Csirkemájpürével töltött sertésszelet rácsos sült burgonyával tálalva, magyaros stílusban Csirkemájpürével töltött sertésszelet

Csirkemájpürével töltött sertésszelet

Húsételek Sertés

Csirkemájpürével töltött sertésszelet – Klasszikus magyar főétel ropogós bundában

Csirkemájpürével töltött sertésszelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Fűszeres csirkemájpürével töltött, aranybarnára sült sertésszelet – egy igazi magyaros fogás, amely tökéletes választás lehet egy tartalmas ebédhez vagy hétvégi vacsorához. A lágy májtöltelék és a ropogós panír harmonikus párost alkot, amelyhez friss köret és finom italajánlat is társul. Könnyen elkészíthető, mégis különleges recept!

Csirkemájpürével töltött sertésszelet rácsos sült burgonyával tálalva, magyaros stílusban

Csirkemájpürével töltött sertésszelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkemájpürével töltött sertésszelet.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 1134 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először a csirkemájat és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd egészen apró darabokra vágjuk. Egy evőkanál forró olajon elkezdjük párolni a hagymát, majd hozzáadjuk a májat is. Amikor a máj kifehéredik és megpirul, megszórjuk őrölt fekete borssal és morzsolt majoránnával, majd sózzuk ízlés szerint. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, ami friss, üde ízt ad a pürének. Amikor minden jól összefőtt, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a brandyt (vigyázva, hogy ne lobbanjon fel), és egy villával vagy botmixerrel egynemű, kenhető pürévé dolgozzuk.
  • A sertéscombot alaposan megtisztítjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy fólia alatt vagy húsklopfolóval mindegyik szeletet egyenletesen, vékonyra klopfoljuk, hogy jól formázható legyen. Ezután enyhén megsózzuk a húsok mindkét oldalát.
  • A kihűlt csirkemájpüréből egy-egy adaggal megtöltjük a hússzeletek közepét. A hús széleit ráhajtjuk a töltelékre, batyuformára igazítjuk, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
  • A töltött szeleteket először lisztbe forgatjuk, ezután felvert tojásba mártjuk, végül pedig alaposan bepanírozzuk zsemlemorzsába. Ügyeljünk arra, hogy a panír mindenhol jól befedje a húst, így sütéskor nem szivárog ki a töltelék.
  • Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd a panírozott húsokat közepes lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalukon. A sütés során többször forgassuk, hogy egyenletesen átsüljön és ropogós legyen kívülről.
  • A kész szeleteket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Ezután egy éles késsel ferdén szeleteljük fel a töltött húsokat, hogy szép mintázatot mutasson a töltelék. Friss petrezselyemmel vagy salátával díszítve tálaljuk.
  • A legjobban frissen sült burgonyával, petrezselymes krumplival vagy egy könnyű zöldsalátával tálalva mutat igazán.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkemájpürével töltött sertésszelet-hez!

Kalória

Kalória: 1134kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 31gZsír: 93gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 22gEgyszeresen telítetlen zsír: 53gTranszzsír: 1gKoleszterin: 242mgNátrium: 541mgKálium: 513mgRost: 3gCukor: 3gA-vitamin: 3948IUC-vitamin: 10mgKalcium: 103mgVas: 7mg
Keyword Csirkemáj recept, Csirkemájpürével töltött sertésszelet, Ebéd ötlet magyarosan, Hagymás csirkemáj, Húsos ételek, Húsos főétel recept, Klasszikus magyar konyha, Magyar töltött hús recept, Majorannás májpüré, Panírozott hús, Panírozott töltött szelet, Sertéscomb recept, Sertésszelet csirkemájjal töltve, Töltött hús bundában, Töltött sertésszelet recept, Vacsora sertéshúsból
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkemájpürével töltött sertésszelet recepthez:

Mi az a csirkemájpürével töltött sertésszelet?

A csirkemájpürével töltött sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amelyben vékonyra klopfolt sertéscomb szeletekbe fűszeres, krémes csirkemájpürét töltünk. A batyu alakúra hajtott szeleteket panírozzuk – lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk –, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük. A belül puha, ízletes májtöltelék és a kívül ropogós panír különleges ízharmóniát alkot. Az étel kiváló választás vasárnapi ebédre, ünnepi alkalmakra vagy akár egy házi vendégváró fogásként is.

Hogyan lesz igazán krémes a csirkemájpüré?

A csirkemájpüré akkor lesz igazán krémes és kenhető állagú, ha a csirkemájat és a vöröshagymát nemcsak megpirítjuk, hanem kissé puhára is pároljuk. A sütés után érdemes a keveréket villával áttörni, vagy még jobb, ha botmixerrel pépesítjük. A hozzáadott brandy vagy egy kevés tejszín még selymesebbé teheti.

Mivel lehet helyettesíteni a brandyt a receptben?

Ha nem szeretnél alkoholt használni, a brandy helyettesíthető egy kevés fehérborral, almaecettel vagy akár frissen facsart citromlével is. Ezek is segítenek kiemelni a máj ízét, és egy kis savasságot adnak a tölteléknek, ami jól egyensúlyozza a sertéshús zsírosságát.

Hogyan érdemes a töltött szeleteket panírozni, hogy ne nyíljanak szét?

Fontos, hogy a batyu formára hajtogatott sertésszeletet szorosan rögzítsük fogvájóval vagy hústűvel. Ezután a szokásos liszt–tojás–zsemlemorzsa sorrendben kell panírozni. A panírozás minden részt fedjen be egyenletesen, mert ez segít „lezárni” a szeleteket, így a töltelék sütés közben nem szivárog ki. A forró, de nem túl lobogó olajban sütés is segít abban, hogy a szeletek megtartsák formájukat.

Milyen köret illik legjobban ehhez az ételhez?

A klasszikus választás a sült burgonya, különösen a látványos rácsos sült krumpli, de remekül passzol hozzá a petrezselymes krumpli, párolt rizs, vagy akár egy friss, savanykás zöldsaláta is. Ezek jól ellensúlyozzák a töltött sertésszelet gazdag, ropogós panírját és a májkrém karakteres ízét.

Történet:

A csirkemájpürével töltött sertésszelet egy klasszikus, magyar konyhára jellemző fogás, amely a házias ízeket és a kreatív húsételeket ötvözi. Régi időkben az ilyen töltött húsételek gyakran ünnepi alkalmakra készültek, mivel a máj akkoriban különleges alapanyagnak számított. A sertéscomb mint kiadós és könnyen formázható húsrész kiválóan alkalmas a töltésre, a panírozott hús pedig aranyszínű, ropogós bundájával igazi családi kedvenc lett a hétvégi asztalokon.

Tálalás:

A kész töltött sertésszelet legszebben ferdén szeletelve mutat, hogy a belsejében lapuló csirkemájpüré látványosan megjelenjen. Érdemes friss petrezselyemmel díszíteni, és bőséges adag sült burgonyával vagy petrezselymes krumplival kínálni, de akár egy egyszerű zöldsaláta is remek kísérője lehet. A húsos főétel mellé jól illik egy savanyúság is, például csemegeuborka vagy almapaprika, ami felfrissíti a gazdag ízeket.

Ital ajánló a Csirkemájpürével töltött sertésszelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé szódával – frissítő, könnyed ital, ami jól kiegyensúlyozza a húsos, panírozott ételek gazdag ízét.
  2. Őszibarack nektár – enyhén édes és selymes, remekül passzol a májpüré fűszerességéhez.
  3. Házi limonádé mentaággal – természetes, enyhén savanykás ital, ami élénkíti az étkezést.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor – például egy könnyed Olaszrizling vagy Irsai Olivér, ami nem nyomja el a máj és a fűszerek ízét, hanem szépen kiegészíti.
  2. Keserű aperitif vagy gyomorkeserű – egy kevés étkezés előtti vagy utáni gyomorkeserű jól harmonizál a tartalmas fogással.
  3. Alkoholmentes bodzás szódaital – friss, virágos ízvilág, ami különösen akkor jó választás, ha valaki nem fogyaszt alkoholt, de szeretné élvezni az ízbeli kontrasztokat.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél variálni az alapanyagokon, a csirkemáj helyett használhatsz kacsamájat vagy pulykamájat, amelyek más-más ízvilágot adnak a tölteléknek. A sertéscomb helyett kipróbálhatod karajból vagy akár csirkemellből is, ha könnyedebb változatra vágysz. A panírozásnál a klasszikus zsemlemorzsa helyett használhatsz kukoricapehely-morzsát vagy teljes kiőrlésű panírt is, így egészségesebb változatot kapsz. A brandy helyettesíthető egy kevés fehérborral vagy akár el is hagyható, ha alkoholmentesen szeretnéd készíteni.

Egészségügyi előnyök:

A csirkemájpürével töltött sertésszelet nemcsak ízletes, hanem tápláló is lehet, ha mértékkel fogyasztjuk. A csirkemáj kiváló vasforrás, így segíthet a vérszegénység megelőzésében, valamint magas a B12-vitamin-tartalma, ami támogatja az idegrendszer működését. A sertéshús, különösen a sertéscomb, mérsékelt zsírtartalmú és jó fehérjeforrás, így segít a izomépítésben és a teltségérzet fenntartásában. Ha teljes kiőrlésű panírt használunk, az növelheti a rostbevitelt, a hozzá kínált friss zöldsaláta pedig kiegészíti a fogást vitaminokkal és antioxidánsokkal.

Variációk:

A töltött húsételek könnyen variálhatók ízlés és étrend szerint. Ha szeretnéd megbolondítani a receptet, keverhetsz a csirkemájpürébe egy kevés reszelt füstölt sajtot, apróra vágott szalonnát vagy darált diót. A hús variálásánál kipróbálhatod csirkemell, pulykamell vagy akár borjúhús felhasználásával is. A vegetáriánus változatban a hús helyett használhatsz padlizsánt vagy cukkinit, a töltelékhez pedig készíthetsz egy gombás-diós krémet. A panír helyett használható kukoricaliszt, zabpehelymorzsa vagy akár szezámmaggal kevert morzsa is.

Érdekességek:

A töltött húsos ételek Magyarországon különösen népszerűek ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy családi összejöveteleken. A csirkemáj különleges helyet foglal el a magyar gasztronómiában, mivel olcsó, mégis ízgazdag alapanyag, amelyet régen gyakran készítettek hétvégi ebédekre. A brandy használata a töltelékben nemcsak aromát ad, hanem segíti a máj karakteres ízének kiemelését is. Érdekesség, hogy egyes vidékeken ezt a fogást sütőben, tepsiben is készítik, így kevesebb zsiradékot igényel, mégis szaftos marad.

(össznézettség: 265, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése