Csirkemáj vörösborral, petrezselymes főtt burgonyával és sült paprikával tálalva – magyaros főétel Csirkemáj vörösborral

Csirkemáj vörösborral

Csirke Szárnyas

Csirkemáj vörösborral – Klasszikus magyaros csirkemáj recept különleges mártással

Csirkemáj vörösborral recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A csirkemáj vörösborral egy igazi különlegesség a magyaros csirkemáj receptek között. A vörösboros máj selymes, gazdag mártása, a tejszín és a paradicsompüré harmonikus párosítása kifinomult, mégis egyszerűen elkészíthető fogást eredményez. Ez az étel tökéletes választás lehet egy gyors csirkemájas vacsorához, vagy akár egy ünnepi ebéd főszereplőjeként is megállja a helyét.

Csirkemáj vörösborral, petrezselymes főtt burgonyával és sült paprikával tálalva – magyaros főétel

Csirkemáj vörösborral

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkemáj vörösborral.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 2 főre
Kalória 507 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A májat alaposan megmossuk, majd a hártyákat és esetleges inakat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint nagyobb darabokra vagy félbevágva előkészítjük a főzéshez.
  • Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd lassú tűzön üvegesre, puhára dinszteljük, hogy az ízek szépen kibontakozhassanak.
  • Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a zúzott vagy lereszelt fokhagymát, a reszelt narancshéjat (vagy citromhéjat), és a babérleveleket. Röviden átforgatjuk az illatos keveréket.
  • Beletesszük a feldarabolt csirkemájat a fűszeres hagymás alapba. Kevergetve, közepes lángon kb. 3 percig pirítjuk, amíg a máj külseje kifehéredik, de még nem teljesen átsült. Ezután kivesszük a májdarabokat egy tányérra, és melegen tartjuk.
  • A visszamaradt zsiradékos alapra öntjük a vörösbort, hozzáadjuk a paradicsompürét és a főzőtejszínt is. A keveréket jól összeforraljuk, majd közepes lángon főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Ez kb. 5-6 percet vesz igénybe. Közben a babérleveleket eltávolítjuk.
  • Visszatesszük a félretett csirkemájat a mártásba, óvatosan összeforgatjuk, és további 2-3 percig együtt főzzük, amíg a máj teljesen átsül és átveszi a szósz ízét. Vigyázzunk, ne süssük túl a májat, hogy ne legyen száraz.
  • Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kész ételt frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkemáj vörösborral-hoz!

Kalória

Kalória: 507kcalSzénhidrát: 14gFehérje: 32gZsír: 31gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 665mgNátrium: 146mgKálium: 625mgRost: 3gCukor: 3gA-vitamin: 33300IUC-vitamin: 53.6mgKalcium: 90mgVas: 17.3mg
Keyword Csirkemáj recept, Csirkemáj vörösboros mártásban, Csirkemáj vörösborral, Fokhagymás csirkemáj, Májas főétel ötlet, Vörösboros máj recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkemáj vörösborral recepthez:

Mi az a csirkemáj vörösborral?

A csirkemáj vörösborral egy magyaros főétel, amelyben a csirkemájat hagymán megdinsztelve, vörösboros-paradicsomos-tejszínes mártásban párolják puhára. Ez a recept ötvözi a máj karakteres ízét a vörösbor mély, fűszeres aromáival, amit a fokhagyma, a babérlevél és a reszelt narancshéj még izgalmasabbá tesz. A végeredmény egy selymes, telt ízvilágú fogás, amely tökéletes választás lehet akár hétköznapi vacsorára, akár különleges alkalomra is.

Milyen bort érdemes használni a csirkemáj vörösborral recepthez?

A csirkemáj vörösborral recepthez a legideálisabb választás egy száraz vörösbor, mint például a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon vagy a Merlot. Ezek a borok mély, gyümölcsös aromáikkal jól kiegészítik a csirkemáj ízét, és selymessé teszik a vörösboros szószt. Kerüljük az édes vagy félédes borokat, mert azok elnyomhatják az étel karakterét.

Mitől lesz selymes a vörösboros máj mártása?

A vörösboros máj szósza attól lesz igazán krémes és kiegyensúlyozott, hogy a paradicsompürét és a főzőtejszínt is belefőzzük a borba, majd besűrítjük. A vajon dinsztelt hagyma és a fokhagyma is hozzájárul a mártás mélységéhez. Ha túl híg lenne, a főzés végén tovább sűríthető rövid forralással, de kerülendő a túl sok tejszín, mert elnyomja a bor aromáit.

Mi a legjobb köret a csirkemáj vörösborral mellé?

A legjobb választás a klasszikus petrezselymes burgonya, amely jól felszívja a vörösboros mártás ízeit. Emellett kiváló a vajban forgatott galuska, a házi tészta, vagy akár egy könnyű párolt rizs is. A csirkemájas ételek körete mindig legyen semleges vagy enyhén fűszeres, hogy ne nyomja el a máj és a bor aromáit.

Hogyan lehet sűríteni a vörösboros mártást, ha túl híg?

A csirkemáj vörösboros mártása természetesen sűrűsödik, ha pár percig forraljuk, de ha ez nem elég, segíthet egy kevés paradicsompüré, egy kanál tejszín, vagy szükség esetén egy kávéskanál keményítő hideg vízben elkeverve. Lisztet nem ajánlott használni, mert elnehezítheti a mártást és elnyomja a vörösbor aromáját.

Történet:

A csirkemáj vörösborral egy igazi klasszikus azok körében, akik szeretik a karakteresebb ízvilágot, mégis gyorsan elkészíthető ételt keresnek. Ez a magyaros csirkemáj recept a hagyomány és a különlegesség találkozása: a vörösbor mély aromája tökéletesen kiegészíti a máj gazdag ízét, míg a paradicsompüré és tejszín selymessé teszi az egész fogást. Aki kedveli a vörösboros máj recepteket, annak ez a változat biztosan a kedvence lesz.

Tálalás:

A csirkemáj vörösboros szósszal önmagában is megállja a helyét, de igazán finommá válik, ha megfelelő körettel kínáljuk. A leggyakoribb választás a petrezselymes főtt burgonya, amely remekül felszívja a mártás szaftját, de a vajban forgatott galuska vagy egy adag friss, házi tészta is kiválóan passzol hozzá. Egy pohár száraz vörösbor pedig tovább fokozza az ízek harmóniáját. Ideális választás egy gyors csirkemájas vacsorához, de akár ünnepi ebédként is megállja a helyét.

Ital ajánló a Csirkemáj vörösborral mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé fahéjjal – kellemesen édes, enyhén fűszeres ízvilág, jól harmonizál a máj karakteres ízével.
  2. Házi bodzaszörp szódával – üdítő, virágos ízvilág, könnyed frissítő ebéd mellé.
  3. Őszibarackos jeges tea (koffeinmentes) – gyümölcsös, lágy teaíz, jól kiegyensúlyozza az étel sós karakterét.

Felnőtteknek:

  1. Száraz vörösbor (pl. Kékfrankos vagy Merlot) – tökéletesen kiemeli a mártás boros jegyeit és gazdagítja az étel ízvilágát.
  2. Rozé fröccs – könnyedebb, nyárias választás, ami üdítően hat a máj mellé.
  3. Szűretlen almafröccs – természetes, enyhén savas, frissítő ital, alkoholmentes, de felnőttes ízélményt nyújt.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs otthon minden alapanyag, a recept még mindig rugalmasan alakítható. A csirkemáj helyett használható kacsamáj vagy sertésmáj is, bár azok hosszabb főzést igényelnek. A vörösbor helyettesíthető száraz fehérborral vagy akár balzsamecetes vízzel is, ha valaki nem szeretne alkoholt használni. A paradicsompüré helyett házi paradicsomlé, a főzőtejszín helyett pedig natúr joghurt is alkalmazható. Így is megmarad a fogás krémes, magyaros jellege, csak egy kicsit más köntösben.

Egészségügyi előnyök:

A csirkemáj nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló alapanyag is. Magas a vas-, A-vitamin-, B12-vitamin– és folsavtartalma, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez, az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek egészséges működéséhez. A csirkemáj fogyasztása különösen ajánlott vashiányosoknak, vérszegénységben szenvedőknek vagy intenzív fizikai munkát végzőknek. A receptben szereplő fokhagyma és vöröshagyma természetes gyulladáscsökkentők, míg a vörösbor – mértékkel fogyasztva – antioxidánsokban gazdag, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét is. A csirkemáj recept vörösborral tehát nemcsak ízletes, de egészséges választás is lehet.

Variációk:

A csirkemáj vörösborral recept számos módon variálható, így akár minden alkalommal új ízélményt nyújthat. A hagyományos magyaros csirkemáj mellé adhatunk gombát, kaliforniai paprikát, vagy egy kevés chilit, ha pikánsabb változatot szeretnénk. A csirkemáj tejszínnel krémesebb, lágyabb karaktert kap, míg ha elhagyjuk a tejszínt, intenzívebb, rustikusabb ízvilágot nyerünk. A paradicsompüré helyett használhatunk friss paradicsomot vagy sűrített paradicsomkoncentrátumot, attól függően, mennyire szeretnénk sűrű és testes mártást. A köretek terén is szabadon kísérletezhetünk: a tésztás csirkemáj receptek mellett a rizses, bulguros vagy quinoás változatok is kiváló alternatívát kínálnak.

Érdekességek:

Kevesen tudják, de a csirkemáj vörösborral receptje eredetileg francia ihletésű volt, ám a magyar konyha saját ízeivel gazdagította, így vált a mai, ismert formájává. A májat sokan mellőzik a mindennapi étkezésből, pedig a csirkemáj receptek igazi kincsei lehetnek a konyhának, főként ha olyan összetevőkkel párosítjuk, mint a vörösbor vagy a tejszín. Régebben a vörösboros májat különleges alkalmakra készítették el, mivel a bor hozzáadása egyfajta ünnepi jelleget kölcsönzött az ételnek. Manapság ez a fogás újra reneszánszát éli, főként azok körében, akik kedvelik az egyszerű, de különleges csirkemájas ételeket.

(össznézettség: 411, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése