Csokoládés-grízes kalács Csokoládés-grízes kalács

Csokoládés-grízes kalács

Kelt tészta Tészták

Csokoládés-grízes kalács: A családi kedvenc

Csokoládés-grízes kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A Csokoládés-grízes kalács, vagy ahogy mi családban hívjuk, a „csokis grízkalács” az egyik legkedveltebb édességünk. Ez a finomság a hagyományos magyar kalács receptjére épül, de egy kis csokoládéval és grízzel kiegészítve. A végeredmény egy lágy, édes, és csokoládés illatú sütemény, amit mindenki szeret.

Csokoládés-grízes kalács

Csokoládés-grízes kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés-grízes kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 644 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • Először a tölteléket készítjük el. A tejből és a búzadarából sűrű tejbedarát főzünk. Amíg még forró, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, a rumot és a sót. Kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Amíg hűl, bedagasztjuk a tésztát.
  • A tejet egy teáskanál cukorral, a tejszínnel és a vajjal összelangyosítjuk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a tojássárgát, a maradék cukrot, a vaníliakivonatot, és a reszelt citromhéjat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, lefedve a duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett munkalapra borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tésztát 6-7 mm vastagra kinyújtjuk, nagy téglalapot kapunk. A téglalapot hosszában négy egyforma csíkra vágjuk. Mindegyik csík közepére teszünk az időközben megszilárdult töltelékből.
  • A tésztacsíkok szélét összefogva rudakat készítünk, az illesztések alulra kerüljenek.
  • A tésztarudak végét szorosan összefogjuk, elkészítjük a négyes fonást a képen látható módon. Mindig a két szélső rudat tesszük középre, egymással keresztezve. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk.
  • A fonatot sütőpapírral borított tepsire áttesszük. Nagyjából fél órát kelesztjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, 15 perc sülés után a tetejét alufóliával lazán letakarjuk.

Megjegyzés

Tálalás:

A Csokoládés-grízes kalács szeletelve is finom, de mi szeretjük egészbenis tálalni. A sütőből kivéve langyosan, frissen a legfinomabb, de másnapra sem veszít az ízéből.
Jó étvágyat a Csokoládés-grízes kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 644kcalSzénhidrát: 96gFehérje: 19gZsír: 20gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 93mgNátrium: 389mgKálium: 376mgÉlelmi rost: 4gCukor: 21gVitamin A: 702IUVitamin C: 1mgKalcium: 178mgVas: 5mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csokoládés-grízes kalács egy hagyományos magyar desszert, amelynek gazdag íze és puha textúrája miatt népszerű az emberek körében. A recept generációkon keresztül öröklődött, és sok család konyhájában megtalálható.

A kalács elkészítésekor a tésztába élesztőt, lisztet, cukrot és egyéb ízesítőket kevernek össze. A tészta keltetése és formázása után a töltelék elkészítése következik, amelyben a gríz, a tej, a cukor és az étcsokoládé dominál. A kalácsot szeletekre vágják, majd a sütőben megsütik, hogy aranybarnára piruljon.

A csokoládés-grízes kalács tökéletes desszert bármilyen alkalomra. A gazdag csokoládés íz és a búzadara textúrája lenyűgöző élményt nyújt azoknak, akik megkóstolják.

Tálalás:

A csokoládés-grízes kalácsot általában melegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztják. Frissen sült állapotban a legízletesebb, amikor a kalács puha és a csokoládé krémes. Tálalhatod önmagában, vagy akár vaníliaszósszal vagy tejszínhabbal is kísérheted. A tálalás során szép szeletekre vágva vagy egészben is prezentálhatod.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél kísérletezni vagy variálni a csokoládés-grízes kalács receptjét, itt vannak néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz:

  • Búzadara helyett használhatsz kukoricadarából vagy rizsdarából készült krémet a töltelékhez.
  • A tej helyett kókusztejet vagy mandulatejet is használhatsz azoknak, akik tejérzékenyek vagy vegán étrendet követnek.
  • A rum helyett más ízesítőket is kipróbálhatsz, például vanília kivonatot vagy rumaromát.
  • A citromhéj helyett narancshéjat vagy mandulát is adhatsz a tésztához az ízesítéshez.

Egészségügyi előnyök:

A csokoládés-grízes kalácsnak néhány egészségügyi előnye lehet, különösen ha a hozzávalókat mértékkel és minőségi alapanyagokkal használod:

  1. Kiegyensúlyozott tápanyagok: A kalácsban található liszt és búzadara rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és hosszan tartó jóllakottság érzetet nyújt.
  2. Tej és tejszín: A tej és tejszín kalciumban, fehérjében és vitaminokban gazdag, ami hozzájárulhat a csontok egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.
  3. Csokoládé: A minőségi étcsokoládé magas kakaótartalma antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a szabadgyökökkel szemben és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

Varációk:

A csokoládés-grízes kalács receptjének variálása lehetővé teszi, hogy különböző ízű és textúrájú verziókat készíts:

  1. Gyümölcsös töltelék: Adj a búzadarához vagy a csokoládéhoz kisebb darabokra vágott aszalt vagy friss gyümölcsöket, például mazsolát, áfonyát vagy sárgabarackot. Ez gazdagabbá teszi az ízvilágot és frissességet ad a kalácsnak.
  2. Dió vagy mogyoró: Keverj a töltelékbe apróra vágott diót vagy mogyorót, hogy kicsit ropogósabb textúrát és gazdagabb ízvilágot kapj.
  3. Fűszerek: Adj hozzá a tésztához egy kis fahéjat, gyömbért vagy kardamomot, hogy fűszeresebb ízt kapj.
  4. Csokoládébevonat: Miután megsült a kalács, mártsd bele a szeleteket olvasztott csokoládéba, hogy extra csokoládés réteget kapj.

Érdekességek:

  • A kalácsnak számos népszerű változata van világszerte. Például a babkát Lengyelországban és Kelet-Európában kedvelt desszertként fogyasztják, míg a brioche Franciaországban és más európai országokban ismert, puha, vajas kalácsnak számít.
  • A kalács készítése hagyományosan ünnepi alkalmakra, például karácsonyra vagy húsvétra kapcsolódik. Gyakran készülhet különleges alkalmakra vagy családi összejövetelekre is.
  • A csokoládés-grízes kalács jól tárolható, így akár néhány napig is élvezheted az ízét. Szobahőmérsékleten tárold légmentesen zárható dobozban vagy fóliában.
(össznézettség: 558, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating