Cranachan Cranachan

Cranachan

Pohárdesszert Sütemény

Cranachan – A hagyományos skót desszert

Cranachan recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

A Cranachan egy hagyományos skót desszert, melynek alapja az zab és a whisky. A desszert készítéséhez szükséges összetevőket régóta használják Skóciában, és mára a világ számos táján ismert és kedvelt finomsággá vált.

Cranachan

Cranachan

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cranachan.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 5 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás desszert
Konyha Skót
Mennyiség 6 főre
Kalória 246 kcal

Hozzávalók
  

  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál whisky
  • 50 dkg málna

Elkészítés
 

  • Zabpelyhet egy kis lábosban, kis lángon 5 perc alatt kissé megpirítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  • A felvert tejszínhez keverjük a mézet és a whiskyt, valamint a zabpehely felét, majd a gyümölccsel 6 kehelybe rétegezzük úgy, hogy a krém legyen felül.
  • Ezután néhány egész gyümölcsöt teszünk a tetejére, megszórjuk a maradék zabpehellyel, és már kínálhatjuk is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Cranachan-hoz!

Tápérték

Kalória: 246kcalSzénhidrát: 25gFehérje: 3gZsír: 16gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 57mgNátrium: 76mgKálium: 217mgÉlelmi rost: 7gCukor: 11gVitamin A: 886IUVitamin C: 22mgKalcium: 54mgVas: 3mg
Keyword pohárdesszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Cranachan egy hagyományos skót desszert, amelyet eredetileg a gabona- és málnaszezonban, a nyár végén készítettek. A neve a skót „crannach” szóból származik, ami „köles”-t jelent, utalva a desszertben található gabonára. Sokáig a gazdálkodók és vidéki közösségek egyszerű, de tápláló étele volt, azonban a 20. század végén kezdett népszerűséggel bírni, mint skót étkezési hagyomány.

Tálalás:

A Cranachan gyakran poharakban vagy desszerttálakban kerül tálalásra, a lágy tejszín, ropogós zab és édes-tartós málna rétegekben elrendezve. A legtöbb esetben a tetejét friss málnával és még egy kis pörkölt zabpehellyel díszítik. A klasszikus skót whisky hozzáadása (melynek íze jól illeszkedik a zabhoz és a málnához) egyedi, felnőtt csavart ad a desszertnek.

Alternatív hozzávalók:

A zabpehely helyett használhatunk durvára tört mandulát vagy diót, ha szeretnénk változtatni a textúrán, de fontos, hogy ezeket is pörköljük meg, hogy kihozzuk belőlük az ízeket. Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a whisky helyett használhatunk vanília kivonatot vagy almabor ecetet, ami szintén jól illeszkedik a málnához. Végül, ha nem találunk friss málnát, használhatunk fagyasztott málnát is, de győződjünk meg róla, hogy alaposan kiolvasszuk és lecsepegtetjük előtte.

Egészségügyi előnyök:

A Cranachan-ban található hozzávalók számos egészségügyi előnyt kínálnak. A zab például nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely elősegíti az egészséges emésztést és a szív-érrendszeri egészséget. A málna tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal, amelyek támogatják az immunrendszert, valamint segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.

Variációk:

A Cranachan-t sokféleképpen variálhatjuk. Néhány ötlet:

  • Használhatunk más bogyós gyümölcsöket is, például szeder, áfonya vagy eper.
  • Cukormentes változatot készíthetünk méz helyett stevia vagy eritrit használatával.
  • A zabpehely helyett más gabonaféléket is használhatunk, például kölest vagy quinoát.
  • A whisky helyett ízesíthetjük vaníliával, kardamommal vagy fahéjjal is.

Érdekességek:

A Cranachan eredetileg „Crowdie Cream”-nek hívták, a crowdie pedig egyfajta skót házi sajt, amit gyakran használtak a desszertben. A modern változatokban a tejszínt használják helyette. Ezenkívül a Cranachan az egyik hagyományos étel, amelyet a Robert Burns éjszakáján szoktak fogyasztani, amikor Skóciában és a skót közösségekben világszerte megünneplik a híres skót költő, Robert Burns születésnapját.

(össznézettség: 305, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating