Csongrádi pite – Tejfölös-mazsolás magyar sütemény, ami visszarepít a gyerekkorba
Csongrádi pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Fedezd fel a Csongrádi pite varázsát, ezt a hagyományos magyar desszertet, melynek omlós tésztája, tejfölös-citromos tölteléke és mazsolás ízvilága garantáltan nosztalgikus élményt nyújt. Egyszerűen elkészíthető, mégis különleges sütemény a dél-alföldi konyha hagyományaiból, tökéletes választás vasárnapi ebéd után vagy ünnepi alkalmakra.
Csongrádi pite
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tej
a töltelékhez:
- 12 dkg liszt
- 3 db tojás
- 4 dl tejföl
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 db citrom leve
Elkészítés
- Egy nagyobb keverőtálban mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, majd morzsoljuk el benne a zsírt, hogy omlós állagot kapjunk. Ezután keverjük bele a cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és a tejet. Az egészet alaposan gyúrjuk össze, míg sima, jól formázható tésztát nem kapunk.
- Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki vajjal vagy zsírral, majd a tésztát egyenletesen nyomkodjuk bele a tepsi aljába és oldalaira, hogy alapot képezzen a töltelék számára.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a tejfölt, valamint a frissen facsart citromlevet. Ha homogén, csomómentes masszát kaptunk, óvatosan keverjük hozzá a mazsolát is.
- A kész tölteléket öntsük rá a tepsiben lévő tésztára, és egy spatula segítségével egyengessük el a tetejét. Ha szeretnénk, a tetejét még megszórhatjuk egy kevés mazsolával a díszítés és plusz íz kedvéért.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). A süteményt helyezzük az előmelegített sütőbe, és kb. 35–40 percig süssük, amíg a teteje szépen megpirul, és a töltelék megszilárdul.
- A megsült pitét hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét. Szeletelve tálaljuk – akár hidegen, akár langyosan is nagyszerű élmény.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csongrádi pite recepthez:
A Csongrádi pite egy hagyományos, vidéki eredetű magyar desszert, amely omlós tésztarétegre épülő, tejfölös-citromos krémmel töltött sütemény. Különlegességét a liszttel sűrített töltelék adja, amely sülés után szilárd, mégis krémes állagú lesz. A tetejét gyakran mazsolával szórják meg, ami tovább gazdagítja az ízvilágot. Neve a Csongrád városához köthető, ahol régóta ismert és közkedvelt édességként tartják számon. A Csongrádi pite receptje egyszerű, mégis különleges – tökéletes választás hétvégi sütéshez, vendégváráshoz vagy nosztalgikus családi desszertnek.
A zsírral készült tészta különösen omlós állagú, ami kiválóan passzol a krémes tejfölös töltelékhez. A zsír gazdagabb zamatot ad, mint a vaj vagy margarin. Ha szeretnéd, a zsírt vajjal is helyettesítheted, de az állag kissé más lesz – kevésbé omlós, inkább puhább tészta lesz az eredmény.
A töltelékhez adott liszt segít abban, hogy a tejfölös-tojásos keverék sülés közben megdermedjen és egyben maradjon. Ha elhagynánk, a krém könnyen szétfolyhatna. A liszt tehát sűrítőanyagként működik, és biztosítja a töltelék stabilitását.
A recepthez legjobban a 20%-os zsírtartalmú tejföl illik, mert ez biztosítja a krémes textúrát és a gazdag ízt. A light tejföl vagy a joghurttal való helyettesítés túl híg lehet, és nem eredményez olyan szép, szilárd tölteléket, mint a zsíros tejföl.
A Csongrádi pite tölteléke könnyen megrepedhet, ha túl magas hőmérsékleten sütjük, vagy ha hirtelen hőmérséklet-változás éri. Javasolt a 180°C-os egyenletes sütés, és a sütő ajtaját az első 30 percben nem nyitogatni. A lassú sütés és a fokozatos kihűtés is segít a repedések elkerülésében.
A Csongrádi pite csak teljes kihűlés után szeletelhető szépen. Amíg meleg, a töltelék lágy, és könnyen szétcsúszhat. Ha hűtés után szeleteljük, tartós, egyben maradó krémréteget kapunk, ami szép, esztétikus tálalást tesz lehetővé.
Történet:
A Csongrádi pite egy kevésbé ismert, de annál szerethetőbb magyar desszert, amely a dél-alföldi régió házias ízvilágát idézi meg. A házi sütemények között különleges helyet foglal el, hiszen egyszerre ötvözi a krémes tölteléket, az omlós tésztát, valamint a mazsola és citrom frissítő zamatát. Az egyszerű elkészítése miatt generációk óta kedvelt süti, amely nemcsak hétköznapi desszertként, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét. A tejfölös krém és a cukros-citromos ízvilág nosztalgikus hangulatot idéz, miközben tökéletesen illeszkedik a mai modern konyhába is.
Tálalás:
A Csongrádi pite tálalása rendkívül egyszerű, mégis mutatós. Miután kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk, mely kiemeli a citromos töltelék savanykás édességét. A pitét érdemes négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágni, így könnyen fogyasztható, akár uzsonnára, akár vendégváróként. Melegen és hidegen is tálalható, a tejfölös-mazsolás krém ízei mindkét formában kiválóan érvényesülnek. Kávé vagy egy enyhén savanykás gyümölcstea mellé kínálva különösen finom élményt nyújt.
Ital ajánló a Csongrádi pite mellé:
Gyerekeknek:
- Házi málnaszörp szódával – frissítő, nem túl édes, jól ellensúlyozza a pite cukros jellegét.
- Citromos-mentás víz – természetes frissítő, ami kiemeli a sütemény citromos töltelékének zamatát.
- Langyos vaníliás tejital – selymes ízvilága kellemesen harmonizál a tejfölös krémmel.
Felnőtteknek:
- Feketekávé vagy eszpresszó – kesernyés karaktere tökéletesen ellenpontozza a krémes, cukros pitét.
- Száraz fehérbor (pl. Irsai Olivér vagy Cserszegi Fűszeres) – elegáns párosítás a dél-alföldi süteményhez.
- Citromfűből készült gyógytea – nyugtató, könnyű ital, ami jól illik a házi süteményekhez délutáni uzsonnára.
Alternatív hozzávalók:
A recept jól variálható, ha szeretnél egyéni ízeket csempészni bele. A mazsola elhagyható, vagy akár aszalt áfonyával, aprított barackkal is helyettesíthető. A citromlé helyett használhatsz narancslevet a töltelékbe, ha édesebb, lágyabb ízvilágot szeretnél. A tejföl helyettesíthető natúr joghurttal, amely kicsit könnyedebb krémet ad. A tésztában a zsír helyett vaj vagy margarin is alkalmazható, bár ez enyhén változtat az állagon. Gluténmentes változathoz használj gluténmentes lisztkeveréket, így érzékenyek számára is elérhetővé válik ez a klasszikus magyar sütemény.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Csongrádi pite nem kifejezetten diétás édesség, néhány összetevője mérsékelt mennyiségben fogyasztva tápláló hatású lehet. A tejföl és a tojás kiváló fehérjeforrás, valamint tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat (A-, D- és E-vitamin). A citromlé C-vitaminban gazdag, és segíti az emésztést, miközben frissítő ízt ad a süteménynek. A mazsola természetes vasforrás, valamint rosttartalma elősegíti a bélműködést. Ha pedig házi alapanyagokat használsz, még jobban kontrollálhatod a cukor- és zsírtartalmat is.
Variációk:
A Csongrádi pite recept könnyen alakítható ízlés és alapanyagkészlet szerint. A mazsola helyett használhatsz aszalt meggyet, darabolt diót, vagy mandulát. A citromlé helyettesíthető narancslével, ha kevésbé savanykás ízt szeretnél. A tejföl egy részét helyettesítheted görög joghurttal vagy habtejszínnel, így még selymesebb állagot kapsz. Az édesség gluténmentes változatban is elkészíthető gluténmentes liszttel, illetve a cukor kiváltható eritrittel vagy nyírfacukorral, ha csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt.
Érdekességek:
A Csongrádi pite egy régi, dél-alföldi süteménykülönlegesség, amely a magyar vidéki konyha egyik kevésbé ismert, de annál finomabb darabja. Nevét a Csongrád városáról kapta, ahol generációkon keresztül készült ünnepekkor, lakodalmakban vagy vasárnapi ebédek után. A töltelék tejfölös állaga és omlós tésztaalapja miatt sokan a régi időket idéző, nagymama-féle süteményként emlegetik. A recept különlegessége a lisztes krém, amely sűrű, mégis könnyű állagot eredményez. A mai napig sok családi receptgyűjteményben megtalálható, és egyre többen fedezik fel újra a házi sütemények világában.