Csíkos sütemény Csíkos sütemény

Csíkos sütemény

Édes keksz Keksz

Csíkos sütemény: Klasszikus íz harmónia a konyhádban

Csíkos sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Fedezd fel ezt az egyszerű, de lenyűgöző süteményreceptet, mely a vanília és kakaó ízének tökéletes egyensúlyával ejti rabul az ízlelőbimbóidat. A csíkos sütemény nem csak a tányérodon mutat jól, de az asztalnál ülők arcán is mosolyt csal. Akár egy délutáni teázáshoz vagy egy különleges alkalmi sütéshez keresel receptet, ez a sütemény minden bizonnyal nagy sikert arat!

Csíkos sütemény

Csíkos sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csíkos sütemény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 508 kcal

Hozzávalók
  

a vanilíás tésztához:

a kakaós tésztához:

Elkészítés
 

  • Mindkét tészta alapanyagait separat tálakban mérjük ki.
  • Az alaptészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, amíg homogén állagot nem kapunk.
  • Ugyanezt ismételjük meg a kakaós tészta hozzávalóival, azonban ebben az esetben a kakaóport is beleszórva.
  • Mindkét tésztát letakarva pihentetjük hűtőszekrényben legalább 30 percen át.
  • A pihentetett tésztákat lisztezett felületen nyújtsuk ki. A vaníliás tésztát vékonyan kenjük meg tejjel, majd óvatosan helyezzük rá a kakaós tésztát.
  • Az így kapott két rétegű tésztát 4 egyenlő csíkra vágjuk.
  • A tésztacsíkokat egymásra helyezzük, majd ismét hűtjük 30 percig.
  • A hideg tésztát szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  • Előmelegített sütőben, 180°C fokon, középső sínen, légkeveréses üzemmódban süssük körülbelül 10 percig, vagy amíg a tészta széle enyhén aranybarna nem lesz.
  • Tálalás előtt hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csíkos sütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 508kcalSzénhidrát: 66gFehérje: 6gZsír: 26gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 89mgNátrium: 196mgKálium: 114mgÉlelmi rost: 3gCukor: 30gVitamin A: 782IUKalcium: 22mgVas: 3mg
Keyword Csíkos, Porcukor, sütemény, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csíkos sütemény eredete homályba vész, de sokan úgy tartják, hogy a két különböző tészta használata a hagyományos konyhák kísérletezésének eredménye, ahol a szakácsok megpróbálták a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló alapanyagokból. A kakaós és a vaníliás tészták párosítása hamar népszerűvé vált, hiszen a két íz tökéletesen kiegészíti egymást. Ma már a csíkos sütemény a konyhaművészet és a kreativitás remek példája, melyet számtalan kultúrában szeretettel készítenek és fogyasztanak.

Tálalás:

A csíkos sütemény már önmagában is látványos, de néhány egyszerű trükkel még tovább emelhetjük a prezentációját. Tálaláskor cselezd meg a szeletek tetejét egy kevés olvasztott csokoládéval vagy porcukorral. Kínáld mellé egy adag vaníliafagylaltot vagy friss gyümölcsöt a tányéron. Egy csészényi erős fekete kávé vagy egy pohár hideg tej ideális kiegészítő a sütik mellé.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Csokoládés tej: A Csíkos sütemény mellé kiválóan illik a lágy, édes csokoládés tej. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
  2. Gyümölcslé: Egy pohár friss almalé vagy narancslé nemcsak finom, de vitaminokban is gazdag, így egészséges választás a sütemény mellé.
  3. Tejeskávé (koffein nélküli): Egy lágy, koffeinmentes tejeskávé ízében a gyerekek is gyönyörködhetnek, miközben nem tartalmaz élénkítő hatású anyagokat.

Felnőtteknek:

  1. Espresso: Az erős, intenzív ízű espresso kávé remekül kiegészíti a sütemény lágy ízét és textúráját.
  2. Vörösbor: Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, például egy Pinot Noir, izgalmas párosítás lehet a kakaós süteménnyel.
  3. Tea: Egy csésze klasszikus fekete tea, vagy egy kis citrommal ízesített Earl Grey tea kiváló kiegészítője lehet a desszertnek.
  4. Desszertbor: Egy édesebb, testes desszertbor, például egy Tokaji Aszú, kiválóan kiegészíti a sütemény ízét és textúráját.

Alternatív hozzávalók:

  • Vaj helyett: Használj kókuszzsírt vagy margarint. Ezek a hozzávalók más állagot és ízt adhatnak a süteménynek, de jó alternatívát jelentenek, ha valamilyen oknál fogva nem szeretnéd vagy nem tudod használni a vajat.
  • Porcukor helyett: Próbálj ki kókuszcukrot vagy agavé szirupot a tésztához adás előtt. Ezzel az alternatívával a sütemény kevésbé lesz édes, de természetesebb ízvilágot kaphat.
  • Holland kakaópor helyett: Használj rendszeres kakaóport vagy kakaómasszát a sötétebb íz eléréséhez.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű liszt használata: Ha a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű változatot választasz, több rostot és tápanyagot juttathatsz a szervezetedbe, melyek elősegítik az emésztést és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
  2. Kakaó: A kakaó természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben és csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
  3. Kevés cukor: A sütemény porcukor tartalma mérsékelt. A cukor mérsékelt bevitelével csökkenthető az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata.

Variációk:

  1. Citrusos Csíkos Sütemény: Adhatsz a tésztához citrom- vagy narancshéjat friss, citrusos ízért.
  2. Diós vagy mogyorós változat: Adj hozzá darált diót vagy mogyorót a tésztához extra ízért és textúráért.
  3. Gyümölcsös Csíkos Sütemény: Próbáld ki aszalt gyümölcsök, például mazsola vagy áfonya hozzáadásával.

Érdekességek:

  1. Holland kakaópor: Tudtad, hogy a „holland” jelző a kakaóporon nem a származásra utal, hanem egy speciális eljárásra, amely során a kakaóport lúggal kezelik? Ez adja meg a kakaópor jellegzetes sötét színét és lágy ízét.
  2. Csíkos desszertek a világon: A csíkos motívum nem csak ebben a süteményben népszerű. Világszerte számos kultúrában találkozhatunk hasonló, réteges vagy csíkozott süteményekkel, tortákkal, melyek gyakran az ünnepeken kerülnek az asztalra.
  3. Szimbolika: Néhány kultúrában a csíkos desszertek a harmóniát és az élet különböző rétegeinek egyensúlyát szimbolizálják.
(össznézettség: 59, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése