Csokoládés püspökkenyér Csokoládés püspökkenyér

Csokoládés püspökkenyér

Édes sütemény Sütemény

A Csokoládés püspökkenyér: Az édes élet csemegéje

Csokoládés püspökkenyér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Ha valami igazán különleges édességet keresel, amely nem csak finom, de meg is fogja kényeztetni az ízlelőbimbóidat, akkor a csokoládés püspökkenyér az, amire szükséged van! Ez az édes és finom péksütemény egy igazi csemegének számít, amelyet sokan a legjobb desszertnek tartanak. 

Csokoládés püspökkenyér

Csokoládés püspökkenyér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés püspökkenyér.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 932 kcal

Hozzávalók
  

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg dió durvára vágott
  • 5 dkg étcsokoládé reszelt
  • 1 evőkanál narancshéj apróra vágott, cukrozott
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál

a formához:

Elkészítés
 

  • A mazsola szárát eltávolítjuk, majd megmossuk.
  • Egy evőkanál lisztet összekeverünk a dióval és csokoládéval.
  • A tojásokat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a sót, és a tejfölt.
  • A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk.
  • Végül az egészhez hozzákeverjük a csokoládés-diót, narancshéjat és a mazsolát.
  • Egy őzgerincformát vajjal kikenünk, és megszórjuk porcukorral. Beletöltjük a tésztát, majd előmelegített sütőbe tesszük, és 5 percig magas hőfokon sütjük. Ezután közepes lángon 45-50 percig sütjük.
  • Egy késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha a massza nem tapad a késre, a sütemény elkészült.
  • Kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokoládés püspökkenyér-hez!

Tápérték

Kalória: 932kcalSzénhidrát: 154gFehérje: 15gZsír: 30gTelített zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 119mgNátrium: 543mgKálium: 537mgÉlelmi rost: 6gCukor: 71gVitamin A: 568IUVitamin C: 4mgKalcium: 184mgVas: 7mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csokoládés püspökkenyér egy hagyományos magyar sütemény, amelynek eredete a 18. századra nyúlik vissza. A püspökkenyér nevét azért kapta, mert az elkészített sütemény formája hasonlít egy püspök süvegére. Az eredeti receptben a süteményt általában dióval és mazsolával készítették, de később sok más változat is népszerűvé vált, például a csokoládés püspökkenyér.

Tálalás:

A csokoládés püspökkenyeret általában szeletekre vágva és porcukorral megszórva tálalják. A szeleteket lehet önmagukban fogyasztani, vagy tejszínhabbal, vaníliás öntettel vagy akár gyümölcsszósszal is tálalhatod. Melegen vagy szobahőmérsékleten is ízletes, és remekül kiegészítheti egy finom kávé vagy tea mellett.

Alternatív hozzávalók:

A csokoládés püspökkenyeret számos módon variálhatod az ízlésed szerint. Itt van néhány alternatív hozzávaló, amelyeket hozzáadhatasz a receptbe:

  • Csokoládécseppek: Adj hozzá őrölt csokoládé helyett csokoládécseppeket a tésztához. Ez még csokoládésebbé teszi a püspökkenyeret.
  • Mogyoró vagy mandula: Helyettesítsd a diót durvára vágott mogyoróval vagy mandulával.
  • Szárított gyümölcsök: Adj hozzá aprított szárított gyümölcsöket, például vörösáfonyát, sárgabarackot vagy sárgadinnyét a tésztához.
  • Kókuszreszelék: Adj hozzá kókuszreszeléket a tésztához, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen.
  • Fűszerek: Ha szereted az fűszeresebb ízeket, adj hozzá egy kevés őrölt fahéjat vagy vaníliát a tésztához.

Egészségügyi előnyök:

A csokoládés püspökkenyérben található hozzávalók néhány egészségügyi előnnyel járhatnak:

  1. Kiegyensúlyozott táplálkozás: A püspökkenyérben található liszt, tojás, dió és tejföl tartalmaznak fontos tápanyagokat, például fehérjét, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek hozzájárulhatnak egy kiegyensúlyozott étrend kialakításához.
  2. Energiaforrás: A liszt és a cukor energiát szolgáltatnak, amelyek fontosak a mindennapi tevékenységekhez és az agy megfelelő működéséhez.
  3. Antioxidánsok: Az étcsokoládé és a dió antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szervezetben lévő szabadgyökök semlegesítésében és a sejtek védelmében.

Variációk:

A csokoládés püspökkenyér receptje sokféleképpen variálható. Itt van néhány ötlet a változatosabb verziókhoz:

  1. Gyümölcsös változat: Adj hozzá friss vagy szárított gyümölcsöket, például áfonyát, cseresznyét vagy szilvát a tésztához. Ez friss és gyümölcsös ízt ad a süteménynek.
  2. Kávé ízesítés: Adj hozzá egy evőkanál instant kávét vagy kávészemeket a tésztához, hogy intenzívebb kávéízt kapj.
  3. Menta csokoládéval: Adj hozzá menta kivonatot vagy apróra vágott friss mentaleveleket a tésztához, és használj csokoládéforgácsokat a süteményben. Ez egy frissítő és csokoládés kombináció.
  4. Túróval: Adj hozzá egy kevés túrót a tésztához a krémesebb és sűrűbb állagért.

Érdekességek:

  • A püspökkenyér neve valószínűleg arra utal, hogy a süteményt hagyományosan püspököknek kínálták ünnepi alkalmakkor.
  • A püspökkenyér hagyományosan hosszúkás formában készül, amely emlékeztet egy püspöki süvegre vagy kalapra.
  • A püspökkenyér egyike azoknak a süteményeknek, amelyek az idő múlásával sokféle változatban elkészíthetők, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.
(össznézettség: 291, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating