Csokis-narancsos kuglóf Csokis-narancsos kuglóf

Csokis-narancsos kuglóf

Kuglóf Sütemény

A Csokis-narancsos kuglóf – Az ínycsiklandozó sütemény különlegessége

Csokis-narancsos kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A kuglóf egy hagyományos, közkedvelt sütemény, amely kiváló desszert lehet bármely ünnepi alkalomra. A Csokis-narancsos kuglóf egy különleges változata ennek a süteménynek, amelynek elkészítése során az ízek harmóniája érhető el. Az édes, csokoládés és friss narancsos ízek együttesen teszik ezt a süteményt valóban ínycsiklandóvá.

Csokis-narancsos kuglóf

Csokis-narancsos kuglóf

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokis-narancsos kuglóf.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1439 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A cukrot összekavarjuk a tejjel, a vaníliás cukorral és a tojásokkal majd apró adagokban hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a felolvasztott vajat/margarint. Közben felolvasztjuk a csokit is. Kettéválasztjuk a tésztát (ami egyébként elég híg állapotú), egyik feléhez hozzáadjuk az olvasztott csokit, a másikhoz a reszelt narancshéjat.
  • A kuglóf-formát kivajazzuk, majd előbb beleöntjük a csokis masszát, utána pedig a narancsosat, így amikor megsül szép márványos lesz(vagy nem, nekem volt már hogy teljesen összefolyt, de ez az élvezeti értéken egyáltalán nem rontott).
  • 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig kell sütni.
  • Amikor kihűlt, kiborítjuk, és a tetejére tortabevonót csorgatunk. Ezt is el lehet hagyni, mert maga a süti is nagyon tömény, viszont én nagyon szeretem a csokit, úgyhogy mindig rákerül a glazúr is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokis-narancsos kuglóf-hoz!

Tápérték

Kalória: 1439kcalSzénhidrát: 175gFehérje: 17gZsír: 78gTelített zsír: 47gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gTrans Fat: 2gKoleszterin: 226mgNátrium: 712mgKálium: 657mgÉlelmi rost: 9gCukor: 117gVitamin A: 1846IUVitamin C: 4mgKalcium: 281mgVas: 10mg
Keyword desszert, kuglóf
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csokis-narancsos kuglóf igazi klasszikus a magyar konyhában. Az édességet és savanyúságot ötvöző ízek egyaránt kedveltek az emberek körében. A kuglóf eredetileg Közép-Európából származik, de a világ számos helyén ismert és szeretett desszert. A csokoládé és narancs párosítása pedig a modern gasztronómia egyik gyakran használt ízkombinációja. Ezt a receptet az egyik nagymamám hagyta ránk, aki minden karácsonykor elkészítette ezt a finom süteményt.

Tálalás:

A kuglófot önmagában, porcukorral meghintve tálalhatjuk, de tejszínhabbal, vagy akár egy gombóc fagylalttal is kínálhatjuk. Narancs szeletekkel és friss mentalevelekkel dekorálva igazán látványos desszertet varázsolhatunk az asztalra.

Alternatív hozzávalók:

A csokis-narancsos kuglófhoz liszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, amely még egészségesebbé teszi a süteményt. Az étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is, így édesebb lesz a sütemény, vagy akár fehér csokoládéval is próbálkozhatunk. Cukormentes változat esetén a cukrot és a vaníliás cukrot eritrittel vagy steviával helyettesíthetjük. A tej állati eredetű helyett lehet növényi is, például mandula-, vagy zabtej. Ha szeretnénk vegán változatot készíteni, a tojást pedig chia maggal vagy lenmagliszttel helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

A csokis-narancsos kuglóf hozzávalói között találunk olyanokat, melyek fontosak a szervezet számára. A narancsban található C-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához, valamint segít a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében. Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú, tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Variációk:

A csokis-narancsos kuglóf variációja lehet, ha egy kis csipet chiliport adunk hozzá. Ez a fűszer kiválóan kiegészíti a csokoládé ízét és egy kis pikáns meglepetést csempész a süteménybe. Másik lehetőség, ha a kuglófot manduladarabokkal vagy mogyoróval dúsítjuk, így még gazdagabb ízvilágot kapunk.

Érdekességek:

A kuglóf formájának eredete a 19. századra vezethető vissza, és sok kultúrában megtalálható, néha kissé eltérő formában. A németeknél „Gugelhupf”, az osztrákoknál „Napfkuchen”, a franciáknál „Kouglof” néven ismert. A forma jelentése „csengő”, ami utal a forma csengőhöz hasonló alakjára. Az eredeti kuglóf receptek nem tartalmaztak csokoládét, ez az újabb korok hozzáadása. A csokoládé és narancs párosítása pedig egy klasszikus kombináció, melyet gyakran használnak süteményekben és desszertekben szerte a világon.

(össznézettség: 1 094, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating