Citromos spagetti – Friss, pikáns és gyors olasz tészta recept
Citromos spagetti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.
Ez a citromos spagetti recept egy igazán frissítő és ízletes olasz tésztaétel, amely tökéletes választás könnyű ebédre vagy vacsorára. A bacon ropogóssága, a citromhéj üdesége, a fokhagyma aromája és a rukkola frissessége harmonikusan találkozik ebben a gyorsan elkészíthető fogásban. Ha szereted a mediterrán ízeket és az egyszerű tésztaételeket, ez a citromos spagetti garantáltan a kedvenced lesz!
Citromos spagetti
Hozzávalók
- 50 dkg spagetti
- 1 db citrom héja reszelt
- 1 db citrom leve
- 3 gerezd fokhagyma zúzott
- 1 db chilli kimagozva,
- 1 evőkanál kapribogyó
- 20 dkg bacon kockázott
- 10 dkg rukkola
- 3 db paradicsom
- 3 evőkanál olíva olaj
- só
- fekete bors őrölt
- bazsalikom
a tálaláshoz:
- parmezán
Elkészítés
- Tegyünk fel egy nagy lábas enyhén sós vizet forralni. Ha felforrt, főzzük ki benne a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint, amíg „al dente” állagú nem lesz. Ez általában 8–10 percet vesz igénybe. Ha elkészült, szűrjük le, de tegyünk félre 2-3 evőkanál főzővizet, mert ezt később még felhasználjuk az étel szaftosításához.
- Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel kb. 1 evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a kockára vágott bacont. Pirítsuk aranybarnára, amíg ropogós nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
- Amikor a bacon már szépen megpirult, reszeljük rá a citrom héját, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Keverjük össze alaposan, és pirítsuk még fél-egy percig, hogy a fokhagyma és a citrom héjának illata jól kioldódjon.
- A kimagozott chilit aprítsuk finomra, majd keverjük hozzá a serpenyőben lévő keverékhez. Ezután vágjuk apróra a kapribogyót, és ezt is adjuk hozzá. Ezek az alapanyagok kellemesen pikáns ízt adnak a tésztának.
- A kifőtt tésztát tegyük a serpenyőbe a baconös-fűszeres alaphoz. Öntsük hozzá a félretett főzővízből 2-3 evőkanállal, hogy az ízek jól összekeveredjenek, és a tészta kissé szaftos maradjon. Keverjük össze az egészet, és melegítsük 1-2 percig, hogy minden íz jól átjárja a tésztát.
- Zárjuk el a tűzhelyet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a friss rukkolát. Ezek az alapanyagok hő hatására kissé összeesnek, de mégis megőrzik frissességüket, és szép színt adnak az ételnek.
- Az elkészült tésztát locsoljuk meg a frissen facsart citromlével, majd ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal, és szárított (vagy friss) bazsalikommal. Végül még egy kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk, hogy igazán selymes legyen az állaga.
- Azonnal tálaljuk, és reszelt parmezánnal bőségesen megszórva kínáljuk. Akár friss bazsalikomlevelekkel is díszíthetjük a tetejét.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Citromos spagetti recepthez:
A citromos spagetti egy olasz tésztaétel, amelynek fő ízesítője a friss citrom. A receptben a spagettit ropogós bacon, fokhagyma, chili, kapribogyó, rukkola és paradicsom egészíti ki, majd az egészet frissen facsart citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítik. Ez a könnyű és frissítő fogás egyszerre krémes és pikáns, és a citrom savassága tökéletesen kiegészíti az összetevők gazdag ízét.
Igen, a spagetti helyett használhatunk más hosszú tésztaféléket, mint például linguine vagy fettuccine. Rövidebb tészták, mint a penne vagy a farfalle is jól működhetnek, de a hosszú tészta jobban magába szívja a citromos szószt.
Az organikus vagy kezeletlen héjú citromot érdemes választani, mivel a citrom héját is felhasználjuk az ételben. A kezeletlen citrom héja mentes a vegyi anyagoktól és viaszrétegtől.
A csípősség szintjét könnyen szabályozhatjuk. Ha nem kedveljük az erős ízeket, a chili mennyiségét csökkenthetjük, vagy akár el is hagyhatjuk. Ha szeretjük a csípőset, használjunk egy erősebb chili fajtát vagy hagyjunk benne néhány magot.
A tészta főzővize keményítőt tartalmaz, ami segít abban, hogy a szósz krémesebb állagot kapjon, és jobban bevonja a tésztát. Így a szósz és a tészta jobban összekeveredik, és az étel ízletesebb lesz.
A citromos spagetti frissen a legjobb, de az alapot (bacon, fokhagyma, chili, citromhéj) előre is elkészíthetjük, majd tálalás előtt összemelegíthetjük a frissen főtt tésztával és a rukkolával, paradicsommal.
A recepthez parmezán sajt javasolt, de használhatunk pecorino sajtot is, vagy bármilyen kemény, sós sajtot. Ha szeretnénk egy lágyabb ízt, reszelhetünk rá mozzarella vagy ricotta sajtot is.
A kapribogyó helyett használhatunk olajbogyót vagy apróra vágott savanyított uborkát, ami szintén kellemes savanykás ízt ad az ételnek.
A citromos ízt elsősorban a reszelt citromhéj adja. A citromhéjban található olajok adják a friss, intenzív citromízt, ezért fontos, hogy friss citromot használjunk, és a reszelést közvetlenül az elkészítés előtt végezzük.
Történet:
A citromos spagetti egy frissítő, könnyed és ízekben gazdag olasz tészta recept, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy akár egy gyors, hétköznapi vacsorához is. Az egyszerű citromos tészta jellegzetessége a citrusos frissesség és az olaszos alapanyagok, mint a fokhagyma, bazsalikom, kapribogyó és parmezán sajt kombinációja. Ez a gyors tésztarecept nemcsak elkészítésében könnyű, de ízvilágában is egyedi, pikáns és üdítő. Az eredeti olasz spagetti receptek között ez a változat a mediterrán hangulatot idézi meg, amit a citromhéj és citromlé tesz különlegessé.
Tálalás:
A citromos tésztát tálaláskor érdemes frissen reszelt parmezán sajttal megszórni, ami még jobban kiemeli az étel karakteres ízét. Egy kevés olívaolaj is kerülhet a tetejére, amitől selymesebb lesz a spagetti. Díszítésként használhatunk friss rukkolát vagy egy csipet szárított bazsalikomot. A legjobb, ha az ételt azonnal, melegen kínáljuk, hiszen így őrzi meg legjobban a friss citromos aromákat. Ez a villámgyors vacsora recept tökéletes lehet egy baráti összejövetelre vagy egy könnyed családi ebédre is.
Ital ajánló a Citromos spagetti mellé:
Gyerekeknek:
- Citromos-mentás limonádé: Frissítő és könnyen elkészíthető ital a gyerekek számára. Keverjük össze frissen facsart citromlevet, vizet, egy kis cukrot vagy mézet, majd adjunk hozzá néhány mentalevelet. Tálaljuk jéggel és citromszeletekkel díszítve.
- Gyümölcsturmix: Készítsünk friss gyümölcsökből, például banánból, eperből és narancsléből krémes turmixot. Ez az édes és egészséges ital jól kiegészíti a citromos spagetti friss ízvilágát.
- Narancslé és szódavíz koktél: Keverjünk össze 100% narancslevet egy kis szódavízzel, hogy egy pezsgő, könnyed italt kapjunk. A narancs édessége jól ellensúlyozza a citromos spagetti savasságát.
Felnőtteknek:
- Fehérbor: A citromos spagettihez jól illik egy könnyű, száraz fehérbor, például egy olasz Pinot Grigio vagy Sauvignon Blanc. Ezek a borok frissességükkel és citrusos jegyeikkel tökéletesen kiegészítik az étel ízeit.
- Aperol Spritz: Egy klasszikus olasz aperitif, amely pezsgő, Aperol és szódavíz keveréke. Enyhén kesernyés és citrusos ízvilága remekül passzol a citromos spagettihez, és segít fokozni az étkezés élményét.
- Citromos gin-tonik: A friss citrom és a gin gyógynövényes aromája harmonizál a spagetti ízeivel. Keverjünk össze egy adag gin-t, tonikot, és adjunk hozzá friss citromlevet és néhány szelet citromot.
Alternatív hozzávalók:
A citromos spagetti recept könnyen variálható a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A bacon helyett használhatunk sonkát, pulykamellcsíkokat, vagy akár fűszeres csirkehúst is. A kapribogyó elhagyható vagy helyettesíthető olívabogyóval, ha valaki azt jobban kedveli. Aki nem szereti a csípőset, nyugodtan kihagyhatja a chilit. A paradicsom helyett kerülhet bele aszalt paradicsom, ami még intenzívebb ízt ad, a rukkola pedig kiváltható bébispenóttal vagy friss petrezselyemmel. Ez a rugalmas tésztaétel lehet vegetáriánus is, ha elhagyjuk a húst, és extra zöldséges tésztaként tálaljuk.
Egészségügyi előnyök:
A citromos spagetti nemcsak finom, de több egészségi előnnyel is jár. A citrom magas C-vitamin-tartalma segíti az immunrendszer erősítését és frissítően hat az emésztésre is. A fokhagyma természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól ismert, így rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet védekezőképességét. A rukkola vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöld leveles növény, ami hozzájárul a salaktalanításhoz és antioxidáns hatású. A parmezán sajt, bár kalóriadúsabb, értékes fehérjeforrás, míg a teljes kiőrlésű spagetti választása még rostban gazdagabbá teheti ezt az ételt.
Variációk:
Ez a könnyű tészta recept könnyen alakítható a család ízlése szerint. A citromos spagetti vegetáriánus verziója elkészíthető a bacon elhagyásával, helyette pirított gombával vagy grillezett cukkínivel. Ha gazdagabb ételt szeretnénk, tehetünk hozzá tejszínes szószt, amitől egyfajta citromos tejszínes spagetti lesz belőle. Aki szereti a tengeri ízeket, az adhat hozzá fokhagymás garnélát, így egy igazi mediterrán spagetti recept kerekedik belőle. A gluténmentes változat pedig gluténmentes tésztával is elkészíthető, így érzékenyek is fogyaszthatják.
Érdekességek:
Bár a citromos tészta elsőre furcsának tűnhet, valójában régóta része az olasz konyhának, különösen a déli régiókban, mint például Szicília. A citromos spagetti recept eredetileg a helyben elérhető friss alapanyagok gyors, mégis ízletes felhasználásából született. A kapribogyó és a bazsalikom kombinációja szintén nagyon jellemző a mediterrán tésztákra. Az ilyen típusú friss, citromos tésztaételek előszeretettel szerepelnek nyári menükben, mivel könnyűek és gyorsan elkészíthetők. A citromhéj használata tésztában pedig kiváló példa arra, hogyan lehet a legegyszerűbb hozzávalókból izgalmas ízvilágot teremteni.