Csokoládés jeges szél – Habkönnyű, réteges desszert a krémek szerelmeseinek
Csokoládés jeges szél recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.
Fedezd fel a Csokoládés jeges szél recept titkát – egy látványos réteges sütemény, melyben a ropogós tojásfehérje kéreg, a selymes csokoládékrém, és a hűsítő sztracsatella tejszínhab tökéletes harmóniát alkot. Ez a magyar desszertkülönlegesség nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem minden édesszájú vendég kedvére való!
Csokoládés jeges szél
Hozzávalók
a kéreghez:
- 9 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 1 evőkanál ecet
a csokoládés krémhez:
- 9 db tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő kukorica
- 2,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé kis darabokra törve
- 25 dkg margarin szobahőmérsékletű
a sztracsatella krémhez:
- 500 ml habtejszín
- 5 dkg tejcsokoládé reszelve
Elkészítés
- Egy nagy tálba öntsük bele a 9 darab tojásfehérjét, és kezdjük el habbá verni. Amint a hab elkezd keményedni, fokozatosan adagoljuk hozzá a 30 dkg kristálycukrot – mindig várjuk meg, hogy a cukor elolvadjon, mielőtt a következőt hozzáadjuk. Ezután, amikor a hab már fényes és szinte teljesen kemény, adjuk hozzá az 1 evőkanál ecetet, ami segít stabilizálni a habot, így nem esik össze sütés közben.
- Egy nagy tepsit (legjobb, ha a sütő saját méretű tepsijét használjuk) béleljünk ki sütőpapírral, majd kenjük meg vékonyan olajjal, hogy biztosan ne ragadjon le. Az elkészült tojásfehérjehabot egyenletesen simítsuk el a tepsiben.
- A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra, és helyezzük be a tepsit. A habot 1,5 órán keresztül süssük, amíg aranybarna színt kap, és a teteje roppanósra, de belül még enyhén puha állagúra sül. Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk három egyenlő téglalapra, ezek adják majd a sütemény rétegeit.
- A 9 tojássárgáját tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a 4 evőkanál cukrot és a 2 csomag vaníliás cukrot. Kézi habverővel vagy gépi mixerrel keverjük habosra a sárgákat, amíg a cukor el nem olvad és a massza kivilágosodik.
- Ezután keverjük hozzá a 3 evőkanál lisztet és a 2 evőkanál kukoricakeményítőt, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a 2,5 dl tejet. A keveréket öntsük egy lábasba, és kis lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg sűrű puding állagúvá válik.
- Amint a krém elkészült, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a 10 dkg kis darabokra tört étcsokoládét. Keverjük addig, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Hagyjuk a krémet teljesen kihűlni, majd keverjük össze a 25 dkg szobahőmérsékletű margarinnal. Egy sima, selymes, csokoládés krémet kapunk, amely könnyen kenhető lesz.
- A 500 ml habtejszínt öntsük egy magas falú tálba, és kezdjük el habbá verni. A jobb állag érdekében használhatunk habfixálót is, így stabilabb, szeletelhető krémet kapunk. Amikor a tejszínhab kemény, óvatosan forgassuk bele a 5 dkg reszelt tejcsokoládét. Ez adja meg a jellegzetes sztracsatella-krém textúráját.
- Vegyük elő a három részre vágott habos kéreglapokat. Egy tálcára helyezzük az első lapot, majd egyenletesen kenjük rá a csokoládés főzött krémet. Erre jöhet egy adag sztracsatella krém. Folytassuk a rétegezést: második kéreg, majd újra csokoládés krém, majd sztracsatella. Végül helyezzük rá a harmadik kéreglapot.
- A tetejét kenjük meg tejszínhabbal, és díszítésként szórjunk rá csokoládéforgácsot, esetleg extra reszelt csokit vagy kakaóport is használhatunk.
- A kész süteményt fóliával letakarva tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Ez a pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a krémek megdermedjenek, a rétegek összeérjenek, és a süteményt szépen lehessen szeletelni.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csokoládés jeges szél recepthez:
A Csokoládés jeges szél egy réteges magyar desszert, amely ötvözi a habkönnyű tojásfehérje kéreg, a selymes csokoládékrém, és a hűvös, krémes sztracsatella tejszínhab harmóniáját. Nevét a légies, könnyű állagáról kapta, nem pedig a hűtött tálalásról. Jellemzője a látványos rétegezés, a kontrasztos textúrák, valamint az, hogy egy éjszakás hűtés után szépen szeletelhető és stabilan tálalható. A desszert igazi különlegesség, amely méltán vált népszerűvé ünnepi alkalmakra, vendégváráshoz, vagy akár vasárnapi ebéd zárásaként.
A tojásfehérje hab akkor lesz tökéletes, ha fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és a végén egy kevés ecetet is keverünk bele, ami stabilizálja a habot. A sütés alacsony hőfokon (150 °C-on), hosszú ideig (1,5 óra) történik, hogy ropogós kéreg jöjjön létre, ami nem esik össze.
A réteges sütemény akkor szeletelhető szépen, ha a krémek és a hab kellően megdermednek. A hűtési idő alatt a csokoládékrém és a sztracsatella hab összeérik, a textúra szilárdul, így a Csokoládés jeges szél nem csúszik szét vágáskor, és a szeletek is látványosabbak lesznek.
A vaj gazdagabb ízt ad a főzött csokoládékrémnek, és természetesebb zsírtartalommal rendelkezik. A margarin viszont könnyebben kenhető, és sokan választják, ha tejmentes vagy laktózmentes változatot szeretnének készíteni. Mindkét változat jól működik, a választás ízlés kérdése.
A legjobb eredményt állati eredetű, magas zsírtartalmú habtejszínnel (legalább 30%) érhetjük el. Ez stabilabb tejszínhabot ad, ami nem esik össze gyorsan. Érdemes habfixálót is használni, hogy a sztracsatella krém megtartsa a formáját a süteményben.
Történet:
A Csokoládés jeges szél egy igazi különlegesség a magyar desszertek világában. Bár az elnevezése játékosan hűvös, ez a sütemény meglepően gazdag és krémes. A tojásfehérje alapú ropogós kéreg, a csokoládékrém és a sztracsatella tejszínhab hármasa különleges harmóniát alkot. Gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre, hiszen nemcsak ízében, hanem megjelenésében is látványos sütemény. A recept nagy odafigyelést igényel, de az eredmény minden percet megér, főleg azok számára, akik szeretik a réteges desszerteket és a habos édességeket.
Tálalás:
A jeges szél sütemény akkor szeletelhető a legszebben, ha egy éjszakát pihent a hűtőszekrényben. Így a krémek megszilárdulnak, a rétegek szépen elválnak egymástól, és minden szelet tökéletes formát ölt. Tálaláskor érdemes csokoládéforgácsot vagy reszelt tejcsokoládét szórni a tetejére, esetleg némi kakaóport a látvány fokozása érdekében. A desszert kiváló választás ünnepi ebéd vagy vacsora utánra, de remekül mutat egy desszertasztalon is. Tálalhatjuk elegáns süteményes tányéron, és a házi tejszínhab külön díszítést is kaphat egy habzsák segítségével.
Ital ajánló a Csokoládés jeges szél mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaós tejital – A tej és kakaó édeskés íze tökéletesen kiegészíti a csokoládés sütemény ízvilágát, a gyerekek kedvence lehet.
- Banános turmix – A friss gyümölcsös ital krémessége és természetes édessége jól harmonizál a sztracsatella krémmel.
- Vaníliás rizsital – A laktózmentes alternatíva könnyed, enyhén édeskés, és nem nyomja el a desszert ízét.
Felnőtteknek:
- Eszpresszó vagy hosszúkávé – A kesernyés kávéíz remekül ellensúlyozza a habos, édes süteményt, különösen egy ünnepi ebéd után.
- Édes vörösbor (pl. desszertbor) – Egy szamorodni vagy egri muskotály harmonikusan egészíti ki a csokoládékrém gazdag ízét.
- Krémes likőr (pl. Baileys) – A tejszínes alkoholos ital selymes lecsengése jól illik a desszert lágy textúrájához, különösen hidegen.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs kéznél étcsokoládé, nyugodtan használhatunk tejcsokoládét, így kissé édesebb, lágyabb ízvilágot kapunk. A kukoricakeményítő helyett alkalmazható burgonyakeményítő is, ami hasonló állagot eredményez. Aki nem szeretne margarint használni, bátran cserélje le vajra, így még krémesebb lesz a csokoládés töltelék. A habtejszínt növényi tejszínnel is helyettesíthetjük, ha valaki laktózmentes desszertet szeretne. A vaníliás cukor helyett pedig használhatunk valódi vanília kivonatot, így még természetesebb aromát érhetünk el a csokoládékrémben.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Csokoládés jeges szél egy gazdag és krémes desszert, néhány összetevője mérsékelt fogyasztás esetén kedvező hatásokat is hordoz. A tojásfehérje magas fehérjetartalommal bír, és szinte zsírmentes, ami jól jön azoknak, akik odafigyelnek a kalóriákra. A étcsokoládé mértékkel fogyasztva értékes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében. A tejszínhab és a vaj/margarin zsírtartalma miatt érdemes kisebb adagokban tálalni, de a desszert laktató és egy szeletnél több általában nem is kívánkozik. Az élvezeti értéke mellett tehát a minőségi alapanyagok használatával ez a sütemény beilleszthető egy tudatos étrend alkalmankénti desszertjeként is.
Variációk:
A jeges szél sütemény jól alakítható egyéni ízlés szerint. A csokoládékrém helyett vagy mellett lehet például mogyorókrémet is használni, ami egy diósabb, gazdagabb irányba viszi az ízvilágot. A sztracsatella krémet kiegészíthetjük friss bogyós gyümölcsökkel vagy lilahéjú szőlőszemekkel, ha valaki egy kis savanykás kontrasztra vágyik. A tojásfehérjehabos kéreg helyett kipróbálható piskótalapokkal is, de az eredeti ropogós textúra így elveszik. A csokoládé típusát is variálhatjuk: használhatunk fehércsokoládét, karamellizált csokoládét, vagy akár mentás csokit a különlegesebb hatás érdekében. Ez a desszert tehát remek alapja lehet egyéni kreatív változatoknak is.
Érdekességek:
A „jeges szél” elnevezés nem a hideg desszertre utal, hanem a sütemény légies állagára és a habkönnyű krémrétegekre. A recept elterjedése főként házi süteményes gyűjteményekből indult, sokáig csak kézzel írott formában terjedt, míg végül online receptoldalakon is megjelent. A tojásfehérje alapú sütemények több ország konyhájában is népszerűek, például a francia pavlova vagy a német habos torták között. A sztracsatella krém ötlete olasz ihletésű, amely a stracciatella fagylalt mintájára készült. A Csokoládés jeges szél így valójában egyfajta nemzetközi ihletésű magyar különlegesség, amely ötvözi a klasszikus habos sütik, a főzött krémek, és a modern desszertek legjobb elemeit.