Cseresznyés gombóc Cseresznyés gombóc

Cseresznyés gombóc

Édes sütemény Sütemény

Cseresznyés gombóc – A kiváló magyar édesség

Cseresznyés gombóc recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A Cseresznyés gombóc egy hagyományos magyar édesség, amelyet sokan imádnak az édes és gyümölcsös íze miatt. A gombócok a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb desszertjei közé tartoznak, és a cseresznyés változat különösen népszerű.

Cseresznyés gombóc

Cseresznyés gombóc

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cseresznyés gombóc.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 1036 kcal

Hozzávalók
  

a szószhoz:

Elkészítés
 

  • A megfőtt burgonyát meghámozzuk, egy tálban összetörjük, és hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a cukrot és csipetnyi sót.
  • Gombócokat csinálunk belőle, és mindegyik közepébe nyomunk egy fél cseresznyét.
  • A gombócokat vízben készre főzzük, közben egy lábosba tesszük a cseresznyét, a cukrot, a bort és a balzsamecetet. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd a tányérokon elosztott gombócokat ezzel meglocsolva kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Cseresznyés gombóc-hoz!

Tápérték

Kalória: 1036kcalSzénhidrát: 221gFehérje: 22gZsír: 4gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 1gKoleszterin: 82mgNátrium: 1021mgKálium: 1288mgÉlelmi rost: 11gCukor: 87gVitamin A: 251IUVitamin C: 41mgKalcium: 89mgVas: 9mg
Keyword cseresznyés, gombóc
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A cseresznyés gombóc valóban a magyar konyha egyik klasszikusa, amelynek hagyományai a családi asztalokig vezetnek vissza. A receptet számos magyar háztartásban generációról generációra adták tovább. Jól mutatja a magyar konyha gazdagságát és a helyi termékek, mint a cseresznye szeretetét. Ez az étel különösen a cseresznye szezonban, nyáron népszerű, de konzervált vagy mélyfagyasztott cseresznye segítségével egész évben élvezhető.

Tálalás:

Tálaláskor a gombócokat a cseresznyés szósszal vonjuk be, majd a tetejét megszórhatjuk porcukorral és/vagy darált dióval, hogy extra textúrát és ízt adjunk az ételnek. Tálalható melegen vagy szobahőmérsékleten is, attól függően, hogy melyiket részesítjük előnyben. Egy kanál friss tejszínhab is jól illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincsen kéznél cseresznye, más gyümölcsökkel is készíthetjük ezt az ételt. Szilva, barack, alma vagy málna mind jó választás lehet. Az ízesítés terén is variálhatjuk a receptet: vaníliát, fahéjat vagy kardamomot is használhatunk. A szósznál, ha nincs vörösborunk, használhatunk fehér bort vagy gyümölcslét. Ha nincs balzsamecetünk, vörösbor ecet vagy almaecet is működhet. Minden esetben érdemes az ízlésünk szerint kísérletezni!

Egészségügyi előnyök:

  1. Cseresznye: A cseresznye tele van antioxidánsokkal, amelyek elősegíthetik a szív egészségét és csökkenthetik a gyulladást. Ezenkívül gazdag rostban, ami segít az emésztésben.
  2. Burgonya: A burgonya jó forrása a B6-vitaminnak és a káliumnak, amelyek fontosak az idegrendszer és a szív egészségének szempontjából.
  3. Tojás: A tojás magas fehérjetartalmú és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a B12-vitamin és a cink.

Megjegyzés: A cseresznyés gombóc nem tekinthető alacsony kalóriatartalmú édességnek, így mértékkel kell fogyasztani, különösen, ha valaki cukorbetegségben szenved vagy igyekszik csökkenteni a kalóriabevitelét.

Variációk:

  1. Gluténmentes változat: Ha valaki gluténmentes diétát követ, a lisztet cserélje ki gluténmentes lisztre, például rizslisztre vagy köleslisztre.
  2. Vegán változat: A tojást pótolhatjuk almaszósszal, banánnal vagy a lenmag és a víz keverékével („lenmagtojás”).
  3. Csökkentett cukortartalmú változat: A cukrot cseréljük ki természetes édesítőre, mint a stevia, vagy használjunk alacsony glikémiás indexű édesítőt, mint az agavé szirup.

Érdekességek:

  1. Magyarországon a cseresznyés gombócokat gyakran fogyasztják főételként, nem pedig desszertként. Ez a szokás szokatlan lehet más kultúrákban, ahol a gyümölcs alapú ételeket általában desszertként fogyasztják.
  2. Bár a cseresznyés gombóc eredetileg a nyár egyik kiemelkedő fogása, a mélyfagyasztott gyümölcsök és a konzervált gyümölcsök elterjedésével ez a fogás immáron egész évben élvezhető.
  3. A cseresznyés gombóc nem csak Magyarországon népszerű. Hasonló fogásokat találhatunk más közép- és kelet-európai országokban is, például Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában, ahol gyakran szilvával készítik el.
(össznézettség: 190, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating