Csirkecombok sherrymártásban – Tejfölös, fűszeres és különleges magyar csirke recept
Csirkecombok sherrymártásban recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Kóstold meg ezt a szaftos, ízekben gazdag csirkecomb receptet sherrymártásban, mely a magyaros konyha és a különleges fűszeres mártások kedvelőinek is remek választás. Gyors és egyszerű ebéd vagy vacsoraötlet a hét bármely napjára.
Csirkecombok sherrymártásban
Hozzávalók
- 4 db csirkecomb
- vaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 teáskanál curry
- 2,5 dl húsleves
- 2,5 dl tejföl
- 1,5 dl sherry
Elkészítés
- Először a csirkecombokat megtisztítjuk, ha szükséges, eltávolítjuk a felesleges zsírt vagy bőrt. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, hogy az alapízek jól átjárják a húst.
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban kevés zsiradékon (pl. vajon vagy olajon) közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk a csirkecomboknak. Ez körülbelül 6-8 percet vesz igénybe oldalanként, attól függően, mekkora darabokkal dolgozunk.
- Miután megpirultak a combok, öntsünk alá annyi vizet, hogy félig ellepje a húst. Fedjük le az edényt, és alacsony lángon pároljuk a combokat körülbelül 30 percig, míg teljesen átfőnek és szaftosak lesznek.
- Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Közepes lángon pirítsuk üvegesre, míg kellemes illatot nem áraszt (kb. 5 perc). Ezután szórjuk rá a lisztet és a curry port, és folyamatos keverés mellett pirítsuk még 1-2 percig, hogy ne legyen nyers liszt íze a mártásnak.
- Fokozatosan öntsük fel a hagymás-currys alapot a meleg húslevessel, közben folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Hagyjuk az egészet lassú tűzön 5-7 percig főni, hogy besűrűsödjön.
- Vegyük le a lángot kissé, és keverjük hozzá a tejfölt, majd a sherryt is. Alaposan dolgozzuk el, majd még pár percig melegítsük a mártást, de ne forraljuk, hogy a tejföl ne csapódjon ki.
- Az elkészült sherrymártást öntsük a párolt csirkecombokra, vagy külön is kínálhatjuk mellé. Tálaljuk melegen, ízlés szerint körettel – például párolt rizzsel, tört burgonyával vagy friss salátával.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csirkecombok sherrymártásban recepthez:
A csirkecomb sherrymártásban egy különleges és ízletes magyaros csirke recept, amelyben a csirkecombokat először megpirítjuk, majd puhára pároljuk, végül egy sherryvel és tejföllel készült, fűszeres mártással öntjük le. A sherrymártás enyhén édeskés, aromás karaktere remekül kiegészíti a szaftos csirkehúst, míg a curry fűszer egy egzotikus, pikáns réteget ad az ételnek. Ez a fogás egyszerre krémes, telt ízű és különleges, így tökéletes választás egy ünnepi vacsorára, de akár egy hétköznapi családi ebédre is.
A sherrymártás elkészítéséhez leginkább egy félszáraz sherry ajánlott, mivel ez kiegyensúlyozza a csirkecomb recept sós és fűszeres ízeit. A túl édes vagy túl száraz változatok elnyomhatják a tejfölös csirkecomb harmonikus karakterét.
Ha nem szeretnél alkoholt használni, a sherry helyettesítése lehetséges egy kevés almaecetes vízzel, fehérborecettel vagy szőlőlé-citromlé keverékével. Ezek megőrzik a különleges csirkés étel enyhén savas-gyümölcsös jellegét, bár az íz nem lesz teljesen ugyanaz.
A sherrymártásos csirkecomb legjobban semlegesebb ízű köretekkel párosítható, mint például a párolt rizs, burgonyapüré vagy vajban párolt zöldségek. Ezek kiemelik a krémes csirkemártás gazdag ízvilágát anélkül, hogy elvonnák róla a figyelmet.
A csirkecombokat általában kb. 30 percig kell párolni, hogy teljesen átfőjenek és omlós, szaftos állagot kapjanak. A csirkecomb recept sikerének titka a lassú, lefedett párolás, így a hús megőrzi a szaftját és jól átjárják a fűszerek.
A legjobb, ha házi húslevest használunk, amely maradék csirkecsontból vagy zöldségekből készült. A húsleves alap gazdagítja a krémes csirkemártást, és természetes mélységet ad az étel ízéhez. Ha nincs házi leves, akkor egy jó minőségű alacsony sótartalmú leveskocka is megteszi.
Történet:
A csirkecomb sherrymártásban receptje egy igazán különleges fogás, amely ötvözi a magyaros csirke recept jól ismert ízeit a sherry aromás karakterével. Ez az étel nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem egy hétköznapi csirkecomb vacsorára is tökéletes választás lehet. A tejfölös csirkecomb már generációk óta szerepel a magyar konyhákban, de a sherry hozzáadásával új, izgalmas dimenziót kap. Akik szeretik a krémes csirkemártás fajtákat és a különleges csirkés ételeket, azoknak ez a recept garantáltan kedvencévé válik.
Tálalás:
A szaftos csirkecomb leginkább semleges ízű köretekkel harmonizál, hogy a sherrymártás fűszeres, enyhén édeskés íze igazán érvényesüljön. Kínálhatjuk párolt rizzsel, burgonyapürével vagy akár friss salátával is, attól függően, mennyire tartalmas fogásra vágyunk. Egy egyszerű csirke recept vacsorára, amelyet egy pohár fehérbor vagy természetesen egy kevés sherry is nagyszerűen kiegészít.
Ital ajánló a Csirkecombok sherrymártásban mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-málna nektár – enyhén édeskés, frissítő, jól passzol a sherrymártás ízéhez.
- Házi limonádé enyhe mézzel – savanykás-édes íze felfrissíti az ízlelőbimbókat, kíméletes a gyomornak is.
- Szénsavmentes barackos ásványvíz – természetes és üdítő, nem nyomja el az étel aromáit.
Felnőtteknek:
- Félszáraz fehérbor (pl. chardonnay vagy rizling) – elegánsan kiemeli a sherry és curry fűszeres ízeit.
- Gyömbéres szódavíz – pikáns, frissítő választás, különösen nyári napokon.
- Citromos jeges tea – nem túl erős, mégis karakteres ízű, ami jól kiegészíti a krémes mártást.
Alternatív hozzávalók:
Ha épp nincs kéznél sherry, akkor helyettesíthetjük egy kevés fehérborral, vagy akár almaecetes vízzel is, bár ezek más ízprofilt adnak. A vaj helyett lehet használni olívaolajat, a tejföl helyett pedig görög joghurt vagy tejszín is jól működhet. Aki nem kedveli a curry fűszer karakterét, kipróbálhatja enyhébb ízű paprikás csirke változattal is. A recept könnyedén átalakítható, ha valaki egy egészségesebb csirkecomb receptet szeretne készíteni kevesebb zsiradékkal.
Egészségügyi előnyök:
A csirkecomb recept kiváló fehérjeforrás, amely segít az izomzat fenntartásában és az immunrendszer erősítésében. A csirkehúsos főétel ráadásul könnyen emészthető, így ideális választás lehet diétázók vagy idősebbek számára is. A tejfölös csirkecomb változat természetes zsírokat és kalciumot biztosít, míg a sherrymártás antioxidánsokat is tartalmaz, amennyiben minőségi sherry bor kerül felhasználásra. Az olyan fűszerek, mint a curry, gyulladáscsökkentő hatásúak, és segítik az emésztést. A recept így egyszerre kínál egészséges csirkehúsos ételt és gazdag ízélményt.
Variációk:
A csirkecomb sherrymártásban receptje számtalan módon variálható. Ha szeretnél egyszerű csirkés ételt, akkor a sherryt el is hagyhatod, vagy helyettesítheted citromlével és egy kevés mézzel, hogy megmaradjon az enyhén édeskés karakter. A mártáshoz adható gomba, cukkini, vagy paprika, ha zöldségesebb verziót szeretnél. A tejfölös csirkecomb gazdagítható reszelt sajttal is a sütés végén, így még krémesebb lesz. Akik a magyaros csirke recept fűszeresebb változatát kedvelik, adhatnak hozzá csípős paprikát vagy füstölt pirospaprikát.
Érdekességek:
Kevesen tudják, hogy a sherry csirke recept nem csak Spanyolországból, hanem a 20. század közepétől a magyar éttermek étlapjára is bekerült, mint különleges, vendégváró magyaros csirke recept. A sherrymártás eredetileg desszertekhez kapcsolódott, de a sós ételek világába is hamar utat talált. A currys csirkecomb ötlete a nemzetközi konyhák hatására került be a hazai receptek közé, és sokan a krémes csirkemártás új dimenziójaként tartják számon. Az étel sokoldalúsága miatt tökéletes alap egy saját, egyedi csirkecomb vacsorára.