Csokoládés jeges szél Csokoládés jeges szél

Csokoládés jeges szél

Édes sütemény Sütemény

A Csokoládés jeges szél – Az édesség és a hideg találkozása

Csokoládés jeges szél recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.

A hideg téli napokon nincs is jobb, mint egy forró ital mellett élvezni a csokoládés jeges szél frissítő ízét. Ez a desszert igazi ínyencségnek számít, amelyet minden csokoládé rajongónak érdemes kipróbálnia. 

Csokoládés jeges szél

Csokoládés jeges szél

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés jeges szél.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 2 hours 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1042 kcal

Hozzávalók
  

a kéreghez:

  • 9 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 1 evőkanál ecet

a csokoládés krémhez:

a sztracsatella krémhez:

Elkészítés
 

  • Verjük a tojásfehérjét a cukor folyamatos adagolásával kemény habbá, mikor már majdnem kész adjuk hozzá az ecetet.
  • Vékonyan megolajozott sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit (a sütő saját tepsije) és terítsük el benne a felvert habot.
  • Süsük előmelegített sütőben 150 °C-on 1,5 órán át. A színe aranybarna lesz, a tapintása ropogós. Mikor kihűlt óvatosan húzzuk le róla a papírt, és vágjuk 3 egyenlő részre.
  • A krémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a tejet. Kis hőmérsékleten, folyamatos keverés közben, főzzük puding sűrűségűre. Vegyük le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokoládét, keverjük meg, hogy felolvadjon benne. Hűtsük ki, majd keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal.
  • A sztracsatella krémhez verjük kemény habbá a tejszínt (tipp: érdemes habfixálót használni!) és keverjük hozzá óvatosan a reszelt csokoládét.
  • Állítsuk össze a rétegeket: kéreg, csokoládés krém, sztracsatella krém…
  • Vonjuk be tejszínhabbal, a tetejét szórjuk meg csokoládé forgáccsal.
  • Egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Ennyi szükséges ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokoládés jeges szél-hez!

Tápérték

Kalória: 1042kcalSzénhidrát: 91gFehérje: 16gZsír: 71gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 360mgNátrium: 509mgKálium: 456mgÉlelmi rost: 2gCukor: 76gVitamin A: 2525IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 201mgVas: 3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Egy tradicionális magyar édesség, ami széles körben elterjedt a helyi konyhákban. Népszerűsége annak köszönhető, hogy nagyon finom, viszonylag egyszerű elkészíteni, és szép is a megjelenése. A név onnan származik, hogy a tojásfehérjéből készült habkéreg kissé hasonlít a jeges, téli szél által hozott hócseppekre, a csokoládés krém pedig a meleg, kényelmet adó otthonra utal.

Tálalás:

A csokoládés jeges szél tálalása lenyűgöző lehet, ha egy kis kreativitást is belefektetsz. Miután a süteményt hűtőbe helyezted, és hagytad, hogy a krémek jól összeérjenek, tálald hidegen, szeletekre vágva. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy akár néhány friss gyümölccsel vagy mentalevéllel is díszítheted. Egy nagy tálban vagy tortaállványon mutatósan tálalva igazán impresszív látványt nyújthat.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnél vagy nem tudsz tojást használni, lehetséges növényi alapú alternatívákat használni. Aquafaba (csepegtetett csicseriborsó-víz) használható a tojásfehérje helyett a habkéreghez, és növényi alapú tejet használhatsz a csokoládés krémhez.

Az étcsokoládé helyett tejszín-csokoládét vagy fehér csokoládét is használhatsz a krémhez, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni.

Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, a lisztet és a keményítőt cserélheted ki gluténmentes alternatívákkal, mint például a rizsliszt vagy a kukoricaliszt.

Egészségügyi előnyök:

Bár a csokoládés jeges szél igazi csemege, nem feltétlenül az egészségügyi előnyeiről híres. Azonban néhány összetevője biztosan rendelkezik egészségügyi előnyökkel.

  1. Tojás: A tojásfehérje és a tojássárgája is tele vannak fehérjével, ami segít az izomépítésben. A tojás A-vitamint, B12-vitamint és szelént is tartalmaz.
  2. Csokoládé: Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú, flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
  3. Tej: A tej kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek mind fontosak a csontok egészségének megőrzésében.

Természetesen, mivel ez egy édes sütemény, mértékkel kell fogyasztani.

Variációk:

  1. Gyümölcsös: A csokoládés krém helyett használhatsz gyümölcsös krémet. Használhatsz például epret, málnát vagy bogyós gyümölcsöket. A habtetejét friss gyümölcsökkel díszítheted.
  2. Kávés jeges szél: A csokoládés krémbe egy kevés instant kávét is keverhetsz, hogy kávés ízt adj neki.
  3. Diós: A habtetejét dióval vagy más olajos magvakkal is megszórhatod, ami extra rostot és egészséges zsírokat ad a süteményhez.

Érdekességek:

  1. Bár a csokoládés jeges szél a magyar konyha egyik gyöngyszeme, a pontos eredete nem ismert.
  2. A jeges szél elnevezés valószínűleg a habkérget borító, „jeges”, cukorrétegre utal, ami a hűvös szélre emlékeztet.
  3. Sokan nem ismerik, de az elkészítése valójában művészet. A tökéletes habkéreg és krém elkészítése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel.
(össznézettség: 1 427, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating