Császárkuglóf Császárkuglóf

Császárkuglóf

Kuglóf Sütemény

Császárkuglóf: A királyi sütemény

Császárkuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

A Császárkuglóf a magyar konyha egyik legnagyobb büszkesége, egy igazi királyi édesség, amelyet a legkiválóbb alapanyagokból készítenek. Ez a hagyományos sütemény már évszázadok óta elmaradhatatlan része az ünnepeknek és a családi összejöveteleknek, valamint egyre népszerűbb az egész világon. 

Császárkuglóf

Császárkuglóf

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Császárkuglóf.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Mennyiség 4 főre
Kalória 1378 kcal

Hozzávalók
  

  • 15 dkg aszalt gyümölcs vegyes
  • 6 dkg mogyoró darált
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál rum
  • vaj kevés
  • 2 evőkanál mandula forgács

a tésztához:

Elkészítés
 

  • Egy tálban keverjük össze a rumot, az apróra vágott gyümölcsökkel és csokoládéval.
  • A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk ketté, utóbbit verjük kemény habbá a sóval és a 9 dkg cukorral.
  • A vajat is verjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tojások sárgájával, majd dolgozzuk ebbe még bele a rumos gyümölcsöket.
  • A vajas keverékbe apránként keverjük bele a tojásfehérje habot és a sütőporos lisztet is.
  • Az így kapott masszát öntsük egy kikent, mandulaforgáccsal megszórt kuglófformába.
  • Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 60 percig.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Császárkuglóf-hoz!

Tápérték

Kalória: 1378kcalSzénhidrát: 138gFehérje: 22gZsír: 85gTelített zsír: 45gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTrans Fat: 2gKoleszterin: 369mgNátrium: 828mgKálium: 687mgÉlelmi rost: 10gCukor: 67gVitamin A: 2196IUVitamin C: 6mgKalcium: 227mgVas: 8mg
Keyword desszert, kuglóf
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A császárkuglóf története mélyen gyökerezik az osztrák és a közép-európai gasztronómiában. Néhány forrás szerint a kuglóf (gugelhupf) eredetét egészen a Római Birodalomig vezetik vissza, míg mások szerint az avarok hozták Európába a 7. században. A császárkuglóf kifejezés a Habsburg császárságra utal, ami az 1273-tól 1918-ig tartó időszakban uralkodott többek között Ausztriában és a Magyar Királyságban is. Az osztrák udvar konyhájának egyik központi eleme volt ez a finomság, amit gyakran sütöttek meg ünnepélyes alkalmakkor.

Tálalás:

A császárkuglófot hagyományosan hidegen, porcukorral meghintve tálalják. A desszertet a kuglóf formája mentén szeletelik, és gyakran friss gyümölcsökkel, mint például málnával, eperrel vagy afonyával tálalják. Mellé teát vagy egy pohár édes fehérbor is nagyon jól passzol.

Alternatív hozzávalók:

Az étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is, ha édesebb ízt szeretnénk elérni. A rum helyett brandyt, vagy alkoholmentes alternatívaként narancslevet használhatunk. Az aszalt gyümölcsök helyett friss gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk, például málnával, áfonyával vagy cseresznyével. Emellett, a mandulát dióval, mogyoróval vagy akár pisztáciával is helyettesíthetjük a változatosság kedvéért. Ha gluténmentes étrendet követünk, a lisztet gluténmentes lisztre cserélhetjük.

Egészségügyi előnyök:

A császárkuglófban található hozzávalók számos egészségügyi előnyt hordoznak:

  1. Az aszalt gyümölcsökben található rost segít a jó emésztésben és teltségérzetet ad, ami segíthet a testsúly kontrollálásában.
  2. A mogyorók és mandulák gazdagok telítetlen zsírsavakban, ami segít a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. Ezenkívül magasak a fehérjékben és rostokban, ami hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.
  3. A citromban található C-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és az antioxidáns működéshez.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a császárkuglóf magas cukortartalmú desszert, így mértékkel fogyasztandó.

Variációk:

  1. Csokoládés Császárkuglóf: Hozzáadhatunk a tésztához kakaóport, ami még intenzívebb csokoládés ízt kölcsönöz a süteménynek.
  2. Diós-Császárkuglóf: A mandulát és mogyorót cserélhetjük ki dióra, ami érdekes és ízletes változatot ad a klasszikus receptnek.
  3. Almás-Császárkuglóf: Az aszalt gyümölcsök helyett reszelt almát használhatunk, ami friss és savanykás ízt ad a süteménynek.

Érdekességek:

  1. A kuglóf eredeti formája tulajdonképpen egy hatalmas, lefelé szélesedő csúcstetős forma, melyet a legenda szerint az avarok hoztak be Európába.
  2. Az egyik legismertebb kuglóf a „Marie-Antoinette” kuglóf, melyet az osztrák születésű francia királynéról neveztek el, aki állítólag nagyon szerette ezt a süteményt.
  3. A kuglóf formája olyan népszerű, hogy a New York-i Guggenheim Múzeum formáját is a kuglóf ihlette.
(össznézettség: 453, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating