Diós-lekváros kosárkák Diós-lekváros kosárkák

Diós-lekváros kosárkák

Édes sütemény Sütemény

Diós-lekváros kosárkák: A tökéletes édes öröm házilag

Diós-lekváros kosárkák recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Diós-lekváros kosárkák a tökéletes édes finomság, amely igazi örömöt jelent az ízlelőbimbók számára. Legyen szó a család összejöveteléről vagy baráti találkozóról, ez az ízletes sütemény mindenkit levesz a lábáról. 

Diós-lekváros kosárkák

Diós-lekváros kosárkák

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós-lekváros kosárkák.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 1548 kcal

Hozzávalók
  

a morzsához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk.
  • Elméletileg 2 órára a hűtőbe kell tenni, én csak addig tettem be, amíg előkészítettem a süti többi részét.
  • A morzsához összekeverjük a lisztet és a cukrot, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, morzsaszerű képződményt kell, hogy kapjunk. Ezt is bedobjuk a hűtőbe az omlós tészta mellé.
  • A diót durvára aprítjuk, ehhez jön a fahéj és a cukor. A sütőt 180°C fokra előmelegítjük. 9 kosárkát kivajazunk.
  • Az alaptésztát kis gombócokká formázzuk és belegyurmázzuk a formába.
  • Mindegyik kosárba egy-egy kanál lekvárt teszünk, rászórjuk a diót, majd a morzsát is. Kb. 20 perc alatt sül meg.
  • Ha már félig kihűlt, kiszedjük a formából.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós-lekváros kosárkák-hoz!

Tápérték

Kalória: 1548kcalSzénhidrát: 167gFehérje: 20gZsír: 93gTelített zsír: 42gTöbbszörösen telítetlen zsír: 23gEgyszeresen telítetlen zsír: 22gKoleszterin: 265mgNátrium: 447mgKálium: 352mgÉlelmi rost: 7gCukor: 62gVitamin A: 3150IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 100mgVas: 7.6mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Ezek a finom diós-lekváros kosárkák hagyományos magyar desszertnek számítanak, amelyeket általában ünnepekkor és családi összejöveteleken készítenek el. Magyarországon, ahol a dió és a lekvár (különösen a szilvalekvár) fontos részét képezi a helyi konyhának, ez a recept már generációk óta fennmaradt, és minden családban megtalálható egy-egy változata. Az idők során sokféle variáció született, de a dió és a lekvár kombinációja mindig is az alapja maradt.

Tálalás:

A diós-lekváros kosárkákat hagyományosan melegen, frissen sütve tálalják, de kihűlve is nagyon finomak. Tetejüket megszórhatjuk porcukorral a még édesebb ízélményért, de önmagukban is tökéletes desszertek. A kosárkákat kávéval vagy teával kínálva biztosan nem fog csalódást okozni.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szeretnéd használni a diót, akkor helyettesítheted mandulával vagy mogyoróval is.
  • A lekvár helyett használhatsz almát, mazsolát, vagy akár friss bogyós gyümölcsöket is a töltelékhez.
  • A morzsához használt vaj helyett kókuszzsírt is használhatsz, ha tejet nem tartalmazó változatot szeretnél.
  • Ha gluténmentes étrendet követsz, a lisztet használhatsz gluténmentes lisztkeverékkel.
  • A porcukor helyett használhatsz eritritet vagy más természetes édesítőszert, ha cukormentes változatot szeretnél.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dió nagyon tápláló és gazdag omega-3 zsírsavakban, ami jó a szív egészségére. A dióban található antioxidánsok és vitaminok, mint például az E-vitamin, segítenek a sejtek védelmében a szabad gyökökkel szemben.
  2. Fahéj: A fahéjban található antioxidánsok segítenek a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok elleni küzdelemben. A fahéjnak ismert a vércukorszint csökkentő hatása is.
  3. Lekvár: A gyümölcslekvárokban található rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez. Ha magas rosttartalmú gyümölcslekvárt használunk, ez segíthet a teltségérzet növelésében és a vércukorszint szabályozásában.

Variációk:

  1. Édes-savanyú: Használjunk citrom vagy narancslekvárt és friss citrusfélékkel díszítsük a kosárkákat.
  2. Csokoládés: Tegyünk a diós töltelékbe néhány csokoládédarabkát vagy kakaóport.
  3. Alma és fahéj: Használjunk frissen reszelt almát és egy kis fahéjat a töltelékben.

Érdekességek:

A diós-lekváros kosárkák különösen népszerűek az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepek alatt, amikor a családok együtt sütnek-főznek. Sok magyar család saját receptje van, amit generációról generációra adnak át. A diós-lekváros kosárkák készítése remek alkalom a családi összetartásra, az ünnepi készülődésre és a hagyományok ápolására.

(össznézettség: 417, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating