Chilimártás

Chilimártás

Mártás Szósz

Mit kell tudni a Chilimártásról?

Chilimártás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A chilimártás az egyik legismertebb és legnépszerűbb mártás a világon. Ez a különleges fűszeres szósz, amelyet a mexikói konyha inspirált, rengeteg ételt feldobhat, és még az unalmasabb ételeket is ízletesebbé teheti. A chilimártás egy igazi ínyencség, amely minden ételhez hozzáadható, és azonnal feldobja az ízét.

Chilimártás

Chilimártás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Chilimártás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 90 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A chilit kettétörjük, kiszórjuk magjaikat, s forró vízzel leöntve legalább egy órát állni hagyjuk.
  • A vöröshagymát és a paradicsomot (amelynek előzőleg lehúztuk a héját) összevágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, s a vízből kivett paprikával az egészet összeturmixoljuk.
  • Egy lábasban az olajat felmelegítjük, beleöntjük a simára turmixolt pépet, vágott petrezselymet, őrölt borsot, sót és egy kevés cukrot, a paprika áztatóvizéből fél decit hozzáteszünk, és sűrűre pároljuk. Ízlés szerint ecettel ízesítjük, és lehűtve adjuk a sültekhez.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Chilimártás-hoz!

Nutrition

Kalória: 90kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 3gZsír: 1gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 1gNátrium: 505mgKálium: 567mgÉlelmi rost: 3gCukor: 12gVitamin A: 2303IUVitamin C: 98mgKalcium: 55mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword mártás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A chilimártás sok konyhában rendkívül népszerű, különösen a dél-amerikai és mexikói ételekben, ahol a chili paprika az egyik alapvető hozzávaló. Ennek ellenére, a chilimártás Magyarországon is kedvelt, ahol a paprika (chili és egyéb fajták) szintén kiemelkedő szerepet tölt be a hagyományos konyhában. Az eredeti receptek gyakran tartalmaznak erős, csípős chilit, de ezt természetesen lehet módosítani az egyéni ízlésnek megfelelően.

Tálalás:

A chilimártás remekül kiegészíti a húsos ételeket, a grillezett zöldségeket, a rizst és a tésztát. Tálalhatjuk a hozzávalók közé keverve, vagy külön tálban, mint kiegészítő mártást. Kiváló választás a barbekjúhoz vagy a piknikhez, és frissítő zöldsalátával vagy friss kenyérrel is tálalhatjuk. Ha van otthon, használhatunk friss fűszernövényeket (pl. koriander) a petrezselyem helyett a tálaláskor.

Alternatív hozzávalók:

A chilimártás készítésénél sokféle hozzávalóval variálhatunk, attól függően, hogy milyen ízeket szeretnénk előhozni. A paradicsomot például cserélhetjük konzerv paradicsomra vagy paradicsompürére, ha éppen nincs kéznél friss paradicsom. Az erős chili helyett használhatunk enyhébb chilifajtákat vagy paprikát, ha kevésbé szeretnénk csípősre az ételt. A fokhagyma helyett használhatunk fokhagymapor is, ha azt szeretnénk. Az olajat pedig cserélhetjük olívaolajra egy mediterrán hangulatért, vagy kókuszolajra egy trópusi ízvilágért. Ha szeretnénk, a végén tehetünk a mártásba egy kis citromlevet vagy lime-levet, hogy még frissebb legyen az íze.

Egészségügyi előnyök:

A chilimártás hozzávalói több egészségre előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek.

  • Chili: A chili paprika capsaicint tartalmaz, ami természetes antioxidáns és gyulladásgátló hatású. Emellett elősegíti az anyagcserét és segíthet a fogyásban.
  • Paradicsom: A paradicsom lycopint tartalmaz, ami szintén erős antioxidáns. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, és hozzájárul a bőr egészségéhez.
  • Fokhagyma: A fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és segít az immunrendszer támogatásában.

Variációk:

A chilimártás receptje számos variációval készíthető.

  • Gyümölcsös chilimártás: Adj hozzá apróra vágott mangót vagy ananászt a mártáshoz egy édes-savanyú csavaráshoz.
  • Csokoládés chilimártás: Adj hozzá kis mennyiségű olvasztott sötét csokoládét a mártáshoz egy gazdag, mély ízért.
  • Csemege chilimártás: Használj csemege chilit a hagyományos chili helyett, hogy csípős, de mégis ízletes és egyedi mártást készíts.

Érdekességek:

A chili paprikát gyakran hozzákapcsolják a fogyáshoz, mivel a benne található capsaicin fokozza az anyagcserét és elősegíti a zsírégetést. Azonban érdemes óvatosan bánni vele, mert túlzott fogyasztása irritálhatja a gyomrot és a beleket.

A chilimártás sokféle ételben használható, és számos kultúrában népszerű. Mexikóban például a tamales, enchiladas, és más hagyományos ételek gyakran tartalmaznak chili mártást. Az indiai konyhában a chutneykhoz és a currykhoz is használnak csípős chili mártást.

(össznézettség: 139, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating