Csukapörkölt Csukapörkölt

Csukapörkölt

Csuka Halételek

Csukapörkölt – Finom és ízletes

Csukapörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A Csukapörkölt hagyományos magyar étel, amely egyesíti a halászlé és a pörkölt ízeit. Az étel fő összetevője a csuka hal, amelyet hagymával, paradicsommal és fűszerekkel készítenek el. A Csukapörkölt finom és ízletes, és bármelyik magyar konyhában megtalálható.

Csukapörkölt

Csukapörkölt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csukapörkölt.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 482 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Filézd ki a csukát és a keletkezett csontos aprólékot tedd fel egy kevés sós vízben főni (ez lesz az alaplé).
  • Apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát. A kockára vagy csíkokra vágott húst sózd be.
  • Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsd bele a zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtasd, amíg megpuhul.
  • Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverd hozzá a pirospaprikát, forgasd bele a szaftba a haldarabokat, öntsd fel kevés alaplével.
  • Adj hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetsz bele.
  • Félidőben tedd bele a tejet, ikrát és a májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.
  • Tálalhatod tejfölös galuskával vagy juhtúrós sztrapacskával.

Megjegyzés

Tálalás:

A Csukapörköltet általában rizzsel vagy krumplipürével szolgálják fel. A hal íze remekül harmonizál a rizzsel vagy a krumplipürével, és a zöldségekkel együtt egészséges és ízletes ételt alkotnak.
Jó étvágyat a Csukapörkölt-höz!

Tápérték

Kalória: 482kcalSzénhidrát: 7gFehérje: 53gZsír: 24gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gKoleszterin: 126mgNátrium: 680mgKálium: 870mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 400IUVitamin C: 33.8mgKalcium: 120mgVas: 2.2mg
Keyword csuka, hal
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csukapörkölt Magyarország gazdag hagyományos konyhájának egyik gyöngyszeme, amelynek receptje generációról generációra száll. A csuka, mint ragadozó hal, nem csak különleges ízével, hanem kihívást jelentő elkészítésével is híres. A horgászok számára gyakran nagy öröm, ha csukát fognak, hiszen tudják, hogy az ízletes pörköltjüket már várják otthon. Magyarország vízben gazdag ország, így a halevés és halászlé-készítés hagyománya mindig is része volt a helyi étkezési szokásoknak.

Tálalás:

A csukapörkölt tálalása egyszerű, de mégis ízléses. A pörköltet általában forrón, frissen sütött kenyérrel vagy tarhonyával kínálják, ami kiválóan kiegészíti a hal ízét és segít felszívni a gazdag mártást. Egyes helyeken hozzáadnak egy kanál tejfölt a pörkölthöz, ami kiválóan harmonizál a pikáns ízekkel és egy kis krémességet ad a fogáshoz. Kiegészítésként zöldsalátát vagy friss paradicsomot is szolgálhatnak fel hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem talál csukát vagy csak változatosabb ételt szeretne készíteni, más halfajtákat is használhat a csukapörkölt elkészítéséhez. Ponty, süllő vagy harcsa is jól működhet, bár ezeknek más az ízük és textúrájuk. Ha nem talál friss zöldségeket, konzerv paradicsomot és zöldpaprikát is használhat, de ennek hatással lehet az étel végső ízére. Ha nem szereti az erős ételeket, csökkentheti az erős paprika mennyiségét, vagy teljesen kihagyhatja. Vegán vagy vegetáriánus alternatívában a halat tofuval vagy más húspótlóval helyettesítheti, de ez lényegesen megváltoztatja az étel jellegét.

Egészségügyi előnyök:

A csuka és általában a halak rendkívül egészségesek. Gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. A csuka fehérje tartalma magas, ami segíthet a sovány izomtömeg fenntartásában. A halakban található vitaminok, mint például a B-vitaminok, és ásványi anyagok, mint a cink és a szelén, hozzájárulnak az általános egészséghez.

Azonban ne felejtsük el, hogy a pörkölt zsírtartalma magas lehet, különösen, ha szalonnával készül. Ezért fontos az étrendünkben a mértékletesség. A fűszerpaprika C-vitamint tartalmaz, ami segíthet az immunrendszer erősítésében.

Variációk:

A csukapörkölt receptje számos variációval rendelkezik. Néhány ember hozzáad pirított gombát az ételhez, amely gazdag ízt ad a mártásnak. Néhányan babérlevéllel vagy rozmaringgal fűszerezik a pörköltet, ami extra ízdimenziót ad az ételnek.

A csukapörköltet is készíthetjük „bográcsgulyás” stílusban, ami a hagyományos magyar bográcsban való főzés módja. Ez a módszer különösen népszerű a szabadban, kempingezés, horgászat vagy családi összejövetelek alkalmával.

Érdekességek:

A csuka neve a magyar nyelvben valójában a „pikó” szóból származik, ami annyit tesz: „hegyes”, ami a csuka hosszú, hegyes alakjára utal. A csuka Európában, beleértve Magyarországot is, őshonos faj.

Az emberek sokáig kerülték a csuka fogyasztását a sok apró csontja miatt, melyek eltávolítása komoly kihívást jelent. Ma azonban sokan értékelik a csuka finom, karakteres ízét, és a filézés művészetét is tökélyre fejlesztették. Emellett a csuka fenséges megjelenésű hal, ami gyakran a természet művésziességének szimbólumaként jelenik meg a kultúrában.

(össznézettség: 2 555, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése