Frissen sült fahéjas-cukros churros csokoládéöntetbe mártva, fehér tálalóedényben. Churros

Churros

Fánk Tészták

Churros recept – Ropogós, fahéjas spanyol édesség házilag

Churros recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 23 perc.

Fedezd fel a klasszikus spanyol churros recept egyszerű, házi változatát! Ez a ropogós, fahéjas cukorba forgatott spanyol desszert tökéletes választás egy különleges ebéd vagy vacsora utáni édességként. A házi churros könnyen elkészíthető, és mártogatósokkal tálalva garantáltan mindenkit elvarázsol.

Frissen sült fahéjas-cukros churros csokoládéöntetbe mártva, fehér tálalóedényben.

Churros

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Churros.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 8 minutes
Összesen 23 minutes
Fogás desszert
Konyha Spanyol
Főre 4 főre
Kalória 355 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 csésze víz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1/2 teáskanál
  • 7.6 dkg vaj
  • 12.5 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj ízlés szerint

a sütéshez:

  • olaj

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb serpenyőbe vagy mélyebb lábasba önts elegendő olajat úgy, hogy az kb. 5 cm magasan álljon benne. Kezdd el közepes hőfokon melegíteni az olajat – ezalatt elkészítheted a tésztát. Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen a sütéshez, de ne füstöljön!
  • Egy közepes méretű lábasba öntsd bele a vizet, add hozzá a barna cukrot, a sót és a vajat. Közepes lángon kezd el melegíteni, miközben időnként megkevered. Addig melegítsd, míg a vaj teljesen elolvad, és a cukor is feloldódik a vízben.
  • Amint a vaj és cukor elegyedett, vedd le a lábast a tűzről. Szitáld bele a lisztet a forró keverékbe, és azonnal kezd el gyorsan keverni, fakanállal vagy spatulával. A tészta sűrű, egynemű masszává fog összeállni, ami kissé elválik az edény falától – ez így van rendjén.
  • Hagyd a tésztát kicsit hűlni 2-3 percig, hogy a tojás ne főjön meg benne. Ezután egyenként add hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot. Minden tojás után alaposan keverd el a masszát, amíg fényes, sima állagot nem kapsz. A tészta kicsit ragacsos lesz, de jól nyomható.
  • Töltsd bele a masszát egy erős habzsákba, amelynek végére csillag alakú díszítőcsövet (csillagcsőrt) tettél. Ez adja majd a churros jellegzetes formáját és mintáját.
  • Ha az olaj már kellően forró (kb. 180°C), nyomj 10–15 cm hosszúságú tésztacsíkokat az olajba. Ollóval vagy késsel segíthetsz levágni a tésztát a habzsákról. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy minden darab egyenletesen sülhessen. Süsd a churrosokat aranybarnára, oldalanként kb. 2–3 percig. Ha szép aranyszínűek és ropogósak, szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassák.
  • Egy tálban keverd össze az előre kimért cukrot és a fahéjat. Míg még melegek a churrosok, forgasd meg őket ebben a keverékben, hogy kívül finom, ropogós fahéjas cukorbevonatot kapjanak.
  • A churrosokat frissen, még melegen érdemes tálalni. Tökéletes desszert önmagában is, de kínálhatsz mellé csokoládé- vagy karamellmártogatóst is, hogy még különlegesebb legyen az élmény.

Jegyzet

Jó étvágyat a Churros-hoz!

Kalória

Kalória: 355kcalSzénhidrát: 43gFehérje: 6gZsír: 18gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTranszzsír: 1gKoleszterin: 123mgNátrium: 450mgKálium: 80mgRost: 1gCukor: 19gA-vitamin: 595IUC-vitamin: 0.02mgKalcium: 34mgVas: 2mg
Keyword Churros, Desszert vacsora után, Fahéjas édesség, Házi churros, Házi spanyol fánk, Klasszikus churros, Olcsó desszert recept, Spanyol desszert, Spanyol édesség, Tésztás desszert, Tojásos tészta recept, Villámgyors édesség
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Churros recepthez:

Mi az a churros?

A churros egy klasszikus, spanyol eredetű desszert, amely hosszúkás, bordázott formájáról ismert. Külsőre hasonlít a fánkra, de tésztája egyszerűbb és ropogósabb. A churros tésztája főtt vizes vaj- és lisztkeverékből készül, amelyhez tojást adnak, majd csillagcsőves habzsákból olajba nyomva, aranybarnára sütik. Ezután fahéjas cukorba forgatják, és melegen tálalják – gyakran csokoládé- vagy karamellmártással.

Honnan származik?

A churros eredete Spanyolországhoz köthető, ahol már évszázadok óta készítik ezt a különleges sült édességet. A legelterjedtebb elmélet szerint a churrost eredetileg a spanyol pásztorok találták fel, akik a hegyekben élve egyszerű, tűzön is elkészíthető tésztás desszertet kerestek. Mivel nem fértek hozzá friss kenyérhez, lisztből, vízből és zsírból készítettek egy sűrű tésztát, amit forró olajban sütöttek ki – így született meg a churros alapreceptje.

Mit szolgálnak fel általában a churrossal?

A churrost hagyományosan fahéjas cukorba forgatva tálalják, de az élményt még teljesebbé teszi, ha valamilyen finom mártogatós szósszal kínálják. A legnépszerűbb kísérő a sűrű forró csokoládé öntet, amelybe a frissen sült, ropogós spanyol édességet mártogatni lehet – ez különösen elterjedt Spanyolországban és Latin-Amerikában.

Mi a titka a tökéletes külső textúrájának?

A tökéletes churros kívül ropogós, belül pedig könnyed és puha – ennek titka elsősorban a megfelelő sütési hőmérséklet és a jól elkészített tészta. A tésztának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a formáját, de ne legyen túl kemény. A forró, kb. 180 °C-os olajban gyorsan sül meg a tészta kívülről, így kialakul az aranybarna, ropogós kéreg, miközben a belseje puha marad. Ha túl hideg az olaj, a churros megszívja magát zsiradékkal és elázik; ha túl forró, megég a külseje, mielőtt belül átsülne. A jól beállított sütési idő és hőfok tehát elengedhetetlen a tökéletes külső textúra eléréséhez.

Miért érdemes csillag alakú nyomócsövet használni a churros elkészítéséhez?

A csillag alakú nyomócső segít megteremteni a jellegzetes formáját és textúráját. A barázdák segítenek a külső részének ropogósra sülésében, miközben a belseje puha és légnemű marad.

Történet:

A churros eredetileg egy spanyol desszert, amely az évszázadok során világszerte népszerűvé vált. Az elkészítése egyszerű, mégis lenyűgöző édesség, amelyet gyakran fahéjas cukorral forgatva tálalnak. A klasszikus churros recept olcsó alapanyagokból készül, így ideális választás lehet egy gyors ebéd utáni édességként vagy hétvégi desszert vacsora után. A ropogósra sült tésztarudak hagyományosan olajban sütve készülnek, és gyakran csokoládémártással kínálják őket.

Tálalás:

A frissen sült churros akkor a legfinomabb, ha azonnal, még melegen tálaljuk. Tökéletes választás egy hangulatos vacsora lezárásaként vagy egy gyors házi édességként is. A fahéjas cukorral bevonva önmagában is ínycsiklandó, de különlegessé tehető egy adag csokoládé- vagy karamellmártogatóval. Ez a spanyol édesség kiválóan illik egy baráti összejövetelhez vagy akár ünnepi alkalomra is. A házi churros recept egyszerűsége lehetővé teszi, hogy mindig friss és ropogós finomságot kínálj.

Ital ajánló a Churros mellé:

Gyerekeknek:

  • Tej: A klasszikus tej remekül harmonizál az édességével és fahéjas ízével. Melegen vagy hidegen is fogyasztható.
  • Kakaó: Egy bögre forró kakaó, különösen hideg napokon, tökéletes kiegészítője lehet a frissen sütött churrosnak.
  • Gyümölcslevek: Frissítő gyümölcslevek, mint az almalé vagy narancslé, könnyedebb, gyümölcsös ízt adnak az étkezéshez.

Felnőtteknek:

  • Spanyol kávé: Egy erős, aromás spanyol kávé, mint a cortado vagy a café con leche, jól kiemeli az édességét.
  • Hot Chocolate: A sűrű, gazdag spanyol forró csokoládé, ami sokkal intenzívebb, mint a hagyományos forró kakaó, igazi élvezetet nyújthat egy felnőtt számára.
  • Sangria: Bár nem szokványos párosítás, egy könnyű, gyümölcsös sangria kellemes kontrasztot alkothat a churros édességével, főleg nyári estéken.

Alternatív hozzávalók:

A churros házilag sokféleképpen variálható, ha egy kis változatosságra vágysz. A liszt egy része helyettesíthető teljes kiőrlésű liszttel, vagy gluténmentes verzióval, így a recept diétásabban is elkészíthető. A barna cukor helyett használhatsz nádcukrot vagy kókuszcukrot. A vanília kivonat helyett kipróbálhatod narancsaromával vagy mandulaaromával, hogy különlegesebb ízvilágot kapjon. A tojásos tészta receptje jól bírja az ízesítést, így akár egy kevés reszelt citromhéjat is adhatsz a tésztához. A házi spanyol fánk ezekkel a változtatásokkal is megőrzi eredeti ropogós állagát.

Egészségügyi előnyök:

Bár a recept elsősorban egy klasszikus, édes spanyol desszert, néhány okos alapanyagcserével egészségesebbé is tehető. A házi churros előnye, hogy te szabályozhatod a cukor- és zsiradéktartalmát. A barna cukor helyett például használhatsz alternatív édesítőket, a vaj helyettesíthető kókuszolajjal, és a tészta készülhet teljes kiőrlésű liszttel is. A tojásos tészta receptje jól variálható, és ha sütés helyett sütőben készíted el, kevesebb zsiradékot használhatsz – így a házi édesség kalóriaszegényebb lehet.

Variációk:

A churros házilag sokféleképpen ízesíthető és variálható. A klasszikus fahéjas cukor mellett készítheted kakaóporral, vaníliás cukorral, vagy akár reszelt narancshéjjal is. A mártogatóssal tálalt házi churros különösen népszerű: csokoládé-, karamell-, vagy vaníliaszósz is tökéletes hozzá. A tésztába keverhetsz mandulalisztet is, hogy diós ízvilágot adj neki. Ha a hagyományos olajban sütés helyett a churrost sütőben sütöd, egészségesebb változatot kapsz, amely még mindig ropogós marad. Ez az egyszerű recept jól alkalmazkodik az ízlésedhez és étrendedhez.

Érdekességek:

A churros története egészen a spanyol pásztorokig nyúlik vissza, akik először készítették ezt a könnyen elkészíthető, laktató tésztát. A spanyol édesség azóta meghódította a világot, és ma már Dél-Amerikától Ázsiáig mindenhol népszerű. Mexikóban például sűrű forró csokoládéval fogyasztják, míg Argentínában édes tejkaramellába mártják. A churrost gyakran nevezik „spanyol fánknak” is, mivel elkészítési módja hasonlít a klasszikus fánkhoz. A klasszikus churros recept a világ egyik legismertebb utcai édessége lett, és gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy vásárokban.

(össznézettség: 333, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése