Charlotte torta – A tökéletes desszert bármely alkalomra
Charlotte torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A Charlotte torta egy igazán mutatós és elegáns desszert, amely tökéletesen alkalmas bármilyen ünnepi alkalomra, vagy akár csak egy különleges vacsora utáni desszertnek is. Az elkészítése nem túl bonyolult, és a különböző változatoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
Charlotte torta
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 doboz őszibarack konzerv
- 6 dl tejszín
- tej
- 2 csomag habfixáló
Elkészítés
- 5 tojásból piskótatésztát készítünk, sütőpapírral bélelt nagy tepsiben megsütjük. Ha elkészült, még melegen, nedves konyharuhában feltekerjük.
- Ha kihűlt, megkenjük sárgabaracklekvárral, és újból feltekerjük, majd ujjnyi vastagra felszeleteljük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tehéntúrót és a vaníliás cukrot. A vaníliás pudingport a tejben felfőzzük, és ha kihűlt, a túrós krémhez keverjük.
- Egy tálcára teszünk egy tortakarimát, melyet sütőpapírral kibélelünk. A piskótaszeletekkel szépen, szorosan a tortamintát belülről körberakjuk (8-10 db csak a széle), utána az alját is kirakjuk a piskótával, jó szorosan, hogy ne legyen üres hely.
- A szeletekkel kirakott tortaformába öntjük a túrós tölteléket. A konzerv őszibarackot (lehet friss őszibarack is) lecsepegtetjük, és kis kockákra vágjuk, majd a krém tetejére halmozzuk. A tejszínt 2 csomag habfixálóval kemény habbá verjük, és a torta tetejére nyomjuk.
- Tetszőlegesen barackkal, marcipánnal, reszelt csokival díszíthetjük, hűtőbe tesszük.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A nevét Charlottehoz köthetjük, akinek a királynéja volt, George III angol király felesége. Charlotte királyné nagyon híres volt a főzőkészségeiről és gyakran készített tortákat és más édességeket. A hagyomány szerint az ő receptje alapján készült el először ez a torta, és ezért nevezték el róla.
Tálalás:
A Charlotte tortát gyakran tálalják tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel, vagy akár egy kis porcukorral meghintve a tetején. Egy szelet torta mellé szervirozhatunk egy kis vaníliafagylaltot vagy egy csésze kávét is, hogy még különlegesebb legyen az étkezés.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs túró a háznál, vagy egyszerűen csak variálni szeretnél, a túró helyett használhatsz mascarponét, ricottát, vagy akár krémsajtot is. A őszibarack konzerv helyett friss őszibarackot, barackbefőttet, vagy akár más gyümölcsöket is használhatsz, mint például eper, málna vagy áfonya. Ha pedig gluténmentes változatot szeretnél készíteni, a lisztet cserélheted mandulalisztre vagy egyéb gluténmentes lisztre.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Charlotte torta egy hagyományosan cukros, tejszínes desszert, amelyet mértékkel kell fogyasztani, néhány hozzávalója jelentős egészségügyi előnyökkel is bír. A túró például magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. Az őszibarack konzervben, ha magas rost- és vitamin A-tartalmú, valamint antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségének megőrzéséhez és az öregedési folyamatok lassításához.
Variációk:
A Charlotte torta sokféleképpen variálható. Például készíthetsz egy epres változatot, ahol az őszibarackot friss vagy konzervált eperrel cseréled ki. Vagy próbáld ki a csokoládés változatot, ahol a túrós tölteléket egy gazdag csokoládékrémmel helyettesíted.
Érdekességek:
Az elnevezése Charlotte királynéról származik, de létezik egy másik torta is, ami szintén az ő nevét viseli – a „Charlottes Russe”. Ez a desszert Oroszországból származik, és hasonlóan a Charlotte tortához, piskótából és krémtöltelékből áll. Az a nézet, hogy mindkét desszert Charlotte királynéról kapta a nevét, mert ő nagyon szerette ezeket a tortákat, és gyakran készített ilyen jellegű édességeket.