Csípős csirkecurry Csípős csirkecurry

Csípős csirkecurry

Csirke Szárnyas

Csípős csirkecurry – az egzotikus indiai ízek otthonodban!

Csípős csirkecurry recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az indiai konyha sokszínű és változatos. Egyik legismertebb étele a curry, amely különféle fűszerek keveréke alapján készül. A curryk elkészítése során a fűszereket először megpirítják, majd azokból főznek egy sűrű mártást, amelybe különböző húsfajtákat vagy zöldségeket főznek. A csípős csirkecurry az egyik legkedveltebb indiai étel, melynek fűszeres íze garantáltan elvarázsol mindenkit.

Csípős csirkecurry

Csípős csirkecurry

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csípős csirkecurry.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Indiai
Mennyiség 4 főre
Kalória 265 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A csirkéről lehúzzuk a bőrt, majd kicsontozzuk, és felkockázzuk. Sót és curryport adunk hozzá, majd 2 órán át állni hagyjuk.
  • Az olajat felforrósítjuk, a hagymát felaprítjuk, majd a köménymaggal együtt az olajon megpároljuk.
  • A fokhagymát áttörjük, majd a chilipaprikával, gyömbérporral és a hússal együtt a hagymához adjuk. 4-5 percig sűrítjük, majd hozzáadjuk a tejet. Lefedve, 10-15 percig pároljuk, majd, amikor a hús magába szívta a tejet, még 10 pecig állni hagyjuk.
  • Citromlevet csöpögtetünk rá, és rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csípős csirkecurry-hez!

Tápérték

Kalória: 265kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 25gZsír: 15gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 75mgNátrium: 436mgKálium: 537mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 99IUVitamin C: 6mgKalcium: 55mgVas: 1mg
Keyword csirke, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csípős csirkecurry igazi indiai fogás, amely az indiai konyha hihetetlenül gazdag fűszerhasználatának remek példája. Az indiai curryk a világ minden táján ismertek és szeretettek. Ez a recept autentikus ízvilágú, de a hozzávalók könnyen hozzáférhetőek a legtöbb helyi piacon vagy boltban.

Tálalás:

Tálaláskor a csípős csirkecurryt friss, forró, párolt basmati rizzsel szokás tálalni. Ez a rizs finom, illatos, és tökéletesen kiegészíti a curry gazdag, intenzív ízét. Ha hozzáférsz, a naan (indiai kenyér) is remek kísérő, amivel fel lehet tunkolni a finom, krémes szószt. Egy kis friss koriander szórása a tetejére nem csak színt ad, hanem plusz ízvilágot is hoz a fogáshoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd változtatni a recepten, vagy nem tudsz hozzájutni minden hozzávalóhoz, az alábbi alternatívák segíthetnek:

  • Csirke: ha nincs kéznél csirke, vagy valami mást szeretnél használni, akkor pulyka, bárány, hal, vagy akár tofu is használható. Ezek mindegyike remekül megy a curryvel.
  • Tej: a curry leves jellegűbb változatát is el lehet készíteni, ha tejszínt vagy kókusztejet használsz helyette. Ez gazdagabbá és krémesebbé teszi az ételt.
  • Fűszerek: Ha a curryporhoz nem jutsz hozzá, akkor a saját currykeverékedet is összeállíthatod koriander, kurkuma, mustármag, fahéj, szegfűszeg és kardamom keverékéből. Az ízlésed szerint változtathatsz a fűszerezésen: ha szereted a csípőset, használj több chilit, ha pedig szereted az édeskés ízeket, próbálj meg egy kis fahéjat vagy kardamomot adni hozzá.
  • Citrom: ha nincs kéznél citrom, használhatsz helyette lime-ot, ami szintén savanykás ízt ad az ételnek, ami remekül ellensúlyozza a gazdag, fűszeres ízeket.

Egészségügyi előnyök:

A csípős csirkecurry nemcsak finom, de számos egészségügyi előnye is van:

  1. Csirke: A csirke magas fehérjetartalmú, ami segít az izmok építésében és az immunrendszer támogatásában.
  2. Fűszerek: A curryban található fűszerek, mint a currypor, a kömény, a chili és a gyömbér, antioxidánsokat és gyulladásgátló tulajdonságokat tartalmaznak, amelyek javíthatják az egészséget és csökkenthetik bizonyos betegségek kockázatát.
  3. Fokhagyma és hagyma: Ezek a növények prebiotikumokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bél egészségét, és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek.
  4. Citrom: A citrom C-vitamint tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert és segít a szervezetnek a vas felszívásában.

Variációk:

Néhány lehetséges variáció a csípős csirkecurry receptjén:

  1. Zöldséges csirkecurry: Adj hozzá szezonális zöldségeket, mint a brokkoli, a zöldborsó, a paprika vagy a sárgarépa a curryhez, hogy extra tápanyagokat és ízeket adj hozzá.
  2. Csípős ananászos csirkecurry: Az ananász természetes édessége és savanyúsága kiválóan kiegészíti a csípős curry ízeit. Csak dobj bele néhány kockára vágott ananászt a curryhez főzés közben.
  3. Csípős csirkecurry kókusztejjel: A kókusztej hozzáadása a curryhez krémes ízt és textúrát ad az ételnek. Ez kiválóan kiegészíti a csípős és fűszeres ízeket.

Érdekességek:

  1. India több mint ezer curry receptet ismer. A curry elkészítésének módja nagyban függ az indiai régiótól, ahol készítik. Néhány curry gazdag és krémes, míg mások könnyűek és fűszeresek.
  2. A „curry” szó a tamil „kari” szóból származik, ami „leves” vagy „pörkölt” jelentéssel bír. Az indiaiak általában használnak egy konkrét nevet az ételre, például „chicken tikka masala”, nem pedig általánosan „curry”-nek hívják.
  3. A currypor, amelyet gyakran használnak a curry receptekben, brit találmány. Az 1700-as években hozták létre, hogy utánozzák az indiai fűszereket és könnyebben elérhetők legyenek a brit fogyasztók számára. Az eredeti indiai curryk gyakran használnak friss fűszereket és fűszerkeverékeket, nem pedig előre csomagolt curryport.
(össznézettség: 403, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése