Citromos spagetti friss rukkolával, paradicsommal, baconnel és kapribogyóval tálalva. Citromos spagetti

Citromos spagetti

Főtt tészta Tészták

Citromos spagetti – Friss, pikáns és gyors olasz tészta recept

Citromos spagetti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Ez a citromos spagetti recept egy igazán frissítő és ízletes olasz tésztaétel, amely tökéletes választás könnyű ebédre vagy vacsorára. A bacon ropogóssága, a citromhéj üdesége, a fokhagyma aromája és a rukkola frissessége harmonikusan találkozik ebben a gyorsan elkészíthető fogásban. Ha szereted a mediterrán ízeket és az egyszerű tésztaételeket, ez a citromos spagetti garantáltan a kedvenced lesz!

Citromos spagetti friss rukkolával, paradicsommal, baconnel és kapribogyóval tálalva.

Citromos spagetti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromos spagetti.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 25 minutes
Fogás főétel
Konyha Olasz
Főre 4 főre
Kalória 1139 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

  • parmezán

Elkészítés
 

  • Tegyünk fel egy nagy lábas enyhén sós vizet forralni. Ha felforrt, főzzük ki benne a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint, amíg „al dente” állagú nem lesz. Ez általában 8–10 percet vesz igénybe. Ha elkészült, szűrjük le, de tegyünk félre 2-3 evőkanál főzővizet, mert ezt később még felhasználjuk az étel szaftosításához.
  • Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel kb. 1 evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a kockára vágott bacont. Pirítsuk aranybarnára, amíg ropogós nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
  • Amikor a bacon már szépen megpirult, reszeljük rá a citrom héját, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Keverjük össze alaposan, és pirítsuk még fél-egy percig, hogy a fokhagyma és a citrom héjának illata jól kioldódjon.
  • A kimagozott chilit aprítsuk finomra, majd keverjük hozzá a serpenyőben lévő keverékhez. Ezután vágjuk apróra a kapribogyót, és ezt is adjuk hozzá. Ezek az alapanyagok kellemesen pikáns ízt adnak a tésztának.
  • A kifőtt tésztát tegyük a serpenyőbe a baconös-fűszeres alaphoz. Öntsük hozzá a félretett főzővízből 2-3 evőkanállal, hogy az ízek jól összekeveredjenek, és a tészta kissé szaftos maradjon. Keverjük össze az egészet, és melegítsük 1-2 percig, hogy minden íz jól átjárja a tésztát.
  • Zárjuk el a tűzhelyet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a friss rukkolát. Ezek az alapanyagok hő hatására kissé összeesnek, de mégis megőrzik frissességüket, és szép színt adnak az ételnek.
  • Az elkészült tésztát locsoljuk meg a frissen facsart citromlével, majd ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal, és szárított (vagy friss) bazsalikommal. Végül még egy kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk, hogy igazán selymes legyen az állaga.
  • Azonnal tálaljuk, és reszelt parmezánnal bőségesen megszórva kínáljuk. Akár friss bazsalikomlevelekkel is díszíthetjük a tetejét.

Jegyzet

Jó étvágyat a Citromos spagetti-hez!

Kalória

Kalória: 1139kcalSzénhidrát: 102gFehérje: 27gZsír: 69gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gKoleszterin: 65mgNátrium: 842mgKálium: 681mgRost: 6gCukor: 7gA-vitamin: 1712IUC-vitamin: 38mgKalcium: 385mgVas: 3mg
Keyword 30 perces tésztaétel, Baconos spagetti, Citromos spagetti, Fokhagymás spagetti, gyors ebéd recept, Könnyű tészta recept, Olasz recept, Olasz tészta recept, Paradicsomos tészta recept, Rukkolás tészta, Spagetti recept vacsorára, Tésztarecept citrommal
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Citromos spagetti recepthez:

Mi az a citromos spagetti?

A citromos spagetti egy olasz tésztaétel, amelynek fő ízesítője a friss citrom. A receptben a spagettit ropogós bacon, fokhagyma, chili, kapribogyó, rukkola és paradicsom egészíti ki, majd az egészet frissen facsart citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítik. Ez a könnyű és frissítő fogás egyszerre krémes és pikáns, és a citrom savassága tökéletesen kiegészíti az összetevők gazdag ízét.

Helyettesíthető a spagetti más tésztával?

Igen, a spagetti helyett használhatunk más hosszú tésztaféléket, mint például linguine vagy fettuccine. Rövidebb tészták, mint a penne vagy a farfalle is jól működhetnek, de a hosszú tészta jobban magába szívja a citromos szószt.

Milyen citromot használjak a recepthez?

Az organikus vagy kezeletlen héjú citromot érdemes választani, mivel a citrom héját is felhasználjuk az ételben. A kezeletlen citrom héja mentes a vegyi anyagoktól és viaszrétegtől.

Mennyire csípős lesz a spagetti a chili miatt?

A csípősség szintjét könnyen szabályozhatjuk. Ha nem kedveljük az erős ízeket, a chili mennyiségét csökkenthetjük, vagy akár el is hagyhatjuk. Ha szeretjük a csípőset, használjunk egy erősebb chili fajtát vagy hagyjunk benne néhány magot.

Miért kell a tészta főzővizét hozzáadni a szószhoz?

A tészta főzővize keményítőt tartalmaz, ami segít abban, hogy a szósz krémesebb állagot kapjon, és jobban bevonja a tésztát. Így a szósz és a tészta jobban összekeveredik, és az étel ízletesebb lesz.

Előre elkészíthető az étel?

A citromos spagetti frissen a legjobb, de az alapot (bacon, fokhagyma, chili, citromhéj) előre is elkészíthetjük, majd tálalás előtt összemelegíthetjük a frissen főtt tésztával és a rukkolával, paradicsommal.

Milyen sajttal lehet tálalni a spagettit?

A recepthez parmezán sajt javasolt, de használhatunk pecorino sajtot is, vagy bármilyen kemény, sós sajtot. Ha szeretnénk egy lágyabb ízt, reszelhetünk rá mozzarella vagy ricotta sajtot is.

Mivel lehet helyettesíteni a kapribogyót?

A kapribogyó helyett használhatunk olajbogyót vagy apróra vágott savanyított uborkát, ami szintén kellemes savanykás ízt ad az ételnek.

Mitől lesz a tészta igazán citromos ízű?

A citromos ízt elsősorban a reszelt citromhéj adja. A citromhéjban található olajok adják a friss, intenzív citromízt, ezért fontos, hogy friss citromot használjunk, és a reszelést közvetlenül az elkészítés előtt végezzük.

Történet:

A citromos spagetti egy frissítő, könnyed és ízekben gazdag olasz tészta recept, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy akár egy gyors, hétköznapi vacsorához is. Az egyszerű citromos tészta jellegzetessége a citrusos frissesség és az olaszos alapanyagok, mint a fokhagyma, bazsalikom, kapribogyó és parmezán sajt kombinációja. Ez a gyors tésztarecept nemcsak elkészítésében könnyű, de ízvilágában is egyedi, pikáns és üdítő. Az eredeti olasz spagetti receptek között ez a változat a mediterrán hangulatot idézi meg, amit a citromhéj és citromlé tesz különlegessé.

Tálalás:

A citromos tésztát tálaláskor érdemes frissen reszelt parmezán sajttal megszórni, ami még jobban kiemeli az étel karakteres ízét. Egy kevés olívaolaj is kerülhet a tetejére, amitől selymesebb lesz a spagetti. Díszítésként használhatunk friss rukkolát vagy egy csipet szárított bazsalikomot. A legjobb, ha az ételt azonnal, melegen kínáljuk, hiszen így őrzi meg legjobban a friss citromos aromákat. Ez a villámgyors vacsora recept tökéletes lehet egy baráti összejövetelre vagy egy könnyed családi ebédre is.

Ital ajánló a Citromos spagetti mellé:

Gyerekeknek:

  1. Citromos-mentás limonádé: Frissítő és könnyen elkészíthető ital a gyerekek számára. Keverjük össze frissen facsart citromlevet, vizet, egy kis cukrot vagy mézet, majd adjunk hozzá néhány mentalevelet. Tálaljuk jéggel és citromszeletekkel díszítve.
  2. Gyümölcsturmix: Készítsünk friss gyümölcsökből, például banánból, eperből és narancsléből krémes turmixot. Ez az édes és egészséges ital jól kiegészíti a citromos spagetti friss ízvilágát.
  3. Narancslé és szódavíz koktél: Keverjünk össze 100% narancslevet egy kis szódavízzel, hogy egy pezsgő, könnyed italt kapjunk. A narancs édessége jól ellensúlyozza a citromos spagetti savasságát.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: A citromos spagettihez jól illik egy könnyű, száraz fehérbor, például egy olasz Pinot Grigio vagy Sauvignon Blanc. Ezek a borok frissességükkel és citrusos jegyeikkel tökéletesen kiegészítik az étel ízeit.
  2. Aperol Spritz: Egy klasszikus olasz aperitif, amely pezsgő, Aperol és szódavíz keveréke. Enyhén kesernyés és citrusos ízvilága remekül passzol a citromos spagettihez, és segít fokozni az étkezés élményét.
  3. Citromos gin-tonik: A friss citrom és a gin gyógynövényes aromája harmonizál a spagetti ízeivel. Keverjünk össze egy adag gin-t, tonikot, és adjunk hozzá friss citromlevet és néhány szelet citromot.

Alternatív hozzávalók:

A citromos spagetti recept könnyen variálható a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A bacon helyett használhatunk sonkát, pulykamellcsíkokat, vagy akár fűszeres csirkehúst is. A kapribogyó elhagyható vagy helyettesíthető olívabogyóval, ha valaki azt jobban kedveli. Aki nem szereti a csípőset, nyugodtan kihagyhatja a chilit. A paradicsom helyett kerülhet bele aszalt paradicsom, ami még intenzívebb ízt ad, a rukkola pedig kiváltható bébispenóttal vagy friss petrezselyemmel. Ez a rugalmas tésztaétel lehet vegetáriánus is, ha elhagyjuk a húst, és extra zöldséges tésztaként tálaljuk.

Egészségügyi előnyök:

A citromos spagetti nemcsak finom, de több egészségi előnnyel is jár. A citrom magas C-vitamin-tartalma segíti az immunrendszer erősítését és frissítően hat az emésztésre is. A fokhagyma természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól ismert, így rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet védekezőképességét. A rukkola vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöld leveles növény, ami hozzájárul a salaktalanításhoz és antioxidáns hatású. A parmezán sajt, bár kalóriadúsabb, értékes fehérjeforrás, míg a teljes kiőrlésű spagetti választása még rostban gazdagabbá teheti ezt az ételt.

Variációk:

Ez a könnyű tészta recept könnyen alakítható a család ízlése szerint. A citromos spagetti vegetáriánus verziója elkészíthető a bacon elhagyásával, helyette pirított gombával vagy grillezett cukkínivel. Ha gazdagabb ételt szeretnénk, tehetünk hozzá tejszínes szószt, amitől egyfajta citromos tejszínes spagetti lesz belőle. Aki szereti a tengeri ízeket, az adhat hozzá fokhagymás garnélát, így egy igazi mediterrán spagetti recept kerekedik belőle. A gluténmentes változat pedig gluténmentes tésztával is elkészíthető, így érzékenyek is fogyaszthatják.

Érdekességek:

Bár a citromos tészta elsőre furcsának tűnhet, valójában régóta része az olasz konyhának, különösen a déli régiókban, mint például Szicília. A citromos spagetti recept eredetileg a helyben elérhető friss alapanyagok gyors, mégis ízletes felhasználásából született. A kapribogyó és a bazsalikom kombinációja szintén nagyon jellemző a mediterrán tésztákra. Az ilyen típusú friss, citromos tésztaételek előszeretettel szerepelnek nyári menükben, mivel könnyűek és gyorsan elkészíthetők. A citromhéj használata tésztában pedig kiváló példa arra, hogyan lehet a legegyszerűbb hozzávalókból izgalmas ízvilágot teremteni.

(össznézettség: 296, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése