Chilis lencse darált sertéshússal, baconnel és főtt lencsével tálalva, reszelt parmezánnal megszórva fehér tálban Chilis lencse

Chilis lencse

Egytálételek Húsos

Chilis lencse – Fűszeres, magyaros egytálétel darált hússal és baconnel

Chilis lencse recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

Ez a gazdag, házias chilis lencse recept tökéletes választás, ha tartalmas, fűszeres és laktató fogásra vágysz. A darált sertéshús, pirított bacon, chili, és a főtt lencse tökéletes harmóniát alkotnak ebben az egytálételben. Ideális ebédre vagy vacsorára, akár friss bagettel vagy reszelt sajttal tálalva. Próbáld ki ezt a magyaros lencsés ragu változatot, amely egyszerre tápláló és különleges!

Chilis lencse darált sertéshússal, baconnel és főtt lencsével tálalva, reszelt parmezánnal megszórva fehér tálban

Chilis lencse

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Chilis lencse.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 1 hour
Összesen 1 hour 20 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 519 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Ha száraz lencsét használunk, áztassuk be előző este, majd főzzük puhára sós vízben. Konzerv esetén egyszerűen öblítsük le és csepegtessük le a levét.
  • A bacont vágjuk apró kockákra, majd egy magas falú serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajon süssük ropogósra. Ha szépen megpirult, szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre későbbre.
  • Ugyanabban a zsiradékban pároljuk meg a finomra vágott vöröshagymát, körülbelül 4-5 percig, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a reszelt vagy apróra zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább 1 percig, amíg illatozni kezd.
  • Emeljük fel a lángot, és adjuk a serpenyőbe a darált sertéshúst. Pirítsuk, amíg teljesen kifehéredik és kissé megpirul. Ezután keverjük hozzá a paradicsompürét, és további 2-3 percig együtt pirítjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Öntsük hozzá a vörösbort, majd forraljuk fel, hogy az alkohol elpárologjon. Amikor kissé besűrűsödik, adjuk hozzá az alaplevet. Ízesítsük a ragut sóval, borssal, chilivel, kakukkfűvel, római köménnyel, babérlevéllel, és egy csipet fahéjjal. A savasság ellensúlyozására tegyünk bele fél teáskanál cukrot is.
  • Fedő alatt, közepes lángon főzzük a ragut körülbelül 20 percig. Ha szükséges, időközben pótoljuk az alaplevet vagy egy kevés vízzel hígítsuk, hogy ne száradjon ki.
  • A párolás után keverjük hozzá a főtt vagy konzerv lencsét, a korábban félretett ropogós bacont, valamint az apróra vágott friss petrezselymet. Főzzük össze még néhány percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
  • A kész chilis lencsét szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, és kínáljuk mellé ropogós, friss bagettet vagy akár főtt rizst is, ha tartalmasabb ételt szeretnénk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Chilis lencse-hez!

Kalória

Kalória: 519kcalSzénhidrát: 33gFehérje: 39gZsír: 22gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 81mgNátrium: 775mgKálium: 512mgRost: 6gCukor: 4gA-vitamin: 150IUC-vitamin: 6.6mgKalcium: 130mgVas: 6.7mg
Keyword Baconos étel recept, Chilis lencse, Egytálétel recept, Fűszeres lencsés étel, Fűszeres magyaros recept, Fűszeres sertéshúsos ragu, Lencsés egytálétel, Magyar konyha recept, Magyaros lencsés ragu, Olcsó és kiadós ebéd, Sertéscomb recept, Vörösboros ragu
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Chilis lencse recepthez:

Mi az a Chilis lencse?

A chilis lencse egy gazdag és tápláló étel, amely a hagyományos lencsefőzeléket egyedi ízesítéssel és karakterrel ruházza fel. Alapját a megfőzött lencse adja, amelyet különböző fűszerekkel, chili paprikával, valamint további hozzávalókkal, mint például zöldségek, húsok (a recepttől függően lehet sertés, csirke vagy akár vegetáriánus alternatívák), paradicsompüré és néha bor vagy alaplé gazdagít. A chili hozzáadásával az étel pikáns, karakteres ízvilágot kap, míg a lencse és a további összetevők tápláló, kiegyensúlyozott fogást eredményeznek.

Mi teszi a chilis lencsét egészségessé?

A lencse magas rost- és fehérjetartalmú, alacsony a zsírtartalma, és jó forrása a vasnak, magnéziumnak és B-vitaminoknak. A chili és egyéb fűszerek antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat hordoznak.

Hogyan lehet csökkenteni a chilis lencse csípősségét?

A csípősség szabályozására csökkenthetjük a chili mennyiségét, vagy édesebb paprikát használhatunk helyette. Továbbá a kész ételhez adott tejtermékek, mint a joghurt vagy tejföl, enyhíthetik a csípősséget.

Milyen típusú lencsét használjak?

Bármilyen típusú lencse megfelelő, de a leggyakrabban barna, zöld vagy piros lencsét használnak, attól függően, hogy milyen textúrát és ízt szeretnénk elérni.

Mit szolgáljak fel mellé?

A chilis lencsét fogyaszthatjuk önmagában, vagy különböző köretekkel, mint például rizs, kuszkusz, quinoa, vagy friss, ropogós kenyérrel.

Alkalmas a chilis lencse előre elkészítésre és tárolásra?

Igen, a chilis lencse jól tárolható a hűtőszekrényben néhány napig, és tökéletesen alkalmas előre elkészítésre. Sőt, sokan úgy vélik, hogy a második napon még ízletesebb, mivel az ízek tovább érnek és összeolvadnak.

Történet:

A chilis lencse egy ízletes, magyaros egytálétel, amely tökéletes választás a hűvösebb napokon. A lencse alapú ételek hagyományosan a bőséget és szerencsét szimbolizálják, különösen újévkor, de ez a változat egész évben kiváló választás lehet. A darált sertéshús, a pirított bacon, a fűszerek és a vörösbor mélységet és karaktert adnak az ételnek, míg a chili enyhe csípőssége pikáns ízvilágot teremt. Ez a recept a klasszikus magyar konyha és a modern fűszeres ételek találkozása, amely egyszerre laktató, házias és különleges.

Tálalás:

A chilis lencsét érdemes frissen reszelt parmezánnal megszórva, melegen tálalni. A tetejére kerülő sajt kellemesen olvad a forró ételen, még gazdagabbá téve az ízeket. Kínálhatjuk mellé friss, ropogós bagettet, de akár párolt rizs vagy pirított burgonya is jól illik hozzá. Az étel könnyen porciózható, így ideális választás lehet családi ebédhez, baráti vacsorához vagy akár ételhordós munkaebédként is. A tálalásnál érdemes friss petrezselyemmel is megszórni a tetejét, ami frissességet és színt ad a fogásnak.

Ital ajánló a Chilis lencse mellé:

Gyerekeknek:

Alma- és Répalé Mix: Ez az egészséges és frissítő ital tökéletes kísérője a chilis lencse ízletes, de pikáns karakterének. Az alma édessége és a répa földes íze kiválóan kiegyensúlyozza a fűszeres étel ízeit, miközben vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Gyümölcsös Szénsavmentes Limonádé: Egy házi készítésű, friss gyümölcsökből álló limonádé, mint például eper, málna vagy citrom, nemcsak hűsít, de a gyerekek számára is ízletes és egészséges választás. Ez az ital könnyedén hidratálja a gyerekeket, miközben élvezik az étkezést.

Barackos Jégtea: Egy enyhén édesített, hűsítő barackos jégtea remek választás a gyerekek számára. A gyümölcs természetes édességével és a tea antioxidáns tulajdonságaival ez az ital tökéletesen harmonizál a chilis lencse gazdag ízvilágával.

Felnőtteknek:

Vörösbor: A chilis lencse mellé választott könnyű, gyümölcsös vörösbor, mint például egy Pinot Noir vagy egy Merlot, kiválóan kiegészíti az étel ízeit. A bor savassága és gyümölcsössége finom kontrasztot képez a fűszeres, sűrű raguval.

Craft Sör: Egy karakteres, ízletes craft sör, különösen az amber vagy pale ale típusok, remekül illenek a chilis lencse mellé. A sör keserűsége és malátás ízei kiválóan ellensúlyozzák az étel csípősségét és gazdagságát.

Fűszeres Bloody Mary: A felnőttek számára egy pikáns Bloody Mary koktél kínál egyedi ízélményt a chilis lencse mellé. A koktél fűszeressége és gazdag zamatvilága kiegészíti az étel ízeit, miközben a zöldséglevek frissítő hatásúak.

Alternatív hozzávalók:

Ez a recept könnyen alakítható az elérhető alapanyagok vagy egyéni igények szerint. A sertéscomb helyett használhatunk marhahúst, csirkemellet, vagy akár vegetáriánus változatban hús helyett pirított gombát vagy sült padlizsánt is. A bacon elhagyható, vagy helyettesíthető füstölt tofuval a húsmentes verzióhoz. Aki nem szeretne bort használni, az vörösbor helyett használhat egy kevés balzsamecetet vagy gránátalmaszirupot a savasság kiegyensúlyozására. Az alaplé lehet zöldségalaplé, a parmezán pedig cserélhető reszelt trappistára vagy növényi sajtra vegán változat esetén. A fűszerezés is rugalmas: a római kömény, a kakukkfű vagy a fahéj kihagyható vagy helyettesíthető más kedvenc fűszerkeverékkel.

Egészségügyi előnyök:

A lencse kiváló növényi fehérjeforrás, emellett rendkívül gazdag rostban, vasban, folsavban és más fontos ásványi anyagokban. A rendszeres lencsefogyasztás segíthet a koleszterinszint csökkentésében, hozzájárul az egészséges emésztéshez, és támogatja a vércukorszint stabilizálását is. A csípős chili serkentheti az anyagcserét és gyulladáscsökkentő hatással is bírhat. A fokhagyma és vöröshagyma természetes immunerősítők, míg a vörösbor kis mennyiségben antioxidánsokban gazdag. Ez a chilis lencse recept tehát nemcsak laktató és finom, hanem tápláló és egészséges választás is lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként.

Variációk:

A chilis lencse recept sokféleképpen variálható, attól függően, hogy milyen hozzávalók állnak rendelkezésünkre vagy milyen diétát követünk. A húsos változat helyett készíthetjük vegán lencsés ragu formájában, például gombával, sütőtökkel, vagy padlizsánnal gazdagítva. A húsos verzióban a darált sertéshús helyettesíthető darált marhával, csirkehússal vagy akár kolbásszal is a karakteresebb ízért. A fűszerezés is szabadon alakítható: több chili vagy füstölt paprika hozzáadásával még intenzívebb ízvilág érhető el. Akik szeretik a nemzetközi konyhákat, kipróbálhatják mexikói babos változatban, vagy indiai fűszerekkel (pl. garam masala, kurkuma) kombinálva.

Érdekességek:

A lencsét már évezredekkel ezelőtt is használták a konyhákban – a Föld egyik legrégebbi termesztett hüvelyes növénye. A magyar konyhában hagyományosan újévi szerencsehozó ételként tartják számon, de a modern receptek, mint ez a chilis lencse, izgalmas módon újítják meg a klasszikus hagyományokat. A chili és lencse párosítása nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem egyesíti a keleti fűszerek és a magyaros alapok legjavát. A világ különböző részein hasonló ételek készülnek – például a mexikói chili con carne, vagy a közel-keleti lencsés raguk, így ez a recept kiváló példa a kultúrák gasztronómiai találkozására.

(össznézettség: 744, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése