Cigánypecsenye hasábburgonyával – Klasszikus magyar recept ropogós szalonnával
Cigánypecsenye hasábburgonyával recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A cigánypecsenye hasábburgonyával az egyik legkedveltebb klasszikus magyar főétel, amelyben a fokhagymás sertéstarja, a paprikás lisztbe forgatott sült hús és a ropogós szalonnaszeletek ízletes harmóniát alkotnak. Ez a kiadós, magyaros húsétel nemcsak vasárnapi ebédre, hanem bármilyen alkalomra tökéletes választás. Tálaljuk friss hasábburgonyával, barackbefőttel vagy tartármártással, és élvezzük a hagyományos ízeket egy modern konyhában elkészítve.
Cigánypecsenye hasábburgonyával
Hozzávalók
- 6 szelet sertéstarja
- só
- bors
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj
- 4 evőkanál liszt
- 1/2 kiskanál fűszerpaprika
- 5 szelet szalonna vékony
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a sertéstarja szeleteket, majd tegyük őket egy vágódeszkára, és húsklopfolóval óvatosan verjük ki mindegyiket, hogy a hús porhanyósabb legyen, és egyenletesen süljön majd át. Ezután mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A fokhagymagerezdeket hámozzuk meg, nyomjuk át fokhagymanyomón, majd az apróra zúzott fokhagymával jól dörzsöljük be a húsok mindkét oldalát. Fontos, hogy csak az apróra zúzott fokhagymát használjuk, mert a nagyobb darabok könnyen megégnek, és keserűvé tehetik az ételt.
- A befűszerezett hússzeleteket helyezzük egy tálba vagy dobozba, fedjük le, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy az ízek jól átjárják a hús rostjait. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
- Egy mélyebb tányérban keverjük össze a lisztet és az őrölt fűszerpaprikát. A pihentetett hússzeleteket vegyük ki a hűtőből, és egyenként forgassuk bele alaposan a paprikás lisztkeverékbe. Ez a réteg nemcsak finom ízt ad, de segít megőrizni a hús szaftosságát is a sütés során.
- Hevítsünk fel bő olajat vagy zsírt egy nagyobb serpenyőben, és közepes lángon süssük meg a húsokat. Mindkét oldalukat kb. 3–4 percig süssük, amíg szép aranybarna kéreg nem alakul ki rajtuk. Nem kell teljesen átsütni, mert a sütőben még tovább fog készülni.
- Az elősütött hússzeleteket helyezzük egy hőálló tepsibe. Mindegyik szelet tetejére fektessünk egy-egy vékonyra szelt, beirdalt szalonnacsíkot, ami majd szépen megpirul, és finom szaftot enged a húsra. A serpenyőből visszamaradt zsiradékot öntsük a húsokra, ez extra ízt ad az ételnek. Öntsünk hozzá körülbelül 1 deciliter vizet is, hogy a sütés során legyen egy kis gőz, ami segíti a hús puhulását. A tepsit tegyük 220 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük a húst körülbelül 30 percig.
- A sütés alatt időnként ellenőrizzük a húst. Ha a víz elpárolgott, és a hús még nem elég puha, nyugodtan adjunk hozzá egy kevés vizet, és süssük tovább. A hőfokot ne vegyük lejjebb, mert akkor a hús kiszáradhat. A lisztes réteg védi a húst a kiszáradástól, így nincs szükség letakarásra.
- A kész cigánypecsenyét forrón tálaljuk, lehetőleg frissen sült, ropogós hasábburgonyával. Remekül illik mellé egy-két szelet barackbefőtt, de egy friss tartármártással is mennyei. Friss kenyérrel és savanyúsággal is kínálhatjuk.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Cigánypecsenye hasábburgonyával recepthez:
Cigánypecsenye egy népszerű magyar étel, amely sertéshúsból készül, leggyakrabban sertéstarjából. A hús szeleteket először kiklopfolják, majd fűszerezik sóval, borssal és zúzott fokhagymával. A fűszerezett húsokat lisztbe és pirospaprikába forgatják, majd bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon megpirítják. A sütés utolsó szakaszában a húsra szalonnaszeleteket helyeznek, és együtt sütik tovább a sütőben, míg a hús megpuhul. Tipikusan hasábburgonyával tálalják, ami a szaftos, ízes hús mellé tökéletes köretet biztosít. A Cigánypecsenye ízletes, szaftos étel, amely kiváló választás ebédre vagy vacsorára, és jól illeszkedik a magyar konyha gazdag húskészítményeinek sorába.
Hagyományosan sertéstarját használnak, de csirke- vagy borjúhús is jó alternatíva lehet, ha valaki könnyebb vagy különböző ízvilágot szeretne.
Legalább egy órán át célszerű pácban tartani, de ha több idő áll rendelkezésre, akár egy éjszakán át is pihentethető a hűtőben a hús, hogy még ízletesebb legyen.
Igen, előre is elkészíthető, és újramelegíthető, bár a frissen sült hús íze és állaga általában jobb. Ha előre készítjük, tároljuk hűtőben, és melegítsük át sütőben vagy mikrohullámú sütőben.
Jól illik hozzá rizs, párolt zöldségek, vagy akár egy könnyű saláta is. Ezek az alternatív köretek segíthetnek változatosabbá tenni az étkezést.
További ízesítésre használható majoránna, kakukkfű, vagy rozmaring is, amelyek jól kiegészítik a fokhagyma és paprika ízét.
A lisztbevonat segít megőrizni a nedvességet a húsban. Fontos, hogy ne süsd túl a húst, és ha szükséges, pótolj vizet a sütés közben, hogy ne száradjon ki.
Történet:
A cigánypecsenye a magyar konyha egyik igazi klasszikusa, amelyet gyakran készítenek vasárnapi ebédként vagy ünnepi alkalmakra. A sertéstarjából készült fokhagymás, paprikás hús ízvilága a hagyományos magyaros fűszerezést idézi. Már a régi időkben is népszerű volt a szalonnával sült sertéshús, hiszen kiadós, laktató és rendkívül ízletes fogás. A paprikás lisztbe forgatott hús kívül ropogós, belül szaftos marad, ami különösen vonzóvá teszi ezt az ételt a húsos magyar receptek kedvelőinek körében.
Tálalás:
A kész cigánypecsenyét leggyakrabban frissen sült hasábburgonyával tálaljuk, de remekül illik hozzá a párolt rizs vagy egy adag tepsis burgonya is. A hús tetején ropogósra sült szalonnaszeletek nemcsak látványosak, hanem tovább fokozzák az étel karakteres, magyaros ízvilágát. A köret mellé gyakran kerül egy-két szelet barackbefőtt vagy egy adag házi tartármártás, amelyek üdítően ellensúlyozzák a hús gazdag zamatát. Egy friss savanyúság vagy uborkasaláta is jól passzol ehhez a kiadós fogáshoz.
Ital ajánló a Cigánypecsenye hasábburgonyával mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-szőlőlé: Frissítő és egészséges választás, mely jól harmonizál a Cigánypecsenye ízvilágával. A természetes gyümölcslevek kellemesen kiegyensúlyozzák a fűszeres, szaftos hús ízeit.
- Gyümölcsös ízesítésű buborékvíz: Enyhe ízesítéssel és szénsavas hatással, ez a választás vidámmá teszi az étkezést, anélkül, hogy túl sok cukrot tartalmazna.
- Barack- vagy almás jegestea: Hűsítő és könnyed, nem túl édes ízű, ami remekül illik a szaftos, ízes hús mellé, különösen a nyári hónapokban.
Felnőtteknek:
- Szénsavas ásványvíz citrommal vagy mentával: Egyszerű, de elegáns választás, ami segít megőrizni az étel ízének tisztaságát, miközben frissít és hidratál.
- Vörösbor: Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, mint a Pinot Noir vagy egy könnyedebb Merlot, remekül kiegészítheti a Cigánypecsenye gazdag ízeit, anélkül, hogy elnyomná azokat.
- Sör: Egy világos vagy közepes testességű lager típusú sör jó választás lehet, különösen, ha a Cigánypecsenye mellé hasábburgonyát szolgálnak fel. A sör kesernyéssége kiválóan ellensúlyozza a hús zsíros, szaftos ízeit.
Alternatív hozzávalók:
Bár a klasszikus cigánypecsenye recept sertéstarjával készül, bátran kipróbálhatjuk más húsfajtákkal is. Jó választás lehet a karaj, ha soványabb húsra vágyunk, de a csontos csirkemell is finom alternatíva. A szalonna helyett használhatunk füstölt kolbászt, ha pikánsabb ízekre vágyunk. A fokhagyma mennyiségét ízlés szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük, a fűszerpaprika helyett pedig akár csípős paprika is kerülhet a lisztes keverékbe. A sütéshez használt sertészsír helyett napraforgóolajat vagy kacsazsírt is használhatunk, attól függően, milyen karaktert szeretnénk adni az ételnek.
Egészségügyi előnyök:
A sertéshús, különösen a sertéstarja, értékes fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a szervezet regenerációjában. A fokhagyma nemcsak ízesíti az ételt, de ismert gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásáról is, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez. A házi készítésű, bő olajban vagy zsíron sült húsok esetén fontos a mértékletesség, de ha minőségi alapanyagokból, otthon készítjük el a cigánypecsenyét, kontrollálhatjuk a zsiradék mennyiségét is. A házi hasábburgonya vitaminokat, rostokat tartalmaz, ha friss burgonyából, héjával együtt készítjük el.
Variációk:
A cigánypecsenye receptje sokféleképpen variálható. A sertéstarja helyett használhatunk karajt, ha zsírszegényebb megoldást keresünk, de a csirkecombfilé is kiváló alternatíva lehet. A lisztes panírt helyettesíthetjük kukoricaliszttel vagy zsemlemorzsával, attól függően, milyen textúrára vágyunk. Ha pikánsabb ízeket szeretnénk, a fűszerpaprika mellé tehetünk egy csipet csípős őrölt paprikát, vagy fűszerezhetjük rozmaringgal, kakukkfűvel is. A köretet is variálhatjuk: a hasábburgonya mellett jól illik hozzá a burgonyapüré, párolt zöldség, tarhonya, de akár friss salátával is tálalható egy könnyedebb változatban.
Érdekességek:
A cigánypecsenye elnevezésének eredete nem teljesen tisztázott, de az biztos, hogy a recept régóta része a magyar gasztronómiai hagyománynak. A régi időkben gyakran készült vásárok, búcsúk idején, amikor a frissen sült, szalonnával gazdagított húsételek nagy népszerűségnek örvendtek. A fokhagymás, zsíros sült hús mindig is a laktató, falusi konyhák jellegzetes eleme volt, amit generációk adtak tovább. A cigánypecsenye mára szinte minden magyar étterem kínálatában megtalálható, és sok háziasszony saját változatban készíti, családi titkos fűszerezéssel vagy egyedi körettel.