Capellini tésztasaláta zöldspárgával, rukolával és reszelt sajttal fehér tálban tálalva. Capellini saláta

Capellini saláta

Saláta Tésztasaláta

Capellini saláta – Könnyed olasz tésztasaláta brokkolival és juhsajttal

Capellini saláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Capellini saláta egy ínycsiklandó, mediterrán ihletésű fogás, amely egyszerre friss, tápláló és egyszerűen elkészíthető. A hajszálvékony Capellini tészta, roppanós brokkoli és karakteres juhsajt találkozása tökéletes választás, ha gyors, mégis különleges ebédet vagy vacsorát keresel.

Capellini tésztasaláta zöldspárgával, rukolával és reszelt sajttal fehér tálban tálalva.

Capellini saláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Capellini saláta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás főétel
Konyha Olasz
Főre 2 főre
Kalória 1095 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először készítsd elő a Capellini tésztát. Forralj fel bő vizet egy nagy lábasban, majd adj hozzá egy kevés sót és egy csepp olívaolajat – ez segít abban, hogy a tészta ne ragadjon össze. Tedd bele a tésztát, és főzd „al dente”-re, azaz enyhén haraphatóra, a csomagoláson található útmutató szerint. Ha megfőtt, öntsd le róla a forró vizet, öblítsd át hideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot, és csepegtesd le alaposan.
  • Miközben a tészta fő, készítsd elő a brokkolit. Mosd meg, majd szedd kisebb rózsákra. Egy másik edényben forralj vizet, és adj hozzá 1-2 evőkanál citromlevet, valamint egy kevés sót – ez nemcsak az ízét emeli ki, hanem szép élénk zöld színt is ad a brokkolinak. Dobd a rózsákat a forró vízbe, és főzd őket körülbelül 2 percig, hogy roppanósak maradjanak. Ezután szűrd le, és szintén hagyd jól lecsepegni. Szórd meg egy csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, ami finom, meleg aromát kölcsönöz neki.
  • Vágd fel a juhsajtot apró, egyforma kockákra, hogy minden falatba jusson belőle. Ha kissé sósabb sajtot használsz (például feta típusút), az remekül ellensúlyozza majd a citromos-ecetes dresszinget.
  • Egy nagy keverőtálban egyesítsd a főtt tésztát, a párolt brokkolirózsákat és a juhsajt-kockákat. Locsold meg az egészet 2 evőkanál friss citromlével, majd finoman forgasd össze, hogy az ízek eloszoljanak, de a hozzávalók ne törjenek össze.
  • Egy kisebb serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat. Ha már meleg, add hozzá az áttört vagy nagyon finomra vágott fokhagymát, és pirítsd éppen csak annyi ideig, hogy illatozni kezdjen – vigyázz, nehogy megégjen, mert akkor keserű lehet. Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a maradék 4 evőkanál olívaolajat és a 4 evőkanál borecetet. Ezzel egy könnyű, savanykás-fűszeres öntetet kapsz, ami életet lehel a salátába.
  • Öntsd rá a langyos dresszinget a tésztás keverékre, és óvatosan forgasd át az egészet, hogy minden összetevő bevonódjon az ízes olajos-ecetes öntettel. Azonnal tálalhatod, hogy megőrizze a frissességét és az ízek tökéletes harmóniáját.

Jegyzet

Jó étvágyat a Capellini saláta-hoz!

Kalória

Kalória: 1095kcalSzénhidrát: 107gFehérje: 31gZsír: 61gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 34gKoleszterin: 67mgNátrium: 905mgKálium: 751mgRost: 8gCukor: 7gA-vitamin: 1099IUC-vitamin: 118mgKalcium: 464mgVas: 3mg
Keyword Brokkolis tésztasaláta, Capellini saláta, Capellini tésztasaláta, Citromos dresszing, Egyszerű tésztasaláta recept, Friss saláta capellinivel, Hideg tésztasaláta, Hideg vacsora ötlet nyárra, Mediterrán saláta recept, Olasz tésztasaláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Capellini saláta recepthez:

Mi az a Capellini saláta?

A Capellini saláta egy ízletes és könnyű fogás, amely főként capellini tésztából (ami egy nagyon vékony spagetti típusú tészta), friss zöldségekből, ízlés szerinti sajtból, és egy gazdag, de frissítő dresszingből áll. A saláta jellemzően hidegen szolgálják fel, ami kiválóvá teszi nyári piknikekhez, grillezésekhez vagy könnyű ebédekhez és vacsorákhoz.

Milyen tésztát használhatok, ha nincs Capellini tészta?

Capellini helyett használhatsz vékony spagettit vagy angel hair tésztát, amelyek hasonló textúrát és ízélményt nyújtanak. A lényeg, hogy a tészta legyen vékony és gyorsan főző, hogy jól illeszkedjen a saláta könnyű jellegéhez.

Milyen sajttal helyettesíthetem a juhsajtot?

Ha juhsajt nem áll rendelkezésre vagy valaki nem szereti, helyettesíthető feta sajttal, ami szintén jól illik a mediterrán ízvilághoz, vagy akár mozzarella sajttal egy lágyabb ízért. A sajt választása nagyban befolyásolhatja a saláta karakterét, így érdemes kísérletezni.

Hogyan lehet a salátát előre elkészíteni anélkül, hogy az összetevők megpuhulnának vagy elázna a dresszingben?

A salátát előre is elkészítheted, de a legjobb, ha a dresszinget csak közvetlenül a tálalás előtt kevered hozzá. Az összetevőket külön tárolhatod a hűtőben, és így frissen maradnak. A tészta esetében ajánlott egy kis olívaolajat keverni hozzá, hogy ne ragadjon össze.

Lehet-e a salátát melegen is fogyasztani?

Bár ez a saláta elsősorban hideg előételként vagy könnyű vacsoraként szolgál, semmi sem állítja meg, hogy melegen is tálald, különösen, ha frissen készíted el. A meleg változat különösen jó lehet hűvösebb napokon.

Hogyan lehet variálni a saláta ízét?

A saláta ízét könnyedén variálhatod különböző hozzávalók hozzáadásával vagy elhagyásával. Próbálj ki különböző zöldségeket, mint például cukkini, édes paprika, vagy adj hozzá friss fűszernövényeket, mint a bazsalikom vagy a menta. A citromlé mennyiségével is játszhatsz az ízek finomhangolása érdekében.

Milyen italokkal párosítható a legjobban?

A Capellini saláta friss és könnyű jellege miatt jól illik hozzá a fehérborok széles választéka, különösen a könnyű, gyümölcsös borok, mint a Pinot Grigio vagy egy friss Sauvignon Blanc. A gyerekeknek kínálható gyümölcsös jeges tea vagy frissítő limonádé is tökéletes választás.

Történet:

A Capellini saláta egy könnyed, mégis tápláló fogás, amely az olasz konyha frissességét idézi. Eredetileg a Mediterrán tengerpart vidékén terjedt el, ahol nagy hagyománya van a friss zöldségekkel és citrusos dresszinggel gazdagított könnyű ételeknek. A receptben szereplő juhsajt és brokkoli egyedülálló kombinációja különleges ízharmóniát teremt, miközben megőrzi a mediterrán étkezési kultúra egyszerűségét és természetességét. Ideális választás mindazoknak, akik egy gyorsan elkészíthető, de mégis különleges tésztasaláta receptet keresnek.

Tálalás:

A Capellini salátát érdemes frissen, az elkészítés után azonnal tálalni, hogy a tészta állaga és a zöldségek ropogóssága tökéletes maradjon. Egy nagyobb, lapos kerámiatányérra halmozd fel a salátát, majd díszítsd néhány vékony szelet friss citromkarikával és apróra vágott friss petrezselyemmel vagy bazsalikomlevelekkel. Friss, ropogós ciabatta vagy fokhagymás bagett tökéletes kísérő lehet a salátához, de akár magában is kiváló könnyű ebéd vagy egyszerű vacsora lehet.

Ital ajánló a Capellini saláta mellé:

Gyerekeknek:

  • Citromos jeges tea: Egy frissítő, házilag készített citromos jeges tea, ami nem túl édes, tökéletes választás a gyerekeknek. A citrom természetes savanykássága jól harmonizál a Capellini saláta ízvilágával.
  • Uborkás víz: Az uborka szeletekkel dúsított víz nem csak egészséges, de nagyon hűsítő is. A gyerekek számára izgalmas alternatíva lehet a sima vízzel szemben, ráadásul jól hidratál.
  • Gyümölcs smoothie: Válassz világos, frissítő gyümölcsöket, mint például eper, málna, vagy barack, és készíts belőlük smoothie-t. Ez egy tápláló, de könnyű ital, ami jól illik a saláta mellé.

Felnőtteknek:

  • Sauvignon Blanc: Egy könnyű, gyümölcsös Sauvignon Blanc bor remekül kiegészíti a Capellini saláta ízvilágát. A bor savassága és frissessége tökéletesen harmonizál a saláta citrusos és fűszeres jegyeivel.
  • Aperol Spritz: Az Aperol Spritz egy népszerű olasz aperitif, ami frissítő választás a Capellini saláta mellé. Az ital narancsos, gyógynövényes ízei jól illenek a könnyű és friss salátákhoz.
  • Limettás víz: A limettal dúsított szénsavas víz egy másik frissítő és könnyű ital, ami jól passzol a Capellini saláta mellé. Kiváló alkoholmentes opció, ami mégis különlegesnek érződik.

Alternatív hozzávalók:

A recept változatossága érdekében többféle alapanyaggal is helyettesítheted a hozzávalókat. A juhsajt helyett kipróbálhatod a lágyabb mozzarella sajtot vagy az intenzívebb ízű parmezánt is. Ha nincs kéznél brokkoli, helyette használhatsz friss spárgát, zöldborsót, vagy akár friss bébispenótot is. A Capellini tésztát helyettesítheted spagettivel vagy linguinivel, ha testesebb tésztával készítenéd az ételt. A dresszinghez adott borecet helyett kiváló alternatíva lehet a lágyabb ízű balzsamecet vagy a frissebb ízvilágú almaecet is. Ezekkel a változtatásokkal egyszerűen elkészítheted a saját ízlésedre szabott, egyedi mediterrán tésztasalátát.

Egészségügyi előnyök:

A Capellini saláta számos egészségügyi előnyt kínál, köszönhetően értékes összetevőinek. A benne lévő brokkoli gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban és K-vitaminban, amelyek támogatják az immunrendszert és a csontok egészségét. A hozzáadott juhsajt kiváló kalciumforrás, ami hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. Az ételben található olívaolaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszer működésére. A dresszinghez használt citromlé pedig természetes antioxidánsokkal támogatja a szervezet méregtelenítését és a bőr egészségét.

Variációk:

A Capellini saláta receptjét könnyedén alakíthatod ízlésed szerint. Ha gazdagabb fehérjetartalomra vágysz, adj hozzá grillezett vagy párolt csirkemellet, garnélát, vagy akár füstölt lazacot. Vegetáriánus verzióban gazdagíthatod avokádóval, cherry paradicsommal vagy pirított fenyőmaggal is. Pikánsabb ízvilág érdekében fűszerezheted chilivel vagy szórhatsz rá frissen őrölt feketeborsot. Akár a dresszinget is variálhatod, például készítheted enyhébb mézes-mustáros vagy fűszeresebb, bazsalikomos pestós öntettel is.

Érdekességek:

A Capellini, vagy más néven „angyalhaj”, a legvékonyabb olasz tésztafajta, amelynek főzési ideje mindössze pár perc. Nevét finom és vékony szerkezete miatt kapta, mely szinte légiesen könnyűvé teszi az ételeket. Olaszországban ezt a tésztát gyakran tálalják egyszerű, friss alapanyagokkal, így különösen kedvelt nyári ételként. A receptben szereplő brokkoli az ókori Rómából származik, ahol már akkor is nagyra értékelték tápanyagban gazdag tulajdonságai miatt. Az olasz ételkultúrában a juhsajtok régóta népszerűek, mivel gazdag ízük tökéletesen harmonizál a tészták könnyedségével.

(össznézettség: 608, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése