Csíkos szelet Csíkos szelet

Csíkos szelet

Édes sütemény Sütemény

Csíkos szelet: Az ínycsiklandó desszert titkai

Csíkos szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A csíkos szelet egy olyan desszert, amely tökéletesen tükrözi a kreativitást és az ízlést. Ez a sütemény azok számára készült, akik szeretik a változatosságot és az újdonságokat az édességek világában. A csíkos szelet sütemény egyedülálló megjelenése és íze miatt az utóbbi években egyre népszerűbb lett Magyarországon.

Csíkos szelet

Csíkos szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csíkos szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 684 kcal

Hozzávalók
  

a kakaós tésztához:

a mákos tésztához:

a diós tésztához:

a krémhez:

a csokimázhoz:

Elkészítés
 

  • A tojás és a porcukrot habosra keverem, hozzáadom a tejfölt, a mákot vagy a diót vagy a kakaópor, végül a lisztet szódabikarbónát.. Nagyjából piskóta állagú tészta.
  • Egy közepes tepsibe (20x30cm) sütőpapíron külön-külön megsütöttem a 3 db-ot. A sütés: 190°C fokon kb 10-15 perc.
  • Krém elkészítése: Folyamatos keverés mellett, a tejet felfőzöm a búzadarával. A margarint habosra keverem a porcukorral és vaníliás cukorral. Ha teljesen kihűlt a gríz, összekeverem.
  • A lapokat megkenem a krémmel, a tetejére is hagyok a krémből és végül csokimázzal vonom be.
  • A csokimázhoz a kakaót a cukrot, vizet lassan elkezdem melegíteni folyamatos kevergetés mellett. Csokimáz elkészültével félrehúzom és hozzákeverem a vajat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csíkos szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 684kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 13gZsír: 38gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 82mgNátrium: 617mgKálium: 461mgÉlelmi rost: 3gCukor: 50gVitamin A: 2150IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 280mgVas: 2.9mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csíkos szelet eredete kissé homályos, mint sok más hagyományos magyar desszerté. A recept azonban generációkról generációra száll, és továbbra is népszerű a családi összejövetelek és ünnepek alkalmával. A sütemény nevét a három különböző ízű és színű tészta réteg adja, amelyek csíkokat formálnak a süteményen.

Tálalás:

A csíkos szeletet általában egy tányéron, teával vagy kávéval kísérve szolgálják fel. A sütemény már önmagában is nagyon gazdag és ízletes, így nem szükséges semmilyen extra feltét. Ha mégis szeretnél valamit hozzáadni, egy kis tejszínhab vagy vaníliafagylalt remekül illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

A csíkos szelet hozzávalói elég rugalmasak, így könnyen változtathatsz rajta, hogy igazodjon az étrendedhez vagy az ízlésedhez.

  • Ha gluténmentes étrendet követsz, a lisztet cserélheted ki gluténmentes lisztre.
  • A tejtermékeket laktózmentes változatokkal helyettesítheted, ha laktózintoleranciád van.
  • Ha szereted a más ízvilágot, a dió helyett más magvakat vagy olajos magvakat, például mandulát vagy pisztáciát is használhatsz.
  • A csokimázhoz a margarint cserélheted ki kókuszzsírra, és a cukrot mézre vagy agave szirupra, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
  • A margarin helyett vajat is használhatsz, ami még gazdagabb ízt ad a krémnek.

Egészségügyi előnyök:

Míg a csíkos szelet nem sorolható az egészséges ételek közé, mivel magas a cukor- és zsírtartalma, néhány hozzávalója mégis tartalmaz egészséges tápanyagokat.

  • A dió például omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. A dióban található E-vitamin és antioxidánsok is előnyösek az egészség szempontjából.
  • A mák gazdag forrása a kalciumnak és rostoknak, amelyek támogatják az emésztést és az egészséges csontokat.
  • A kakaó antioxidánsokban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre és csökkenthetik a gyulladást.

Variációk:

  • Számos variáció létezik a csíkos szeletre, attól függően, milyen ízeket szeretnél belevarázsolni. Próbálj meg almát vagy kókuszrostot használni az egyik rétegben, hogy egy kis plusz textúrát és ízt adj a süteménynek.
  • Ha nagyobb kontrasztot szeretnél a rétegek között, próbálj meg egy réteget citromos vagy narancsos tésztával készíteni. A citrusos íz jól harmonizál a kakaóval és a dióval.
  • Azok számára, akik szeretik a fűszeres ízeket, a diós tésztát fahéjjal, szegfűszeggel vagy kardamommal is meg lehet ízesíteni.

Érdekességek:

  • A csíkos szelet nem csak Magyarországon népszerű, hanem a közeli országokban, mint például Szlovákiában és Csehországban is.
  • A sütemény neve a három tészta réteg alapján lett kialakítva, amelyek a sütemény szeletelésekor csíkokban jelennek meg.
  • Annak ellenére, hogy a csíkos szelet egy hagyományos magyar sütemény, nincs hivatalos receptje. A háziasszonyok, nagymamák és profi cukrászok mind saját változatukat készítik el, néha hozzáadva saját speciális hozzávalójukat vagy trükkjüket.
(össznézettség: 847, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating