Csoki csók – Mandulás, kakaós szendvicskeksz csokoládé ganache töltelékkel
Csoki csók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Ez a csoki csók recept egy igazán különleges házi sütemény, amely ropogós kakaós kekszből és lágy, fényes étcsokoládés ganache töltelékből áll. A mandulás keksz finoman omlós, a ganache pedig tökéletesen krémes – együtt egy ellenállhatatlan csokis szendvicskeksz születik. Ideális választás vendégváró süti, vacsora utáni édesség vagy akár karácsonyi desszert gyanánt is.
Csoki csók
Hozzávalók
a kekszekhez:
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 165°C-ra (légkeveréses esetén kb. 150°C). Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Vegyük elő a lehűlt tésztát, osszuk három részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
- Az egyik tésztarészt formáljuk kb. 2 cm vastagságú rúddá. Ezt vágjuk fel 1,2 cm-es kis darabokra, majd egyenként formáljunk belőlük golyókat. A golyókat hempergessük meg kristálycukorban, majd helyezzük őket a tepsire, egymástól kb. 4 cm távolságra. Süssük a kekszeket 12–14 percig, félidőben forgassuk meg a tepsiket, hogy a sütés egyenletes legyen. A kekszek akkor jók, ha kissé megrepedeztek, de még puhák.
- A tejszínt öntsük egy mikrózható tálba, majd mikrohullámú sütőben melegítsük forráspontig (kb. 1 perc). Vegyük ki, és adjuk hozzá az apróra tördelt étcsokoládét és a vajat. Hagyjuk állni 1 percig, majd alaposan keverjük össze, amíg teljesen sima és fényes krémet nem kapunk. Ha szeretnénk, keverjünk bele egy kevés rumot is az intenzívebb ízért. A ganache-t hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, közben néha keverjük meg. Akkor jó, ha már kenhető állagú, de nem folyós – ez körülbelül 45 perc alatt történik meg.
- Párosítsuk össze a kihűlt, megsült kekszeket méret szerint. Az egyik keksz aljára kanalazzunk kb. 1 teáskanálnyi ganache-t, majd helyezzük rá a párját, hogy szendvicsszerűen összetapadjanak. Ismételjük ezt addig, amíg az összes keksz elkészül.
- A kész csoki csókokat rétegezve, sütőpapírral elválasztva, légmentesen zárható dobozban tároljuk. Szobahőmérsékleten 3 napig frissen maradnak, de hűvös helyen még tovább elállnak.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csoki csók recepthez:
A Csoki csók (Baci di Cioccolato) egy olasz eredetű édesség, amely két apró keksz között gazdag csokoládéganache-t rejt. A sütemények neve „csókot” jelent olaszul, ami utal a két keksz összenyomódására és az édes, csokoládés töltelék „csókjára”. A tészta mandulával és kakaóval készül, ami mély, gazdag ízt ad a süteményeknek. Az édesség különösen a szeretet és a gondoskodás szimbólumaként népszerű, és gyakran ajándékozzák Valentin-napon vagy más ünnepeken. A Csoki csók nemcsak finom, hanem egy igazi olasz klasszikus is, amely számos változatban és különféle italokkal tálalva is élvezhető.
A mandula nemcsak ízesíti a tésztát, hanem textúrát is ad a süteménynek. A finomra őrölt mandula egy gazdag, diós jelleget kölcsönöz a keksznek, ami jól illik a csokoládé ízéhez. Ezen kívül a mandula gazdag E-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az édesség egészségesebb vonásához.
A tészta hűtése segít abban, hogy a sütemények formája megmaradjon sütés közben, és ne váljanak túl lágyá vagy folyóssá. A hideg tészta könnyebben formálható, és segít, hogy a sütés során egyenletesen puffadjanak és ne terjedjenek el túlságosan. Emellett a tészta hűtése biztosítja, hogy a sütemények megfelelően süljenek, miközben megtartják a kívánt állagot.
A ganache töltelék elkészítésekor fontos, hogy a tejszínt ne hagyjuk túl forrni, csak éppen hogy elérje a forráspontot, hogy ne váljon túlságosan sűrűvé vagy zsíros ízűvé. A csokoládét és a vajat a forró tejszínhez adjuk, majd hagyjuk egy percig állni, hogy a csokoládé megolvadjon. Keverjük simára, és ha szeretnénk, adjunk hozzá egy kevés rumot vagy vaníliát a gazdagabb íz érdekében. Fontos, hogy a ganache-t hagyjuk lehűlni, hogy megfelelően kenhető legyen, de ne túl sokáig, mert akkor túl szilárddá válhat.
Történet:
A csoki csók eredetileg egy olasz desszert, amelyet gyakran mandulás keksz alapból készítenek, és étcsokoládés ganache krémmel töltenek meg. Nevét az édes, szendvicsszerű formájáról kapta, amely egy gyengéd „csókra” emlékeztet. A csokis szendvicskeksz nemcsak látványos, hanem ízében is gazdag, hiszen a kakaós keksz alap és a rumos csokoládékrém harmonikusan egészítik ki egymást. Ez a házi sütemény különösen népszerű a téli ünnepek környékén, de bármikor tökéletes, ha valami igazán különleges édességre vágyunk.
Tálalás:
A csoki csók süteményeket szobahőmérsékleten tálaljuk, amikor a ganache töltelék már kissé megdermedt, de még lágy. Egy tálon szépen elrendezve kiválóan mutatnak, akár vendégváró süti formájában is. Ajánlott egy csésze fekete kávéval vagy forró csokival kínálni, különösen, ha az édességet egy hangulatos ebéd utáni desszertként vagy vacsora utáni édességként szeretnénk felszolgálni. A házi aprósütemények között ez az egyik legdekoratívabb és legízletesebb választás.
Ital ajánló a Csoki csók mellé:
Gyerekeknek:
- Tejeskávé – A finom, enyhén édes tejeskávé jól illik a csokicsókokhoz, lágyítja az édesség ízét.
- Forró csokoládé – Különösen télen egy bögre gazdag, krémes forró csokoládé tökéletes kísérője lehet a süteményeknek.
- Friss gyümölcslé – A narancs- vagy almalevet friss és frissítő választásként ajánlom, hogy egyensúlyozza az édességet.
Felnőtteknek:
- Édes bor (pl. Muscat) – A muscato bor enyhe édes íze jól passzol a csokoládéval és a mandulával.
- Kávé (pl. eszpresszó vagy cappuccino) – A kávé gazdag íze remekül kiegészíti a csokoládé édességét.
- Desszertbor (pl. Tokaji Aszú) – A Tokaji Aszú gazdag íze és édes karaktere méltó kísérője lehet az édességeknek.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnél egy kicsit más ízvilágot, itt van néhány alternatív hozzávaló, amivel a receptet módosíthatod:
- Mandula helyett használhatsz diót vagy pistáciát a kekszhez.
- Ha nem kedveled a rumot, helyette használhatsz vaníliakivonatot vagy egy pici kávét, hogy egy különleges ízt adj a ganache-hoz.
- A tejcsokoládé is remek alternatíva az étcsokoládé helyett, ha egy enyhébb ízre vágysz.
- A ganache-ban a tejszínt helyettesítheted kókusztejjel egy tejmentes verzió elkészítéséhez.
- Ha gluténmentes változatot szeretnél, a finomliszt helyett használhatsz rizslisztet vagy más gluténmentes lisztkeveréket.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki nem kedveli a rumot, nyugodtan elhagyhatja a receptből – helyette használható például mandulalikőr vagy akár egy kevés narancslé is a különleges íz kedvéért. A mandula helyettesíthető darált dióval vagy mogyoróval, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A cukrozatlan holland kakaópor helyett használhatunk más típusú kakaósütőport is, viszont a gazdag íz miatt érdemes a minőségibb változatot választani. Ha valaki tejmentes változatot szeretne készíteni, a ganache tejszínét lecserélheti növényi főzőkrémre, így a csokoládés keksz recept vegán módon is elkészíthető.
Egészségügyi előnyök:
Bár a csoki csók elsősorban egy édesség, néhány hozzávalója – mértékkel fogyasztva – pozitív hatással lehet az egészségre is. A mandula kiváló egészséges zsírsavak, rostok, E-vitamin és magnézium forrása, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. A étcsokoládé, ha magas kakaótartalmú változatban kerül felhasználásra, tartalmaz antioxidánsokat, például flavonoidokat, amelyek csökkenthetik a gyulladást és támogathatják a jó hangulatot. Bár a kakaós keksz nem diétás étel, tudatosan adagolva része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, főleg ha természetes, házi süteményként készül el.
Variációk:
A csoki csók recept sokféleképpen variálható az egyéni ízlésnek megfelelően. A ganache töltelék gazdagítható narancshéjjal, fahéjjal, vagy akár kávéaromával is, hogy különlegesebb karaktert kapjon. A keksz tésztájába keverhetünk egy kevés reszelt kókuszt vagy finomra vágott kandírozott gyümölcsöt, így egy új ízvilágot hozhatunk létre. Akik szeretik az intenzívebb csokoládés ízeket, használhatnak 70%-os étcsokoládét is a töltelékhez. A házi csokis sütemény akár gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető, így érzékenyek is fogyaszthatják megfelelő alternatív alapanyagokkal.
Érdekességek:
A csokis szendvicskeksz az olasz „baci di dama” (a hölgy csókja) nevű sütemény ihletésére készült, amely a 19. századi Piemont tartományból származik. Az eredeti változat dióval vagy mogyoróval készült, mivel ezeket a magvakat bőséggel termesztették a régióban. A név a két fél keksz között olvadó csokoládés krém szimbolikus „csókjára” utal. A modern változatok, mint ez a csoki csók recept, világszerte elterjedtek, különösen a karácsonyi sütemények és vendégváró édességek között. Egyes cukrászdákban a ganache helyett nutellával, fehér csokoládéval, vagy mogyorókrémmel is kínálják.