Deák torta Deák torta

Deáktorta

Sütemény Torta

Deáktorta – Ízletes és egyszerű

Deáktorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 100 perc.

A magyar gasztronómia tele van ízletes és egyedi édességekkel, amelyek közül egyik legismertebb a Deáktorta. Ez a hagyományos sütemény nem csak ízletes, de egyszerű is elkészíteni, így nem csak a nagymamák konyhájában, hanem otthon is remek élményt nyújt. 

Deák torta

Deáktorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Deáktorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1078 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vajat habosra keverjük a cukor felével és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mandulát, a tejet, majd a cukor másik felével felvert tojásfehérjehabot, végül beleforgatjuk a lisztet.
  • A masszát vajjal kikent tortaformába simítjuk, és sütőben megsütjük.
  • Onnan kivéve a még meleg tortalapot félbevágjuk, és megtöltjük málnalekvárral.
  • Felolvasztott csokoládéval vonjuk be, majd hűtőbe téve jól lehűtjük.
  • Tálaláskor a felszeletelt tortát tejszínhabbal díszítve adjuk az asztalra.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Deáktorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 1078kcalSzénhidrát: 118gFehérje: 18gZsír: 64gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gKoleszterin: 82mgNátrium: 192mgKálium: 483mgÉlelmi rost: 7gCukor: 81gVitamin A: 1750IUKalcium: 100mgVas: 4.1mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Deáktorta gyakran előfordul a magyar konyhában, de a pontos eredete kissé homályos. Néhány forrás szerint a tortát a 19. századi magyar államférfi, Deák Ferenc tiszteletére nevezték el, míg mások szerint a torta nevét valójában egy cukrászdáról kapta, ahol először készítették.

Tálalás:

A Deáktorta tálalása hagyományosan egyszerű, mivel az ízvilága beszél magáért. A csokoládéval bevont torta szeletelése után minden szeletet egy-egy desszerttányérra helyezünk. Tálaláskor friss epret, vagy málnát szórhatunk mellé, esetleg egy gombóc vaníliafagylaltot is adhatunk hozzá, ami kiválóan kiegészíti a torta ízeit.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem szeretnél vagy nem tudsz mandulát használni a receptben, próbáld ki mogyoróval vagy dióval, melyek szintén kiválóak süteményekben.

A málnalekvár helyett használhatsz más bogyós gyümölcslekvárt is, például eper-, áfonya- vagy szederlekvárt, a torta ízét azonban mindig az aktuálisan használt lekvár fogja dominálni.

Azok számára, akik szeretik a különlegesebb ízvilágot, ajánlott a csokoládé tortabevonó helyett étcsokoládét használni, ami intenzívebb, kevésbé édes ízt kölcsönöz a tortának.

Az így elkészített Deáktorta ugyanolyan finom és elegáns lesz, mint az eredeti recept szerinti.

Egészségügyi előnyök:

A Deáktorta hagyományos változata édes és ízletes, de mint a legtöbb desszert, magas cukor- és zsírtartalmú. Azonban néhány egészségügyi előnyt is fel lehet mutatni.

  • A mandula például nagyon tápláló és tele van egészséges zsírokkal, rostokkal, fehérjével, magnéziummal és E-vitaminnal.
  • A tojásfehérje alacsony kalóriatartalmú és magas fehérjetartalmú, ami hozzájárul az izomépítéshez és az egészséges testsúly fenntartásához.

Mint mindig, a kulcs a mérsékelt fogyasztás. Ha egészségesebb változatot szeretnél, csökkentheted a cukor mennyiségét, vagy természetes édesítőszert használhatsz.

Variációk:

A Deáktorta variációi számosak lehetnek. Néhány ötlet:

  • Ha további textúrát szeretnél adni a tortának, adj hozzá durvára vágott mandulát vagy diót a tésztához.
  • Ha szereted a csokoládét, adj hozzá a tésztához kakaóport vagy csokoládé darabokat.
  • A tortát számos különböző ízesítéssel is elkészítheted, mint például narancs, citrom, vagy akár kávé.

Érdekességek:

  • A Deáktorta neve valószínűleg a magyar államférfi, Deák Ferenc után szerezhette nevét, aki a 19. században jelentős szerepet játszott Magyarország történetében.
  • Bár a Deáktorta általában csokoládéval van bevonva, a torta eredeti változata valószínűleg nem tartalmazott csokoládét. A csokoládé hozzáadása valószínűleg a 20. század elején vált népszerűvé, amikor a csokoládé elérhetőbbé vált a tömegek számára.
  • A Deáktorta az egyik legnépszerűbb torta Magyarországon, és gyakran találkozhatunk vele esküvőkön, születésnapokon, és más különleges alkalmakkor.
(össznézettség: 238, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating