Csongrádi pite szelet – tejfölös-citromos töltelékkel és mazsolával a tetején, házi magyar sütemény. Csongrádi pite

Csongrádi pite

Pite Sütemény

Csongrádi pite – Tejfölös-mazsolás magyar sütemény, ami visszarepít a gyerekkorba

Csongrádi pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Fedezd fel a Csongrádi pite varázsát, ezt a hagyományos magyar desszertet, melynek omlós tésztája, tejfölös-citromos tölteléke és mazsolás ízvilága garantáltan nosztalgikus élményt nyújt. Egyszerűen elkészíthető, mégis különleges sütemény a dél-alföldi konyha hagyományaiból, tökéletes választás vasárnapi ebéd után vagy ünnepi alkalmakra.

Csongrádi pite szelet – tejfölös-citromos töltelékkel és mazsolával a tetején, házi magyar sütemény.

Csongrádi pite

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csográdi pite.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 40 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1364 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb keverőtálban mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, majd morzsoljuk el benne a zsírt, hogy omlós állagot kapjunk. Ezután keverjük bele a cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és a tejet. Az egészet alaposan gyúrjuk össze, míg sima, jól formázható tésztát nem kapunk.
  • Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki vajjal vagy zsírral, majd a tésztát egyenletesen nyomkodjuk bele a tepsi aljába és oldalaira, hogy alapot képezzen a töltelék számára.
  • Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a tejfölt, valamint a frissen facsart citromlevet. Ha homogén, csomómentes masszát kaptunk, óvatosan keverjük hozzá a mazsolát is.
  • A kész tölteléket öntsük rá a tepsiben lévő tésztára, és egy spatula segítségével egyengessük el a tetejét. Ha szeretnénk, a tetejét még megszórhatjuk egy kevés mazsolával a díszítés és plusz íz kedvéért.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). A süteményt helyezzük az előmelegített sütőbe, és kb. 35–40 percig süssük, amíg a teteje szépen megpirul, és a töltelék megszilárdul.
  • A megsült pitét hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét. Szeletelve tálaljuk – akár hidegen, akár langyosan is nagyszerű élmény.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csongrádi pite-hez!

Kalória

Kalória: 1364kcalSzénhidrát: 181gFehérje: 20gZsír: 64gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 24gTranszzsír: 0.01gKoleszterin: 315mgNátrium: 522mgKálium: 520mgRost: 5gCukor: 79gA-vitamin: 944IUC-vitamin: 5mgKalcium: 370mgVas: 7mg
Keyword Citromos sütemény, Csongrádi pite, Cukros krémes pite, Egyszerű pite recept, Gyors desszert ötlet, Házi sütemény, Hétvégi sütemény, Krémes pite, Magyar pite, Mazsolás pite, Régi magyar sütemény, Tejfölös krémes, Tejfölös süti, Tojásos sütemény, vendégváró sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csongrádi pite recepthez:

Mi az a Csongrádi pite?

A Csongrádi pite egy hagyományos, vidéki eredetű magyar desszert, amely omlós tésztarétegre épülő, tejfölös-citromos krémmel töltött sütemény. Különlegességét a liszttel sűrített töltelék adja, amely sülés után szilárd, mégis krémes állagú lesz. A tetejét gyakran mazsolával szórják meg, ami tovább gazdagítja az ízvilágot. Neve a Csongrád városához köthető, ahol régóta ismert és közkedvelt édességként tartják számon. A Csongrádi pite receptje egyszerű, mégis különleges – tökéletes választás hétvégi sütéshez, vendégváráshoz vagy nosztalgikus családi desszertnek.

Miért érdemes zsírral készíteni a tésztát, és mivel helyettesíthető?

A zsírral készült tészta különösen omlós állagú, ami kiválóan passzol a krémes tejfölös töltelékhez. A zsír gazdagabb zamatot ad, mint a vaj vagy margarin. Ha szeretnéd, a zsírt vajjal is helyettesítheted, de az állag kissé más lesz – kevésbé omlós, inkább puhább tészta lesz az eredmény.

Mi a szerepe a lisztnek a töltelékben?

A töltelékhez adott liszt segít abban, hogy a tejfölös-tojásos keverék sülés közben megdermedjen és egyben maradjon. Ha elhagynánk, a krém könnyen szétfolyhatna. A liszt tehát sűrítőanyagként működik, és biztosítja a töltelék stabilitását.

Milyen tejfölt használjunk a legjobb állag eléréséhez?

A recepthez legjobban a 20%-os zsírtartalmú tejföl illik, mert ez biztosítja a krémes textúrát és a gazdag ízt. A light tejföl vagy a joghurttal való helyettesítés túl híg lehet, és nem eredményez olyan szép, szilárd tölteléket, mint a zsíros tejföl.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a töltelék megrepedjen sütés közben?

A Csongrádi pite tölteléke könnyen megrepedhet, ha túl magas hőmérsékleten sütjük, vagy ha hirtelen hőmérséklet-változás éri. Javasolt a 180°C-os egyenletes sütés, és a sütő ajtaját az első 30 percben nem nyitogatni. A lassú sütés és a fokozatos kihűtés is segít a repedések elkerülésében.

Mikor szeleteljük fel a pitét, hogy ne törjön?

A Csongrádi pite csak teljes kihűlés után szeletelhető szépen. Amíg meleg, a töltelék lágy, és könnyen szétcsúszhat. Ha hűtés után szeleteljük, tartós, egyben maradó krémréteget kapunk, ami szép, esztétikus tálalást tesz lehetővé.

Történet:

A Csongrádi pite egy kevésbé ismert, de annál szerethetőbb magyar desszert, amely a dél-alföldi régió házias ízvilágát idézi meg. A házi sütemények között különleges helyet foglal el, hiszen egyszerre ötvözi a krémes tölteléket, az omlós tésztát, valamint a mazsola és citrom frissítő zamatát. Az egyszerű elkészítése miatt generációk óta kedvelt süti, amely nemcsak hétköznapi desszertként, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét. A tejfölös krém és a cukros-citromos ízvilág nosztalgikus hangulatot idéz, miközben tökéletesen illeszkedik a mai modern konyhába is.

Tálalás:

A Csongrádi pite tálalása rendkívül egyszerű, mégis mutatós. Miután kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk, mely kiemeli a citromos töltelék savanykás édességét. A pitét érdemes négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágni, így könnyen fogyasztható, akár uzsonnára, akár vendégváróként. Melegen és hidegen is tálalható, a tejfölös-mazsolás krém ízei mindkét formában kiválóan érvényesülnek. Kávé vagy egy enyhén savanykás gyümölcstea mellé kínálva különösen finom élményt nyújt.

Ital ajánló a Csongrádi pite mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi málnaszörp szódával – frissítő, nem túl édes, jól ellensúlyozza a pite cukros jellegét.
  2. Citromos-mentás víz – természetes frissítő, ami kiemeli a sütemény citromos töltelékének zamatát.
  3. Langyos vaníliás tejital – selymes ízvilága kellemesen harmonizál a tejfölös krémmel.

Felnőtteknek:

  1. Feketekávé vagy eszpresszó – kesernyés karaktere tökéletesen ellenpontozza a krémes, cukros pitét.
  2. Száraz fehérbor (pl. Irsai Olivér vagy Cserszegi Fűszeres) – elegáns párosítás a dél-alföldi süteményhez.
  3. Citromfűből készült gyógytea – nyugtató, könnyű ital, ami jól illik a házi süteményekhez délutáni uzsonnára.

Alternatív hozzávalók:

A recept jól variálható, ha szeretnél egyéni ízeket csempészni bele. A mazsola elhagyható, vagy akár aszalt áfonyával, aprított barackkal is helyettesíthető. A citromlé helyett használhatsz narancslevet a töltelékbe, ha édesebb, lágyabb ízvilágot szeretnél. A tejföl helyettesíthető natúr joghurttal, amely kicsit könnyedebb krémet ad. A tésztában a zsír helyett vaj vagy margarin is alkalmazható, bár ez enyhén változtat az állagon. Gluténmentes változathoz használj gluténmentes lisztkeveréket, így érzékenyek számára is elérhetővé válik ez a klasszikus magyar sütemény.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Csongrádi pite nem kifejezetten diétás édesség, néhány összetevője mérsékelt mennyiségben fogyasztva tápláló hatású lehet. A tejföl és a tojás kiváló fehérjeforrás, valamint tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat (A-, D- és E-vitamin). A citromlé C-vitaminban gazdag, és segíti az emésztést, miközben frissítő ízt ad a süteménynek. A mazsola természetes vasforrás, valamint rosttartalma elősegíti a bélműködést. Ha pedig házi alapanyagokat használsz, még jobban kontrollálhatod a cukor- és zsírtartalmat is.

Variációk:

A Csongrádi pite recept könnyen alakítható ízlés és alapanyagkészlet szerint. A mazsola helyett használhatsz aszalt meggyet, darabolt diót, vagy mandulát. A citromlé helyettesíthető narancslével, ha kevésbé savanykás ízt szeretnél. A tejföl egy részét helyettesítheted görög joghurttal vagy habtejszínnel, így még selymesebb állagot kapsz. Az édesség gluténmentes változatban is elkészíthető gluténmentes liszttel, illetve a cukor kiváltható eritrittel vagy nyírfacukorral, ha csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt.

Érdekességek:

A Csongrádi pite egy régi, dél-alföldi süteménykülönlegesség, amely a magyar vidéki konyha egyik kevésbé ismert, de annál finomabb darabja. Nevét a Csongrád városáról kapta, ahol generációkon keresztül készült ünnepekkor, lakodalmakban vagy vasárnapi ebédek után. A töltelék tejfölös állaga és omlós tésztaalapja miatt sokan a régi időket idéző, nagymama-féle süteményként emlegetik. A recept különlegessége a lisztes krém, amely sűrű, mégis könnyű állagot eredményez. A mai napig sok családi receptgyűjteményben megtalálható, és egyre többen fedezik fel újra a házi sütemények világában.

(össznézettség: 368, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése