Cigánypecsenye hasábburgonyával: Aranybarna sült sertésszeletek szalonnaszeletekkel a tetején, ropogós hasábburgonyával és két sárga paprikával egy sárga tányéron. Cigánypecsenye hasábburgonyával

Cigánypecsenye hasábburgonyával

Húsételek Sertés

Cigánypecsenye hasábburgonyával – Az ízek harmóniája

Cigánypecsenye hasábburgonyával recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A Cigánypecsenye hasábburgonyával egy klasszikus étele a magyar konyhának. Az ízletes, sült hús és a ropogós hasábburgonya együttesen varázsolja el az ízlelőbimbókat. 

Cigánypecsenye hasábburgonyával: Aranybarna sült sertésszeletek szalonnaszeletekkel a tetején, ropogós hasábburgonyával és két sárga paprikával egy sárga tányéron.

Cigánypecsenye hasábburgonyával

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cigánypecsenye hasábburgonyával.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 3 főre
Kalória 910 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst mossuk meg alaposan, majd klopfoljuk ki. A szeleteket egyenként sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Fontos, hogy apró legyen a fokhagyma, lehetőleg fokhagymakinyomón nyomjuk át, és a nyomóban maradt nagyobb darabokat már ne használjuk fel. Ezek a sütés során megégnek és ettől a hús keserű lesz. Hűtőbe tesszük és ebben a pácban hagyjuk állni legalább egy órát.
  • A lisztet és a pirospaprikát összekeverjük egy tányérban. Ezt követően a húst kivesszük a hűtőből és a lisztes keverékben jól megforgatjuk a szeleteket. Utána süthetjük is. 3-4 percig bő, forró zsírban közepes lángon megsütjük a hús mindkét oldalát, majd egy tepsibe helyezzük őket.
  • A szeletekre ráhelyezzük a beirdalt szalonnaszeleteket. A serpenyőből a zsírt ráöntjük a húsra, majd adunk hozzá kb. egy deci vizet és Betesszük a 220°C fokos előmelegített sütőbe. A lisztbevonat megóvja a húst a kiszáradástól, lefedni, fóliázni nem kell. A sütés vége fele ellenőrizzük, hogy mennyire puhult, sült meg a hús. Ha úgy találjuk, hogy még nem elég puha, és a víz elpárolgott, még egy kis víz hozzáadásával tovább sütjük. A hőfokot ne vegyük lejjebb, mert kiszáradhat. A sütés idő kb. fél óra. Hasábburgonyával a legfinomabb szerintem, de más körettel is kínálhatjuk. Most egy-két szem barackbefőttet tettem mellé, máskor tartármártással tálalom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Cigánypecsenye hasábburgonyával-hoz!

Tápérték

Kalória: 910kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 58gZsír: 66gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 26gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gKoleszterin: 175mgNátrium: 1569mgKálium: 998mgÉlelmi rost: 1gCukor: 0.1gVitamin A: 50IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 50mgVas: 5mg
Keyword Barackbefőtt, Cigánypecsenye, Főétel, Hasábburgonya, Magyar konyha, Pácolás, Panírozás, Sertéstarja, Sütés, Szalonna, Tartármártás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Cigánypecsenye hasábburgonyával recepthez:

Mi az a Cigánypecsenye hasábburgonyával?

Cigánypecsenye egy népszerű magyar étel, amely sertéshúsból készül, leggyakrabban sertéstarjából. A hús szeleteket először kiklopfolják, majd fűszerezik sóval, borssal és zúzott fokhagymával. A fűszerezett húsokat lisztbe és pirospaprikába forgatják, majd bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon megpirítják. A sütés utolsó szakaszában a húsra szalonnaszeleteket helyeznek, és együtt sütik tovább a sütőben, míg a hús megpuhul. Tipikusan hasábburgonyával tálalják, ami a szaftos, ízes hús mellé tökéletes köretet biztosít. A Cigánypecsenye ízletes, szaftos étel, amely kiváló választás ebédre vagy vacsorára, és jól illeszkedik a magyar konyha gazdag húskészítményeinek sorába.

Milyen húst használjunk a Cigánypecsenye elkészítéséhez?

Hagyományosan sertéstarját használnak, de csirke- vagy borjúhús is jó alternatíva lehet, ha valaki könnyebb vagy különböző ízvilágot szeretne.

Mennyi ideig kell pácban tartani a húst?

Legalább egy órán át célszerű pácban tartani, de ha több idő áll rendelkezésre, akár egy éjszakán át is pihentethető a hűtőben a hús, hogy még ízletesebb legyen.

Lehet-e előre elkészíteni a Cigánypecsenyét?

Igen, előre is elkészíthető, és újramelegíthető, bár a frissen sült hús íze és állaga általában jobb. Ha előre készítjük, tároljuk hűtőben, és melegítsük át sütőben vagy mikrohullámú sütőben.

Milyen köretek illenek hozzá a hasábburgonyán kívül?

Jól illik hozzá rizs, párolt zöldségek, vagy akár egy könnyű saláta is. Ezek az alternatív köretek segíthetnek változatosabbá tenni az étkezést.

Milyen fűszereket lehet még használni a Cigánypecsenye elkészítéséhez?

További ízesítésre használható majoránna, kakukkfű, vagy rozmaring is, amelyek jól kiegészítik a fokhagyma és paprika ízét.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a hús puha és szaftos maradjon sütés közben?

A lisztbevonat segít megőrizni a nedvességet a húsban. Fontos, hogy ne süsd túl a húst, és ha szükséges, pótolj vizet a sütés közben, hogy ne száradjon ki.

Történet:

A Cigánypecsenye egy hagyományos magyar étel, amelynek eredete a cigánysághoz köthető. A cigányság hagyományosan a sertéshús felhasználásával készítette ezt a karakteres ízű fogást. A sertéstarja szeleteket fűszeres mártásban sütik meg, amelynek köszönhetően a hús lédús és ízletes lesz. A Cigánypecsenye gyakran párosul hasábburgonyával, ami tökéletesen kiegészíti az ételt.

Tálalás:

A Cigánypecsenye hasábburgonyával tálalható egy tálban vagy tányéron. A hússzeleteket helyezd el a tányéron, majd öntsd rá a lisztes-paprikás mártást és a szalonnát. Mellé szolgálhatsz frissen sült vagy előre csomagolt hasábburgonyát. A friss hasábburgonyához hámozd meg és vágd fel a burgonyákat vékony szeletekre vagy csíkokra. Sózd meg és süsd aranybarnára serpenyőben vagy sütőben. Ha előre csomagolt hasábburgonyát használsz, kövesd a csomagoláson található utasításokat a sütési idő és hőmérséklet tekintetében.

Ital ajánló a Cigánypecsenye hasábburgonyával mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-szőlőlé: Frissítő és egészséges választás, mely jól harmonizál a Cigánypecsenye ízvilágával. A természetes gyümölcslevek kellemesen kiegyensúlyozzák a fűszeres, szaftos hús ízeit.
  2. Gyümölcsös ízesítésű buborékvíz: Enyhe ízesítéssel és szénsavas hatással, ez a választás vidámmá teszi az étkezést, anélkül, hogy túl sok cukrot tartalmazna.
  3. Barack- vagy almás jegestea: Hűsítő és könnyed, nem túl édes ízű, ami remekül illik a szaftos, ízes hús mellé, különösen a nyári hónapokban.

Felnőtteknek:

  1. Szénsavas ásványvíz citrommal vagy mentával: Egyszerű, de elegáns választás, ami segít megőrizni az étel ízének tisztaságát, miközben frissít és hidratál.
  2. Vörösbor: Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, mint a Pinot Noir vagy egy könnyedebb Merlot, remekül kiegészítheti a Cigánypecsenye gazdag ízeit, anélkül, hogy elnyomná azokat.
  3. Sör: Egy világos vagy közepes testességű lager típusú sör jó választás lehet, különösen, ha a Cigánypecsenye mellé hasábburgonyát szolgálnak fel. A sör kesernyéssége kiválóan ellensúlyozza a hús zsíros, szaftos ízeit.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szereted a sertéshúst, cserélheted csirkemellre vagy pulykamellre.
  • A mártást gazdagíthatod hagymával vagy paprikával, hogy még több ízt adj hozzá.
  • Az olaj helyett használhatsz zsírt vagy zsírszalonnát a sütéshez.
  • A fűszerpaprika helyett használhatsz édes vagy csípős pirospaprikát a mártás elkészítéséhez.
  • Az ízlésed szerint fűszerezheted a húst más fűszerekkel vagy gyógynövényekkel, mint például kakukkfű, rozmaring vagy oregánó.

Egészségügyi előnyök:

A Cigánypecsenye hasábburgonyával számos tápanyagot és ízletes összetevőt tartalmaz. A következőkben felsorolok néhány egészségügyi előnyt:

  1. Sertéshús: A sertéshús jó forrása aminosavaknak, fehérjének és vasnak. Az alacsony zsírtartalmú sertéshús segíthet az izomzat és a vérképzés egészségének fenntartásában.
  2. Fokhagyma: A fokhagymának erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek támogathatják az immunrendszert és az általános egészséget.
  3. Hasábburgonya: A burgonya jó rostforrás, amely elősegítheti az emésztést és a teltség érzetét. Továbbá tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, például C-vitamint és káliumot.

Variációk:

A Cigánypecsenye hasábburgonyával számos módon variálható. Itt van néhány ötlet:

  1. Cigánypecsenye zöldségekkel: Készítheted a Cigánypecsenyét szeletelt zöldségekkel, mint például paprika, hagyma vagy paradicsom. Sütés előtt helyezd a zöldségeket a hús mellé, hogy együtt süljenek.
  2. Cigánypecsenye tepsiben: Ha szeretnéd egyszerűsíteni a receptet, készítsd el a Cigánypecsenyét tepsiben. Helyezd a hússzeleteket és a fűszeres mártást egy tepsibe, majd süsd meg a sütőben.
  3. Cigánypecsenye fűszeres mártással: Készíts egy gazdagabb fűszeres mártást a Cigánypecsenyéhez. Adj hozzá oregánót, pirospaprikát, cayenne-borsot vagy más kedvenc fűszereidet a mártáshoz, hogy intenzívebb ízt érj el.

Érdekességek:

  • A Cigánypecsenye eredetileg a cigányság konyhaművészetének része volt, és a hagyományos magyar ételek közé tartozik.
  • A Cigánypecsenyét általában sertéshúsból készítik, de más húsok, például csirke vagy pulyka is használhatók.
  • A mártást a hús sütése után készítik, így az ízek jól összeolvadnak.
  • A Cigánypecsenye tökéletesen passzol a krumplihoz, így a hasábburgonya a leggyakoribb kísérője ennek az ételnek.
(össznézettség: 915, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése