Csokoládés jeges szél szelet, réteges habos sütemény fehér és csokoládékrémmel, tányéron tálalva, tavaszi dekorációval. Csokoládés jeges szél

Csokoládés jeges szél

Édes sütemény Sütemény

Csokoládés jeges szél – Habkönnyű, réteges desszert a krémek szerelmeseinek

Csokoládés jeges szél recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.

Fedezd fel a Csokoládés jeges szél recept titkát – egy látványos réteges sütemény, melyben a ropogós tojásfehérje kéreg, a selymes csokoládékrém, és a hűsítő sztracsatella tejszínhab tökéletes harmóniát alkot. Ez a magyar desszertkülönlegesség nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem minden édesszájú vendég kedvére való!

Csokoládés jeges szél szelet, réteges habos sütemény fehér és csokoládékrémmel, tányéron tálalva, tavaszi dekorációval.

Csokoládés jeges szél

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés jeges szél.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 1 hour
Sütés/Főzés 1 hour 30 minutes
Összesen 2 hours 30 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 1042 kcal

Hozzávalók
  

a kéreghez:

  • 9 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 1 evőkanál ecet

a csokoládés krémhez:

a sztracsatella krémhez:

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálba öntsük bele a 9 darab tojásfehérjét, és kezdjük el habbá verni. Amint a hab elkezd keményedni, fokozatosan adagoljuk hozzá a 30 dkg kristálycukrot – mindig várjuk meg, hogy a cukor elolvadjon, mielőtt a következőt hozzáadjuk. Ezután, amikor a hab már fényes és szinte teljesen kemény, adjuk hozzá az 1 evőkanál ecetet, ami segít stabilizálni a habot, így nem esik össze sütés közben.
  • Egy nagy tepsit (legjobb, ha a sütő saját méretű tepsijét használjuk) béleljünk ki sütőpapírral, majd kenjük meg vékonyan olajjal, hogy biztosan ne ragadjon le. Az elkészült tojásfehérjehabot egyenletesen simítsuk el a tepsiben.
  • A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra, és helyezzük be a tepsit. A habot 1,5 órán keresztül süssük, amíg aranybarna színt kap, és a teteje roppanósra, de belül még enyhén puha állagúra sül. Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk három egyenlő téglalapra, ezek adják majd a sütemény rétegeit.
  • A 9 tojássárgáját tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a 4 evőkanál cukrot és a 2 csomag vaníliás cukrot. Kézi habverővel vagy gépi mixerrel keverjük habosra a sárgákat, amíg a cukor el nem olvad és a massza kivilágosodik.
  • Ezután keverjük hozzá a 3 evőkanál lisztet és a 2 evőkanál kukoricakeményítőt, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a 2,5 dl tejet. A keveréket öntsük egy lábasba, és kis lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg sűrű puding állagúvá válik.
  • Amint a krém elkészült, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a 10 dkg kis darabokra tört étcsokoládét. Keverjük addig, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Hagyjuk a krémet teljesen kihűlni, majd keverjük össze a 25 dkg szobahőmérsékletű margarinnal. Egy sima, selymes, csokoládés krémet kapunk, amely könnyen kenhető lesz.
  • A 500 ml habtejszínt öntsük egy magas falú tálba, és kezdjük el habbá verni. A jobb állag érdekében használhatunk habfixálót is, így stabilabb, szeletelhető krémet kapunk. Amikor a tejszínhab kemény, óvatosan forgassuk bele a 5 dkg reszelt tejcsokoládét. Ez adja meg a jellegzetes sztracsatella-krém textúráját.
  • Vegyük elő a három részre vágott habos kéreglapokat. Egy tálcára helyezzük az első lapot, majd egyenletesen kenjük rá a csokoládés főzött krémet. Erre jöhet egy adag sztracsatella krém. Folytassuk a rétegezést: második kéreg, majd újra csokoládés krém, majd sztracsatella. Végül helyezzük rá a harmadik kéreglapot.
  • A tetejét kenjük meg tejszínhabbal, és díszítésként szórjunk rá csokoládéforgácsot, esetleg extra reszelt csokit vagy kakaóport is használhatunk.
  • A kész süteményt fóliával letakarva tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Ez a pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a krémek megdermedjenek, a rétegek összeérjenek, és a süteményt szépen lehessen szeletelni.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csokoládés jeges szél-hez!

Kalória

Kalória: 1042kcalSzénhidrát: 91gFehérje: 16gZsír: 71gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTranszzsír: 0.01gKoleszterin: 360mgNátrium: 509mgKálium: 456mgRost: 2gCukor: 76gA-vitamin: 2525IUC-vitamin: 0.1mgKalcium: 201mgVas: 3mg
Keyword Csokoládés jeges szél, Étcsokoládé krém, Habos sütemény recept, Habtejszínes sütemény, Hétvégi süteményötlet, Jeges szél sütemény, Látványos süti recept, Réteges desszert, Sztracsatella krém házilag, Tojásfehérje alapú sütemény, Ünnepi desszert recept, Vaníliás pudingos csokikrém, vendégváró sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csokoládés jeges szél recepthez:

Mi az a Csokoládés jeges szél?

A Csokoládés jeges szél egy réteges magyar desszert, amely ötvözi a habkönnyű tojásfehérje kéreg, a selymes csokoládékrém, és a hűvös, krémes sztracsatella tejszínhab harmóniáját. Nevét a légies, könnyű állagáról kapta, nem pedig a hűtött tálalásról. Jellemzője a látványos rétegezés, a kontrasztos textúrák, valamint az, hogy egy éjszakás hűtés után szépen szeletelhető és stabilan tálalható. A desszert igazi különlegesség, amely méltán vált népszerűvé ünnepi alkalmakra, vendégváráshoz, vagy akár vasárnapi ebéd zárásaként.

Mire figyeljek a tojásfehérje kéreg készítésekor?

A tojásfehérje hab akkor lesz tökéletes, ha fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és a végén egy kevés ecetet is keverünk bele, ami stabilizálja a habot. A sütés alacsony hőfokon (150 °C-on), hosszú ideig (1,5 óra) történik, hogy ropogós kéreg jöjjön létre, ami nem esik össze.

Miért kell egy éjszakát hűtőben pihentetni?

A réteges sütemény akkor szeletelhető szépen, ha a krémek és a hab kellően megdermednek. A hűtési idő alatt a csokoládékrém és a sztracsatella hab összeérik, a textúra szilárdul, így a Csokoládés jeges szél nem csúszik szét vágáskor, és a szeletek is látványosabbak lesznek.

Margarint vagy vajat használjak a csokoládékrémhez?

A vaj gazdagabb ízt ad a főzött csokoládékrémnek, és természetesebb zsírtartalommal rendelkezik. A margarin viszont könnyebben kenhető, és sokan választják, ha tejmentes vagy laktózmentes változatot szeretnének készíteni. Mindkét változat jól működik, a választás ízlés kérdése.

Milyen tejszínt ajánlott használni a sztracsatella krémhez?

A legjobb eredményt állati eredetű, magas zsírtartalmú habtejszínnel (legalább 30%) érhetjük el. Ez stabilabb tejszínhabot ad, ami nem esik össze gyorsan. Érdemes habfixálót is használni, hogy a sztracsatella krém megtartsa a formáját a süteményben.

Történet:

A Csokoládés jeges szél egy igazi különlegesség a magyar desszertek világában. Bár az elnevezése játékosan hűvös, ez a sütemény meglepően gazdag és krémes. A tojásfehérje alapú ropogós kéreg, a csokoládékrém és a sztracsatella tejszínhab hármasa különleges harmóniát alkot. Gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre, hiszen nemcsak ízében, hanem megjelenésében is látványos sütemény. A recept nagy odafigyelést igényel, de az eredmény minden percet megér, főleg azok számára, akik szeretik a réteges desszerteket és a habos édességeket.

Tálalás:

A jeges szél sütemény akkor szeletelhető a legszebben, ha egy éjszakát pihent a hűtőszekrényben. Így a krémek megszilárdulnak, a rétegek szépen elválnak egymástól, és minden szelet tökéletes formát ölt. Tálaláskor érdemes csokoládéforgácsot vagy reszelt tejcsokoládét szórni a tetejére, esetleg némi kakaóport a látvány fokozása érdekében. A desszert kiváló választás ünnepi ebéd vagy vacsora utánra, de remekül mutat egy desszertasztalon is. Tálalhatjuk elegáns süteményes tányéron, és a házi tejszínhab külön díszítést is kaphat egy habzsák segítségével.

Ital ajánló a Csokoládés jeges szél mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaós tejital – A tej és kakaó édeskés íze tökéletesen kiegészíti a csokoládés sütemény ízvilágát, a gyerekek kedvence lehet.
  2. Banános turmix – A friss gyümölcsös ital krémessége és természetes édessége jól harmonizál a sztracsatella krémmel.
  3. Vaníliás rizsital – A laktózmentes alternatíva könnyed, enyhén édeskés, és nem nyomja el a desszert ízét.

Felnőtteknek:

  1. Eszpresszó vagy hosszúkávé – A kesernyés kávéíz remekül ellensúlyozza a habos, édes süteményt, különösen egy ünnepi ebéd után.
  2. Édes vörösbor (pl. desszertbor) – Egy szamorodni vagy egri muskotály harmonikusan egészíti ki a csokoládékrém gazdag ízét.
  3. Krémes likőr (pl. Baileys) – A tejszínes alkoholos ital selymes lecsengése jól illik a desszert lágy textúrájához, különösen hidegen.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél étcsokoládé, nyugodtan használhatunk tejcsokoládét, így kissé édesebb, lágyabb ízvilágot kapunk. A kukoricakeményítő helyett alkalmazható burgonyakeményítő is, ami hasonló állagot eredményez. Aki nem szeretne margarint használni, bátran cserélje le vajra, így még krémesebb lesz a csokoládés töltelék. A habtejszínt növényi tejszínnel is helyettesíthetjük, ha valaki laktózmentes desszertet szeretne. A vaníliás cukor helyett pedig használhatunk valódi vanília kivonatot, így még természetesebb aromát érhetünk el a csokoládékrémben.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Csokoládés jeges szél egy gazdag és krémes desszert, néhány összetevője mérsékelt fogyasztás esetén kedvező hatásokat is hordoz. A tojásfehérje magas fehérjetartalommal bír, és szinte zsírmentes, ami jól jön azoknak, akik odafigyelnek a kalóriákra. A étcsokoládé mértékkel fogyasztva értékes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében. A tejszínhab és a vaj/margarin zsírtartalma miatt érdemes kisebb adagokban tálalni, de a desszert laktató és egy szeletnél több általában nem is kívánkozik. Az élvezeti értéke mellett tehát a minőségi alapanyagok használatával ez a sütemény beilleszthető egy tudatos étrend alkalmankénti desszertjeként is.

Variációk:

A jeges szél sütemény jól alakítható egyéni ízlés szerint. A csokoládékrém helyett vagy mellett lehet például mogyorókrémet is használni, ami egy diósabb, gazdagabb irányba viszi az ízvilágot. A sztracsatella krémet kiegészíthetjük friss bogyós gyümölcsökkel vagy lilahéjú szőlőszemekkel, ha valaki egy kis savanykás kontrasztra vágyik. A tojásfehérjehabos kéreg helyett kipróbálható piskótalapokkal is, de az eredeti ropogós textúra így elveszik. A csokoládé típusát is variálhatjuk: használhatunk fehércsokoládét, karamellizált csokoládét, vagy akár mentás csokit a különlegesebb hatás érdekében. Ez a desszert tehát remek alapja lehet egyéni kreatív változatoknak is.

Érdekességek:

A „jeges szél” elnevezés nem a hideg desszertre utal, hanem a sütemény légies állagára és a habkönnyű krémrétegekre. A recept elterjedése főként házi süteményes gyűjteményekből indult, sokáig csak kézzel írott formában terjedt, míg végül online receptoldalakon is megjelent. A tojásfehérje alapú sütemények több ország konyhájában is népszerűek, például a francia pavlova vagy a német habos torták között. A sztracsatella krém ötlete olasz ihletésű, amely a stracciatella fagylalt mintájára készült. A Csokoládés jeges szél így valójában egyfajta nemzetközi ihletésű magyar különlegesség, amely ötvözi a klasszikus habos sütik, a főzött krémek, és a modern desszertek legjobb elemeit.

(össznézettség: 1 781, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése