Csirke 40 gerezd fokhagymával – A fokhagyma imádók álma
Csirke 40 gerezd fokhagymával recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
A csirke a világ egyik legkedveltebb húsa, és számos módon elkészíthető. Azonban, ha szeretnéd egy igazán különleges ízvilággal meglepni a családodat vagy barátaidat, próbáld ki ezt a fantasztikus csirke receptet, amelyben 40 gerezd fokhagymával fűszerezheted meg. Ez a recept minden fokhagyma imádók álma.
Csirke 40 gerezd fokhagymával
Hozzávalók
- 1 db csirke kb. 1,5 kg,
- 40 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma kisebb
- 2,5 dl fehérbor
- 2 szál zeller
- 2 db rozmaringág
- 4 db kakukkfűág
- 4 szál petrezselyem
kísérőnek:
- 1 db bagett felszeletelve
a díszítéshez:
- zöldfűszer
Elkészítés
- A sárgarépát vastag karikákra, a megtisztított vöröshagymát pedig 4 cikkre vágjuk.
- A fokhagymát nem hámozzuk, héjastól használjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
- Egy felaprított zellerszárat, 2 szál rozmaringot, 2 szál kakukkfüvet és 2 petrezselymet, illetve 6 gerezd fokhagymát a csirke belsejébe dugunk. A lábakat összekötjük, és a szárnyak végét behajtjuk alulra.
- A csirkét bedörzsöljük olajjal, és ízlés szerint fűszerezzük.
- Tíz gerezd fokhagymát beleszórunk egy nagy vaslábasba. Beledobjuk a maradék fűszereket, a felaprított zellert, a répát és a hagymát. Belehelyezzük a csirkét is a serpenyőbe. A hús köré szórjuk a maradék fokhagymát, megöntözzük olajjal és borral.
- Lefedjük, és 1 óra 20 percen át sütjük, amíg a hús megpuhul, és ha megszúrjuk egy tűvel, tiszta lé szivárog belőle.
- Tálaláskor óvatosan kiemeljük a húst az serpenyőből, a szaftot átöntjük egy kisebb lábasba.
- Fogóval kihalásszuk a léből a fokhagymagerezdeket. Kanállal leszedjük a zsírt a szaftról, és 2-3 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.
- A csirkét feldaraboljuk, szaftot öntünk rá, és megszórjuk a fokhagymagerezdekkel.
- Zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
- Pirított bagett-szeleteket adunk mellé, melyeket megkenhetünk a fokhagyma puha húsával.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
Ez a csirke 40 gerezd fokhagymával recept egy klasszikus magyar étel, amelynek főszereplője a fokhagyma. A fokhagyma intenzív íze és aromája különlegessé teszi ezt az ételt. A recept hagyományos módon készül, ahol a csirkét fokhagymagerezdekkel töltik meg, majd sütik a sütőben. A zöldségek és a fehérbor hozzáadása még gazdagabbá teszi az ízeket, és a szeletekre vágott csirke és a zöldségek együtt tálalva igazi ínyencségnek számítanak.
Tálalás:
A csirke 40 gerezd fokhagymával remekül tálalható egy nagy tálban, ahol a szeletekre vágott csirkét a zöldségekkel együtt helyezhetjük el. A zöldségeknek szép színe lesz a sütés során, és a fehérbor által létrejövő szósz is kiválóan illeszkedik az ételhez. A tetejét friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy kakukkfűvel díszíthetjük, hogy még vonzóbbá tegyük.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nem szeretnénk fehérbort használni, helyettesíthetjük vízzel vagy csirke alaplével.
- A zöldségeket másféle módon is variálhatjuk. Például hozzáadhatunk krumplit, padlizsánt vagy paradicsomot a sütőedénybe.
- A fokhagyma mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk. Ha nem szeretnénk annyira erős fokhagymaízt, csökkenthetjük a gerezdek számát.
- A zöldfűszerek helyett más fűszernövényeket is használhatunk, mint például oregánót vagy bazsalikomot.
Egészségügyi előnyök:
A csirke 40 gerezd fokhagymával receptben található hozzávalók közül néhány rendkívül egészséges hatással lehet szervezetünkre:
- Fokhagyma: A fokhagymának hosszú listája van egészségügyi előnyöknek. Gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben. Kutatások szerint segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítja a szív- és érrendszeri egészséget, erősítheti az immunrendszert és antimikrobiális hatással is rendelkezik.
- Csirkehús: A csirkehús alacsonyabb zsír- és koleszterintartalmú, mint a vörös húsok. Gazdag fehérjében, amely fontos az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához. Emellett jó forrása a B-vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, mint például a vas és a cink.
Variációk:
- Fűszerezés: A fokhagymán kívül más fűszereket is felhasználhatunk a csirke ízesítésére. Például adjunk hozzá pirospaprikát, kurkumát, vagy cayenne-borsot a fűszerkeverékhez, hogy pikánsabb ízt érjünk el.
- Párolt csirke: Ha nem szeretnénk a csirkét sütni, készíthetünk belőle párolt változatot is. Helyezzük a csirkét egy párolóedénybe vagy serpenyőbe, és pároljuk meg alacsony hőmérsékleten. Így is élvezhetjük a fokhagyma és a zöldségek ízét.
- Vegetáriánus verzió: Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, helyettesítheted a csirkét tofuval vagy gombával. A fokhagymával és a zöldségekkel kombinálva ízletes és egészséges fogást készíthetsz.
Érdekességek:
- A fokhagyma már évezredek óta használatban van a kulináris és gyógyászati célokra. Az ókori Egyiptomban például hisztériát, gyomorpanaszokat és parazitafertőzéseket kezeltek vele.
- A fokhagyma szulfidos vegyületei okozzák az erős illatát és ízét. Ha szeretnél enyhíteni a fokhagymaszagot a kezedről, dörzsölj egy kis friss petrezselymet a bőrödre.
- A csirkét számos konyhában és kultúrában az egészséges és könnyű húsforrásnak tekintik. Rugalmasan felhasználható és könnyen elkészíthető, így számos ételben megtalálható világszerte.
- A sütés során a fokhagyma enyhíti az erős aromáját, így kellemes és ízletes ízt ad a csirkehúsnak.
Ezek az érdekességek és variációk további információkkal és ötletekkel szolgálnak a csirke 40 gerezd fokhagymával recept kreatív felhasználásához. Készítsd el a saját ízlésed szerint és fedezd fel az egészséges és ízletes kombinációkat!