Zöld marcipánnal bevont, csokoládéval mártott svéd Dammsugare sütemény egy fehér tányéron, piros abroszon tálalva. Dammsugare

Dammsugare

Édes sütemény Sütemény

Dammsugare – Klasszikus svéd marcipános sütemény rumos-kakaós töltelékkel

Dammsugare recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Fedezd fel a Dammsugare egyedülálló világát: ez a svéd desszert puha sütimorzsából, rumaromával és kakaóval készült töltelékkel, zöld marcipánba burkolva, csokoládéba mártott végekkel igazi különlegesség. Ideális vendégváró édesség, amely sütés nélkül is látványos és ízletes. A skandináv édességek kedvelőinek kötelező kipróbálni!

Zöld marcipánnal bevont, csokoládéval mártott svéd Dammsugare sütemény egy fehér tányéron, piros abroszon tálalva.

Dammsugare

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dammsugare.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás desszert
Konyha Svéd
Főre 4 főre
Kalória 1017 kcal

Hozzávalók
  

  • 12 dkg vaj
  • 30 dkg süti morzsa (piskóta ,muffin stb.),
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 2 evőkanál kakaó

a bevonáshoz:

Elkészítés
 

  • Egy tálban keverjük össze a puha vajat és a sütimorzsát (ez lehet maradék piskóta, muffin vagy más omlós sütemény). Alaposan dolgozzuk el őket, amíg egynemű, kissé tapadós állagú masszát nem kapunk.
  • Adjuk hozzá a porcukrot, a kakaóport és a rumaromát. Alaposan keverjük össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak. A cukor mennyiségét az alapul használt sütemény édessége befolyásolhatja – ha az morzsa eleve édesebb, csökkentsük a cukor mennyiségét. Az állagnak kissé lágyabbnak kell lennie, mint a kókuszgolyó masszájának, de még formázhatónak.
  • A kész masszát osszuk el tetszőleges adagokra, majd folpackba tekerve sodorjunk belőlük kb. 2 ujjnyi vastag rudakat. Ezután tegyük őket hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben tudjunk dolgozni velük.
  • A zöld színű marcipánt porcukorral megszórt deszkán nyújtsuk ki körülbelül 3x olyan szélesre, mint a rudak átmérője. Így kényelmesen be tudjuk csomagolni a rudakat.
  • A lehűtött rudakat egyesével csomagoljuk be a kinyújtott marcipánba, majd szorosan tekerjük fel. A maradék marcipánt vágjuk le róla. Ha kisebb rudakat készítünk, könnyebb őket kezelni és csomagolni is.
  • A marcipánnal bevont rudakat éles késsel egyenlő darabokra vágjuk (kb. 5-6 cm-esekre), majd az egyik és a másik végüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Helyezzük őket sütőpapírra, és várjuk meg, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
  • A kész dammsugare szeleteket tálalhatjuk desszertként egy csésze kávé vagy tea mellé. Hűtőben tárolva akár több napig is megőrzik frissességüket.

Jegyzet

Jó étvágyat a Dammsugare-hoz!

Kalória

Kalória: 1017kcalSzénhidrát: 90gFehérje: 14gZsír: 69gTelített zsír: 24gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 22gKoleszterin: 65mgNátrium: 63mgKálium: 321mgRost: 8gCukor: 48gA-vitamin: 1300IUKalcium: 100mgVas: 2mg
Keyword Csokoládés édesség, Dammsugare, Desszert recept, Északi sütemény különlegesség, Étcsokoládé bevonat, Hűtőben dermesztett süti, Hűtött sütemény, Kávé mellé süti, Kreatív házi sütemény, Maradék süti újrahasznosítás, Marcipán bevonatos süti, Marcipános desszert, Marcipános finomság Svédországból, Marcipános süti, Piskóta morzsa felhasználása, Porcukorral készült édesség, Rumaromás süti, Rumos süti, Skandináv édesség, Skandináv konyha, Sütés nélküli desszert, Sütimorzsa recept, Svéd klasszikus édesség, Svéd sütemény, Ünnepi édesség, Vajjal készült sütemény, vendégváró sütemény, Zöld marcipános sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Dammsugare recepthez:

Mi az a Dammsugare?

A Dammsugare egy klasszikus svéd desszert, amelyet puha sütimorzsából, vajból, porcukorból, valamint rumaromából és kakaóporból készítenek. A tölteléket zöld marcipánnal vonják be, a rudak két végét pedig étcsokoládéba mártják. A neve (jelentése: „porszívó”) a sütemény jellegzetes hengeres formájára utal.

Milyen típusú sütimorzsát érdemes használni?

A sütimorzsa bármilyen szárazabb állagú süteményből készülhet, például piskótából, muffinból, vagy akár száraz kalácsból is. Fontos, hogy ne legyen túlságosan nedves, mert akkor a töltelék túl lágy lesz, és nehezebb formázni.

Mivel helyettesíthető a rumaroma?

A rumaroma helyett használhatunk valódi rumot, de akár mandulaesszenciát, kávéaromát, vagy gyümölcsös likőröket is. Ezek a variációk egyedi ízvilágot adnak a süteménynek, így személyre szabható a Dammsugare recept.

Hogyan lehet elérni, hogy a marcipán ne ragadjon nyújtás közben?

A marcipánt mindig porcukorral meghintett felületen érdemes nyújtani. Ez megakadályozza, hogy letapadjon, és segít egyenletes, vékony réteg kialakításában. A zöld marcipán esztétikus megjelenést kölcsönöz, de más szín is használható.

Mitől lesz stabil a sütemény formája?

A Dammsugare akkor lesz jól formázható, ha a töltelék kissé lágy, de nem folyós állagú. A formázott rudakat mindig érdemes folpackba tekerve hűteni, mielőtt bevonjuk a marcipánnal. A csokoládéba mártás után hagyjuk teljesen megdermedni, hogy szépen szeletelhető legyen.

Milyen vastagra kell nyújtani a marcipánt?

A marcipánt körülbelül 2-3 mm vastagságúra érdemes nyújtani, hogy jól formázható legyen, de ne repedjen vagy legyen túl tömény. A porcukros nyújtófelület elengedhetetlen, hogy ne tapadjon le, és szépen tudjuk betekerni a töltött rudakat.

Miért reped meg néha a marcipán?

Ha a marcipán túl száraz, vagy nem elég rugalmas, könnyen megrepedhet formázás közben. Ez megelőzhető, ha kicsit átgyúrjuk a marcipánt nyújtás előtt, és egy leheletnyi vízzel vagy olajjal lágyítjuk. Továbbá ügyeljünk arra, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra, mert az is repedéshez vezethet.

Történet:

A Dammsugare (magyarul: „porszívó sütemény”) egy klasszikus svéd desszert, amelynek neve formájára utal. Hagyományosan a skandináv háztartásokban készítették el, hogy a maradék süteményeket, például piskótát vagy muffint újrahasznosítsák. A töltelék gazdag rumaromával és kakaóval ízesített, amit zöld marcipánba burkolnak, majd étcsokoládéval zárnak le. Ez a sütemény mára a svéd cukrászat egyik ikonikus darabjává vált, és nemcsak otthon, de kávézókban is népszerű.

Tálalás:

A Dammsugare kiváló választás desszertként, főként egy csésze kávé vagy tea mellé. A marcipánnal bevont rudak különleges megjelenésükkel elegánsan mutatnak egy tálon, akár ünnepi alkalmakra is. A sütés nélküli édesség gyorsan elkészíthető, így vendégváró süteményként is remek. Hűtve érdemes tálalni, hogy a csokoládé bevonat és a marcipán réteg kellemesen szilárd maradjon.

Ital ajánló a Dammsugare mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaós tej – A csokoládés desszert mellett remekül passzol a hideg vagy meleg kakaós ital, amely kiemeli a kakaó ízjegyeit a süteményből.
  2. Vaníliás tejital – Enyhén édes, selymes ital, amely jól kiegészíti a marcipános édesség karakterét, és kiegyensúlyozza a rumaroma hatását.
  3. Almalé fahéjjal – Egy könnyed, gyümölcsös ital, amely frissítő kontrasztot ad a töményebb sütimorzsa-alapú desszerthez.

Felnőtteknek:

  1. Espresso vagy presszókávé – A Dammsugare klasszikus kísérője Svédországban is. A kesernyés kávé tökéletesen ellensúlyozza a marcipán és a csokoládé édességét.
  2. Punsch likőr – Ez a svéd likőr rumos, teás, citrusos ízvilággal jól illik a desszerthez, különösen ha a rumaroma íze domináns.
  3. Fekete tea tejjel – Angolosan elkészítve remek kiegészítő a marcipános sütihez, különösen hideg időben, amikor egy meleg, selymes ital jól esik.

Alternatív hozzávalók:

A recept nagy előnye, hogy könnyedén alakítható. A sütimorzsa származhat házi piskótából, maradék muffinból, vagy akár gluténmentes süteményből is. A rumaroma helyettesíthető valódi rummal, narancsaromával vagy kávéaromával, attól függően, milyen karaktert szeretnénk adni a tölteléknek. A zöld marcipán helyett használhatunk házi marcipánt vagy akár színezék nélküli natúr verziót is. Az étcsokoládé lecserélhető tejcsokoládéra, ha lágyabb ízvilágot szeretnénk elérni.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Dammsugare egy édesség, tudatos alapanyagválasztással mérsékelhetjük a cukortartalmat. A marcipán fő alapanyaga a mandula, amely értékes egészséges zsírsavakat, E-vitamint és rostokat tartalmaz. Ha házilag készítjük a sütimorzsát, csökkenthetjük a hozzáadott cukrot, így kiegyensúlyozottabb lesz az édesség. Az étcsokoládé magasabb kakaótartalommal szintén tartalmaz antioxidánsokat, melyek hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez és az érrendszer egészségéhez. Az adagolás mértékletessége természetesen itt is kulcsfontosságú.

Varációk:

A Dammsugare recept rendkívül sokoldalú, könnyen igazítható az egyéni ízlésekhez. A sütimorzsa alap lehet diós piskóta, kakaós muffin, vagy akár gluténmentes sütemény is. A rumaroma helyettesíthető kávéaromával, mandulaesszenciával vagy gyümölcslikőrrel, így különböző karakterű édességeket alkothatunk. A zöld marcipán színe szabadon variálható, ünnepi alkalmakkor például piros vagy fehér színt is választhatunk. A csokoládé bevonat helyett egyesek cukormázzal vagy színes dekorcukorral zárják le a süti végeit.

Érdekességek:

A Dammsugare neve svédül szó szerint „porszívót” jelent, ami a sütemény hengeres, zárt végű formájára utal. Az édesség eredetileg arra szolgált, hogy a cukrászdák és háziasszonyok kreatívan újrahasznosítsák a megmaradt süteményeket. Svédországban ezt a süteményt néha „Punsch-roll” néven is emlegetik, utalva a töltelék puncs ízvilágára. A zöld színű marcipán nem csupán látványos, hanem egyfajta védjegyévé is vált ennek a skandináv édességnek. A Dammsugare annyira népszerű, hogy gyakran találkozhatunk vele kávézókban, cukrászdákban, sőt még csomagolt formában is kapható.

(össznézettség: 397, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése