Diós párna – Ismert és kedvelt édesség
Diós párna recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A diós párna minden magyar háztartásban ismert és kedvelt édesség. Az édes és diós ízvilágú, puhább állagú süteményt nem csak kávézókban, hanem otthon is szívesen készítik és fogyasztják.
Diós párna
Hozzávalók
- 2 csomag leveles tészta 2 x 500 gramm
- 25 dkg dió darált
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor ízlés szerint
- 1 db citrom héja reszelt
- 1 evőkanál rum
- 2 dl tej
a szóráshoz:
Elkészítés
- A tejet egy vizezett gyorsforralóban a cukrokkal együtt felfőzzük, majd hozzákeverjük a darált diót, belereszeljük a citrom héját, ízesítjük rummal. Hagyjuk kihűlni.
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, míg nyújthatóvá válik, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.( A tészta tetejét is lisztezni kell.) Derelye vágóval négyzetekre vágjuk, és mindegyik négyzet közepére teáskanállal teszünk a diótöltelékből. A párnákat félbe hajtjuk, a szélét kicsit összenyomogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 200 °C fokon, alsó-felső állásnál, közép bordamagasságon kb. 30 perc alatt világosra sütjük. 2 percig pihentetjük nyitott sütőajtónál, majd kivéve megszórjuk porcukorral.
- A tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálcára tesszük őket. Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi sütemény lesz. (Az, hogy hány db, tőlünk függ. Én az egyik sütésnél 16 darabra vágtam, a másik alkalommal 24-re, attól függ, milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát.)
Jegyzetek
Kalória
Történet:
Az eredetét pontosan nem ismerjük, de a magyar konyhában már régóta ismert és kedvelt desszert. A hagyományos diós sütemények, mint a diós bejgli vagy a diós rolád, mindig is népszerűek voltak Magyarországon. A diós párna egy változat ezekre a klasszikus receptekre, leveles tésztával, amelyet diós töltelékkel töltenek meg, és aranybarnára sütnek.
Tálalás:
A diós párna ízlés szerint melegen vagy szobahőmérsékleten tálalható. A legtöbb ember szereti hidegen, de néhányan szeretik melegen is, amikor a diós töltelék még kissé lágy. A tetejére szórt porcukor mellett, némi tejszínhab vagy vanília fagylalt is kitűnő kiegészítő lehet.
Alternatív Hozzávalók:
Ha nem szereted a diót, a tölteléket készítheted mandulával vagy mogyoróval is. Ha pedig szereted a csokoládét, a diós töltelékbe keverhetsz egy kevés kakaóport is.
Azok számára, akik valami különlegeset szeretnének, a töltelékbe keverhetnek aszalt gyümölcsöket, mint például mazsolát vagy áfonyát, ami még több ízt ad a süteménynek.
Végül, ha a leveles tészta elkészítése túl időigényesnek tűnik, készen is vásárolhatsz leveles tésztát a boltban, amely gyorsabb és egyszerűbb megoldás lehet.
Egészségügyi előnyök:
A diós párna nem tartozik az egészségéreceptek közé, azonban a dió fontos tápanyagok forrása, így ennek a süteménynek is vannak bizonyos egészségügyi előnyei. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. Ezenkívül a dió magas rost-, fehérje- és antioxidáns-tartalmú, így segít az emésztésben és támogatja az immunrendszert.
Variációk:
A diós párna többféle módon is variálható. Például, a töltelékhez hozzáadhatunk reszelt almát vagy más aszalt gyümölcsöket. A tetejét szórt porcukor helyett le is vonhatjuk csokoládéval, ami még gazdagabbá és ízletesebbé teszi a süteményt. Azok számára, akik szeretik a fűszeres ízeket, a töltelékbe keverhetnek fahéjat, szegfűszeget vagy szerecsendiót.
Érdekességek:
A neve valószínűleg onnan származik, hogy a sütés után a leveles tészta felnyomja a diós tölteléket, így a sütemény külseje hasonlít egy párnára. Ez a sütemény sokféle módon variálható, így a kreatív szakácsok számtalan változatát készíthetik el, attól függően, hogy milyen hozzávalókat és ízeket szeretnek. Azonban, függetlenül attól, hogy milyen változatot készítesz, a diós párna mindig finom és kellemes desszert marad.