Egy szelet citromfüves torta krémes töltelékkel a két tészta között és vastag krémréteggel a tetején, zöld szegélyű fehér tányéron tálalva. Citromfüves torta

Citromfüves torta

Sütemény Torta

Citromfüves torta: Frissítő íz a süteményeidben

Citromfüves torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A citromfüves torta egy finom desszert, amelynek frissítő íze és illata azonnal elvarázsol. Az illatos citromfű igazi ízorgazmust okozhat a szánkban.

Egy szelet citromfüves torta krémes töltelékkel a két tészta között és vastag krémréteggel a tetején, zöld szegélyű fehér tányéron tálalva.

Citromfüves torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromfüves torta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 477 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

  • 40 dkg krémsajt tejszínes
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz

Elkészítés
 

  • Kezdjük azzal, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és állítsuk be a hőmérsékletet 180°C-ra. Ez biztosítja, hogy a sütő megfelelően felmelegedjen mire a tészta bekerül.
  • Vegyünk egy megfelelő méretű tortaformát, és helyezzünk bele egy darab sütőpapírt. Ez megakadályozza, hogy a tészta hozzátapadjon a forma aljához, és megkönnyíti a kész torta kivételét.
  • Tegyünk egy nagy keverőtálba 25 dekagramm porcukrot és 4 tojást, majd egy elektromos kézi mixer segítségével keverjük őket habos állagúra. Ez általában 3-5 percig tart. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és a finomra vágott citromfüvet, majd keverjük jól össze. Végül szitáljunk hozzá 25 dekagramm lisztet és egy kávéskanál sütőport, majd keverjük simára a masszát. Óvatosan dolgozzuk össze az összetevőket, hogy a levegő a tésztában maradjon.
  • Öntsük a tészta masszát a papírral bélelt tortaformába. Simítsuk el egyenletesen, hogy mindenhol azonos vastagságú legyen. Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 25-30 percig. A sütési idő végén végezzünk tűpróbát: szúrjunk egy tűt a torta közepébe, ha tiszta marad, akkor a tészta kész.
  • Míg a tészta sül, készítsük el a krémet. Egy tisztább tálba tegyük a tejszínes krémsajtot, 5 dekagramm porcukrot, 3 evőkanál mézet, és ízlés szerint citromfüvet. Elektromos mixerrel keverjük habosra. A krémnek simának és könnyen kenhetőnek kell lennie.
  • Amikor a tészta megsült, óvatosan emeljük ki a formából, és hagyjuk hűlni egy sütőrácsra téve. Ha kihűlt, vágjuk ketté horizontálisan. Az alsó felére egyenletesen kenjük rá a citromfüves krémet. Ezután helyezzük rá a másik tésztaréteget. A krém réteg biztosítja, hogy a torta puha és ízletes maradjon.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Citromfüves torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 477kcalSzénhidrát: 47gFehérje: 6gZsír: 30gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 133mgNátrium: 296mgKálium: 107mgÉlelmi rost: 1gCukor: 30gVitamin A: 1048IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 70mgVas: 1mg
Keyword Citromfű, desszert, krém, Liszt, Magyar konyha, méz, Porcukor, Sütés, sütőpor, Tejszínes krémsajt, tojás, torta, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a a Citromfüves torta recepthez:

Mi az a a Citromfüves torta?

A citromfüves torta egy desszert, amely citromfű felhasználásával készül, adva ezzel egyedülálló és frissítő ízt a süteménynek. A citromfű kellemes, citrusos aromáját a tészta és a krém is magában hordozza.

Mi a citromfű és hogyan befolyásolja a torta ízét?

A citromfű egy gyógynövény, amelynek friss, citrushoz hasonló íze van. A tortában használva frissítő, könnyed ízvilágot ad, ami különösen jól illik a nyári napokhoz.

Milyen alkalmakra ajánlott a citromfüves torta?

Ez a torta tökéletes választás különleges alkalmakra, mint például születésnapok, kerti partik vagy családi összejövetelek. A frissítő íze miatt nyári eseményeken különösen népszerű.

Mivel helyettesíthető a citromfű, ha nem található friss?

Szárított citromfűvel vagy citromhéjjal helyettesítheted, ha friss citromfű nem áll rendelkezésre. Az arányok változhatnak, szárított citromfű esetén kevesebbet használj, mivel intenzívebb az íze.

Milyen tejszínes krémsajtot használjak?

Bármilyen sima, natúr krémsajt jó választás lehet, de ha van lehetőség, válassz magasabb zsírtartalmú, ízesítetlen krémsajtot a legjobb eredmény érdekében.

Allergén információ: milyen allergéneket tartalmazhat a torta?

A torta tojást, glutént (liszt), tejterméket (vaj, krémsajt) és mézet tartalmaz. Mindig tájékoztasd a vendégeket az allergén tartalomról.

Mennyire nehéz elkészíteni a citromfüves tortát?

A recept alapvetően nem bonyolult, azonban a friss citromfű apróra vágása és a krém elkészítése némi gyakorlatot igényelhet. Az alapvető sütési ismeretekkel rendelkezők számára könnyedén elkészíthető.

Történet:

A citromfűvel ízesített sütemények gyökerei a középkori európai konyhába nyúlnak vissza, ahol a növényt gyakran használták a desszertekhez, hogy különleges ízvilágot és aromát adjanak nekik. A Citromfüves torta egy modern változat, ami a tradicionális magyar süteménykészítés hagyományait ötvözi a friss, citrusos ízekkel. Nem csoda, hogy ez a sütemény az elmúlt években népszerű lett, hiszen az íze egyszerre csábítóan édes, frissítő és nyárias.

Tálalás:

A tortát először teljesen ki kell hűteni, majd a krémsajtos réteget egyenletesen el kell osztani a tetején. Ezután a tortát hűtőszekrénybe kell tenni néhány órára, hogy a krém kissé megdermedjen. A tálaláshoz a tortát szeletekre vágjuk, és mindegyik szeletet citromkarikával, friss citromfüvel vagy esetleg mentalevelekkel díszíthetjük. A tortát friss, hideg teával vagy egy pohár pezsgővel kínálhatjuk.

Ital ajánló a Citromfüves torta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi citromlimonádé – Frissítő és egyszerű választás, amely citromból, vízből, és egy kevés mézből készül, hogy illeszkedjen a torta ízéhez.
  2. Epres smoothie – Gyümölcsös és krémes ital, ami tökéletesen kiegészíti a citromfüves ízeket.
  3. Alma- és répalé keverék – Édes és egészséges választás, ami jól harmonizál a torta lágy ízével.

Felnőtteknek:

  1. Prosecco – Egy könnyű, pezsgő prosecco remekül kiegészíti a citromfüves torta frissítő ízét.
  2. Jeges zöld tea – Egy pohár enyhén édesített jeges zöld tea friss citromlével tökéletesen illik a desszerthez.
  3. Gin és tonik – A gin frissítő ízjegyei, mint például a citrus vagy a gyógynövények, jól kiegészíthetik a citromfüvet a tortában.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki nem szereti a mézet, helyette használhat akármilyen édesítőt, például agaveszirupot, juharszirupot vagy steviát. A vaj helyett lehet használni kókuszzsírt is, ami különleges, trópusi ízt ad a tortának. A lisztet teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel is helyettesíthetjük. Ha a krémsajt túl nehezére esik valakinek, helyette használhatunk natúr joghurtot vagy görög joghurtot, de ebben az esetben a krém nem lesz olyan krémes, mint a krémsajttal. A citromfű helyett használhatunk citromlevet is, de enek más lesz az ízvilága, így ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.

Egészségügyi előnyök:

A citromfüves torta egészségügyi előnyei több tényezőtől függnek, beleértve a hozzávalók minőségét és a mennyiségét. A citromfű ismert a nyugtató tulajdonságairól, javítja az emésztést és segít a stressz csökkentésében. A tojások jó forrásai a fehérjének és a B-vitaminoknak. A méz természetes édesítőszer, amely antioxidánsokban gazdag. Ha egészségesebb alternatívákat választunk a hozzávalókra (például teljes kiőrlésű liszt, növényi olaj stb.), a torta még egészségesebb lehet.

Variációk:

A citromfüves torta receptje könnyen módosítható a különböző ízlések és étkezési szokások szerint. Íme néhány variáció:

  1. Gluténmentes Citromfüves torta: A lisztet cserélje le gluténmentes lisztre vagy mandulalisztre.
  2. Vegán Citromfüves torta: Használjon növényi alapú margarint a vaj helyett, növényi tejből készült krémsajtot, és a tojások helyett flaxseed vagy chia mag „tojást” (1 evőkanál őrölt mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás).
  3. Citromfüves-csokoládé torta: Adjunk hozzá 50g kakaóport a tészta alapanyagaihoz, és a tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval.

Érdekességek:

  • A citromfű (Melissa officinalis) növény az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozik, amely olyan növényeket is magába foglal, mint a menta, a bazsalikom, a rozmaring és az oregánó.
  • A citromfű elnevezése az aromájából ered, amely frissítően citromos.
  • Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták a citromfüvet, különösen a nyugtató tulajdonságai miatt.
  • A középkori Európában a citromfüvet „mézleveleknek” is hívták, mivel a méhek nagyon vonzódnak a növényhez. A méhészek gyakran ültettek citromfüvet a méhkaptárak közelében, hogy vonzóvá tegyék a méheket.
(össznézettség: 468, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése