Chilis lencse: az ízletes és egészséges húsmentes ételek egyik kedvence
Chilis lencse recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A lencse a legtöbb ember számára ismert és könnyen hozzáférhető hüvelyes növény. Tápláló és egészséges étel, amely magas fehérjetartalmának köszönhetően kiváló hús helyettesítő lehet a vegetáriánus és vegán ételekben. A Chilis lencse egy pikánsabb változata a hagyományos lencse recepteknek, amely egy kis csavarral szolgál a megszokott ételekhez képest.
Chilis lencse
Hozzávalók
- 50 dkg sertéscomb
- 30 dkg lencse megfőzve
- 10 dkg bacon
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor
- 2 dl alaplé
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál kakukkfű
- chili ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- 1/2 teáskanál római kömény őrölt
- 1 csipet fahéj őrölt
- só
- fekete bors
- 1/2 csokor petrezselyem
- parmezán reszelt
Elkészítés
- A bacont és a vöröshagymát felkockáztam, a konzerv lencsének pedig leöntöttem a levét.
- A bacont olívaolajon ropogósra pirítottam egy magasabb falú serpenyőben, majd kivettem az olajból, helyére pedig a vöröshagymát öntöttem. Kis lángon néhány percig pároltam-pirítottam, a végén pedig belereszeltem a 3 gerezd fokhagymát is.
- A lángot feljebb csavarva hozzákevertem a darált húst, majd időnként átkeverve fehéredésig pirítottam. A darált húshoz adtam a paradicsompürét, amivel 2-3 percig pirítottam, amíg a püré szépen el nem elegyedett a húsos raguval.
- Felöntöttem a vörösborral, elpároltam az alkoholt (a hús szinte száraz legyen a serpenyőben), végül felöntöttem alaplével.
- Fűszereztem sóval, borssal, chilivel, kakukkfűvel, babérlevéllel, római köménnyel és fahéjjal, a paradicsompüré savasságát pedig egy kis cukorral egyensúlyoztam ki. Közepes lángon 20 percig pároltam, időnként egy kis vízzel vagy alaplével lehet pótolni a szaftot.
- A végén elkevertem a raguban a lecsepegtetett lencsét, a petrezselymet és a pirult bacont is. Reszelt sajttal és friss bagettel ettük.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A chilis lencse egy klasszikus comfort food, amely ötvözi a hagyományos magyar konyha gazdagságát a modern, egzotikus ízekkel. A lencse régóta fontos része a magyar gasztronómiának, különösen újévkor, amikor a szerencsét hozónak tartott lencseételeket fogyasztják. A chili hozzáadásával az étel egy egészen új, izgalmas karaktert kap.
Tálalás:
A chilis lencsét frissen főzve, melegen ajánlott tálalni. Tálalhatjuk egy szép nagy tányéron vagy mélytányéron, friss, reszelt parmezánnal a tetején. A parmezán sós íze remekül kiegészíti a lencse földes aromáját és a chili csípősségét. Az étel mellé friss, ropogós bagettet vagy kenyeret is kínálhatunk, amellyel a finom, ízletes szaftot fel lehet tunkolni.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs kéznél sertéscomb, a chilis lencsét elkészíthetjük csirkemell vagy pulykamell használatával is. Vegetáriánus vagy vegán változatban a húst egyszerűen kihagyhatjuk, és hozzáadhatunk több lencsét, vagy felhasználhatjuk a kedvenc húspótlónkat, mint például a tofu vagy a tempeh.
A bacon helyett használhatunk szalonnát, vagy vegetáriánus változatban kihagyhatjuk. A római kömény és a fahéj helyett használhatunk garam masalát vagy curry port, ha szeretnénk egy keletiesebb ízt. A parmezán helyett használhatunk másfajta sajtot, vagy a vegán változatban hagyhatjuk ki.
Az étel íze és csípőssége ízlés szerint szabályozható. Ha kevésbé szeretjük a csípős ételeket, a chilit csökkenthetjük vagy elhagyhatjuk. Ha szeretjük az igazán csípős ételeket, hozzáadhatunk még több chilit, vagy használhatunk cayenne borsot vagy chili porot.
Egészségügyi előnyök:
A chilis lencse igazi tápanyag-bomba, ami számos egészségügyi előnnyel jár. A lencse magas rosttartalma segít az emésztésben, hozzájárul a jóllakottság érzéséhez és támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Ezen kívül a lencse gazdag fehérjében, ami fontos az izomépítésben és a sejtek egészségében.
A chili csípős ízét a kapszaicin nevű vegyület adja, aminek gyulladáscsökkentő hatása van, és segíthet a fájdalom csillapításában. A chili is gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszer működését.
A fokhagyma és a hagyma antimikrobiális hatású, ami segíthet a fertőzések leküzdésében, továbbá gazdagok különböző antioxidánsokban.
Variációk:
A chilis lencsét számos módon variálhatjuk, így minden alkalommal egy kicsit másképp készíthetjük el. Próbáljuk ki például zöldségekkel, mint a sárgarépa, a zeller vagy a paprika. Ha szeretjük a füstös ízeket, adjunk hozzá egy kis füstölt paprikát. Ha szeretnénk egy keletiesebb változatot, használjunk curry port, kókusztejet és adjunk hozzá friss koriandert. Ha szeretjük az édes-savanyú ízkombinációkat, adjunk hozzá egy kis édesített almaborecetet és barna cukrot.
Érdekességek:
Tudta, hogy a chili az amerikai őslakosok táplálkozásának része volt már több mint 6000 évvel ezelőtt? Napjainkban a chili a világ egyik legnépszerűbb fűszernövénye, és számos kultúrában alapvető hozzávaló.
A lencse pedig az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amit már az ókorban is fogyasztottak. A lencsét hagyományosan szerencsehozónak tartják, és sok helyen újévkor fogyasztják, hogy szerencsét hozzon az új évben.