Diós kelt kifli Diós kelt kifli

Diós kelt kifli

Édes sütemény Sütemény

Diós kelt kifli – Legkedveltebb édesség

Diós kelt kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A diós kelt kifli az egyik legkedveltebb édesség, amit a magyar konyha kínál. Ez a finom sütemény könnyű, leveles, diós ízű és tökéletes választás reggelire vagy délutáni snackre. A diós kelt kifli elkészítése nem bonyolult, és a végeredmény valóban megéri az erőfeszítést. Ebben a cikkben megtudhatod,

Diós kelt kifli

Diós kelt kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós kelt kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 715 kcal

Hozzávalók
  

a diótöltelékhez:

Elkészítés
 

  • A cukrot elkeverjük a tejben, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.
  • A tojásokat felverjük, majd a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk.
  • A tésztát 2 órán át állni hagyjuk. Utána 32 gombócra osztjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a dióval, és kifliket formázunk belőle.
  • Tepsibe tesszük őket, tetejüket tojással megkenjük, majd 1/2 órát állni hagyjuk.
  • Utána előmelegített sütőben megsütjük.
  • Diótöltelék készítése: a diót összekeverjük a porcukorral majd kevés tejjel felfőzzük, vagy forró tejjel leforrázzuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós kelt kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 715kcalSzénhidrát: 75gFehérje: 13gZsír: 42gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 20gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 36mgNátrium: 460mgKálium: 274mgÉlelmi rost: 4gCukor: 32gVitamin A: 1004IUVitamin C: 1mgKalcium: 90mgVas: 3mg
Keyword diós, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A diós kelt kifli a magyar konyha kedvelt édessége, melynek gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. Az első írásos emlékek a 16-17. századból származnak, ahol már említést tesznek a diós és mákos töltelékkel készülő édes süteményekről. Ez a recept azonban az idők folyamán fejlődött és finomodott, hogy a mai formáját elérje. Az élesztővel készült tésztát és a diós tölteléket kombinálva egy igazán ízletes és laktató édességet kapunk.

Tálalás:

A diós kelt kifliket melegen, frissen sütve érdemes tálalni, mivel így a legfinomabb. Tálalhatod őket a reggeli kávé mellé, vagy akár desszertként egy hosszú ebéd után. A tetejüket megszórhatod porcukorral vagy csorgathatsz rá olvasztott csokoládét is, ami még több ízt és textúrát ad a süteménynek. Egy pohár hideg tej vagy egy bögre forró kávé tökéletes kiegészítője lehet ennek az ízletes édességnek.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd variálni a diós kelt kifli ízeit, kipróbálhatsz másféle töltelékeket is. A dió helyett használhatsz darált mogyorót, mandulát, vagy akár szezámmagot is. Azok számára, akik szeretik a gyümölcsös ízeket, kipróbálhatnak egy alma vagy baracklekváros tölteléket. Ha pedig a tésztát szeretnéd egy kicsit változtatni, próbáld ki teljes kiőrlésű liszttel a fehér liszt helyett, ami egy egészségesebb alternatíva lehet.

Egészségügyi előnyök:

A diós kelt kifli nem csak ízletes, de egészséges is – természetesen mértékkel fogyasztva. A dió magas rost-, B-vitamin-, és egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhetően támogatja a szív- és érrendszer egészségét, segít fenntartani az idegrendszer normál működését és a rosttartalma révén jótékonyan hat az emésztésre.

A tésztában lévő tojás jó forrása a fehérjének, valamint tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami szükséges az izomtömeg fenntartásához és növeléséhez.

Variációk:

A diós kelt kifli számos változatban elkészíthető. Próbálkozhatsz más töltelékekkel, például:

  • Mákos töltelék: cseréld le a diót darált mákkal, és használj mézet a porcukor helyett az édesítéshez.
  • Csokoládés töltelék: olvaszd fel a csokoládét, és keverd össze a dióval a töltelékhez.
  • Almás töltelék: rántsd meg az almát fahéjjal és cukorral, majd használd ezt a töltelékhez.

Érdekességek:

  1. A diófélék közül a dió tartalmazza a legtöbb antioxidánst, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól.
  2. A kelt tésztához használt élesztő, ami a tészta levegősségét biztosítja, eredetileg a sörfőzés melléktermékeként keletkezett.
  3. A kifli eredetileg a török jelképek, például a félhold ellenében tüntető jel volt a 16. századi Bécsben. A diós kifli így tulajdonképpen a bécsi pékek törökellenes tiltakozásának „édes” formája.
(össznézettség: 697, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése