A Csokis-narancsos kuglóf – Az ínycsiklandozó sütemény különlegessége
Csokis-narancsos kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A kuglóf egy hagyományos, közkedvelt sütemény, amely kiváló desszert lehet bármely ünnepi alkalomra. A Csokis-narancsos kuglóf egy különleges változata ennek a süteménynek, amelynek elkészítése során az ízek harmóniája érhető el. Az édes, csokoládés és friss narancsos ízek együttesen teszik ezt a süteményt valóban ínycsiklandóvá.
Csokis-narancsos kuglóf
Hozzávalók
Elkészítés
- A cukrot összekavarjuk a tejjel, a vaníliás cukorral és a tojásokkal majd apró adagokban hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a felolvasztott vajat/margarint. Közben felolvasztjuk a csokit is. Kettéválasztjuk a tésztát (ami egyébként elég híg állapotú), egyik feléhez hozzáadjuk az olvasztott csokit, a másikhoz a reszelt narancshéjat.
- A kuglóf-formát kivajazzuk, majd előbb beleöntjük a csokis masszát, utána pedig a narancsosat, így amikor megsül szép márványos lesz(vagy nem, nekem volt már hogy teljesen összefolyt, de ez az élvezeti értéken egyáltalán nem rontott).
- 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig kell sütni.
- Amikor kihűlt, kiborítjuk, és a tetejére tortabevonót csorgatunk. Ezt is el lehet hagyni, mert maga a süti is nagyon tömény, viszont én nagyon szeretem a csokit, úgyhogy mindig rákerül a glazúr is.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A csokis-narancsos kuglóf igazi klasszikus a magyar konyhában. Az édességet és savanyúságot ötvöző ízek egyaránt kedveltek az emberek körében. A kuglóf eredetileg Közép-Európából származik, de a világ számos helyén ismert és szeretett desszert. A csokoládé és narancs párosítása pedig a modern gasztronómia egyik gyakran használt ízkombinációja. Ezt a receptet az egyik nagymamám hagyta ránk, aki minden karácsonykor elkészítette ezt a finom süteményt.
Tálalás:
A kuglófot önmagában, porcukorral meghintve tálalhatjuk, de tejszínhabbal, vagy akár egy gombóc fagylalttal is kínálhatjuk. Narancs szeletekkel és friss mentalevelekkel dekorálva igazán látványos desszertet varázsolhatunk az asztalra.
Alternatív hozzávalók:
A csokis-narancsos kuglófhoz liszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, amely még egészségesebbé teszi a süteményt. Az étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is, így édesebb lesz a sütemény, vagy akár fehér csokoládéval is próbálkozhatunk. Cukormentes változat esetén a cukrot és a vaníliás cukrot eritrittel vagy steviával helyettesíthetjük. A tej állati eredetű helyett lehet növényi is, például mandula-, vagy zabtej. Ha szeretnénk vegán változatot készíteni, a tojást pedig chia maggal vagy lenmagliszttel helyettesíthetjük.
Egészségügyi előnyök:
A csokis-narancsos kuglóf hozzávalói között találunk olyanokat, melyek fontosak a szervezet számára. A narancsban található C-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához, valamint segít a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében. Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú, tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
Variációk:
A csokis-narancsos kuglóf variációja lehet, ha egy kis csipet chiliport adunk hozzá. Ez a fűszer kiválóan kiegészíti a csokoládé ízét és egy kis pikáns meglepetést csempész a süteménybe. Másik lehetőség, ha a kuglófot manduladarabokkal vagy mogyoróval dúsítjuk, így még gazdagabb ízvilágot kapunk.
Érdekességek:
A kuglóf formájának eredete a 19. századra vezethető vissza, és sok kultúrában megtalálható, néha kissé eltérő formában. A németeknél „Gugelhupf”, az osztrákoknál „Napfkuchen”, a franciáknál „Kouglof” néven ismert. A forma jelentése „csengő”, ami utal a forma csengőhöz hasonló alakjára. Az eredeti kuglóf receptek nem tartalmaztak csokoládét, ez az újabb korok hozzáadása. A csokoládé és narancs párosítása pedig egy klasszikus kombináció, melyet gyakran használnak süteményekben és desszertekben szerte a világon.