Dán vagdalt Dán vagdalt

Dán vagdalt

Húsételek Sertés

A Dán vagdalt: Ízletes étel Dániából

Dán vagdalt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 15 perc.

A Dán vagdalt, másnéven „frikadeller”, az egyik legnépszerűbb étel Dániában. Egy nagyon ízletes és tápláló fogás, ami tökéletes választás lehet egy finom ebéd vagy vacsora számára. 

Dán vagdalt

Dán vagdalt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dán vagdalt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 15 perc
Fogás főétel
Konyha dán
Mennyiség 4 főre
Kalória 370 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A darált húsból formálj 4 egyforma, egyenként kb. 1,5 cm vastag pogácsát, s azokat forgasd a sóval és borssal összekevert lisztbe. A felforrósított zsiradékban előbb hirtelen pirítsd barnára a pogácsák mindkét oldalát, majd lassú tűzön süsd még – közben átfordítva – 3-4 percig.
  • (Paradicsomsalátával vagy tésztasalátával, valamint burgonyapürével vagy zöldségpürével tálald.)
  • E recept sajtos-újhagymás változata is igen népszerű. Ekkor a darált húst 7,5 dkg reszelt sajttal és egy csomó apróra vágott újhagymával keverik össze.
  • 6-8 db pogácsát formálnak belőle és az előbb leírtak szerint sütik ki, csak gyorsabban, mintegy 2-3 perc alatt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dán vagdalt-hoz!

Tápérték

Kalória: 370kcalSzénhidrát: 1gFehérje: 21gZsír: 31gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 0.2gKoleszterin: 101mgNátrium: 684mgKálium: 363mgÉlelmi rost: 0.1gCukor: 0.01gVitamin A: 134IUVitamin C: 1mgKalcium: 20mgVas: 1mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A dán vagdalt, vagy „frikadeller”, mint ahogy Dániában hívják, a skandináv konyha egyik jellegzetes étele. Ez a hagyományos dán húsétel hosszú múltra tekint vissza, mivel először a 19. században dokumentálták. A frikadeller azóta az északi konyha ikonikus részévé vált, legyen szó családi vacsorákról, ünnepekről vagy közös összejövetelekről. Sok dán családban rendszeresen elkészítik ezt az ételt, mivel egyszerű és gyorsan elkészíthető, valamint a hozzávalók könnyen hozzáférhetőek.

Tálalás:

A dán vagdaltot gyakran tálalják burgonyapürével, párolt zöldségekkel vagy friss salátával. Dániában a vagdaltat gyakran savanyú uborkával és vörös káposztával kínálják, ami egy nagyon hagyományos köret a dán konyhában. A vagdaltat sokan mártással szeretik, amit a vajban maradt szaftból készítenek el, hozzáadva egy kis lisztet és tejet.

Alternatív Hozzávalók:

A dán vagdalt sokféleképpen elkészíthető, attól függően, milyen hozzávalók állnak rendelkezésre. A darált sertés helyett használhat darált marhahúst, baromfit vagy akár halfilét is.

Ha szeretne változatosságot vinni a receptbe, adjon hozzá apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet vagy más zöldfűszereket. Néhányan tojást és zsemlemorzsát is hozzáadnak a húsgombócokhoz, hogy még tömörebbé és tartalmasabbá váljanak.

Az étel színesítése érdekében használhat friss zöldségeket, mint a répa, a zeller vagy a paprika. Ezek a hozzávalók nemcsak színt adnak az ételnek, de ízükkel is gazdagítják a húsgombócokat.

Egészségügyi előnyök:

A dán vagdalt előnye, hogy a hús jó fehérjeforrás, amely szükséges az izmok építéséhez és az egészséges immunrendszer fenntartásához. A húsban található vas segíti a vér oxigénszállító képességét, míg a cink támogatja az immunrendszert és a sebgyógyulást. A dán vagdalt továbbá tartalmazza a B-vitaminokat, amelyek segítenek a szervezetnek energiát nyerni az ételből.

Az étel egészségesebbé tételéhez használjon sovány húst, hogy csökkentse a telített zsír mennyiségét. A zöldségek hozzáadásával növelheti az étel rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Variációk:

A dán vagdalt sokféle változatban elkészíthető, attól függően, milyen hozzávalók vannak otthon vagy milyen ízeket szeretne kiemelni. Néhány variáció:

  • Fűszeres Dán Vagdalt: Adjunk hozzá chiliport vagy fűszerkeveréket, hogy pikáns ízt adjunk a húsgombócoknak.
  • Gombás: A húsgombócokhoz adjunk hozzá apróra vágott gombát, ami extra ízt és textúrát ad az ételnek.
  • Zöldséges Dán Vagdalt: Tegyünk a húsgombócokba zöldségeket, mint a sárgarépát, a zellert vagy a borsót, hogy tápanyagban gazdagabb ételt kapjunk.
  • Sajtos: A húsgombócokba tegyünk sajtot, ami a sütés során megolvad és ízletes sajtos közepet ad az ételnek.

Érdekességek:

A dán vagdalt népszerűsége nem korlátozódik Dániára. Németországban és Hollandiában is gyakran találkozhatunk vele, ahol az étel változatait „frikadelle”-nek vagy „frikandel”-nek hívják.

Svédországban is hasonló ételt készítenek, ahol „köttbullar”-nak nevezik, és gyakran kínálják lingonberry mártással és burgonyapürével, mint a híres IKEA éttermekben.

Noha a dán vagdalt hagyományosan sertéshúsból készül, egyre népszerűbbek a halas változatok is, mint például a lazacos vagy a tőkehalas vagdalt. Ezek a változatok különösen népszerűek azok között, akik szeretnék csökkenteni a vörös hús fogyasztását, vagy egyszerűen változatosabb étrendet szeretnének.

(össznézettség: 232, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése