Csokis kifli Csokis kifli

Csokis kifli

Édes sütemény Sütemény

Csokis kifli – Az édes finomság

Csokis kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A csokis kifli egy olyan finomság, amely szinte minden magyar család asztalán megtalálható. Ez a kis, félhold alakú sütemény igazi kényeztetés az ízlelőbimbóknak. A kifli puha, omlós tésztája és az ízletes csokoládé tölteléke együttesen alkotják a tökéletes élményt.

Csokis kifli

Csokis kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokis kifli.
3.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1144 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál lekvár
  • 2 evőkanál kakaó

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, kicsit lágyabb tésztát kapunk, kelni hagyjuk.
  • Addig a tölteléket összeállítjuk. Az étcsokit apró darabokra törjük és egy késes betétű robotgépbe tesszük. Hozzá rakjuk a többi hozzávalót is, majd aprítjuk, kenhető masszát kell hogy kapjunk.
  • Ha a tésztánk megkelt, kicsit átgyúrjuk, hosszú hengert formázunk belőle, melyet négy egyenlő részre vágunk.
  • Egyenként kör alakúra nyújtjuk. Fogjuk az egyik kört, megkenjük csokis töltelékkel, majd ráhelyezünk egy másik körlapot, széleit összenyomkodjuk, majd cikkekre vágjuk. Kifliket formázunk belőlük. A másik két körlappal és így járunk el.
  • Tepsibe rakjuk és tojással lekenjük. Szép aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokis kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 1144kcalSzénhidrát: 166gFehérje: 27gZsír: 41gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 774mgKálium: 732mgÉlelmi rost: 12gCukor: 36gVitamin A: 638IUVitamin C: 1mgKalcium: 159mgVas: 13mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csokis kifli egy hagyományos magyar desszert, amely gyakran kerül az asztalra ünnepek és különleges alkalmak során. Az eredete a 19. századig nyúlik vissza, amikor az első kifli receptek megjelentek. Az édes kiflik, különösen a csokis kifli, széles körben elterjedtek az idők során, és napjainkban már a modern magyar konyha egyik alapja.

Tálalás:

A csokis kifliket leggyakrabban hidegen, porcukorral meghintve szolgálják fel. De meleg is nagyon finom, a csokoládé még kissé olvadt állapotban van, és a friss sütésű tésztával együtt csodás összhangban van. Ideális kávéval vagy teával tálalva, de a gyerekek számára a tejjel is nagyszerű párosítás.

Alternatív hozzávalók:

  • A tészta elkészítése során a tejet növényi alapú tejekkel (mandula, szója, zab stb.) is helyettesítheti.
  • Ha tejes csokoládét szeretne használni az étcsokoládé helyett, azzal is nagyszerű lesz.
  • A lekvár helyett használhat bármilyen kedvenc gyümölcsös szószát vagy pasztát, például áfonya, málna vagy eper.
  • Az édesítéshez használhat mézet vagy agave szirupot a cukor helyett.
  • Ha gluténmentes desszertet szeretne, próbáljon meg gluténmentes lisztet használni, de figyeljen arra, hogy a textúra és az íz kissé eltérő lehet.

Egészségügyi előnyök:

Bár a csokis kifli egy édesség, ami nagy mennyiségben nem tekinthető egészségesnek, de vannak bizonyos elemei, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez.

  1. Az étcsokoládé – ami a csokis kifli egyik fő összetevője – polifenolokat és flavonolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak és elősegíthetik a szív egészségét. Azonban ügyeljünk arra, hogy magas a cukortartalma is, ezért mértékkel fogyasszuk.
  2. A tészta összetevői, mint a tej és a tojás, jó fehérjeforrások, amelyek segítenek az izomépítésben és a szövetek helyreállításában.

Variációk:

  1. Diós: A csokoládé töltelékhez adjunk hozzá darált diót, ami textúrát ad a kifliknek és finom ízhatást kölcsönöz.
  2. Csokis Narancsos Kifli: Csepegtessünk néhány csepp narancsolajat a csokoládé töltelékbe, hogy kifinomult citrusos ízt adjunk a kifliknek.
  3. Mogyorókrémes: Használjunk mogyoróvajat vagy mogyorókrémet a töltelékben az étcsokoládé mellett. Ez remekül kiegészíti a csokoládé ízét és még gazdagabbá teszi a desszertet.

Érdekességek:

  1. A kifli eredetileg osztrák eredetű, de számos európai konyhában népszerű, beleértve a magyart is. Az édes változatok, mint a csokis kifli, Magyarországon különösen népszerűek.
  2. A kifli alakja valójában egy holdat szimbolizál, aminek történelmi jelentősége van. A legenda szerint a kifliket a 1683-as Bécsi ostrom után sütötték először, hogy ünnepeljék a török hadsereg vereségét, és a hold alakjukkal utalnak a török zászló holdjelképére.
  3. Az édes kiflik, mint a csokis kifli, a karácsonyi ünnepek alatt különösen népszerűek Magyarországon. Némely családok hagyományosan a karácsonyi sütés részeként készítik el őket.
(össznézettség: 2 074, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése