Csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal – baconbe tekert, szaftos főétel egyszerűen
Csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Ez a csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal tökéletes választás egy gyors, mégis különleges csirkemell recept elkészítéséhez. A szaftos, sonkával töltött csirkemell belsejében olvadt mozzarella, friss bazsalikom és ropogósra sült bacon találkozik, így egy ízletes és látványos főétel születik, amelyet az egész család szeretni fog. Tökéletes vacsora vagy akár ünnepi ebéd alkalmára is.
Csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal
Hozzávalók
- 12 szelet csirkemell filé
- 12 szelet mozzarella
- 12 szelet sonka
- 12 szelet bacon
- 15 db bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés
- A csirkemell szeleteket alaposan megmosom, papírtörlővel leitatom róla a nedvességet, majd enyhén kiklopfolom, hogy vékonyabb, könnyen feltekerhető szeleteket kapjak. Ezután mindegyiket enyhén megsózom és frissen őrölt fekete borssal megszórom – nem kell túlzásba vinni, mert a sonka és bacon is sós.
- Minden csirkemell szeletre ráhelyezek egy szelet sonkát, erre egy szelet mozzarellát, majd 1-2 friss bazsalikomlevelet teszek. A mozzarella lehetőleg szeletelt legyen, de ha golyóból dolgozunk, akkor vágjuk fel vékony lapokra, hogy könnyen beleférjen a tekercsbe.
- A töltelékkel ellátott csirkeszeleteket óvatosan, szorosan feltekerem. A tekercseket ezután egy-egy szelet baconnel körbetekerem. A bacon segít összetartani a tekercset, így fogpiszkálóra általában nincs is szükség, nem esik szét a sütés során.
- A kész tekercseket egy hőálló sütőtálba vagy tepsibe helyezem egymás mellé. Egy kevés olívaolajat locsolok a tetejükre, ez segít, hogy a bacon még ropogósabbra süljön. A tepsit előmelegített, 180°C-os sütőbe teszem.
- A csirketekercseket kb. 20 percig sütöm 180°C-on, míg a hús teljesen átsül, a sajt belül szépen megolvad, a bacon pedig kívül enyhén megpirul és ropogóssá válik.
- A sütőből kivéve néhány percig pihentetem a tekercseket, hogy a szaftok szépen eloszoljanak a húsban, majd ferdén, rézsútosan felszeletelem őket, így szépen látszik a belső réteg is.
- A csirketekercseket frissen, melegen tálalom. Kitűnően illik mellé petrezselymes burgonya vagy zöldsaláta, de akár párolt zöldségekkel vagy rizskörettel is kínálhatjuk.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal recepthez:
A csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal egy ízletes, sütőben készült csirkemell recept, amelyben a csirkemell szeleteket sonkával, mozzarellával és friss bazsalikommal töltik meg, majd baconbe tekerik, és ropogósra sütik. Ez a fogás egyszerre szaftos, aromás és látványos, tökéletes választás vacsorára, ebédre vagy akár különleges alkalmakra is. A töltelék mediterrán jellegű, míg a baconbe göngyölt külső magyaros ízvilágot idéz.
Bár a mozzarella kiválóan olvad és enyhén semleges íze jól passzol a csirkemell és bazsalikom mellé, más olvadós sajtok, mint például trappista, emmentáli vagy akár füstölt sajt is remek alternatívát jelentenek. Ezek más karaktert adnak az ételnek, de a csirketekercs állaga és ízélménye megmarad.
A csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal ízvilága mediterrán jellegű, ezért jól harmonizál petrezselymes burgonyával, zöldsalátával, vagy akár párolt zöldségekkel is. Ezek a könnyed köretek nem nyomják el a baconbe tekert csirkemell ízét, hanem kellemesen kiegészítik.
Ahhoz, hogy a bacon kívül ropogós, belül pedig szaftos maradjon, fontos az előmelegített 180°C-os sütő használata, és az, hogy ne fedjük le sütés közben. Egy kevés olívaolaj a tetején elősegíti a barnulást. Ha még ropogósabb eredményt szeretnél, az utolsó 2-3 percre kapcsolj rá a grill funkcióra.
A csirkemell szeleteket érdemes fólia vagy sütőpapír között enyhén kiklopfolni, hogy vékonyabb, egyenletes vastagságú lapokat kapjunk. Így a töltött csirkemell könnyebben feltekerhető, és egyenletesen sül át. Arra figyelj, hogy ne klopfold túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakadhat a tekercs.
Ha a csirkemell szeletek vastagabbak vagy tömörebben lettek megtöltve, érdemes 5–10 perccel hosszabbítani a sütési időt. Ebben az esetben 180°C-on kb. 25–30 perc lehet ideális. A biztos átsülés érdekében ajánlott a belső hőmérséklet ellenőrzése – ha eléri a 72–75 °C-ot, a hús biztonságosan fogyasztható.
Történet:
Ez a csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal egy igazi hétvégi kedvenc lett nálunk. A recept különlegessége a baconbe tekert csirkemell, amely sütés közben szaftos marad, miközben kívül ropogós réteget kap. A mozzarellás csirke olvadt sajtja és a friss bazsalikom mediterrán ízvilágot ad az ételnek. Először egy családi ebédre készítettem, azóta gyakran előkerül gyors vacsoraként vagy vendégváró fogásként.
Tálalás:
A frissen sült csirkemell tekercsek néhány perc pihentetés után szeletelve a legszebbek. Rézsútosan vágva látszik a rétegek szépsége: a sonka, a megolvadt mozzarella és a zöld bazsalikom. Köretként a legjobban petrezselymes burgonya vagy egy friss zöldsaláta illik hozzá, de akár párolt zöldségekkel is tálalhatjuk. Ünnepi alkalmakra elegáns, hétköznapokra pedig gyors és laktató fogás, ami tökéletesen passzol csirketekercs mozzarellával verzióhoz.
Ital ajánló a Csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal mellé:
Gyerekeknek:
- Házi limonádé – frissítő és enyhén savanykás, jól kiegészíti a sós ízeket.
- 100%-os almalé – természetes édessége ellensúlyozza a bacon sós karakterét.
- Gyümölcstea (cukor nélkül vagy mézzel) – melegen és hidegen is remekül illik hozzá.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor – például egy könnyed olasz Pinot Grigio vagy magyar Olaszrizling.
- Citromos szóda vagy fröccs – frissítő és könnyű, nem nyomja el az étel ízeit.
- Bazsalikomos-uborkás víz – különleges, mégis letisztult ízvilágú frissítő.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki nem szereti a bacon ízét, használhat helyette főtt sonkát vagy pulykasonkát a külső réteghez. A mozzarella helyettesíthető más jól olvadó sajtokkal, például trappistával vagy ementálival. Aki intenzívebb ízvilágra vágyik, tehet bele egy kis szárított paradicsomot, fokhagymát, vagy használhat füstölt sajtot is. Így a klasszikus csirketekercs recept sokféleképpen variálható az egyéni ízlés szerint, különösen ha szereted a csirketekercset mozzarellával és bazsalikommal.
Egészségügyi előnyök:
A csirkemell sovány, magas fehérjetartalmú hús, ami ideális választás azoknak, akik szeretnék megőrizni izomtömegüket vagy egészségesen táplálkoznak. A benne található mozzarella mérsékelt zsírtartalma mellett kalciumforrás is, míg a bazsalikom természetes gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A recept összességében egy kiegyensúlyozott, fehérjedús főétel, különösen akkor, ha friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk, nem túl zsíros körettel. A csirketekercs mozzarellával készítése segít a megfelelő tápanyagbevitel elérésében.
Variációk:
Ez a csirketekercs recept rendkívül jól variálható. A mozzarella helyett használhatsz cheddart, füstölt sajtot vagy akár kecskesajtot is. A sonka és bacon helyett kipróbálhatod pulykamell sonkával vagy vékony szelet császárszalonnával is. Az ízek fokozásához tehetsz a töltelékbe egy kevés mustárt, szárított paradicsomot, vagy egy csipet oregánót. Akár grillezve is elkészíthető, így egy nyári grillparti csirkés fogása is lehet, ha kedved támad csirketekercset mozzarellával készíteni.
Érdekességek:
A töltött csirkemell világszerte népszerű étel, sok országban saját változata létezik. Ez a verzió az olasz konyha inspirációját hordozza a bazsalikom és mozzarella révén, de a baconbe göngyölt hús a magyar háztartásokban is jól ismert és kedvelt. Érdekesség, hogy az eredeti olasz caprese saláta ízvilága (paradicsom, mozzarella, bazsalikom) visszaköszön ebben a meleg ételben – csak húsosabb formában. Ez a csirkemell tekercs tehát ötvözi a hagyományt és az újító ízeket, és tökéletes példa egy csirketekercs mozzarellával és bazsalikommal ízléses elkészítésére.