinek. Az eredmény olyan lenyűgöző volt, hogy azóta is népszerű fogás lett.
Tálalás:
Ez a saláta hűtve a legfinomabb. A tálaláskor mindenképpen ajánlott még egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, olívaolajjal és juhsajttal megszórni. Ha szereted a friss zöldfűszereket, akkor néhány levél friss bazsalikom vagy petrezselyem is jól illik hozzá. Tálalhatod egyedül, mint könnyű ebéd vagy vacsora, vagy akár grillhúsok mellé köretként is.
Alternatív hozzávalók:
Ez a recept rugalmas, és sokféle hozzávalóval variálható. Ha nincs brokkoli, akkor karfiolt vagy éppen cukkinit használhatsz helyette. A juhsajt helyett próbálkozz feta sajttal vagy mozzarellával. Az olívaolajat meg lehet cserélni avokádóolajra a lágyabb, krémes ízért. A spagetti helyett pedig használhatsz más tésztafajtát is, például fettuccinét vagy linguinit. Ha extra fehérjét szeretnél adni a salátához, akkor néhány darab sült csirke vagy garnélarák is jól illik hozzá.
Egészségügyi előnyök:
A Capellini saláta nem csak ízletes, de egészséges is. A brokkoli tele van rostokkal, amelyek segítik az emésztést, és rengeteg vitaminban és ásványi anyagban gazdag, beleértve a C-vitamint és a kalciumot. A juhsajt is jó forrása a fehérjének és a kalciumnak. Az olívaolaj pedig egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek szív- és érrendszeri előnyökkel járnak.
Variációk:
A Capellini saláta sokféleképpen variálható. Az egyik lehetőség, hogy spenóttal és fokhagymával készíted el, amelyek egészségesek és jól illenek a tésztához. Egy másik opció, hogy grillezett csirke vagy garnélarák darabokat adsz hozzá a salátához, így több fehérjét tartalmaz. Ha szereted a csípős ízeket, akkor adj hozzá egy kevés chili pehelyt vagy friss chili paprikát. Azok számára, akik szeretik a húsmentes ételeket, a juhsajt cserélhető vegán sajtra vagy egyszerűen el is hagyható.
Érdekességek:
A Capellini olaszul azt jelenti, „kis haj”, és ez az egyik legvékonyabb tésztafajta. Hossza miatt gyakran hasonlítják a spagettihez, de sokkal vékonyabb, ezért különleges textúrát ad a salátának. A juhsajt, ami ebben a salátában használva van, hagyományosan a juhok tejből készül, de ma már sokféle variációt találhatunk a piacon, beleértve a kecske- és tehéntejből készült sajtokat is. A szerecsendió pedig eredetileg Indonéziában nő, és számos konyhában használták a világ minden táján, az édességektől a pikáns ételekig.