Egy tányér csirkemájas, gombás, zöldborsós étel, amelyen jól látható a főtt rizs, a zöldborsó és a gomba keveréke. A tányér fehér, és az étel színei kontrasztosak: a zöldborsó élénkzöld, a gomba barna, és a rizs világos színű. Csirkemájas, gombás, zöldborsó

Csirkemájas, gombás, zöldborsó

Egytálételek Húsos

Csirkemájas, gombás, zöldborsó: Egészséges és ízletes étel a hétköznapokra

Csirkemájas, gombás, zöldborsó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A csirkemáj egy igazi tápanyagbomba, hiszen magas a fehérjetartalma és a vasbevitele is kifejezetten előnyös az egészségünk szempontjából. A gombák és a zöldborsó pedig igazi vitamin- és ásványianyag-források, amelyekkel könnyedén kiegészíthetjük a napi táplálkozásunkat. Az együttesen elkészített csirkemájas, gombás, zöldborsós étel pedig nem csak finom és laktató, de még egészséges is. 

Egy tányér csirkemájas, gombás, zöldborsós étel, amelyen jól látható a főtt rizs, a zöldborsó és a gomba keveréke. A tányér fehér, és az étel színei kontrasztosak: a zöldborsó élénkzöld, a gomba barna, és a rizs világos színű.

Csirkemájas, gombás, zöldborsó

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkemájas, gombás, zöldborsó.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 523 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A rizst forró, sós, vegetás vízbe felteszem főni. Ez ebben az esetben 12 perc, ezalatt majdnem elkészül a rávaló is.
  • Forró olajon megfonnyasztom a hagymát és ráteszem a kisebb darabokra vágott paprikát, paradicsomot, zúzott vagy apró szeletekre vágott fokhagymát.
  • Kicsit még ezeket is dinsztelem, majd jöhet rá a máj, majd a gomba szeletek és a zsenge zöldborsó. Vigyázat, a máj miatt erősen fröcsöghet!!!!
  • Borsozom, hozzáadom a majorannát és a petrezselymet, majd lefedem. Sót a végén adom hozzá. Fedő alatt hagyom párolódni, a gomba és a borsó úgyis levet fog engedni. Közben figyelem, nehogy kiszáradjon a máj.
  • A rizst kiveszem a vízből, a zacskóból mehet is a lábosba. Erre elkészül a májas , gombás, borsós egyveleg is, most sózom és összekeverem a rizzsel, lehet tálalni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csirkemájas, gombás, zöldborsó-hoz!

Tápérték

Kalória: 523kcalSzénhidrát: 63gFehérje: 26gZsír: 18gTelített zsír: 3gTrans Fat: 1gKoleszterin: 345mgNátrium: 837mgKálium: 709mgÉlelmi rost: 5gCukor: 5gVitamin A: 12238IUVitamin C: 51mgKalcium: 86mgVas: 12mg
Keyword Biovegeta, csirkemáj, fekete bors, Főétel, fokhagyma, gomba, Magyar konyha, Majoránna, olaj, paradicsom, Petrezselyem, Rizs, vöröshagyma, Zöldborsó, Zöldpaprika
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkemájas, gombás, zöldborsó recepthez:

Mi az a csirkemájas, gombás, zöldborsó?

A csirkemájas, gombás, zöldborsós étel egy magyar főétel, amely csirkemájból, gombából és zöldborsóból készül. Általában rizzsel tálalják és különféle fűszerekkel ízesítik.

Milyen hozzávalók szükségesek az elkészítéséhez?

Az ételhez szükséges alapanyagok: csirkemáj, gomba, zöldborsó, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, olaj, só, bors, majoranna, petrezselyem, biovegeta és rizs.

Milyen fűszereket használnak az ételben?

Az ételhez használt fűszerek közé tartozik a só, bors, majoranna, petrezselyem és biovegeta.

Milyen köret illik hozzá legjobban?

Az ételhez leginkább a rizs illik, de krumplipürével, bulgurral vagy kuszkusszal is tálalható. Egy könnyű zöldsaláta is jól kiegészíti.

Lehet-e módosítani az összetevőket?

Igen, a csirkemájat helyettesítheted csirkemellel vagy csirkecombbal, illetve vegetáriánus verzióhoz tofut vagy extra gombát használhatsz. Az ízesítést is kedvedre módosíthatod különböző fűszerekkel.

Miért fröcsög a máj sütés közben?

A csirkemáj sok nedvességet tartalmaz, ezért sütés közben fröcskölhet. Használj fedőt, vagy süsd alacsonyabb hőfokon, hogy elkerüld a fröcskölést.

Hogyan tehetem vegetáriánussá az ételt?

Cseréld le a csirkemájat tofuval vagy gombával, és növeld a zöldségek mennyiségét. Ízesítsd növényi alapú fűszerekkel és hozzávalókkal.

Történet:

Ez a Csirkemájas, gombás, zöldborsó recept egy hagyományos magyar étel, amely a csirkemájat és a zöldségeket kombinálja egy ízletes és tápláló fogássá. A csirkemáj gazdag fehérjeforrás, és ízletesen harmonizál a gombával, zöldpaprikával és zöldborsóval. Az egész étel fűszerezése pedig a magyar konyha jellegzetes ízvilágát hozza elő, a majorannával és a petrezselyemmel. A tálalás előtt készítsd el a rizst, majd tálald együtt a csirkemájjal és a zöldségekkel.

Tálalás:

Tálald a csirkemájat és a zöldségeket egy nagyobb tálban vagy tányéron, mellé helyezve a frissen főtt rizst. Az étel ízlés szerint díszíthető egy kis petrezselyemmel vagy friss zöldfűszerrel. A tálalás előtt fontos, hogy az étel forró legyen, így az ízek a legjobban érvényesülnek.

Ital ajánló a Csirkemájas, gombás, zöldborsó mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslé koktél: Keverj össze narancslevet, almalét és egy kis mangólevet, majd adj hozzá jégkockát. Frissítő és vitamindús ital.
  2. Málnás limonádé: Friss citromlevet keverj össze málna szörppel és szénsavas vízzel. Díszítsd friss málnával és citromszeletekkel.
  3. Tejshake: Banános vagy epres tejshake, melyet tejből és friss gyümölcsből készítesz, egy kis mézzel édesítve.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, például egy Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay, jól illik a csirkemájas ételekhez.
  2. Gin-tonic: Frissítő gin-tonic citromszeletekkel és jéggel, amely kiválóan kiegészíti az étel ízvilágát.
  3. Házi jeges tea: Friss citromlével, mentával és egy kis mézzel ízesített jeges tea, amely kellemesen frissít a főétel mellett.

Alternatív hozzávalók:

  • A Csirkemájas, gombás, zöldborsó receptben szereplő csirkemáj helyett használhatsz sertésmájat vagy libamájat is, ha jobban szereted.
  • A gombát variálhatod, például használhatsz fehér gombát, csiperkét vagy erdei gombákat is.
  • A zöldborsó mellett kipróbálhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát vagy cukkinit.
  • A fűszerezést személyes ízlésed szerint alakíthatod. Próbálj ki más fűszereket is, mint például rozmaring vagy kakukkfű.

Egészségügyi előnyök:

  • A csirkemáj kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához.
  • A zöldségek, mint a gomba, zöldpaprika és zöldborsó, gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek támogatják az egészséges emésztést és erősítik az immunrendszert.
  • Az étel alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás lehet, ha diétázol vagy figyelsz az étrendedre.

Variációk:

  • Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz hozzá egy kis csípős paprikát vagy chili paprikát a fűszerezéshez.
  • Kísérletezhetsz más zöldségekkel is, mint például cukkini, sárgarépa vagy zöldbableves.
  • Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, készítheted a receptet tofuval vagy tempeh-szel helyettesítve a húsos összetevőket.

Érdekességek:

  • A csirkemáj sokan szeretik a májas ételek kedvelői közül, mivel finom és szaftos ízű.
  • A magyar konyha gazdag hagyományokkal rendelkezik, és a csirkemáj egy gyakori hozzávalója a magyaros ételeknek.
  • A csirkemáj tápláló étel, amely hozzájárulhat a vas- és B-vitamin-bevitelhez.
(össznézettség: 2 163, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése