Házi csirkés burrito friss csirkemell csíkokkal, ropogós zöldségekkel és saját készítésű tortilla lapban, fehér tányéron tálalva. Csirkés buritto

Csirkés buritto

Szendvicsek

Csirkés burrito házilag – gyors és ízletes mexikói burrito recept friss zöldségekkel

Csirkés buritto recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Könnyen elkészíthető, laktató és elképesztően finom – ez a csirkés burrito garantáltan elnyeri mindenki tetszését! Ha egy igazán gyors házi burrito receptet keresel, amiben szaftos csirkemell, ropogós friss zöldségek és lágy fokhagymás tejfölös öntet találkozik, akkor jó helyen jársz. Készítsd el saját házi tortilla lapjaidat, és élvezd a valódi mexikói burrito ízvilágot otthon, mindössze 30 perc alatt!

Házi csirkés burrito friss csirkemell csíkokkal, ropogós zöldségekkel és saját készítésű tortilla lapban, fehér tányéron tálalva.

Csirkés buritto

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkés buritto.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás főétel
Konyha mexikói
Főre 6 főre
Kalória 399 kcal

Hozzávalók
  

a tortillához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl víz langyos

a töltelékhez:

az öntethez:

Elkészítés
 

  • A tortilla alapanyagait (lisztet, kukoricalisztet, sót, sütőport, olajat és langyos vizet) egy nagy tálba mérjük. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd rugalmas, kissé lágy tésztává gyúrjuk. Ha elkészült, letakarjuk a tálat konyharuhával vagy fóliával, és a tésztát pihentetés céljából betesszük a hűtőszekrénybe legalább 15 percre.
  • A csirkemellet alaposan megtisztítjuk, majd egyforma, vékony csíkokra vágjuk. Egy tálban meglocsoljuk egy kevés olajjal, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, őrölt fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk az evőkanálnyi mézet is. Az egészet kézzel vagy spatulával alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol bevonják a húst.
  • Egy nagyobb serpenyőt felhevítünk közepesen magas lángon. Ha már kellően forró, beletesszük a befűszerezett csirkecsíkokat, és minden oldalukat gyorsan, szép aranybarnára pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl a húst, hogy belül szaftos maradjon.
  • Amíg a hús sül, a salátát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk. A káposztát, a paprikát és a csicsókát szintén vékony csíkokra szeleteljük, hogy jól lehessen majd a burritóba tölteni.
  • Egy kisebb tálban a tejfölt elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű sóval, majd belereszeljük vagy átnyomjuk a fokhagymagerezdeket. Az egészet jól összekeverjük, hogy kellemesen fokhagymás ízű, selymes állagú öntetet kapjunk.
  • A hűtőből kivett tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Egyenként vékony körlappá nyújtjuk őket lisztezett felületen. Egy tapadásmentes (teflon) serpenyőt szárazon felhevítünk (nem kell olajozni!), és egyenként megsütjük benne a tortilla lapokat. Amikor a tészta kezd felhólyagosodni, megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Mindegyik lapot így készítjük el.
  • A frissen sült tortilla lapokat megkenjük a fokhagymás tejfölös öntettel. Ezután szórunk rá a pirított csirkecsíkokból, majd elhelyezzük rajta a salátát, a hagymakarikákat, a káposztacsíkokat, a paprikát és a csicsókát. Ha szeretjük a csípőset, akár erős paprikát is tehetünk hozzá. Végül szorosan feltekerjük a megtöltött lapokat, és így kínáljuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkés buritto-hoz!

Kalória

Kalória: 399kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 13gZsír: 22gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 41mgNátrium: 910mgKálium: 378mgRost: 4gCukor: 6gA-vitamin: 828IUC-vitamin: 11mgKalcium: 100mgVas: 2mg
Keyword Burrito házilag, Csirkemell recept, Csirkés burrito, Fokhagymás tejfölös öntet, Gyors vacsora recept, Házi mexikói étel, Házi tortilla lap, Mexikói ételek, Tortilla recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkés burrito recepthez:

Mi az a csirkés burrito?

A csirkés burrito egy népszerű mexikói étel, amely egy puha, vékony tortilla lapba tekert, fűszeresen elkészített csirkemell csíkokból, friss zöldségekből és különféle öntetekből áll. A burrito tölteléke változatos lehet: a szaftos hús mellett kerülhet bele saláta, paprika, hagyma, káposzta, vagy akár csicsóka is. A klasszikus változatot gyakran egészítik ki sajttal, tejföllel vagy pikáns szósszal. A házi burrito különlegessége, hogy a tortilla lapot is saját kezűleg készíthetjük, így egy teljes értékű, friss és személyre szabott házi mexikói ételt kapunk, amely gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára.

Hogyan lehet a házi tortilla lapokat igazán puhákká és hajlékonnyá tenni?

A tökéletes házi tortilla titka a megfelelő tésztaállag és a gyors sütés. A tésztát alaposan ki kell dolgozni, hogy rugalmas legyen, majd pihentetni kell legalább 15 percig hűtőben. A sütés során a tortilla lapokat forró, száraz serpenyőben süssük meg, oldalanként csak 30–40 másodpercig, hogy ne száradjanak ki, így szép puha, könnyen tekerhető lapokat kapunk.

Milyen hús helyettesítheti a csirkét a burrito töltelékében?

A csirkemell helyett számos más húsféle is felhasználható. Készíthetünk burrito tölteléket darált marhahúsból, sertéshúsból, vagy akár grillezett hallal is. A vegetáriánus változathoz pirított gombát, avokádót vagy sült zöldségeket, például padlizsánt és cukkinit használhatunk. A házi burrito így sokféleképpen testreszabható az egyéni ízlés szerint.

Miért ajánlott saját magunk készíteni a tortilla lapokat?

A házilag készült tortilla sokkal frissebb, rugalmasabb és természetesebb, mint a bolti változatok. A házi burrito készítése során a tészta puhaságát, vastagságát és ízesítését teljesen a saját igényeinkhez igazíthatjuk, így biztosak lehetünk benne, hogy adalékanyag-mentes, ízletes alapot kapunk. Emellett a saját készítésű csirkés tortilla lapok gazdagabb ízvilágot adnak a végső ételhez, ami még közelebb hozza az eredeti mexikói burrito élményt.

Hogyan lehet megelőzni, hogy a burrito szétessen tekerés közben?

A házi burrito feltekerésekor fontos, hogy a tortilla lapok puhák és hajlékonyak legyenek. Érdemes melegen tölteni őket, mert hidegen könnyebben szakadnak. Ne pakoljuk túl a tölteléket, és a széleket kissé hajtsuk be, mielőtt feltekerjük. A jól összeállított, nem túl nedves töltelék (például a fűszeres csirkemell és ropogós zöldségek) szintén segíti, hogy a csirkés burrito szép formás maradjon.

Történet:

A csirkés burrito a mexikói konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. A házi burrito készítése igazi élmény, hiszen saját kezűleg gyúrhatjuk a tortilla lapokat, és friss alapanyagokból állíthatjuk össze a tölteléket. A csirkemell recept alapját képező finoman fűszerezett hús, valamint a ropogós zöldségek és a fokhagymás tejfölös öntet együttesen igazi ízkavalkádot alkotnak. A házi mexikói étel különösen népszerű gyors ebédekhez és családi vacsorákhoz, mivel egyszerre laktató, könnyed és változatos.

Tálalás:

A frissen sült csirkés tortilla lapokba tekert burrito önmagában is tökéletes, de tálalhatjuk mellé friss salátát, kukoricás rizst vagy sült csicsókát is. A tetejét megcsorgathatjuk extra tejfölös öntettel, vagy akár egy kevés csípős szósszal is fokozhatjuk az ízélményt. Egy nagy tálban elrendezve, szeletelve is kínálhatjuk, ha baráti összejövetelre készítjük a házi burritót. Ha igazán autentikus hangulatot szeretnénk, kínáljunk mellé lime szeleteket és korianderes szószt, hogy a mexikói burrito élmény teljes legyen.

Ital ajánló a Csirkés buritto mellé:

Gyerekeknek:

  • Friss limonádé – enyhén édesített, citromos frissítő, ami jól kiegészíti a könnyed csirkés burrito ízeit.
  • 100%-os narancslé – természetes, vitaminban gazdag ital, ami üdítően hat a pikánsabb burritóhoz is.
  • Házi jeges tea (cukormentesen) – enyhe ízesítésű, kellemesen hűsítő ital, amit könnyen szívesen fogyasztanak a gyerekek.

Felnőtteknek:

  • Hűtött sör – egy könnyed lager vagy világos sör tökéletes választás a fűszeres mexikói burrito mellé.
  • Száraz fehérbor – például egy Sauvignon Blanc, ami jól ellensúlyozza a húsos-zöldséges burrito gazdag ízvilágát.
  • Frissítő mojito (alkoholos vagy alkoholmentes változatban) – lime-os-mentás frissessége jól illik a mexikói ételekhez.

Alternatív hozzávalók:

A csirkés burrito számtalan módon variálható. A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet, grillezett zöldségeket vagy akár marhahúst is. A klasszikus burrito töltelék ötlet között szerepelhet avokádó, bab, kukorica vagy pirított gomba is. Ha gluténmentes változatot szeretnénk, a házi tortilla készítésekor kukoricalisztet használjunk. Az öntethez a fokhagymás tejföl helyett joghurtalapú szószt vagy avokádókrémet is keverhetünk. A zöldséges burrito különösen jó választás, ha könnyedebb, egészségesebb ebédre vagy vacsorára vágyunk.

Egészségügyi előnyök:

A csirkés burrito nemcsak ízletes, hanem megfelelő összeállítással kifejezetten tápláló étel is lehet. A csirkemell kiváló fehérjeforrás, alacsony zsírtartalommal, így hozzájárul az izomépítéshez és a jóllakottság érzéséhez. A friss zöldségek – például a káposzta, paprika és csicsóka – sok rostot, vitamint és antioxidánst tartalmaznak, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert. A házilag készített tortilla révén elkerülhetjük a boltban kapható lapok adalékanyagait, így a házi burrito tisztább összetevőkkel készülhet. Egy megfelelően összeállított zöldséges burrito könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe is.

Variációk:

A csirkés tortilla alapreceptje számtalan módon továbbgondolható. Ha szeretnénk egy gazdagabb, még táplálóbb változatot, adhatunk a töltelékhez főtt babot vagy kukoricát is. A házi burrito csirkés változatát felválthatjuk darált marhahússal, grillezett hallal, vagy akár húsmentes opcióban grillezett padlizsánnal és cukkinivel. A fokhagymás tejfölös öntet helyett készíthetünk guacamole-t vagy joghurtos-zöldfűszeres mártást is. A mexikói burrito rajongóinak érdemes kipróbálni a sajttal töltött, sütőben átsütött verziót is, amely kívül ropogós, belül pedig olvadóan krémes lesz.

Érdekességek:

A burrito eredete Mexikó északi részéhez köthető, ahol először az egyszerűen összehajtott tortilla lapokba csomagolták az ételt, hogy könnyen szállítható és elfogyasztható legyen. A név szó szerinti fordításban „kis szamár” jelentéssel bír, valószínűleg a súlyos, jól megrakott csomagokhoz való hasonlóság miatt. A házi mexikói étel az USA-ban vált igazán népszerűvé, ahol számtalan változata született meg, például a reggelire szánt tojásos burrito. A csirkés burrito manapság már világszerte ismert gyorsétel, amely házi készítésben is egyszerű, gyors és egészséges alternatívát nyújt.

(össznézettség: 297, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése