Cranachan – A hagyományos skót desszert
Cranachan recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.
A Cranachan egy hagyományos skót desszert, melynek alapja az zab és a whisky. A desszert készítéséhez szükséges összetevőket régóta használják Skóciában, és mára a világ számos táján ismert és kedvelt finomsággá vált.
Cranachan
Elkészítés
- Zabpelyhet egy kis lábosban, kis lángon 5 perc alatt kissé megpirítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- A felvert tejszínhez keverjük a mézet és a whiskyt, valamint a zabpehely felét, majd a gyümölccsel 6 kehelybe rétegezzük úgy, hogy a krém legyen felül.
- Ezután néhány egész gyümölcsöt teszünk a tetejére, megszórjuk a maradék zabpehellyel, és már kínálhatjuk is.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A Cranachan egy hagyományos skót desszert, amelyet eredetileg a gabona- és málnaszezonban, a nyár végén készítettek. A neve a skót „crannach” szóból származik, ami „köles”-t jelent, utalva a desszertben található gabonára. Sokáig a gazdálkodók és vidéki közösségek egyszerű, de tápláló étele volt, azonban a 20. század végén kezdett népszerűséggel bírni, mint skót étkezési hagyomány.
Tálalás:
A Cranachan gyakran poharakban vagy desszerttálakban kerül tálalásra, a lágy tejszín, ropogós zab és édes-tartós málna rétegekben elrendezve. A legtöbb esetben a tetejét friss málnával és még egy kis pörkölt zabpehellyel díszítik. A klasszikus skót whisky hozzáadása (melynek íze jól illeszkedik a zabhoz és a málnához) egyedi, felnőtt csavart ad a desszertnek.
Alternatív hozzávalók:
A zabpehely helyett használhatunk durvára tört mandulát vagy diót, ha szeretnénk változtatni a textúrán, de fontos, hogy ezeket is pörköljük meg, hogy kihozzuk belőlük az ízeket. Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a whisky helyett használhatunk vanília kivonatot vagy almabor ecetet, ami szintén jól illeszkedik a málnához. Végül, ha nem találunk friss málnát, használhatunk fagyasztott málnát is, de győződjünk meg róla, hogy alaposan kiolvasszuk és lecsepegtetjük előtte.
Egészségügyi előnyök:
A Cranachan-ban található hozzávalók számos egészségügyi előnyt kínálnak. A zab például nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely elősegíti az egészséges emésztést és a szív-érrendszeri egészséget. A málna tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal, amelyek támogatják az immunrendszert, valamint segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.
Variációk:
A Cranachan-t sokféleképpen variálhatjuk. Néhány ötlet:
- Használhatunk más bogyós gyümölcsöket is, például szeder, áfonya vagy eper.
- Cukormentes változatot készíthetünk méz helyett stevia vagy eritrit használatával.
- A zabpehely helyett más gabonaféléket is használhatunk, például kölest vagy quinoát.
- A whisky helyett ízesíthetjük vaníliával, kardamommal vagy fahéjjal is.
Érdekességek:
A Cranachan eredetileg „Crowdie Cream”-nek hívták, a crowdie pedig egyfajta skót házi sajt, amit gyakran használtak a desszertben. A modern változatokban a tejszínt használják helyette. Ezenkívül a Cranachan az egyik hagyományos étel, amelyet a Robert Burns éjszakáján szoktak fogyasztani, amikor Skóciában és a skót közösségekben világszerte megünneplik a híres skót költő, Robert Burns születésnapját.