Diós párna Diós párna

Diós párna

Aprósütemény Sütemény

Diós párna – Ismert és kedvelt édesség

Diós párna recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A diós párna minden magyar háztartásban ismert és kedvelt édesség. Az édes és diós ízvilágú, puhább állagú süteményt nem csak kávézókban, hanem otthon is szívesen készítik és fogyasztják.

Diós párna

Diós párna

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós párna.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 940 kcal

Hozzávalók
  

a szóráshoz:

Elkészítés
 

  • A tejet egy vizezett gyorsforralóban a cukrokkal együtt felfőzzük, majd hozzákeverjük a darált diót, belereszeljük a citrom héját, ízesítjük rummal. Hagyjuk kihűlni.
  • A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, míg nyújthatóvá válik, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.( A tészta tetejét is lisztezni kell.) Derelye vágóval négyzetekre vágjuk, és mindegyik négyzet közepére teáskanállal teszünk a diótöltelékből. A párnákat félbe hajtjuk, a szélét kicsit összenyomogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 200 °C fokon, alsó-felső állásnál, közép bordamagasságon kb. 30 perc alatt világosra sütjük. 2 percig pihentetjük nyitott sütőajtónál, majd kivéve megszórjuk porcukorral.
  • A tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálcára tesszük őket. Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi sütemény lesz. (Az, hogy hány db, tőlünk függ. Én az egyik sütésnél 16 darabra vágtam, a másik alkalommal 24-re, attól függ, milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát.)

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós párna-hoz!

Tápérték

Kalória: 940kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 15gZsír: 68gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 21gEgyszeresen telítetlen zsír: 29gKoleszterin: 4mgNátrium: 316mgKálium: 258mgÉlelmi rost: 4gCukor: 14gVitamin A: 48IUVitamin C: 1mgKalcium: 75mgVas: 4mg
Keyword aprósütemény, desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az eredetét pontosan nem ismerjük, de a magyar konyhában már régóta ismert és kedvelt desszert. A hagyományos diós sütemények, mint a diós bejgli vagy a diós rolád, mindig is népszerűek voltak Magyarországon. A diós párna egy változat ezekre a klasszikus receptekre, leveles tésztával, amelyet diós töltelékkel töltenek meg, és aranybarnára sütnek.

Tálalás:

A diós párna ízlés szerint melegen vagy szobahőmérsékleten tálalható. A legtöbb ember szereti hidegen, de néhányan szeretik melegen is, amikor a diós töltelék még kissé lágy. A tetejére szórt porcukor mellett, némi tejszínhab vagy vanília fagylalt is kitűnő kiegészítő lehet.

Alternatív Hozzávalók:

Ha nem szereted a diót, a tölteléket készítheted mandulával vagy mogyoróval is. Ha pedig szereted a csokoládét, a diós töltelékbe keverhetsz egy kevés kakaóport is.

Azok számára, akik valami különlegeset szeretnének, a töltelékbe keverhetnek aszalt gyümölcsöket, mint például mazsolát vagy áfonyát, ami még több ízt ad a süteménynek.

Végül, ha a leveles tészta elkészítése túl időigényesnek tűnik, készen is vásárolhatsz leveles tésztát a boltban, amely gyorsabb és egyszerűbb megoldás lehet.

Egészségügyi előnyök:

A diós párna nem tartozik az egészségéreceptek közé, azonban a dió fontos tápanyagok forrása, így ennek a süteménynek is vannak bizonyos egészségügyi előnyei. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. Ezenkívül a dió magas rost-, fehérje- és antioxidáns-tartalmú, így segít az emésztésben és támogatja az immunrendszert.

Variációk:

A diós párna többféle módon is variálható. Például, a töltelékhez hozzáadhatunk reszelt almát vagy más aszalt gyümölcsöket. A tetejét szórt porcukor helyett le is vonhatjuk csokoládéval, ami még gazdagabbá és ízletesebbé teszi a süteményt. Azok számára, akik szeretik a fűszeres ízeket, a töltelékbe keverhetnek fahéjat, szegfűszeget vagy szerecsendiót.

Érdekességek:

A neve valószínűleg onnan származik, hogy a sütés után a leveles tészta felnyomja a diós tölteléket, így a sütemény külseje hasonlít egy párnára. Ez a sütemény sokféle módon variálható, így a kreatív szakácsok számtalan változatát készíthetik el, attól függően, hogy milyen hozzávalókat és ízeket szeretnek. Azonban, függetlenül attól, hogy milyen változatot készítesz, a diós párna mindig finom és kellemes desszert marad.

(össznézettség: 3 970, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating