Csirkemájas, gombás, zöldborsó: Egészséges és ízletes étel a hétköznapokra
Csirkemájas, gombás, zöldborsó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A csirkemáj egy igazi tápanyagbomba, hiszen magas a fehérjetartalma és a vasbevitele is kifejezetten előnyös az egészségünk szempontjából. A gombák és a zöldborsó pedig igazi vitamin- és ásványianyag-források, amelyekkel könnyedén kiegészíthetjük a napi táplálkozásunkat. Az együttesen elkészített csirkemájas, gombás, zöldborsós étel pedig nem csak finom és laktató, de még egészséges is.
Csirkemájas, gombás, zöldborsó
Hozzávalók
- 40 dkg csirkemáj kockára vágva
- 20 dkg gomba szeletelve
- 15 dkg zöldborsó mirelit
- 1 db vöröshagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 0,5 db paradicsom
- 2 szelet zöldpaprika
- só
- bors
- majoranna
- petrezselyem
- biovegeta
- 25 dkg rizs
Elkészítés
- A rizst forró, sós, vegetás vízbe felteszem főni. Ez ebben az esetben 12 perc, ezalatt majdnem elkészül a rávaló is.
- Forró olajon megfonnyasztom a hagymát és ráteszem a kisebb darabokra vágott paprikát, paradicsomot, zúzott vagy apró szeletekre vágott fokhagymát.
- Kicsit még ezeket is dinsztelem, majd jöhet rá a máj, majd a gomba szeletek és a zsenge zöldborsó. Vigyázat, a máj miatt erősen fröcsöghet!!!!
- Borsozom, hozzáadom a majorannát és a petrezselymet, majd lefedem. Sót a végén adom hozzá. Fedő alatt hagyom párolódni, a gomba és a borsó úgyis levet fog engedni. Közben figyelem, nehogy kiszáradjon a máj.
- A rizst kiveszem a vízből, a zacskóból mehet is a lábosba. Erre elkészül a májas , gombás, borsós egyveleg is, most sózom és összekeverem a rizzsel, lehet tálalni.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Ez a Csirkemájas, gombás, zöldborsó recept egy hagyományos magyar étel, amely a csirkemájat és a zöldségeket kombinálja egy ízletes és tápláló fogássá. A csirkemáj gazdag fehérjeforrás, és ízletesen harmonizál a gombával, zöldpaprikával és zöldborsóval. Az egész étel fűszerezése pedig a magyar konyha jellegzetes ízvilágát hozza elő, a majorannával és a petrezselyemmel. A tálalás előtt készítsd el a rizst, majd tálald együtt a csirkemájjal és a zöldségekkel.
Tálalás:
Tálald a csirkemájat és a zöldségeket egy nagyobb tálban vagy tányéron, mellé helyezve a frissen főtt rizst. Az étel ízlés szerint díszíthető egy kis petrezselyemmel vagy friss zöldfűszerrel. A tálalás előtt fontos, hogy az étel forró legyen, így az ízek a legjobban érvényesülnek.
Alternatív hozzávalók:
- A Csirkemájas, gombás, zöldborsó receptben szereplő csirkemáj helyett használhatsz sertésmájat vagy libamájat is, ha jobban szereted.
- A gombát variálhatod, például használhatsz fehér gombát, csiperkét vagy erdei gombákat is.
- A zöldborsó mellett kipróbálhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát vagy cukkinit.
- A fűszerezést személyes ízlésed szerint alakíthatod. Próbálj ki más fűszereket is, mint például rozmaring vagy kakukkfű.
Egészségügyi előnyök:
- A csirkemáj kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához.
- A zöldségek, mint a gomba, zöldpaprika és zöldborsó, gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek támogatják az egészséges emésztést és erősítik az immunrendszert.
- Az étel alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás lehet, ha diétázol vagy figyelsz az étrendedre.
Variációk:
- Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz hozzá egy kis csípős paprikát vagy chili paprikát a fűszerezéshez.
- Kísérletezhetsz más zöldségekkel is, mint például cukkini, sárgarépa vagy zöldbableves.
- Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, készítheted a receptet tofuval vagy tempeh-szel helyettesítve a húsos összetevőket.
Érdekességek:
- A csirkemáj sokan szeretik a májas ételek kedvelői közül, mivel finom és szaftos ízű.
- A magyar konyha gazdag hagyományokkal rendelkezik, és a csirkemáj egy gyakori hozzávalója a magyaros ételeknek.
- A csirkemáj tápláló étel, amely hozzájárulhat a vas- és B-vitamin-bevitelhez.