Croissant Croissant

Croissant

Croissant Péksütemény

Croissant – Egy híres francia péksütemény

Croissant recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A croissant egy híres francia péksütemény, amelynek jellegzetes hajlított formája és roppanós textúrája miatt világszerte ismert. Ez a finom péksütemény napjainkban egyre népszerűbbé válik, és az emberek számára egyre inkább kedvelt reggeli vagy tízórai. 

Croissant

Croissant

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Croissant.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 1008 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Az hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe raktam, majd a dagasztás programon, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam amíg duplájára kelt. Amíg kelt kikevertem a puha vajat a liszttel.
  • Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy bejglit. Ketté vágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
  • Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük.
  • Pizzavágóval háromszögekre vágtam, nekem 5 szelet jött ki.
  • Egyikre sajt és sonka, a feltekert kiflikre sajtot szórtam, a másikra csokoládét raktam 1 kiflibe 3 kis kockát.
  • Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, és 190°C fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Croissant-hoz!

Tápérték

Kalória: 1008kcalSzénhidrát: 130gFehérje: 32gZsír: 39gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 137mgNátrium: 907mgKálium: 531mgÉlelmi rost: 7gCukor: 10gVitamin A: 864IUVitamin C: 1mgKalcium: 228mgVas: 9mg
Keyword péksütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A croissant eredete Franciaországban van, bár számos teória létezik a pontos eredetéről. Egy gyakori anekdota szerint a croissant eredetét az 1683-as ostromhoz kötik, amikor is a bécsi pékek, akik éjjel dolgoztak, hallották a török seregek alagútjainak ásását, és figyelmeztették a várost, ami győzelemhez vezetett. Ezek a pékek készítettek croissantot, hogy ünnepeljék a győzelmet, az alakja a török holdat szimbolizálta. Ez a történet azonban inkább mítosz, mint valóság.

Tálalás:

A frissen sült croissantot, legyen az sajttal és sonkával vagy csokoládéval töltött, a legjobb melegen tálalni. Ha sajtos-sonkás verziót készítettél, tálald egy friss, ropogós salátával és talán egy pohár borral egy könnyű ebédhez vagy vacsorához. Ha édes változatot készítettél, tálald friss gyümölccsel és egy csésze kávéval egy kellemes reggelinél vagy desszertként.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél kísérletezni más hozzávalókkal, a croissant remekül működik különféle töltelékekkel. Próbáld ki például málna vagy eper lekvárral, Nutellával, vagy akár mandulakrémmel. Ha valami pikánsabbra vágysz, használhatsz különféle sajtokat, mint a brie vagy camembert, sonka helyett pedig kipróbálhatod a prosciuttót vagy a chorizót. A lehetőségek végtelenek!

Egészségügyi előnyök:

A croissantok általában nagyon ízletesek, de sajnos nem tartoznak az egészséges ételek közé. Gazdagok zsírokban és szénhidrátokban, amelyek nagy energiát adnak, de a túlzott bevitel hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. Azonban, ha mértékkel fogyasztod, és egészséges életmód mellett eszed, akkor a croissant kiváló indulás lehet a napra.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tészta magas gluténtartalma miatt nem alkalmas a gluténmentes diétát követők számára. Emellett laktózt is tartalmaz, így a laktózérzékenyeknek is kerülniük kellene.

Variációk:

Számos variáció létezik a croissantokra. Az édes változatok közé tartozik a csokoládéval, lekvárral vagy mandulakrémmel töltött croissant. Az olyan pikánsabb változatok, mint a sonka-sajtos croissant, remek választás egy kiadós reggelihez vagy ebédhez.

A Pain au chocolat egy népszerű francia változat, amely hasonlít a croissantra, de csokoládéval töltött, és téglalap alakú. Az Almandine vagy az Almond Croissant pedig mandulakrémmel és szeletelt mandulával van megszórva.

Érdekességek:

  1. Az első írásos említése a croissantnak egy bécsi pékség 1683-as feljegyzésében található, ahol az áll, hogy a pékek készítettek „Kipferl”-t, ami a elődje.
  2. Azóta is nagyon népszerű világszerte, különösen Franciaországban, ahol a hagyományos croissantot „vajas croissant”-ként ismert, és a reggeli étkezés része.
  3. Franciaországban törvény írja elő, hogy a „vajas croissant”-nak legalább 24% zsírtartalmú vajat kell tartalmaznia. Ha kevesebb vajat tartalmaz, akkor nem hívható „vajas croissant”-nak.
  4. A croissant napja január 30-án van.
(össznézettség: 596, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése