A Csokoládés jeges szél – Az édesség és a hideg találkozása
Csokoládés jeges szél recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.
A hideg téli napokon nincs is jobb, mint egy forró ital mellett élvezni a csokoládés jeges szél frissítő ízét. Ez a desszert igazi ínyencségnek számít, amelyet minden csokoládé rajongónak érdemes kipróbálnia.
Csokoládés jeges szél
Hozzávalók
a kéreghez:
- 9 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 1 evőkanál ecet
a csokoládés krémhez:
- 9 db tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő kukorica
- 2,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé kis darabokra törve
- 25 dkg margarin szobahőmérsékletű
a sztracsatella krémhez:
- 500 ml habtejszín
- 5 dkg tejcsokoládé reszelve
Elkészítés
- Verjük a tojásfehérjét a cukor folyamatos adagolásával kemény habbá, mikor már majdnem kész adjuk hozzá az ecetet.
- Vékonyan megolajozott sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit (a sütő saját tepsije) és terítsük el benne a felvert habot.
- Süsük előmelegített sütőben 150 °C-on 1,5 órán át. A színe aranybarna lesz, a tapintása ropogós. Mikor kihűlt óvatosan húzzuk le róla a papírt, és vágjuk 3 egyenlő részre.
- A krémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a tejet. Kis hőmérsékleten, folyamatos keverés közben, főzzük puding sűrűségűre. Vegyük le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokoládét, keverjük meg, hogy felolvadjon benne. Hűtsük ki, majd keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal.
- A sztracsatella krémhez verjük kemény habbá a tejszínt (tipp: érdemes habfixálót használni!) és keverjük hozzá óvatosan a reszelt csokoládét.
- Állítsuk össze a rétegeket: kéreg, csokoládés krém, sztracsatella krém…
- Vonjuk be tejszínhabbal, a tetejét szórjuk meg csokoládé forgáccsal.
- Egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Ennyi szükséges ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Egy tradicionális magyar édesség, ami széles körben elterjedt a helyi konyhákban. Népszerűsége annak köszönhető, hogy nagyon finom, viszonylag egyszerű elkészíteni, és szép is a megjelenése. A név onnan származik, hogy a tojásfehérjéből készült habkéreg kissé hasonlít a jeges, téli szél által hozott hócseppekre, a csokoládés krém pedig a meleg, kényelmet adó otthonra utal.
Tálalás:
A csokoládés jeges szél tálalása lenyűgöző lehet, ha egy kis kreativitást is belefektetsz. Miután a süteményt hűtőbe helyezted, és hagytad, hogy a krémek jól összeérjenek, tálald hidegen, szeletekre vágva. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy akár néhány friss gyümölccsel vagy mentalevéllel is díszítheted. Egy nagy tálban vagy tortaállványon mutatósan tálalva igazán impresszív látványt nyújthat.
Alternatív hozzávalók:
Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnél vagy nem tudsz tojást használni, lehetséges növényi alapú alternatívákat használni. Aquafaba (csepegtetett csicseriborsó-víz) használható a tojásfehérje helyett a habkéreghez, és növényi alapú tejet használhatsz a csokoládés krémhez.
Az étcsokoládé helyett tejszín-csokoládét vagy fehér csokoládét is használhatsz a krémhez, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni.
Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, a lisztet és a keményítőt cserélheted ki gluténmentes alternatívákkal, mint például a rizsliszt vagy a kukoricaliszt.
Egészségügyi előnyök:
Bár a csokoládés jeges szél igazi csemege, nem feltétlenül az egészségügyi előnyeiről híres. Azonban néhány összetevője biztosan rendelkezik egészségügyi előnyökkel.
- Tojás: A tojásfehérje és a tojássárgája is tele vannak fehérjével, ami segít az izomépítésben. A tojás A-vitamint, B12-vitamint és szelént is tartalmaz.
- Csokoládé: Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú, flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
- Tej: A tej kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek mind fontosak a csontok egészségének megőrzésében.
Természetesen, mivel ez egy édes sütemény, mértékkel kell fogyasztani.
Variációk:
- Gyümölcsös: A csokoládés krém helyett használhatsz gyümölcsös krémet. Használhatsz például epret, málnát vagy bogyós gyümölcsöket. A habtetejét friss gyümölcsökkel díszítheted.
- Kávés jeges szél: A csokoládés krémbe egy kevés instant kávét is keverhetsz, hogy kávés ízt adj neki.
- Diós: A habtetejét dióval vagy más olajos magvakkal is megszórhatod, ami extra rostot és egészséges zsírokat ad a süteményhez.
Érdekességek:
- Bár a csokoládés jeges szél a magyar konyha egyik gyöngyszeme, a pontos eredete nem ismert.
- A jeges szél elnevezés valószínűleg a habkérget borító, „jeges”, cukorrétegre utal, ami a hűvös szélre emlékeztet.
- Sokan nem ismerik, de az elkészítése valójában művészet. A tökéletes habkéreg és krém elkészítése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel.