Csirkemájpürével töltött sertésszelet – Klasszikus magyar főétel ropogós bundában
Csirkemájpürével töltött sertésszelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Fűszeres csirkemájpürével töltött, aranybarnára sült sertésszelet – egy igazi magyaros fogás, amely tökéletes választás lehet egy tartalmas ebédhez vagy hétvégi vacsorához. A lágy májtöltelék és a ropogós panír harmonikus párost alkot, amelyhez friss köret és finom italajánlat is társul. Könnyen elkészíthető, mégis különleges recept!
Csirkemájpürével töltött sertésszelet
Hozzávalók
- 20 dkg csirkemáj
- 1 db vöröshagyma
- 2 csipet fekete bors őrölt
- 2 csipet majoranna
- só
- 1/4 csomó petrezselyemzöld
- 0.5 dl brandy
- 60 dkg sertéscomb
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 4 dl olaj
Elkészítés
- Először a csirkemájat és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd egészen apró darabokra vágjuk. Egy evőkanál forró olajon elkezdjük párolni a hagymát, majd hozzáadjuk a májat is. Amikor a máj kifehéredik és megpirul, megszórjuk őrölt fekete borssal és morzsolt majoránnával, majd sózzuk ízlés szerint. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, ami friss, üde ízt ad a pürének. Amikor minden jól összefőtt, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a brandyt (vigyázva, hogy ne lobbanjon fel), és egy villával vagy botmixerrel egynemű, kenhető pürévé dolgozzuk.
- A sertéscombot alaposan megtisztítjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy fólia alatt vagy húsklopfolóval mindegyik szeletet egyenletesen, vékonyra klopfoljuk, hogy jól formázható legyen. Ezután enyhén megsózzuk a húsok mindkét oldalát.
- A kihűlt csirkemájpüréből egy-egy adaggal megtöltjük a hússzeletek közepét. A hús széleit ráhajtjuk a töltelékre, batyuformára igazítjuk, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
- A töltött szeleteket először lisztbe forgatjuk, ezután felvert tojásba mártjuk, végül pedig alaposan bepanírozzuk zsemlemorzsába. Ügyeljünk arra, hogy a panír mindenhol jól befedje a húst, így sütéskor nem szivárog ki a töltelék.
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd a panírozott húsokat közepes lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalukon. A sütés során többször forgassuk, hogy egyenletesen átsüljön és ropogós legyen kívülről.
- A kész szeleteket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Ezután egy éles késsel ferdén szeleteljük fel a töltött húsokat, hogy szép mintázatot mutasson a töltelék. Friss petrezselyemmel vagy salátával díszítve tálaljuk.
- A legjobban frissen sült burgonyával, petrezselymes krumplival vagy egy könnyű zöldsalátával tálalva mutat igazán.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csirkemájpürével töltött sertésszelet recepthez:
A csirkemájpürével töltött sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amelyben vékonyra klopfolt sertéscomb szeletekbe fűszeres, krémes csirkemájpürét töltünk. A batyu alakúra hajtott szeleteket panírozzuk – lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk –, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük. A belül puha, ízletes májtöltelék és a kívül ropogós panír különleges ízharmóniát alkot. Az étel kiváló választás vasárnapi ebédre, ünnepi alkalmakra vagy akár egy házi vendégváró fogásként is.
A csirkemájpüré akkor lesz igazán krémes és kenhető állagú, ha a csirkemájat és a vöröshagymát nemcsak megpirítjuk, hanem kissé puhára is pároljuk. A sütés után érdemes a keveréket villával áttörni, vagy még jobb, ha botmixerrel pépesítjük. A hozzáadott brandy vagy egy kevés tejszín még selymesebbé teheti.
Ha nem szeretnél alkoholt használni, a brandy helyettesíthető egy kevés fehérborral, almaecettel vagy akár frissen facsart citromlével is. Ezek is segítenek kiemelni a máj ízét, és egy kis savasságot adnak a tölteléknek, ami jól egyensúlyozza a sertéshús zsírosságát.
Fontos, hogy a batyu formára hajtogatott sertésszeletet szorosan rögzítsük fogvájóval vagy hústűvel. Ezután a szokásos liszt–tojás–zsemlemorzsa sorrendben kell panírozni. A panírozás minden részt fedjen be egyenletesen, mert ez segít „lezárni” a szeleteket, így a töltelék sütés közben nem szivárog ki. A forró, de nem túl lobogó olajban sütés is segít abban, hogy a szeletek megtartsák formájukat.
A klasszikus választás a sült burgonya, különösen a látványos rácsos sült krumpli, de remekül passzol hozzá a petrezselymes krumpli, párolt rizs, vagy akár egy friss, savanykás zöldsaláta is. Ezek jól ellensúlyozzák a töltött sertésszelet gazdag, ropogós panírját és a májkrém karakteres ízét.
Történet:
A csirkemájpürével töltött sertésszelet egy klasszikus, magyar konyhára jellemző fogás, amely a házias ízeket és a kreatív húsételeket ötvözi. Régi időkben az ilyen töltött húsételek gyakran ünnepi alkalmakra készültek, mivel a máj akkoriban különleges alapanyagnak számított. A sertéscomb mint kiadós és könnyen formázható húsrész kiválóan alkalmas a töltésre, a panírozott hús pedig aranyszínű, ropogós bundájával igazi családi kedvenc lett a hétvégi asztalokon.
Tálalás:
A kész töltött sertésszelet legszebben ferdén szeletelve mutat, hogy a belsejében lapuló csirkemájpüré látványosan megjelenjen. Érdemes friss petrezselyemmel díszíteni, és bőséges adag sült burgonyával vagy petrezselymes krumplival kínálni, de akár egy egyszerű zöldsaláta is remek kísérője lehet. A húsos főétel mellé jól illik egy savanyúság is, például csemegeuborka vagy almapaprika, ami felfrissíti a gazdag ízeket.
Ital ajánló a Csirkemájpürével töltött sertésszelet mellé:
Gyerekeknek:
- Almalé szódával – frissítő, könnyed ital, ami jól kiegyensúlyozza a húsos, panírozott ételek gazdag ízét.
- Őszibarack nektár – enyhén édes és selymes, remekül passzol a májpüré fűszerességéhez.
- Házi limonádé mentaággal – természetes, enyhén savanykás ital, ami élénkíti az étkezést.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor – például egy könnyed Olaszrizling vagy Irsai Olivér, ami nem nyomja el a máj és a fűszerek ízét, hanem szépen kiegészíti.
- Keserű aperitif vagy gyomorkeserű – egy kevés étkezés előtti vagy utáni gyomorkeserű jól harmonizál a tartalmas fogással.
- Alkoholmentes bodzás szódaital – friss, virágos ízvilág, ami különösen akkor jó választás, ha valaki nem fogyaszt alkoholt, de szeretné élvezni az ízbeli kontrasztokat.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnél variálni az alapanyagokon, a csirkemáj helyett használhatsz kacsamájat vagy pulykamájat, amelyek más-más ízvilágot adnak a tölteléknek. A sertéscomb helyett kipróbálhatod karajból vagy akár csirkemellből is, ha könnyedebb változatra vágysz. A panírozásnál a klasszikus zsemlemorzsa helyett használhatsz kukoricapehely-morzsát vagy teljes kiőrlésű panírt is, így egészségesebb változatot kapsz. A brandy helyettesíthető egy kevés fehérborral vagy akár el is hagyható, ha alkoholmentesen szeretnéd készíteni.
Egészségügyi előnyök:
A csirkemájpürével töltött sertésszelet nemcsak ízletes, hanem tápláló is lehet, ha mértékkel fogyasztjuk. A csirkemáj kiváló vasforrás, így segíthet a vérszegénység megelőzésében, valamint magas a B12-vitamin-tartalma, ami támogatja az idegrendszer működését. A sertéshús, különösen a sertéscomb, mérsékelt zsírtartalmú és jó fehérjeforrás, így segít a izomépítésben és a teltségérzet fenntartásában. Ha teljes kiőrlésű panírt használunk, az növelheti a rostbevitelt, a hozzá kínált friss zöldsaláta pedig kiegészíti a fogást vitaminokkal és antioxidánsokkal.
Variációk:
A töltött húsételek könnyen variálhatók ízlés és étrend szerint. Ha szeretnéd megbolondítani a receptet, keverhetsz a csirkemájpürébe egy kevés reszelt füstölt sajtot, apróra vágott szalonnát vagy darált diót. A hús variálásánál kipróbálhatod csirkemell, pulykamell vagy akár borjúhús felhasználásával is. A vegetáriánus változatban a hús helyett használhatsz padlizsánt vagy cukkinit, a töltelékhez pedig készíthetsz egy gombás-diós krémet. A panír helyett használható kukoricaliszt, zabpehelymorzsa vagy akár szezámmaggal kevert morzsa is.
Érdekességek:
A töltött húsos ételek Magyarországon különösen népszerűek ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy családi összejöveteleken. A csirkemáj különleges helyet foglal el a magyar gasztronómiában, mivel olcsó, mégis ízgazdag alapanyag, amelyet régen gyakran készítettek hétvégi ebédekre. A brandy használata a töltelékben nemcsak aromát ad, hanem segíti a máj karakteres ízének kiemelését is. Érdekesség, hogy egyes vidékeken ezt a fogást sütőben, tepsiben is készítik, így kevesebb zsiradékot igényel, mégis szaftos marad.