Csongrádi aprópecsenye Csongrádi aprópecsenye

Csongrádi aprópecsenye

Egytálételek Húsos

Csongrádi aprópecsenye – Egyszerű, házias magyar egytálétel

Csongrádi aprópecsenye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A Csongrádi aprópecsenye egy ízletes, hagyományos magyar egytálétel, amely sertéshúsból, pirított burgonyából és hagymából készül. Ez az egyszerű, mégis laktató fogás hasonlít a brassói aprópecsenyére, de kevésbé fűszeres és könnyedebb változat. Gyorsan elkészíthető, így tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. Friss petrezselyemmel és kovászos uborkával tálalva az igazi!

Csongrádi aprópecsenye

Csongrádi aprópecsenye

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csongrádi aprópecsenye.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 396 kcal

Hozzávalók
  

a pároláshoz:

  • víz kevés

Elkészítés
 

  • A burgonya előkészítéséhez először alaposan megmossuk a gumókat folyó víz alatt, hogy eltávolítsuk a rátapadt szennyeződéseket. Ezután meghámozzuk őket, és egy éles késsel kisebb, egyenletes méretű kockákra vágjuk, hogy gyorsabban megfőjenek, és egyformán puhuljanak meg.
  • Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, amelyet enyhén megsózunk, hogy a burgonya ízesebb legyen. Amikor a víz elérte a forráspontot, beletesszük a felkockázott burgonyát, majd közepes lángon főzzük. A főzési idő körülbelül 10-15 perc, de érdemes közben egy villával ellenőrizni, hogy a burgonya kellően puha-e. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor széteshet a pirítás során.
  • Amikor a burgonya megfőtt, egy szűrő segítségével leszűrjük, és félretesszük. Hagyjuk, hogy a felesleges gőz elpárologjon belőle, így kevésbé lesz nedves a pirítás során.
  • A sertéshúst éles késsel vékony, egyforma csíkokra vágjuk. Az egyenletes darabolás fontos, mert így minden húsdarab egyszerre sül meg, és nem lesznek benne nyersebb vagy túlsült részek.
  • A vöröshagymát először megtisztítjuk a külső héjától, majd félbevágjuk, és hosszanti irányban vékony csíkokra szeleteljük. Ez a vágási mód segít abban, hogy a hagyma egyenletesen piruljon és kellemes ízt adjon a húsnak.
  • Egy nagyobb serpenyőt előkészítünk, majd 2 evőkanál olajat hevítünk benne közepesen magas lángon. Amikor az olaj már elég forró, hozzáadjuk a felcsíkozott húst. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Ez általában 4-5 percet vesz igénybe, és fontos, hogy ne süssük túl gyorsan, hogy a hús belseje is elkezdjen puhulni.
  • Amikor a hús elvesztette nyers színét, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát. Az egészet alaposan átkeverjük, és tovább pirítjuk még 1-2 percig, hogy a hagyma kissé megfonnyadjon, de még ne égjen meg. Ekkor sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  • A hús szaftosabbá tétele érdekében kevés vizet (kb. fél decilitert) öntünk a serpenyőbe. Közepes lángon pároljuk tovább, és figyelünk arra, hogy a víz ne párologjon el túl gyorsan. Ha a folyadék teljesen elfőtt, mindig csak kis adagokban pótoljuk, hogy a hús folyamatosan puhulhasson. Ezzel a módszerrel a hús kellemesen szaftos és omlós lesz. A párolási folyamat kb. 25-30 percig tart, attól függően, hogy milyen vastagra vágtuk a húscsíkokat.
  • A főtt burgonya pirításához egy másik nagyobb serpenyőt veszünk elő, és kevés olajat forrósítunk benne. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl sok, mert akkor a burgonya túl olajos lesz, de ne is legyen túl kevés, mert akkor nem pirul szépen.
  • Amikor az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, a főtt burgonya felét belehelyezzük a serpenyőbe, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük fakanállal, mert ez könnyen összetörheti a burgonyát. Helyette csak óvatosan rázogatjuk a serpenyőt, hogy a burgonya egyenletesen piruljon minden oldalán.
  • Miután az első adag elkészült, kiszedjük egy tányérra, majd ugyanezen a módon megpirítjuk a burgonya másik felét is.
  • A kész burgonyát négy tányérra osztjuk, majd mindegyik adag tetejére halmozzuk a szaftos, hagymás sertéshúst. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel megszórjuk, hogy még ínycsiklandóbb legyen.
  • Legjobb, ha frissen, kovászos uborkával vagy bármilyen savanyúsággal tálaljuk, mivel az ecetes íz tökéletesen kiegészíti a szaftos húst és a pirított burgonyát.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csongrádi aprópecsenye-hez!

Kalória

Kalória: 396kcalSzénhidrát: 50gFehérje: 21gZsír: 13gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTranszzsír: 0.03gKoleszterin: 51mgNátrium: 569mgKálium: 1482mgRost: 7gCukor: 4gA-vitamin: 1215IUC-vitamin: 73mgKalcium: 77mgVas: 4mg
Keyword Brassóihoz hasonló étel, Csongrádi aprópecsenye, Csongrádi aprópecsenye recept, Egyszerű aprópecsenye, Gyors vacsoraötlet húsból, Hagyományos magyar ételek, Házias egytálétel, Klasszikus magyar fogás, Kovászos uborkával tálalható ételek, Krémes hagymás hús, Laktató húsos étel, Magyaros aprópecsenye, Pirított burgonyás húsétel, Serpenyős hús krumplival, Sült krumplis hús recept, Szaftos sertéshús recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csongrádi aprópecsenye recepthez:

Mi az a Csongrádi aprópecsenye?

A Csongrádi aprópecsenye egy hagyományos magyar egytálétel, amely sertéshúsból, pirított burgonyából és hagymából készül. Ízvilágában és elkészítésében hasonlít a brassói aprópecsenyéhez, de kevésbé fűszeres és könnyedebb változat.

Milyen húsból érdemes elkészíteni a Csongrádi aprópecsenyét?

A legjobb választás a sertéslapocka, mert kellően szaftos, és a párolás során omlósra puhul. Ha soványabb húst szeretnénk, akkor a sertéscomb is jó opció, viszont kissé szárazabb lehet. A tarja zsírosabb és ízesebb végeredményt ad. Amennyiben könnyedebb változatot keresünk, a csirkemell vagy csirkecomb is felhasználható, de a főzési idő rövidebb lesz.

Hogyan érhetem el, hogy a hús igazán omlós legyen?

Az omlós hús titka a megfelelő szeletelés, pirítás és párolás. A húst mindig vékony csíkokra vágjuk, hogy gyorsabban átsüljön. Pirításkor először magas hőfokon dolgozunk, hogy a hús kérget kapjon, majd lassú tűzön, kevés víz hozzáadásával pároljuk, így az ízek koncentráltak maradnak. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk, hogy a hús ne főjön szét, hanem szaftos maradjon.

Miért kell a burgonyát előfőzni, mielőtt pirítjuk?

A burgonya előfőzése biztosítja, hogy belül puha, kívül pedig ropogós legyen. Ha nyers burgonyával kezdenénk a pirítást, sokkal hosszabb időbe telne elkészíteni, és fennáll a veszélye, hogy kívül megég, miközben belül nyers marad. Az előfőzött burgonyát rövidebb ideig kell pirítani, így kevesebb olajat szív fel, és szebb, aranybarna kérget kap.

Milyen körettel lehet még tálalni, ha nem szeretném burgonyával?

Bár a pirított burgonya az egyik legautentikusabb köret, az ételt más köretekkel is kipróbálhatjuk. A tarhonya, bulgur vagy párolt rizs remek alternatíva, ha változatosságot szeretnénk. A sült édesburgonya egy egészségesebb, édeskés ízvilágot adó opció. Ha könnyebb köretet keresünk, friss salátával vagy grillezett zöldségekkel is tálalhatjuk.

Történet:

A Csongrádi aprópecsenye egy hagyományos magyar egytálétel, amely a brassói aprópecsenyéhez hasonló, de kevésbé fűszeres változat. Sertéshúsból, hagyományos magyar fűszerekkel és pirított burgonyával készül, így laktató és ízletes fogás, amely gyorsan elkészíthető. A sertéslapocka omlósra párolódik a hagyma és a fűszerek társaságában, a pirított krumpli pedig ropogós állagot ad az ételnek.

Ez a klasszikus magyar recept egyszerű hozzávalókból készül, és tökéletes választás lehet, ha valami gyors, de kiadós sertéshúsos ételt szeretnél készíteni. Házias ízekkel és kevés alapanyaggal is fantasztikus fogás varázsolható az asztalra.

Tálalás:

A csongrádi aprópecsenye tálalásakor fontos, hogy az étel frissen kerüljön az asztalra, mert így a pirított burgonya még ropogós marad, a hagyományos magyar fűszerekkel párolt sertéshús pedig szaftos és omlós lesz. A tányérra először a pirított burgonyát helyezzük, majd a tetejére halmozzuk a fűszeres sertéshúst.

Az étel ízvilágát savanyúsággal tehetjük teljessé, például kovászos uborkával, csemegeuborkával vagy savanyított paprikával. A petrezselyemzölddel megszórt tálalás nemcsak esztétikus, hanem friss ízt is ad az ételnek.

Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, kínálhatunk mellé tejfölt, amely kellemesen lágyítja a sertéshús ízét, vagy egy kevés mustárt, amely pikáns karaktert ad a fogásnak.

Ital ajánló a Csongrádi aprópecsenyéhez:

A Csongrádi aprópecsenye fűszeres, hagymás sertéshúsos étel, amelyhez frissítő vagy karakteres italok illenek. A burgonya és a szaftos hús ízvilágát egy jól megválasztott ital tökéletesen kiegészítheti.

Gyerekeknek:

  1. Házi bodzaszörp szódával – Enyhén savanykás, mégis édes és frissítő ital, amely kiválóan ellensúlyozza a húsos étel teltségét.
  2. Almalé fahéjjal – Az alma és a fahéj természetes édessége harmonizál a pirított burgonya és a fűszerek ízeivel.
  3. Citrusos limonádé – A citrom és a narancs frissítő hatása könnyeddé teszi az étkezést.

Felnőtteknek:

  1. Könnyű rozé bor – Egy félszáraz vagy száraz rozé bor remek választás, mert gyümölcsös ízvilága szépen kiemeli a szaftos hús és a hagyma aromáit.
  2. Láger sör – Egy könnyed, nem túl keserű világos sör kiválóan illik a fűszeres húsételekhez.
  3. Házilag készített almapálinka (mértékkel) – Ha egy igazán magyaros ízvilágot szeretnénk, egy kis almapálinka remekül feldobhatja az étkezést.

Ezek az italok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Csongrádi aprópecsenye még élvezetesebb legyen!

Alternatív hozzávalók:

Bár a klasszikus csongrádi aprópecsenye sertéslapockából készül, más húsfélékkel is kiváló eredményt érhetünk el. Ha könnyedebb változatot szeretnénk, csirkemellből vagy csirkecombból is elkészíthető, így az étel gyorsabban megpuhul, és alacsonyabb zsírtartalmú lesz.

A burgonya helyett használhatunk édesburgonyát, amely kissé édeskésebb ízt ad az ételnek, vagy bulgurt, tarhonyát, ha szeretnénk egy modernebb változatot kipróbálni.

Ha intenzívebb ízekre vágyunk, adhatunk a recepthez pirospaprikát, fokhagymát, majoránnát vagy egy kevés füstölt szalonnát, amely mélyebb ízt ad az ételnek.

A gluténmentes diétához az ételt módosítás nélkül is fogyaszthatjuk, mivel természetesen gluténmentes fogás. Ha pedig tejmentesen szeretnénk elkészíteni, egyszerűen kerüljük a tejfölt vagy a sajtot, ha esetleg valaki azzal szervírozná.

Egészségügyi előnyök:

A Csongrádi aprópecsenye egy laktató és tápláló egytálétel, amely jó minőségű fehérjét és energiát biztosít. A sertéslapocka gazdag fehérjében, amely elengedhetetlen az izomzat fenntartásához és regenerálódásához. Ha soványabb húsrészt, például sertéscombot vagy csirkemellet használunk, az étel kevesebb zsírt tartalmaz, így könnyebben emészthető és alacsonyabb kalóriatartalmú lehet.

A burgonya jó forrása az összetett szénhidrátoknak, amelyek hosszabb ideig biztosítanak energiát, és nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Emellett gazdag rostban, különösen, ha héjával együtt fogyasztjuk.

A hagyma és a petrezselyemzöld nemcsak ízesítik az ételt, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. A hagyma gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású, míg a petrezselyem magas C-vitamin-tartalmával segíthet az immunrendszer erősítésében.

Ha kevés olajjal és minimális zsiradékkal készítjük, az étel könnyebben emészthető és kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, így akár diétás változatban is élvezhető.

Variációk:

A Csongrádi aprópecsenyét többféleképpen elkészíthetjük, attól függően, milyen alapanyagokat szeretnénk használni vagy milyen ízvilágot kedvelünk.

  • Húsvariációk:
    • Csirkemell vagy csirkecomb – könnyebb és gyorsabban elkészül.
    • Marhahús – karakteresebb, hosszabb párolási időt igényel.
    • Pulykahús – szintén zsírszegényebb alternatíva.
  • Fűszerezés:
    • Az alaprecepthez képest adhatunk pirospaprikát, fokhagymát, majoránnát vagy őrölt köményt, hogy fűszeresebb legyen az étel.
    • Egy csipetnyi csili vagy füstölt paprika pikánsabb ízt adhat neki.
  • Köretváltozatok:
    • A pirított burgonya helyett tarhonyával, bulgurral vagy rizzsel is elkészíthető.
    • Sült édesburgonyával is nagyszerű alternatíva lehet, ha egészségesebb opciót keresünk.
    • Ha egy ropogósabb textúrát szeretnénk, készíthetjük tepsis burgonyával is.
  • Extra hozzávalók:
    • Ha gazdagabbá szeretnénk tenni az ételt, a sertéshús mellé kevés szalonnát vagy kolbászt is adhatunk.
    • A végén egy kevés reszelt sajt is feldobhatja az ízvilágot.

Érdekességek:

  • A Csongrádi aprópecsenye elnevezése a magyarországi Csongrád-Csanád vármegye egyik jellegzetes ételeként ismert. Bár eredeti változatáról kevés dokumentáció található, sokan a brassói aprópecsenye könnyített változataként tartják számon.
  • A magyar konyhában az aprópecsenye kifejezés általában csíkokra vágott, párolt vagy pirított húsételeket jelöl, amelyeket hagymával és különféle fűszerekkel készítenek.
  • Hasonló ételek megtalálhatók más nemzetek konyhájában is, például a francia „bœuf sauté” (pirított marhahús), vagy az osztrák „Geschnetzeltes”, amely tejszínes mártással készül.
  • A brassói aprópecsenye eredetéről máig viták folynak, egyes források szerint Brassóhoz nincs is köze, és a MÁV egyik szakácsa találta ki az 1950-es években.

A Csongrádi aprópecsenye tehát egy hagyományos magyar étel, amely az egyszerűségében rejti nagyszerűségét, és az alapanyagok apró változtatásával mindig új ízvilágot hozhatunk létre belőle.

(össznézettség: 30, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése