Cseresznye
Gyümölcsök

Cseresznye

Cseresznye (Prunus avium) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.

Származás

A Közel-Keletről származó madárcseresznye nemesített utóda. Egyes feljegyzések szerint az ókori görög katonák ezzel oltották szomjukat. Lucullus vitte a cseresznyét Rómába a perzsa hadjárat után. Az ókorban az istenek ételének tartották. A Távol-Keleten az ifjúság, a megújulás, a tavasz jelképe. Nálunk a török hódítás alatt terjedt el.

Jellemzés

A cseresznye aránylag apró méretű, színe a sárgás-fényespirostól a feketéig bármilyen lehet. Íze jellegzetes, és egyedien édes-savanykás. Ha már nagyon érett akkor rendkívül édes, lédússága fajtánként változó.

Fajtái

A cseresznyének is nagyon sok fajtája létezik. Legismertebbek: Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú. Középkorai a Jaboulay, a Stella, a Germersdorfi. Ezek közül különösen az utóbbi a kedvelt.

Elkészítés, felhasználás

Igazán frissen fogyasztva finom a cseresznye, de süteményekbe is pompás lehet és aszalva is fogyaszthatjuk. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy kiváló pálinka és bor készíthető belőle. Ha a gyümölcs leveleit fehérborban áztatjuk különleges apertifet kapunk.

Vitaminok, ásványok

Kifejezetten magas A-, C-vitamin-tartalma. Kiemelkedő a vastartalma, található benne kalcium, magnézium, kobalt is.

Élettani hatások

Minden része gyógyszer. A magját széttörve kell fogyasztani, a szárából teát lehet főzni. Maga a cseresznye erősen tisztító hatású, jó az ízületekre és segít a cukorbetegségben szenvedőknek.

(össznézettség: 19, mai nézettség: 1 )