Csirkés buritto Csirkés buritto

Csirkés buritto

Szendvicsek

A Csirkés Burrito – A mexikói konyha ízeivel

Csirkés buritto recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A Csirkés buritto egy mexikói eredetű étel, amely az utóbbi években egyre népszerűbb lett Magyarországon is. Az étel alapját egy tortillába csomagolt csirkehús, rizs, bab és zöldségek alkotják. Az étel pikáns ízvilágával, egyszerű elkészítésével és könnyű fogyaszthatóságával mindenki számára ajánlott.

Csirkés buritto

Csirkés buritto

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkés buritto.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összesen 30 minutes
Course főétel
Konyha mexikói
Főre 6 főre
Kalória 399 kcal

Hozzávalók
  

a tortillához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl víz langyos

a töltelékhez:

az öntethez:

Elkészítés
 

  • Először a lapokat készítettem el, a hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, letakarva hűtőbe tettem.
  • A csirkét egyforma csíkokra vágtam, meglocsoltam egy kevés olajjal, megszórtam a fűszerekkel, mézzel, jól összeforgattam, majd forró serpenyőben, minden oldalát megpirítottam.
  • A salátát megmostam, hagymát felkarikáztam, a káposztát, paprikát, csicsókát vékony csíkokra vágtam.
  • A tejfölben elkevertem a sót, fokhagymát.
  • A tortilla tésztát elosztottam 6 részre, majd mindegyiket egyenként, vékonyra kinyújtottam. Felforrósított teflonba (nem kell kikenni!) tettem, majd amikor kezdett felhólyagosodni, megfordítottam.
  • A kisült lapokat megkentem a tejfölös öntettel, megszórtam hússal, majd a zöldségekkel, erős paprikát is tettem, feltekerve kínáltam.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Csirkés buritto-hoz!

Kalória

Kalória: 399kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 13gZsír: 22gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 41mgNátrium: 910mgKálium: 378mgRost: 4gCukor: 6gA-vitamin: 828IUC-vitamin: 11mgKalcium: 100mgVas: 2mg
Keyword szendvics
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A burrito eredetét nézve, számos történet kering, ám a legtöbb forrás szerint ez az étel Mexikóból származik. A „burrito” szó jelentése „kis szamár” a spanyol nyelven, és az étel neve valószínűleg a szamárteher formájához hasonló alakjából ered. A 19. században Mexikóban a munkások gyakran csomagoltak ebédet burritókba, mivel könnyen szállítható volt és hosszú ideig megtartotta a hőjét. Ma már világszerte ismert és népszerű étel.

Tálalás:

A buritto tálalásánál fontos, hogy a tortilla a tölteléket teljesen befedje, így az étel könnyen kezelhető és nem morzsolódik szét. Kínálhatjuk friss salátával és guacamole-val, esetleg extra tejföllel és reszelt sajttal a tetején. A burritók remekül passzolnak egy kis csípős szósszal is, mint például a salsa vagy a jalapeno szósz. Az étel mellé jól illik egy pohár hűs mexikói sör vagy margarita koktél.

Alternatív hozzávalók:

A csirkés burritó számos variációban elkészíthető. Az alábbiakban néhány alternatív hozzávalót és elkészítési módot javaslunk:

  • Marhahús: Az ízletes marhahús csíkokat szójaszósszal és chili porral ízesítheted a csirke helyett.
  • Vegetáriánus változat: A csirke húst cserélheted fekete babra vagy grillezett zöldségekre, mint a paprika, a gomba és a cukkini.
  • Tenger gyümölcsei: Rakj a burritóba rákot vagy más tengeri herkentyűket, ízesítve citruslével és friss fűszernövényekkel.
  • Ha nem szereted a tejfölt, a burrito öntetét elkészítheted avokádóból és lime-ból készült guacamole szósszal is.
  • Azok számára, akik gluténmentes diétát követnek, a tortillát cserélheted kukoricatortillára vagy más gluténmentes alternatívákra.

Egészségügyi előnyök:

A burrito tápanyagtartalma nagyban függ a használt hozzávalóktól, de általánosságban elmondható, hogy:

  • A csirke jó forrása a magas minőségű fehérjének, amely fontos az izomépítéshez és a sejtek megfelelő működéséhez.
  • A zöldségek, mint a saláta, hagyma, káposzta és paprika, gazdagok vitaminokban és rostokban, amelyek segítik az emésztést és támogatják az immunrendszer működését.
  • Ha babot is adsz a burritóhoz, további fehérjét és rostot viszel be, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez és a jóllakottság érzetéhez.

Variációk:

A burrito sokféleképpen variálható. Néhány népszerű változat:

  • Breakfast Burrito: Ez a reggeli változat tojást, húst (gyakran chorizo vagy bacon), sajtot és néha burgonyát tartalmaz.
  • California Burrito: Ebben a változatban általában steak található, valamint friss zöldségek és avokádó. Néha hozzáadnak sült krumplit is.
  • Chimichanga: Ez a burrito frittozott változata, amelyet gyakran tálalnak sajtmártással vagy guacamole-val.

Érdekességek:

  • A burrito eredetileg észak-Mexikóból származik, és hagyományosan csak hús és bab tölteléket tartalmazott. Az amerikai burritók, amelyek zöldségeket és egyéb hozzávalókat is tartalmaznak, viszont a 20. század közepétől terjedtek el.
  • A világ legnagyobb burritója több mint 2 kilométer hosszú volt, és több mint 2 tonna babot, 1 tonna húst és fél tonna sajtot tartalmazott. 2000 ember készítette el 2006-ban Mexikóban.
  • Sok étteremben kaphatóak „titkos” burritók, amelyek nem szerepelnek a menün, de ha ismered a nevüket, rendelhetsz belőlük. Az egyik legismertebb ilyen a „Quesarito”, amely egy burrito, amit egy extra sajtos quesadillába csavarva tálalnak.
(össznézettség: 276, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése