Currys-aszalt paradicsomos csirke tejszínes szósszal és köretként kuszkusszal tálalva, friss újhagymával díszítve. Currys-aszalt paradicsomos csirke

Currys-aszalt paradicsomos csirke

Csirke Szárnyas

Currys-aszalt paradicsomos csirke – Tejszínes, fűszeres főétel csirkemellből

Currys-aszalt paradicsomos csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Fedezd fel az indiai konyha ihlette currys csirke receptet, amelyben a tejszínes szósz, a fokhagyma, és a karakteres aszalt paradicsom különleges harmóniát alkot. Ez a gyors csirkemell recept nemcsak egészséges és laktató, de ideális választás lehet hétköznapi vacsorára vagy vendégváró ebédre is. Ha szereted a fűszeres csirkés ételeket, ezt imádni fogod!

Currys-aszalt paradicsomos csirke tejszínes szósszal és köretként kuszkusszal tálalva, friss újhagymával díszítve.

Currys-aszalt paradicsomos csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Currys-aszalt paradicsomos csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás főétel
Konyha Indiai
Főre 4 főre
Kalória 334 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A csirkemellet alaposan megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Ezután éles késsel kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk, attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk elérni a végén.
  • Az aszalt paradicsomot kiszedjük az üvegből, de az olaját ne öntsük ki – épp ellenkezőleg, használjuk fel főzéshez. Ez az olaj gazdag ízeket tartalmaz, mivel a paradicsom mellett gyakran fűszerekkel, például bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával van ízesítve.
  • Egy nagyobb serpenyőt vagy mélyebb teflonos edényt hevítünk, majd beleöntjük az aszalt paradicsom ízesített olaját. Ebbe tesszük bele az előkészített csirkemelldarabokat. Közepes lángon pirítjuk, amíg a hús fehérre nem sül és enyhe aranybarna kérget nem kap. Ez nagyjából 6-8 percet vesz igénybe.
  • A pirított húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát (ízlés szerint 2-3 gerezd), valamint megszórjuk curry porral, sóval és frissen őrölt fekete borssal. A fűszerekkel együtt további 1-2 percig pirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak.
  • Miután a fűszerek illatozni kezdenek, felöntjük az egészet tejszínnel. Alaposan elkeverjük, majd közepes lángon 10-15 percig főzzük lefedve, hogy a hús teljesen átfőjön és az ízek összeérjenek. Ha sűrűbb szószt szeretnénk, főzés végén kicsit fedő nélkül is forralhatjuk.
  • A főzés utolsó 2-3 percében hozzáadjuk a feldarabolt aszalt paradicsomokat. Fontos, hogy ez csak a végén kerüljön bele, mert különben szétfőne, elveszítené az állagát és karakteres ízét.
  • A kész currys csirkét azonnal tálalhatjuk. Köretként ajánlott párolt rizs, basmati rizs vagy akár tojásos tészta. A mártás gazdag és selymes, ezért remekül illik hozzá a semlegesebb ízű köret.

Jegyzet

Jó étvágyat a Currys-aszalt paradicsomos csirke-hez!

Kalória

Kalória: 334kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 28gZsír: 22gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTranszzsír: 1gKoleszterin: 149mgNátrium: 657mgKálium: 622mgRost: 1gCukor: 2gA-vitamin: 1591IUC-vitamin: 4mgKalcium: 57mgVas: 1mg
Keyword Alacsony szénhidráttartalmú csirke, Aszalt paradicsom, Aszalt paradicsomos csirke, Csirkemell recept, Csirkemell rizzsel, Csirkemell serpenyőben, Csirkemell tejszínnel, Csirkemell tésztával, Curry por, Currys csirke, Ebéd csirkéből, Egészséges csirkés étel, Egyserpenyős recept, Egyszerű vacsora recept, Fehérjedús vacsora, Fokhagymás csirke, Fűszeres csirke, Fűszeres olajban eltett paradicsom, Gyors csirkés étel, Gyors főétel körettel, Indiai csirkemell recept, Ízesített olaj, Kímélő csirkemell recept, Krémes csirkemell, Tejszínes csirkemell, Tejszínes hús rizshez, Tejszínes-currys csirke, Villámgyors vacsora
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Currys-aszalt paradicsomos csirke recepthez:

Mi az a Currys-aszalt paradicsomos csirke?

A Currys-aszalt paradicsomos csirke egy gyorsan elkészíthető, tejszínes csirkemell recept, amely ötvözi az indiai curry fűszer karakteres ízét az aszalt paradicsom természetes édességével és savasságával. A fő alapanyag a csirkemell, amit fokhagymával, curry porral és tejszínnel főznek össze egy selymes, krémes mártássá. A fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom nemcsak gazdagítja az ízvilágot, hanem különleges textúrát is ad az ételnek.

Miért érdemes az aszalt paradicsom olaját felhasználni a főzéshez?

Az aszalt paradicsom olaja ízesített, fűszeres olaj, amely gyakran tartalmaz bazsalikomot, fokhagymát vagy oregánót, így természetes módon ad extra ízt az ételnek. Használatával elkerülhető a külön fűszerezés egy része, és a csirkemell sokkal zamatosabb lesz tőle. Ez az olaj intenzív aromát biztosít a tejszínes szósznak is.

Milyen típusú curry port ajánlott használni ehhez a recepthez?

A recepthez leginkább a klasszikus indiai curry por illik, amelynek összetevői közé tartozik a kurkuma, koriander, római kömény és gyömbér. Ha enyhébb ízvilágot szeretnél, válassz mild curry változatot. Erőteljesebb ízekhez jó választás a madras curry vagy a garam masala, amely fokozza a fűszeres csirkés étel karakterét.

Mivel lehet helyettesíteni a tejszínt, ha könnyebb változatot szeretnék?

A tejszín helyettesítésére több lehetőség is van: használhatsz tejfölt, kókusztejet vagy növényi főzőkrémet (pl. rizs- vagy zabkrémet). Ezek könnyedebb alternatívák, mégis biztosítják a krémes állagot és jól illeszkednek a fűszeres-currys csirkemell ízvilágához.

Miért a főzés végén adjuk hozzá az aszalt paradicsomot?

Az aszalt paradicsom jellegzetesen rágósabb, intenzív ízű összetevő. Ha túl korán kerül az ételbe, túlfőhet és elveszítheti jellegzetes állagát, valamint szét is eshet. Ezért csak a főzés utolsó pár percében érdemes beletenni, hogy megtartsa formáját és ízintenzitását.

Milyen köret illik legjobban a currys csirkemellhez?

A tejszínes currys csirkemell karakteres és szaftos fogás, így leginkább semlegesebb ízű köretek passzolnak hozzá. Klasszikus választás a párolt rizs, de bulgur, kuszkusz vagy tojásos tészta is kiváló. Ezek magukba szívják a szószt, és jól kiegészítik a fűszeres szárnyas étel ízvilágát.

Történet:

A currys csirke az indiai konyha egyik legismertebb ihletése, amelyet a magyar háziasszonyok is egyre gyakrabban készítenek el a saját stílusukban. Ebben a receptben a csirkemell kap főszerepet, amit aszalt paradicsommal és tejszínnel párosítunk. Ez a fogás gyorsan elkészíthető, mégis különleges ízvilágot nyújt. A fűszeres csirkeételek kedvelőinek ez a tejszínes-currys csirke igazi élmény lehet, ráadásul a fűszeres olajban eltett paradicsom karakteres ízével még különlegesebbé válik az étel.

Tálalás:

A tejszínes csirkemell étel akkor a legfinomabb, ha frissen, melegen tálaljuk. Klasszikusan párolt rizzsel vagy tojásos tésztával kínálható, de bulgurral vagy quinoával is remekül működik. A tányéron szépen mutat a világos színű krémes szósz, amiben megjelennek az élénkpiros aszalt paradicsom darabkák. Ha elegánsabb tálalást szeretnénk, friss zöldfűszerekkel – például petrezselyemmel vagy korianderrel – is megszórhatjuk. Az étel ízei harmonikusan egészítik ki egymást, így bármilyen alkalomra ideális választás lehet.

Ital ajánló a Currys-aszalt paradicsomos csirke mellé:

Gyerekeknek:

  1. Mangólé enyhe gyömbérrel – A curry mellé jól passzol az édeskés, kissé pikáns ízvilág.
  2. Barackos jeges tea cukormentesen – Frissítő, és nem nyomja el az étel fűszereit.
  3. Natur almalé szódával keverve – Könnyed, savas ízvilága jól kiegészíti a tejszínes mártást.

Felnőtteknek:

  1. Félszáraz fehérbor (pl. Rajnai rizling) – Elegánsan kíséri a currys és paradicsomos jegyeket.
  2. Könnyű IPA típusú sör – Enyhén gyümölcsös, kesernyés sörfajta, ami jól ellensúlyozza a fűszereket.
  3. Citromos-gyömbéres szódás frissítő – Alkoholtalan, de karakteres ízű ital curry mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs otthon csirkemell, helyettesíthetjük csirkecombfélével, esetleg pulykamellel is. A tejszín helyett használhatunk tejfölt vagy kókusztejet, ha egy laktózmentes vagy egzotikusabb változatot szeretnénk. Az aszalt paradicsom helyett alkalmazhatunk friss koktélparadicsomot is, de ekkor érdemes némi paradicsompürét is hozzáadni, hogy megőrizzük az intenzív ízeket. A curry mellett egy kevés kurkuma, gyömbér vagy garam masala tovább fokozhatja a keleti ízvilágot. Vegetáriánus változatban a húst helyettesíthetjük csicseriborsóval, tofuval, vagy sült karfiollal is.

Egészségügyi előnyök:

A csirkemell az egyik legegészségesebb húsfajta, mivel zsírszegény és magas fehérjetartalmú, így ideális választás sportolók vagy fogyókúrázók számára. A benne lévő fehérje támogatja az izomépítést és a jóllakottság érzését.
A fokhagyma erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, segíti az immunrendszert, míg az aszalt paradicsom gazdag likopinban, amely antioxidánsként működik, és hozzájárul a szív- és érrendszer védelméhez.
A mértékkel használt tejszín selymessé teszi az ételt, de ha könnyedebb változatot szeretnénk, lecserélhető növényi alapú tejszínre is.

Variációk:

A recept számos módon alakítható az egyéni ízlésekhez. A currys csirke fűszerezése változatos lehet: az alap curry por mellé adható egy csipet chili, gyömbér vagy akár garam masala a még autentikusabb indiai ízvilágért.
A tejszínes csirke krémessége fokozható krémsajttal vagy kókuszkrémmel, ha egzotikusabb élményre vágyunk.
Köretként a hagyományos rizs mellett kiváló lehet bulgur, kuszkusz, sőt, akár sült édesburgonya is.
Vegetáriánus verzióban a hús helyettesíthető például tofuval vagy sült csicseriborsóval – ezek jól magukba szívják a fűszeres szószt.

Érdekességek:

A curry nem egyetlen fűszer, hanem többféle aromás fűszerkeverék összefoglaló neve, amelynek eredete India és Délkelet-Ázsia gasztronómiájához kötődik.
Az aszalt paradicsom az olasz és mediterrán konyha egyik kulcsfontosságú eleme, de mára a világ számos országában megtalálható. A fűszeres olajban eltett paradicsom különösen népszerű, mivel az olaj átveszi a paradicsom és a hozzáadott fűszerek ízét, így tökéletes főzéshez.
Érdekesség, hogy a tejszínes csirkés curry változata az angol–indiai kapcsolatok révén került be a nyugati konyhákba, és mára a keleti és nyugati ízek fúziójának egyik legkedveltebb példája lett.

(össznézettség: 307, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése