Recept Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli – Hagyományos karácsonyi édesség

Diós-mákos bejgli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A Diós-mákos bejgli egy olyan hagyományos karácsonyi édesség, amely Magyarországon különösen népszerű. Az édes és diós ízű töltelékkel megtöltött tekercs tésztából készül, amelyet a karácsonyi ünnepkörhöz kötődően szokás elkészíteni. Együtt fogyasztják a családok az ünnepi asztalnál, és a receptek általában generációkon keresztül szállnak szájról-szájra.

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós-mákos bejgli.
4.41 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 978 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához (2 rúd bejglihez):

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
  • A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10-10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tej jel. Az 1 csomag vaníliás cukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.
  • A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük.
  • A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tej et is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200°C fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós-mákos bejgli-hez!

Nutrition

Kalória: 978kcalSzénhidrát: 100gFehérje: 21gZsír: 56gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 32gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 83mgNátrium: 389mgKálium: 669mgÉlelmi rost: 8gCukor: 43gVitamin A: 1700IUVitamin C: 3.3mgKalcium: 660mgVas: 8.5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, diós, mákos
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A bejgli eredete Közép-Európában, különösen Magyarországon és környező országokban található, ahol hosszú ideig szerves részét képezte a karácsonyi ünnepi asztalnak. A szó a német „beugen” (hajlítani, görbíteni) igéből származik, ami a tészta feltekercselésére utal. Az édesség azonban nem csak karácsonykor népszerű, hanem húsvétkor és más ünnepi alkalmakkor is gyakran elkészítik.

Tálalás:

A diós-mákos bejgli hagyományosan szeletelve kerül az asztalra, gyakran más ünnepi sütemények és édességek társaságában. Néhányan porcukorral hintik meg a tetejét, de ez nem kötelező. Kiváló desszertként, de akár reggelire is fogyasztható egy csésze forró kávé vagy tea mellett.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ha dió allergiád van, próbálkozz mandulával vagy pisztáciával a dió helyett. Mindkettő finom alternatívát nyújt, bár a végeredmény íze kicsit más lesz.
  2. Helyettesítheted a mákot szezámmaggal vagy chia maggal, ha alternatívát keresel, vagy nem szereted a mákot.
  3. Ha szeretnéd csökkenteni a cukor mennyiségét, használhatsz helyette édesítőszert, például steviát. De ügyelj arra, hogy az édesítőszerek intenzívebb édességet adhatnak, így kevesebb mennyiségre lehet szükség.
  4. Azok számára, akik tejtől mentes étrendet követnek, cseréljék ki a tejet növényi alapú alternatívával, például mandula-, zab-, vagy szójatejjel.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett magas a rost- és fehérjetartalma, amely elősegíti a jó emésztést és a jóllakottság érzetét.
  2. Mák: A mák gazdag kalciumban és foszforban, amelyek fontosak a csontok egészségéhez. Továbbá kismértékben vasat és cinket is tartalmaz, amelyek elősegítik a vörösvérsejt-képződést és az immunrendszer egészséges működését.

Variációk:

  1. Diós-mákos bejgli csokoládéval: A diós-mákos töltelékhez adjunk hozzá egy kis olvasztott csokoládét a töltelékbe, ez extra gazdagságot és édességet ad a bejglihez.
  2. A bejgli szárított gyümölcsökkel: A mazsola helyett használhatunk más szárított gyümölcsöket, például szárított cseresznyét, áfonyát vagy apróra vágott szárított sárgabarackot.
  3. Diós-mákos bejgli pálinkával: A töltelékhez adjunk hozzá egy kis pálinkát (pl. szilvapálinka) a töltelékhez, ez intenzívebb és különleges ízt ad a bejglihez.

Érdekességek:

  1. Bár a bejgli népszerű karácsonyi sütemény Magyarországon, eredetileg a zsidó Pesach ünnephez kapcsolódik, ahol az élesztő nélküli tészta szimbolizálja a zsidók sietős exodusát Egyiptomból.
  2. A mákos és diós töltelékkel készülő bejgli a legismertebb, de sok más változata is létezik, például gesztenyés, meggyes, vagy akár túrós bejgli is.
  3. A bejgli népszerűsége nem csak Magyarországon és a közép-európai régióban terjedt el, de a magyar diaszpóra révén számos más országban is, így például Kanadában és Ausztráliában is népszerű karácsonyi édesség.
(össznézettség: 2 488, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating