Kézzel készített dinnye süti szeletek zöld héjjal és piros belsejével, fekete magokkal, tiszta üvegtálon szolgálva fel. Dinnye süti

Dinnye süti

Aprósütemény Sütemény

Dinnye süti – Az üde és könnyű sütemény

Dinnye süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A nyári napok egyik legnépszerűbb és legfrissebb édessége a dinnye süti. Ez az üde és könnyű sütemény tökéletes választás azoknak, akik szeretik az egyszerű, de mégis ízletes ételeket. Ha te is szeretnél kipróbálni egy finom dinnye süti receptet, akkor olvass tovább!

Kézzel készített dinnye süti szeletek zöld héjjal és piros belsejével, fekete magokkal, tiszta üvegtálon szolgálva fel.

Dinnye süti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dinnye süti.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 563 kcal

Hozzávalók
  

a piros részhez:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg háztartási keksz darált
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db ételfesték piros
  • 1 db rumaroma
  • tej
  • 2 evőkanál baracklekvár

a zöld részhez:

  • 12,5 dkg margarin
  • 30 dkg háztartási keksz darált
  • 1 db ételszínezék zöld
  • 10 dkg porcukor
  • tej
  • 2 evőkanál baracklekvár

a magokhoz:

  • tortadara

Elkészítés
 

  • A piros massza hozzávalóiból kb. 6db egyforma méretű golyót készítünk.
  • A zöld masszát is elosztjuk 6 részre és a piros golyókat bevonjuk vele. Így lesz hat zöld gombóckánk.
  • Ezeket éjszakára, de legalább néhány órára hűtőbe tesszük, majd onnan kivéve az alábbiak szerint szeleteljük. Először kettévágjuk, majd lefelé fordítva szeleteljük tovább, hogy ne morzsolódjon szét a dinnyecikk széle.
  • Miután felszeleteltük cikkek oldalaiba szurkáljuk a tortadarát.
  • Mivel ez elég időigényes, ha nagyobb mennyiséget készítünk, akár a piros gombócba bele is gyúrhatjuk formázás közben.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dinnye süti-hez!

Tápérték

Kalória: 563kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 5gZsír: 27gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 1mgNátrium: 523mgKálium: 31mgÉlelmi rost: 2gCukor: 25gVitamin A: 1600IUKalcium: 20mg
Keyword aprósütemény, Baracklekvár, desszert, Háztartási keksz, Kreatív kivitelezés, Magyar konyha, Margarin, Porcukor, Rumaroma, Tej, Tortadara
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Dinnye süti recepthez:

Mi az a dinnye süti?

A dinnye süti egy kreatív, dinnye alakú sütemény, melynek jellegzetessége a piros és zöld masszában való gazdagítása, így imitálva a dinnye kinézetét.

Milyen hozzávalók szükségesek a dinnye süti elkészítéséhez?

Alapvetően margarin, háztartási keksz, porcukor, ételfesték (piros és zöld), rumaroma, tej, baracklekvár, és tortadara szükséges.

Mennyi időt vesz igénybe a dinnye süti elkészítése?

Az előkészítési idő kb. 30 perc, de érdemes éjszakára, vagy legalább néhány órára hűtőbe tenni a masszát.

Milyen italokat ajánl gyerekeknek és felnőtteknek a süti mellé?

Gyerekeknek: házi limonádé, epres smoothie, vagy almás gyümölcslé.
Felnőtteknek: jégkávé, fehérbor sangria, vagy Prosecco.

Hogyan tároljuk a dinnye sütit?

A sütit hűvös helyen, lehetőleg hűtőben érdemes tárolni, hogy megőrizze formáját és frissességét.

Allergén információk a dinnye sütihez?

A süti tartalmazhat glutént (a keksz miatt), tejterméket (margarin, tej), és lehetséges diófélék nyomait is tartalmazhatja, attól függően, hogy milyen kekszet használunk.

Történet:

A dinnye süti egy igazán kreatív és ínycsiklandó desszert, amely azon kíváncsiak fantáziáját kényezteti el, akik szeretik a szokatlan és látványos ételeket. Bár a pontos eredete nem ismert, a népszerűsége szerte a világon terjedt, és sok háziasszony és séf is kedvencévé vált.

Az elkészítése során a kekszek, margarin és porcukor rétegezése a dinnye héját és húsát szimbolizálja, míg a baracklekváros töltelék a dinnye magokat idézi meg. Az ételfesték használata lehetővé teszi, hogy valóban dinnyeszerű legyen, ami még izgalmasabbá teszi a készítési folyamatot.

Tálalás:

A dinnye süti tálalása egy igazi látványosság lehet. Tálalhatod egy szép és nagy üvegtálban, hogy mindenki megcsodálhassa az ízléses rétegeket. Vághatsz belőle egy nagyobb szeletet és tálalhatsz mellé egy gombóc vaníliafagyit vagy tejszínhabot a még finomabb élményért.

A süteményt ünnepi alkalmakra vagy baráti összejövetelekre is remek választás, mivel garantáltan elnyeri a vendégek tetszését. A szeletelt dinnye süti szép dísze lehet a desszertasztalnak, és egyben finom és látványos édesség is.

Ital ajánló a Dinnye süti mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi Limonádé: Frissítő, gyümölcsös, és könnyen testreszabható. Citrom, lime, és egy kis méz vagy agave szirup keveréke kiváló választás.
  2. Epres Smoothie: Édes és tápláló. Friss vagy fagyasztott eper, egy kis joghurt, és egy kevés méz vagy banán a természetes édességért.
  3. Almás Gyümölcslé: Egyszerű, de ízletes, és tökéletesen kiegészíti a süti ízét.

Felnőtteknek:

  1. Jégkávé: Ha valami frissítő, de mégis élénkítő italra vágynak, egy jól lehűtött jégkávé tökéletes választás.
  2. Fehérbor Sangria: Egy könnyű, gyümölcsös fehérbor sangria, friss citrusfélékkel és talán néhány szelet barackkal vagy dinnyével, remekül illik a sütihez.
  3. Prosecco: Ha valami pezsgőt szeretnének, egy jó minőségű Prosecco elegancia és frissesség szempontjából kiválóan illik a süti mellé.

Ezek az italok mind különlegesek és ízletesek, és jól kiegészítik a sütemény ízvilágát, anélkül, hogy elvennék a figyelmet a desszertről.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki esetleg szeretné az eredeti receptet valamilyen okból módosítani vagy különleges ízekkel kísérletezni, itt van néhány alternatív hozzávaló, amelyekkel variálni lehet a dinnye sütit:

  1. Oreo keksz vagy más csokoládés keksz a kakaós réteghez, így még csokoládésabbá tehetjük a süteményt.
  2. Friss vagy konzerv dinnyedarabok a töltelékhez: Ha szeretnénk igazi dinnye darabokat is felhasználni a süti elkészítésében, akkor válasszunk érett, ízletes dinnyét, és tegyük bele a rétegek közé.
  3. Mandulaliszt vagy dióliszt: Ha valaki gluténmentesen készítené el a süteményt, akkor a darált keksz helyett használhat mandulalisztet vagy diólisztet.
  4. Datolya vagy méz: A porcukor helyett lehetőség van természetesebb édesítőket is használni a rétegek ízesítéséhez.
  5. Természetes ételfestékek: Ha valaki el szeretne kerülni az ipari élelmiszer-színezékeket, választhat természetes alapanyagokból készült ételfestékeket, például céklalét vagy spenótot a különböző színekhez.

Egészségügyi előnyök:

A süti mivel nagyrészt kekszből és cukorból áll, nem számít egészségesnek, és fogyasztása mértékkel ajánlott. Azonban a dinnye maga, amelyet a süti inspirált, számos egészségügyi előnnyel jár, amelyeket érdemes figyelembe venni:

  1. Magas víztartalom: A dinnye jelentős mennyiségű vizet tartalmaz, így fogyasztása segíthet hidratálni a szervezetet.
  2. Vitaminok és antioxidánsok: A dinnye gazdag A-, C- és B-vitaminokban, valamint antioxidánsokban, mint például likopin, amely védelmet nyújthat a sejteket károsító szabad gyökök ellen.
  3. Karotinoidok: A dinnye sárga vagy narancssárga színét a benne található karotinoidok, például béta-karotin adják, amelyek fontosak a szem egészségének megőrzéséhez.
  4. Lúgosító hatás: A dinnye természetes módon lúgosító hatású, ami segíthet a test pH-értékének kiegyensúlyozásában.

Változatok:

A dinnye süti receptjében is számos variáció létezik. Például az alábbiakat lehet kipróbálni:

  1. Egészségesebb változat: Csökkentsd a cukor mennyiségét a receptben, és használj természetes édesítőket, mint például méz vagy juharszirup. Használj teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kekszet, hogy a sütemény egészségesebb legyen.
  2. Tropikus változat: Adj hozzá a rétegekhez apróra vágott friss ananászt vagy kókuszreszeléket, hogy trópusi ízvilágot kölcsönözz a süteménynek.
  3. Diétás változat: Készítsd el a sütit alacsony kalóriatartalmú pudingporokkal, így csökkentheted az étrendben lévő kalóriák mennyiségét.
  4. Töltött: Készítsd el a dinnye sütit nem rétegezett, hanem töltött változatban. A kekszalapot helyettesítsd egy keksz alappal, majd a dinnye tölteléket pedig egy kakaós pudinggal.

Érdekességek:

  • A dinnye a tökfélék családjába tartozik, és számos fajta létezik, beleértve a görögdinnyét és a sárgadinnyét is.
  • A dinnye nemcsak ízletes, hanem kalóriaszegény is, így diétázók és egészségtudatos emberek is előszeretettel fogyasztják.
  • A dinnyét már az ókori Egyiptomban is termesztették, ahol szimbólumként szerepelt a freskókon és a sírkamrákban.
  • A dinnye magjai ehetőek és sokkal tápanyagokban gazdagabbak, mint maga a dinnyehús. Érdemes tehát megkóstolni őket, mielőtt a dinnyét a sütihez felhasználjuk.
  • A dinnye érett állapotban kerüljön a süteménybe, mivel így a legízletesebb és legédesebb lesz.
  • A dinnye süti különleges megjelenése és finom íze miatt gyakran népszerű választás szülinapi partikon vagy más ünnepi alkalmakkor.
(össznézettség: 2 510, mai nézettség: 3 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating