Csíkos szelet – réteges magyar sütemény mákos, diós és kakaós tésztával, grízes krémmel és csokimázzal. Csíkos szelet

Csíkos szelet

Édes sütemény Sütemény

Csíkos szelet – Klasszikus magyar édesség réteges tésztákkal és krémes töltelékkel

Csíkos szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Fedezd fel a házi sütemények világának egyik legismertebb csodáját, a Csíkos szelet receptjét! Ez a klasszikus magyar édesség háromféle ízesítésű – kakaós tészta, diós tészta és mákos tészta – rétegével és lágy, grízes krémjével nemcsak finom, hanem egy igazán látványos desszert is. A tetején csillogó csokimáz teszi teljessé ezt a krémes sütemény-t, amely bármely alkalmat ünnepivé varázsol. Tökéletes választás, ha egy desszert recept, ami egyszerre ünnepi sütemény és édes finomság, hiányzik az asztalról.

Csíkos szelet – réteges magyar sütemény mákos, diós és kakaós tésztával, grízes krémmel és csokimázzal.

Csíkos szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csíkos szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 1 hour
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 10 főre
Kalória 684 kcal

Hozzávalók
  

a kakaós tésztához:

a mákos tésztához:

a diós tésztához:

a krémhez:

a csokimázhoz:

Elkészítés
 

  • Egy közepes méretű tálban kezdd azzal, hogy a tojást és a cukrot alaposan habosra kevered. Ez a lépés biztosítja, hogy a tészta könnyű és légies legyen.
  • Add hozzá a tejfölt, ami a tésztának nedvességet és selymes állagot kölcsönöz.
  • Ezután add hozzá az ízesítő alapanyagokat: az egyik adaghoz a kakaóport, a másodikhoz a darált mákot, a harmadikhoz pedig a darált diót. Alaposan keverd össze, hogy az ízek jól eloszoljanak a tésztában.
  • Szitáld bele a lisztet, majd keverd hozzá a sütőport vagy szódabikarbónát. Ezzel biztosítod, hogy a tészta egyenletesen megemelkedjen sütés közben.
  • Ismételd meg ezt a folyamatot mindhárom tésztánál, így három különböző ízű tésztát kapsz.
  • Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra.
  • Bélelj ki egy közepes méretű tepsit (kb. 20×30 cm) sütőpapírral. Ez megkönnyíti a sütemények kivételét és tisztán tartja a tepsit.
  • Egyenként öntsd bele a tésztákat a tepsibe, és süsd őket külön-külön. Minden lap sütési ideje körülbelül 10-15 perc, vagy addig, amíg a tészta szépen megemelkedik és enyhén barnás színt kap.
  • Amint elkészültek a lapok, helyezd őket egy rácsra hűlni, hogy a nedvesség eltávozzon, és ne legyenek ragacsosak.
  • Egy közepes lábasban öntsd bele a tejet, és folyamatos keverés mellett add hozzá a búzadarát. Közepes lángon főzd, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz. Ügyelj arra, hogy ne maradjanak csomók benne.
  • Miután a grízkrém elkészült, hagyd teljesen kihűlni, mert csak hidegen keverhető össze a margarinos keverékkel.
  • Egy külön tálban keverd habosra a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ez adja a krém lágy és édes alapját.
  • Amikor a grízkrém kihűlt, fokozatosan keverd hozzá a margarinos keverékhez. Addig keverd, amíg sima és egyenletes állagú nem lesz.
  • Az elsőként megsütött tésztalapot helyezd egy tálcára vagy lapos sütőformára. Kend meg egy vastag réteg krémmel, ügyelve arra, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
  • Helyezd rá a második tésztalapot (például a mákosat), és ismét kend meg a krémmel.
  • Végül helyezd a tetejére a harmadik tésztalapot (például a kakaósat), és a maradék krémmel vond be a sütemény tetejét és oldalait is. Ez segít összetartani a rétegeket, és látványosabbá teszi a süteményt.
  • Egy kisebb lábasban keverd össze a cukrot, a kakaóport és a vizet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett melegítsd, amíg a máz homogénné és selymes állagúvá nem válik.
  • Amikor a máz teljesen sima, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a margarint. A margarin nemcsak fényessé teszi a mázat, de könnyebben kenhetővé is.
  • Öntsd a csokimázat a sütemény tetejére, és egy spatula vagy kés segítségével simítsd el egyenletesen.
  • Helyezd a kész süteményt hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy a rétegek jól összeérjenek, és a sütemény könnyen szeletelhetővé váljon.
  • Tálalás előtt éles késsel szeleteld fel, hogy a csíkos mintázat látványosan érvényesüljön.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csíkos szelet-hez!

Kalória

Kalória: 684kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 13gZsír: 38gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 82mgNátrium: 617mgKálium: 461mgRost: 3gCukor: 50gA-vitamin: 2150IUC-vitamin: 0.8mgKalcium: 280mgVas: 2.9mg
Keyword Csíkos szelet, Csokimáz recept, Desszert recept, Diós tészta, Édes finomság, Házi sütemény, Kakaós Tészta, Klasszikus magyar édesség, Krémes sütemény, Látványos desszert, Magyar sütemény, Mákos tészta, Réteges sütemény, Ünnepi sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csíkos szelet recepthez:

Mi az a Csíkos szelet?

A Csíkos szelet egy klasszikus magyar sütemény, amely három különböző ízű rétegből áll: kakaós, mákos és diós tésztából. A rétegeket egy lágy grízkrém köti össze, a tetejét pedig fényes csokoládémáz borítja. A sütemény jellegzetessége a csíkos megjelenés, amely nemcsak ízében, hanem külsejében is különlegessé teszi. Gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre, mivel látványos és sokak kedvence.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a tésztalapok sütés közben túl szárazak legyenek?

A tésztalapok akkor lesznek tökéletesek, ha nem sütöd túl őket. Tartsd be a sütési időt (190°C-on 10-15 perc), és amint a szélek elkezdenek barnulni, vedd ki őket. Ne feledd, a lapokat mindig hagyd teljesen kihűlni, mielőtt összeállítod a süteményt.

Hogyan lehet sima és csomómentes krémet készíteni?

A búzadarából készült grízt állandó keverés mellett főzd, hogy elkerüld a csomók kialakulását. A margarint és a porcukrot alaposan habosítsd fel, mielőtt összekevered a teljesen kihűlt grízzel. Ez biztosítja, hogy a krém lágy és egyenletes állagú legyen.

Mit tegyek, ha a csokimáz nem elég fényes vagy nehezen kenhető?

A csokimáz fényessége a margarin hozzáadásával érhető el. Ügyelj arra, hogy a máz ne legyen túl forró, amikor a margarint belekevered, mert ez befolyásolhatja az állagot. Ha mégis nehezen kenhető, adj hozzá egy kevés vizet vagy egy teáskanál olajat.

Miért fontos, hogy a lapokat külön-külön süssük?

A külön sütés biztosítja, hogy minden tésztalap egyenletesen megsüljön, és a rétegek szépen elkülönüljenek. Ha egyszerre sütnéd az összes tésztát, azok összekeveredhetnek, és a csíkos hatás nem érvényesülne.

Történet:

A Csíkos szelet egy valódi klasszikus magyar édesség, amely generációkon átívelően öröklődik a családokban. Három különböző ízű tésztarétege – diós tészta, mákos tészta és kakaós tészta – nemcsak az ízekben, hanem a látványban is különleges élményt nyújt. A krémes sütemény lelke a grízes töltelék, amely lágyan simul a lapok közé, a tetején pedig fényes csokimáz koronázza meg az élményt. Ez a házi sütemény nemcsak finom, hanem igazi látványos desszert is, amit gyakran készítenek ünnepi sütemény gyanánt.

Tálalás:

A magyar sütemény szépen szeletelve mutatja meg rétegeinek harmóniáját, ahol a réteges sütemény minden szeletében újra és újra felfedezhetjük a klasszikus ízeket. A csíkos szelet tökéletes választás, ha valami édes finomság-ra vágysz, amely nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is kényezteti. Tálalás előtt éles késsel vágjuk, hogy a rétegek szépen kirajzolódjanak, így válik igazán látványos desszert-té.

Ital ajánló a Csíkos szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaó: Egy pohár meleg kakaó tökéletesen illik a Csíkos szelet édességéhez, és a gyerekek kedvence.
  2. Gyümölcslé: Friss narancslé vagy almalé könnyed és frissítő kísérő, amely kiegyensúlyozza a sütemény gazdag ízét.
  3. Vaníliás tej: Egy pohár langyos tej, enyhén vaníliás ízesítéssel, lágy és finom harmóniát teremt.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy csésze eszpresszó vagy cappuccino kiválóan kiegészíti a sütemény gazdag ízvilágát.
  2. Desszertbor: Egy pohár tokaji aszú vagy édes fehérbor elegáns kísérője lehet az édességnek.
  3. Fűszeres tea: Például egy chai tea vagy fahéjas, narancsos fekete tea tökéletesen passzol a süteményhez.

Ezek az italok minden korosztály számára kellemes kiegészítést nyújtanak a Csíkos szelet mellé!

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél kísérletezni, kipróbálhatod a liszt egy részét darált mandulával vagy dióval helyettesítve, ettől még inkább házi sütemény-es jelleget kap a végeredmény. A krémes sütemény krémjéhez tej helyett növényi ital is használható, hogy könnyebb változatot kapjunk. A csokimáz recept variálható étcsokoládé vagy fehér csoki felhasználásával is. A desszert recept tehát szabadon alakítható, mégis megőrzi a klasszikus magyar édesség jellegét, így mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót.

Egészségügyi előnyök:

Bár a csíkos szelet elsősorban egy édes finomság, mégis tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek kis mértékben pozitívan is hathatnak a szervezetre. A diós tészta és a mákos tészta gazdagok rostban, káliumban, és telítetlen zsírsavakban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. A dió és mák többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, míg a tej és búzadara kalciumot biztosít, amely erősíti a csontokat. Természetesen ez egy desszert recept, így mértékkel fogyasztva illeszthető be az étrendbe, mint különleges, házi sütemény.

Variációk:

A réteges sütemény számtalan módon variálható, attól függően, mit szeretnél kiemelni az ízek közül. A kakaós tészta helyett használhatsz akár étcsokoládé reszeléket is, a diós tészta helyettesíthető mandulával, a mákos tészta pedig mák és kókusz kombinációjával. A krémes sütemény tölteléke lehet csokis vagy puncsos is, míg a csokimáz recept variálható fehércsokoládés változattal is. Így a klasszikus magyar édesség megőrizhető, ugyanakkor egyedi ízvilágot is teremthetsz belőle.

Érdekességek:

A csíkos szelet népszerűsége a magyar sütemény-kultúrában abból ered, hogy egyszerre kínál házi sütemény-érzetet és ünnepi megjelenést. Rétegeinek színei és ízei szimbolikusan is értelmezhetők: a mák a bőséget, a dió a gazdagságot, a kakaó pedig a kísértést jelképezheti. A látványos desszert gyakran készül családi összejövetelekre, ünnepekre, és vidéki lagzikban is rendszeresen feltűnik. Mivel desszert recept, mégis könnyen variálható és látványos, gyakran szerepel házi receptfüzetek kiemelt helyén.

(össznézettség: 1 027, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése