Csokis sablé – Francia omlós vajas keksz kétféle csokoládéval
Csokis sablé recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Kívül enyhén roppan, belül omlósan lágy – ez a csokis sablé minden falatjában a francia édességek kifinomultságát hozza el az otthonodba. Kétféle csokoládéval készül, vajas alappal, egyszerűen és gyorsan – tökéletes desszert egy különleges ebéd vagy vacsora után.
Csokis sablé
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szárított élesztőt és a porcukrot, majd alaposan elkeverjük ezeket a száraz alapanyagokat, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
- A hideg, de már kissé puha vajat kisebb darabokra vágjuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Kézzel vagy egy tésztamorzsolóval gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a lisztben, amíg a keverék homokos, morzsás állagú nem lesz.
- Az étcsokoládét és a tejcsokoládét apró kockákra vágjuk, majd a tésztához keverjük. Hozzáadunk egy csipet sót is, ami kiemeli a csokoládé ízét és ellensúlyozza az édességet.
- Apránként hozzáöntjük a tejet (kb. 3 evőkanálnyit), miközben kézzel gyúrjuk a masszát. Addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll egy puha, könnyen formázható gombóccá. Ha túl száraz lenne, egy kevés tejet még adhatunk hozzá.
- Egy 25×25 cm-es négyzet alakú sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A tésztát belehelyezzük, és egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy a formát kitöltse, és a teteje sima legyen.
- A sütőt előmelegítjük 165°C-ra (légkeveréses sütő esetén is maradhat ez a hőfok). A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 30–35 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén megpirul és aranybarnás színt kap.
- A sütőből kivéve hagyjuk a süteményt langyosra hűlni, majd éles késsel háromszög alakúra (vagy tetszőleges formájúra) vágjuk.
- Tálalás előtt akár teljesen ki is hűthetjük, így még omlósabb lesz.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csokis sablé recepthez:
A csokis sablé egy francia eredetű omlós vajas keksz, amelyet étcsokoládéval és tejcsokoládéval gazdagítanak. A „sablé” szó jelentése homokos vagy morzsálódó, ami a sütemény jellegzetes törékeny, omlós állagára utal. A vajas tészta alapja liszt, vaj, kevés cukor és némi tej, amit csokoládé darabokkal dúsítanak, majd sütőformában ellapítva sütnek meg. A kész süteményt általában háromszög vagy négyzet alakúra szeletelik. A csokis sablé recept egyszerre elegáns és egyszerű, ideális választás, ha egy házi csokoládés süteményre vágyunk, ami gyorsan elkészíthető és látványos.
A csokis sablé recept esetében a legjobb választás a finomliszt (BL55), mivel ez biztosítja a kívánt omlós tészta szerkezetet. Ha egészségesebb változatot szeretnél, a liszt egy részét teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted, de ügyelj arra, hogy így kissé tömörebb lesz a vajas keksz állaga.
szárított élesztő itt nem a klasszikus kelesztés miatt kerül a receptbe, hanem azért, mert enyhe légies állagot ad a tésztának, miközben segít megőrizni az omlósságát. Nem kell megkeleszteni, csak elég belekeverni a száraz hozzávalók közé.
Természetesen! A receptben szereplő étcsokoládé és tejcsokoládé helyett akár fehér csokoládéval, praliné darabokkal vagy ízesített csokoládéval (pl. narancsos, mentás) is kísérletezhetsz. Fontos, hogy az aprított csokoládé ne legyen túl lágy, mert sütés közben elfolyhat, és elvesztheti formáját.
A csokis sablé tészta ideális vastagsága kb. 1,5–2 cm. Ez biztosítja, hogy a sütemény kívül kissé roppanós, belül viszont lágy és omlós maradjon. Ha túl vékonyra nyújtod, könnyen kiszáradhat; ha túl vastagra hagyod, a belső része nyers maradhat.
Történet:
A csokis sablé egy klasszikus francia vajas keksz, amelyet eredetileg Bretagne régiójából származtatnak. A „sablé” szó jelentése: omlós, morzsálódó – ami tökéletesen leírja ennek a csokoládés süteménynek a textúráját. Az étcsokoládé és tejcsokoládé kombinációja gazdag ízvilágot kölcsönöz, míg a puha vajas tészta selymesen olvad a szájban. Ez a házi édesség ideális választás, ha valami különleges, mégis egyszerűen elkészíthető francia desszertre vágyunk.
Tálalás:
A csokis sablé kiválóan tálalható ebéd utáni desszertként vagy vacsora utáni süteményként egyaránt. Langyosan, kissé még puha állapotban is kínálhatjuk, de teljesen kihűlve még omlósabb keksz állagot kap. Remekül illik mellé egy csésze feketekávé, cappuccino vagy akár forró csokoládé is. Ünnepi alkalmakkor tálalhatjuk desszertes tányéron házi csokidarabos kekszekként, díszítésként kevés porcukorral megszórva.
Ital ajánló a Csokis sablé mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaó tejjel – A csokis ízeket jól kiegészíti a meleg vagy hideg kakaó, amely még krémesebbé teszi az élményt.
- Banános tejturmix – Édes, gyümölcsös és tápláló, jól ellensúlyozza a sablé vajasságát.
- Gyümölcstea mézzel – Almás vagy bogyós gyümölcsös tea enyhén édesítve, ami frissít és nem nyomja el a sütemény ízét.
Felnőtteknek:
- Presszókávé vagy cappuccino – A sablé omlós állaga tökéletesen illik egy erős, fekete kávéhoz vagy egy lágyabb tejes kávéitalhoz.
- Portói bor vagy édes desszertbor – Egy karakteres, édeskés bor szépen kiemeli a csokoládé ízjegyeit.
- Fekete tea vagy Earl Grey – A csokoládés sütemény mellé kiváló választás, különösen, ha citrusosabb aromára vágyunk.
Alternatív hozzávalók:
A recept könnyen alakítható az ízlésed vagy az elérhető alapanyagok szerint. A tejcsokoládé helyett használhatsz például fehér csokoládét, ami különleges, édesebb karaktert ad a csokis omlós tésztának. A porcukor helyett finomítatlan nádcukrot is használhatsz, ha enyhén karamellás ízvilágot szeretnél. A tésztába keverhetsz durvára vágott diót vagy mogyorót, hogy ropogósabb textúrát kapjon a házi csokoládés keksz. A liszt egy részét kiválthatod teljes kiőrlésű liszttel, ha egészségtudatosabb változatot szeretnél készíteni.
Egészségügyi előnyök:
Bár a csokis sablé első sorban édesség, néhány alapanyaga mérsékelt mennyiségben fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetre. Az étcsokoládé magas antioxidáns-tartalmú, flavonoidokat tartalmaz, melyek segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A vaj, bár kalóriadús, gazdag zsíroldékony vitaminokban (A-, D-, E-, K-vitamin). Ha teljes kiőrlésű liszttel készítjük a receptet, az emészthetősége is javul, és rosttartalma is megnő. Ez a házi édesség így nemcsak finom, hanem megfelelő összetevőkkel okos választás lehet alkalomszerűen.
Variációk:
A csokis sablé recept sokféleképp variálható, attól függően, milyen ízvilágra vágyunk. Az étcsokoládé helyett használhatsz akár narancsos étcsokit vagy mentás csokoládét egy karakteresebb változathoz. A vaj egy részét lecserélheted kókuszzsírra az egzotikusabb íz érdekében. A tésztához keverhetsz aszalt gyümölcsöket (például vörösáfonyát vagy mazsolát), vagy akár fahéjjal, vaníliával is ízesítheted. Így a házi csokoládés keksz mindig egyedi lehet, attól függően, milyen ízeket szeretsz.
Érdekességek:
A „sablé” szó francia eredetű, és „homokos állagút” jelent – ez tökéletesen utal az omlós textúrára, ami a vajas tésztás sütemények egyik jellegzetessége. A csokis sablé egykor csak ünnepi alkalmakra készült, és gyakran díszdobozban ajándékozták karácsony környékén. A francia desszertek világszerte híresek eleganciájukról és egyszerűségük mögött rejlő kifinomultságukról – és a sablé remek példa erre. A csokoládés sütemény modern változatai ma már számtalan gasztrofesztiválon is megjelennek, ahol kreatív feltétekkel és formákkal készítik őket.
