Házi csöröge fánk porcukorral megszórva, magyar hagyományos édesség farsangra. Csöröge

Csöröge

Fánk Tészták

Csöröge fánk recept – a klasszikus magyar desszert, ami sosem megy ki a divatból

Csöröge recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A csöröge, más néven forgácsfánk, egy igazi hagyományos magyar édesség, amelyet főként a farsangi időszakban vagy ünnepi alkalmakon készítenek. A porcukros, ropogós tésztájú finomság nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. Egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, mégis egy látványos és ízletes fogás, amely minden alkalomra tökéletes – legyen szó egy gyors desszertről, délutáni uzsonnáról, vagy egy családi vasárnapi ebédről.

Házi csöröge fánk porcukorral megszórva, magyar hagyományos édesség farsangra.

Csöröge

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csöröge.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 996 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • 3 dl olaj

a beszszóráshoz:

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb tálba szitáljuk a réteslisztet, hogy levegősebb legyen, majd beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a csipet sót, az evőkanálnyi porcukrot és a rumot, amely nemcsak ízesít, hanem segíti a tészta porózusságát is. Ezután belekeverjük az előzetesen megolvasztott, de már langyosra hűlt vajat, végül fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt (kezdésként 1 evőkanállal, ha szükséges, még egyet). Az egészet kézzel vagy géppel addig gyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas, közepesen kemény tésztát kapunk, amely már nem ragad a kézhez vagy a tál falához.
  • A kész tésztát letakarva 10-15 percig pihentetjük, hogy a glutén egy kicsit meglágyuljon, így könnyebb lesz nyújtani. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkán vagy sima munkalapon a tésztát nagyon vékonyra, késfoknyi vastagságúra (kb. 2-3 mm) nyújtjuk sodrófával. Ez különösen fontos, hogy a fánk sütés közben ne legyen túl vastag, hanem könnyed és ropogós maradjon.
  • A vékonyra nyújtott tésztából derelyevágóval vagy éles késsel tenyérnyi téglalapokat vágunk, körülbelül 10×5 cm-es méretben. Minden egyes téglalap közepén hosszanti irányban ejtünk egy kb. 3-4 cm hosszú bevágást. Az egyik rövidebb sarkát áthúzzuk ezen a bevágáson – így alakul ki a jellegzetes „csöröge” forma, amely sütés közben még különlegesebb megjelenést ad.
  • Egy mélyebb serpenyőben vagy kisebb lábasban felforrósítjuk az olajat – annyit használjunk, hogy a fánkok szabadon tudjanak úszni benne. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis darabka tészta azonnal feljön a felszínre és körülötte serceg. A csörögéket mindig úgy helyezzük az olajba, hogy az a felük kerüljön felfelé, amelyik a gyúródeszkán volt – ez segíti az egyenletes emelkedést és szép formát.
  • Minden darabot kb. 1-2 perc alatt aranybarnára sütünk az egyik oldalán, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is hasonlóan átsütjük. Figyeljünk, hogy ne égjen meg – az olaj ne legyen túl forró, mert a külseje gyorsan megéghet, míg a belseje nyers marad.
  • A kész csörögéket szűrőkanállal vagy villával kiemeljük és papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olaj felszívódjon. Ha kissé kihűltek, bőségesen megszórjuk őket porcukorral. Tálalhatjuk magában, baracklekvárral, vagy akár habos kakaóval is – gyerekek és felnőttek nagy kedvence!

Jegyzet

Jó étvágyat a Csöröge-hez!

Kalória

Kalória: 996kcalSzénhidrát: 52gFehérje: 11gZsír: 84gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 22gEgyszeresen telítetlen zsír: 50gTranszzsír: 1gKoleszterin: 98mgNátrium: 269mgKálium: 115mgRost: 2gCukor: 6gA-vitamin: 282IUC-vitamin: 1mgKalcium: 30mgVas: 1mg
Keyword Csöröge, Csöröge készítése, Forgácsfánk, házi fánk, Klasszikus magyar desszert, Klasszikus magyar sütemény, Magyar konyha édesség, Otthoni fánksütés, Puha fánk recept, Réteslisztes fánk, Rumos fánktészta, Téli desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csöröge recepthez:

Mi az a csöröge?

A csöröge, más néven forgácsfánk, egy hagyományos magyar édesség. Vékonyra nyújtott, rumos, édes tésztából készül, amit jellegzetes formára hajtanak, majd bő olajban aranybarnára sütnek. Ropogós, légies textúrájú finomság, amit gyakran porcukorral megszórva, esetenként lekvárral tálalnak. Hagyományosan farsangi időszakban vagy ünnepi alkalmakkor készítik.

Lehet-e más liszttel készíteni a csörögét?

Igen, a hagyományos recept réteslisztet használ, de sima búzaliszt is megfelelhet. Ha könnyedebb állagot szeretnénk, akkor a rétesliszt ajánlott. Gluténmentes változathoz gluténmentes lisztkeverékkel is próbálkozhatunk.

Miért fontos, hogy vékonyra nyújtsam a tésztát?

A csöröge fánk különlegessége a ropogós, könnyű állagában rejlik, amit úgy érhetünk el, ha a tésztát késfok vékonyságúra nyújtjuk (kb. 2-3 mm vastagra). Ha a tészta túl vastag, a fánkok nehezebbek és kevésbé ropogósak lesznek.

Lehet-e a csörögét sütőben sütni?

Bár a hagyományos recept szerint bő olajban sütik, és így lesz igazán ropogós, sütőben is próbálkozhatunk. Ehhez fektessük a tésztákat sütőpapírra, enyhén kenjük meg olvasztott vajjal, és 180°C-on süssük aranybarnára. Az eredmény kicsit más lesz, de így is finom.

Miért kell átbújtatni a tésztát a középső résen?

Az átbújtatás adja a csöröge fánk jellegzetes, „csavart” formáját, és ez nemcsak esztétikus, de praktikus is: segít, hogy a tészta egyenletesen süljön, és különlegesebb textúrát kapjon. A „csavart” forma miatt a csöröge aranybarnára sül, belseje pedig könnyed, ropogós marad.

Miért adunk a tésztához tejfölt?

A tejföl segít, hogy a tészta rugalmasabb, könnyebben nyújtható legyen, és gazdagítja az ízét is. Emellett a tejföl enyhén savas, ami segíti, hogy a fánkok könnyed, puha állagúak maradjanak belülről.

Kell-e keleszteni a csöröge tésztáját?

Nem, a csöröge fánk tésztáját nem kell keleszteni. Ez egy gyorsan elkészíthető, élesztő nélküli tészta, így azonnal nyújtható és süthető, amint összeállt, amitől sokkal gyorsabban elkészül, mint az élesztős fánkok.

Történet:

A csöröge fánk, más néven forgácsfánk, a magyar népi konyha egyik ikonikus édessége, amely különösen a farsangi időszakban népszerű. Az eredete a paraszti világ konyhájába nyúlik vissza, ahol a kevés hozzávalóból is tudtak ünnepi finomságot varázsolni. A porcukros, ropogós tésztadarabok évszázadok óta családi receptekben öröklődnek, és sok vidéken külön népi elnevezéssel is illetik. A házi fánk egyik legegyszerűbb, mégis látványos változata.

Tálalás:

A frissen sütött csöröge fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd bőségesen megszórjuk porcukorral. A legklasszikusabb módon baracklekvárral kínálják, de más gyümölcslekvár is remekül illik hozzá. Hidegen is finom, de igazán frissen, még langyosan az igazi. Egy adag csöröge kiválóan illik desszertként egy vasárnapi ebéd után, vagy akár uzsonnára egy bögre kakaó vagy gyümölcstea mellé. A magyar fánk családi összejöveteleken is gyakran előkerül, főleg tél végén és farsangkor.

Ital ajánló a Csöröge mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi készítésű gyümölcsös limonádé – Frissítő és enyhén édes ital, amely jól passzol a csöröge fánk porcukros ízvilágához.
  2. Almalé fahéjjal – Az almás íz és a fahéj remekül kiegészíti a fánk ropogós textúráját és enyhe édességét.
  3. Bogyós gyümölcs turmix (eper, málna) – Selymes, gyümölcsös ital, amely savanykás és édes aromáival frissíti az édességet.

Felnőtteknek:

  1. Vaníliás tej – Krémes, enyhén édes ital, amely lágyan egészíti ki a fánk ropogós állagát és rumos ízét.
  2. Forralt bor fűszerekkel – Kellemesen melengető és illatos ital, különösen hidegebb napokon tökéletes választás mellé.
  3. Narancslikőrös tea – Egy csésze erős, gyümölcsös aromájú tea, amelyhez egy csepp narancslikőrt adva finom kontrasztot adhatunk a fánk édességéhez.

Ezek az italok jól kiegészítik a csöröge fánk karakteres ízvilágát, különleges élménnyé téve az étkezést.

Alternatív hozzávalók:

A klasszikus recept réteslisztet, tojást, rumot, vajat és tejfölt használ, de több módosítással is elkészíthető. A rétesliszt helyett használhatunk finomlisztet vagy tönkölybúzalisztet is, ha egészségesebb változatra vágyunk. A vajat lecserélhetjük kókuszolajra vagy növényi margarinra, így laktózmentes változat is készíthető. A rum elhagyható, vagy helyettesíthető narancsvirágvízzel vagy vaníliaaromával a gyerekek kedvéért. A tejföl helyett használható görög joghurt, ha egy kissé savanykásabb, de krémes tésztát szeretnénk. Az olaj helyett air fryer-ben is süthető, így kalóriaszegényebb változat készül.

Egészségügyi előnyök:

Bár a csöröge fánk alapvetően egy olajban sült édesség, néhány tudatos választással enyhíthetünk a kalóriatartalmán. A rétesliszt magasabb fehérjetartalma segítheti az emésztést, míg a tejföl és a vaj helyettesítése például natúr görög joghurttal és növényi zsiradékkal csökkentheti a telített zsírsavak mennyiségét. A rum helyett természetes aromák vagy citrusos fűszerek használata nemcsak egészségesebb, de izgalmasabb ízvilágot is ad. Az air fryerben készült változat akár 60–70%-kal is kevesebb zsírt tartalmazhat, mint a klasszikusan bő olajban sült fánk. Így akár tudatos étrend mellett is beilleszthető, mértékkel fogyasztva.

Variációk:

A csöröge recept rendkívül sokféleképp alakítható az egyéni ízlés vagy diétás igények szerint. A klasszikus porcukorral szórt verzió mellett kínálható fahéjas cukorral, vaníliás porcukorral vagy házi baracklekvárral. A tésztába keverhetünk reszelt citromhéjat, narancshéjat, vagy egy kevés vanília kivonatot, így még illatosabb és ízletesebb lesz. Laktózérzékenyek számára a vaj és tejföl helyettesíthető laktózmentes változatokkal. A hagyományos formától eltérve készülhet kis csavart rudak, háromszögek, vagy akár virágformák formájában is. Egyes tájegységekben még töltött változat is ismert, például lekvárral töltve, bár ez ritkább forma.

Érdekességek:

A csöröge az egyik legrégebbi dokumentált magyar fánkféle, amely már a 18–19. századi szakácskönyvekben is szerepelt, mint „forgácsfánk”. Nevét a sütés során keletkező ropogós, csörgő hangról kapta, amely a forró olajban való pirulás során hallható. A farsangi időszak egyik jellegzetes édessége, amely a bőséget, vidámságot szimbolizálta. A tésztába tett rum eredetileg nemcsak ízesítésként, hanem a sütés közbeni olajfelszívódás csökkentésére is szolgált. Egyes vidékeken a csöröge fánkotherőce” vagy „csörge” néven ismerik. A csöröge forma különösen népszerű lett gasztrobloggereknél is, mivel a hajtogatás látványos, de mégis egyszerűen elsajátítható.

(össznézettség: 645, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése