Cseresznyés trüffelgolyók fehércsokoládé bevonattal, dióval megszórva, fehér tálon tálalva. Cseresznyés trüffelgolyók

Cseresznyés trüffelgolyók

Bonbon Trüffel

Cseresznyés trüffelgolyók fehércsoki bevonattal – házi bonbon különleges alkalmakra

Cseresznyés trüffelgolyók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

Ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki ezt a cseresznyés trüffel receptet, amelyben a brandybe áztatott cseresznye, az étcsokoládé, és a fehércsokoládé bevonat találkozása valódi ízorgiát teremt. Ez a házi csokoládés bonbon tökéletes választás lehet ünnepi desszertként, ajándékba vagy egy elegáns vacsora zárásaként is. A kandírozott cseresznye, a mandulás töltelék és a krémes csokoládé hármasa garantáltan levesz mindenkit a lábáról.

Cseresznyés trüffelgolyók fehércsokoládé bevonattal, dióval megszórva, fehér tálon tálalva.

Cseresznyés trüffelgolyók

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cseresznyés trüffelgolyók.
5 Értékelés 1 szavazat
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás deszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 776 kcal

Hozzávalók
  

  • 9 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg tejcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 dkg mandula őrölt
  • 12 dkg kandírozott cseresznye elfelezve,
  • 3 evőkanál brandy
  • 12 dkg fehér csokoládé megolvasztva,

Elkészítés
 

  • A feldarabolt kandírozott cseresznyét egy tálba tesszük, majd ráöntjük a brandyt. Legalább egy éjszakán át hagyjuk állni, hogy a gyümölcs magába szívhassa az ízeket és egy kellemes, aromás alapot kapjunk a trüffelhez.
  • Másnap vízgőz felett vagy alacsony hőfokon megolvasztjuk az étcsokoládét és a tejcsokoládét. Ha szépen felolvadt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, valamint a habtejszínt. Az egészet addig keverjük, amíg sima, fényes masszát nem kapunk.
  • A csokoládés alaphoz hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd beleforgatjuk az előző este beáztatott brandys cseresznyét is. Az egészet jól elkeverjük, hogy a gyümölcs és a mandula egyenletesen eloszoljon benne. Ezután lefedve legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a massza megdermedjen, és formázható állagú legyen.
  • Miután a massza megszilárdult, egy teáskanál segítségével kis adagokat veszünk belőle, majd a kezünkkel dió méretű golyókat formázunk. A kész golyókat egy tálcára tesszük, és újabb egy órára visszarakjuk a hűtőbe, hogy jól összeálljanak.
  • Közben megolvasztjuk a fehér csokoládét szintén vízgőz felett, vagy óvatosan mikróban. A jól lehűtött golyókat egyenként belemártjuk az olvasztott fehér csokoládéba, majd sütőpapírral bélelt tálcára tesszük őket dermedni. Miután a fehér csoki megkötött a golyókon, már tálalhatjuk is őket.

Jegyzet

Jó étvágyat a Cseresznyés trüffelgolyók-hoz!

Kalória

Kalória: 776kcalSzénhidrát: 71gFehérje: 7gZsír: 51gTelített zsír: 29gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTranszzsír: 1gKoleszterin: 68mgNátrium: 145mgKálium: 424mgRost: 5gCukor: 52gA-vitamin: 650IUC-vitamin: 1mgKalcium: 143mgVas: 4mg
Keyword Alkoholos desszert recept, Bonbon recept karácsonyra, Brandy-s cseresznyés édesség, Cseresznyés édesség, Cseresznyés trüffel golyó, Csokoládés bonbon házilag, Fehér csokoládés golyó, Mandulás bonbon, Trüffel házilag, Ünnepi édesség ötlet
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Cseresznyés trüffelgolyók recepthez:

Mi az a Cseresznyés trüffelgolyó?

A cseresznyés trüffelgolyó egy ínycsiklandó, kézzel készített csokoládés desszert, amelynek belseje brandybe áztatott kandírozott cseresznyét, étcsokoládét, vajat, habtejszínt és mandulát tartalmaz. A megformázott golyókat fehér csokoládéval vonják be, majd gyakran darált dióval vagy mandulával díszítik. Ez a házi bonbon különleges ízvilágot képvisel, így ideális választás lehet ünnepi alkalmakra, ajándékba vagy akár egy romantikus vacsora utáni édességként is.

Milyen típusú csokoládé a legjobb a trüffelgolyókhoz?

A legjobb választás a magas kakaótartalmú étcsokoládé, mert ez adja meg a trüffel belsőjének a mélységét és intenzív ízét. A tejcsokoládé krémesebb, édesebb karaktert kölcsönöz, míg a fehércsokoládé bevonat kiválóan ellensúlyozza az étcsokoládé kesernyésségét. Fontos, hogy minőségi csokoládét használjunk, mert ez határozza meg a végeredmény ízvilágát.

Lehet alkohol nélkül is elkészíteni a receptet?

Igen, a cseresznyés trüffel recept teljesen alkoholmentes változatban is elkészíthető. A brandy helyett használhatunk meggylevet, cseresznyeszörpöt vagy akár vaníliás tejjel is átáztathatjuk a kandírozott cseresznyét. Így a desszert gyerekeknek is nyugodtan kínálható lesz, anélkül hogy az ízélmény csökkenne.

Milyen más ízesítéssel lehet még variálni a trüffelgolyókat?

A cseresznyés bonbon alapreceptje jól alakítható más gyümölcsökkel is. Kipróbálhatjuk például aszalt sárgabarackkal, aszalt vörösáfonyával vagy mazsolával is. A brandy helyett rum, narancslikőr vagy kókuszlikőr is jól passzolhat a csokoládéhoz. A mandulát helyettesíthetjük darált mogyoróval vagy akár kókuszreszelékkel is.

Milyen állagú legyen a trüffelmassza formázás előtt?

A megfelelő trüffelmassza puha, de nem ragacsos. Hűtés után könnyen formázhatóvá válik, és kézzel is jól alakítható. Ha túl lágy, további hűtésre van szükség; ha túl kemény, pár perc szobahőmérsékleten való pihentetés segíthet. A jó trüffelgolyó alap akkor ideális, ha nem tapad a kézhez, de mégis selymesen lágy.

Hogyan kerülhető el, hogy a trüffelgolyók összeragadjanak?

A kész csokoládés golyókat érdemes sütőpapírra tenni, miközben hűtjük vagy bevonjuk őket. A fehércsokoládé bevonat megszilárdulása után már könnyen tárolhatók dobozban, de ajánlott sütőpapírt rétegezni közéjük, hogy ne ragadjanak össze. Hűtőszekrényben tartsuk őket, különösen nyári időszakban.

Történet:

A cseresznyés trüffelgolyók eredete egyes források szerint a házi csokoládés bonbon készítés népszerűsödéséhez köthető, amikor a háziasszonyok elkezdtek alkoholos bonbonokat is készíteni különleges alkalmakra. A brandy-s cseresznye és az étcsokoládé kombinációja igazán különleges élményt nyújt, főleg, ha egy kis mandulával is megbolondítjuk. Ez a recept kiváló választás lehet ünnepi édességként, karácsonykor vagy egy romantikus vacsora után is.

Tálalás:

A kész trüffelgolyókat érdemes hűvös helyen tárolni, majd közvetlenül tálalás előtt szobahőmérsékletre engedni. Egy szép tálcán, csipkepapíron vagy kis bonbonos kapszlikban tálalva igazi házi desszert különlegesség válhat belőlük. A fehér csokoládé bevonat gyönyörűen kontrasztol a sötét csokoládés belsővel, így látványban is megállja a helyét akár egy ünnepi desszertasztalon is. Egy pohár édes desszertbor vagy egy finom kávé remekül kiegészíti ezt a csokoládés édességet.

Ital ajánló a Cseresznyés trüffelgolyók mellé:

Gyerekeknek:

  1. Meggylé vagy cseresznyelé – kellemesen savanykás-édes íze tökéletesen kiegészíti a csokoládés desszertet.
  2. Vaníliás tej – krémes, lágy ital, amely harmonizál a fehércsoki bevonattal.
  3. Gyümölcstea mézzel – egy finom piros bogyós gyümölcstea (pl. erdei gyümölcs) nemcsak egészséges, hanem tökéletes kísérője lehet az édességnek.

Felnőtteknek:

  1. Brandy vagy meggylikőr – mivel a desszertben is szerepel brandy, egy kis pohár ugyanabból az italból szépen kiemeli az ízeket.
  2. Édes desszertbor – például tokaji aszú vagy egy kései szüretelésű fehérbor kiváló választás a csokoládé mellé.
  3. Espresso vagy hosszúkávé – a fekete kávé kesernyés íze tökéletes ellenpontja a trüffelgolyók édes karakterének.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél kandírozott cseresznye, helyettesíthetjük aszalt meggyel vagy koktélcseresznyével is. A brandy helyett használhatunk rumot, cseresznyelikőrt, vagy alkoholmentes verzióhoz egyszerűen csak gyümölcslét. A mandula lecserélhető dióra, kesudióra vagy akár kókuszreszelékre is, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A tejcsokoládé helyett használhatunk csak étcsokoládét is, ha intenzívebb csokis ízt szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

Bár a cseresznyés trüffelgolyók alapvetően egy desszert, néhány összetevőjüknek köszönhetően mérsékelt fogyasztás mellett lehetnek egészségügyi előnyei is. Az étcsokoládé antioxidánsokban gazdag, segíthet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A mandula jó forrása a magas minőségű növényi zsíroknak, E-vitaminnak és rostnak. A cseresznye – akár kandírozott formában is – tartalmazhat antocianinokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Természetesen a brandy miatt ez a recept inkább felnőtteknek ajánlott, és mértékletes fogyasztása javasolt.

Variációk:

Ez a csokoládés trüffel recept sokféleképpen alakítható. A kandírozott cseresznye helyett használhatunk aszalt sárgabarackot, mazsolát, vagy akár aszalt vörösáfonyát is. Az étcsokoládé és tejcsokoládé arányát variálhatjuk ízlés szerint, sőt, akár karamellás csokoládét is keverhetünk bele az extra ízvilágért. A mandula helyettesíthető mogyoróval, vagy el is hagyható, ha valaki az egyszerűbb textúrát kedveli. Ha alkoholmentes változatot készítünk, a brandy helyére jöhet meggylé, narancslé, vagy akár vaníliás tej is.

Érdekességek:

A trüffelgolyók nevüket a külsejük miatt kapták – hasonlítanak az értékes szarvasgombára, azaz trüffelre. Az első csokoládés trüffelek Franciaországban készültek a 19. század végén, és eredetileg csak étcsokoládé, tejszín, valamint kakaópor felhasználásával. A cseresznyés változat különösen népszerű az ünnepi időszakban, mivel a kandírozott gyümölcs és a fehér csokoládé bevonat karácsonyi hangulatot idéz. A brandy-s csokoládé kombinációt pedig sok cukrász a „felnőtt édességek” közé sorolja, mivel elegáns, kifinomult ízvilágot képvisel.

(össznézettség: 169, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése