Diós rántott ponty Diós rántott ponty

Diós rántott ponty

Halételek Ponty

Diós rántott ponty – Egy igazi ínyencség a halrajongóknak

Diós rántott ponty recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A Diós rántott ponty az egyik legnépszerűbb magyar étel, amelyet számos étterem és vendéglő kínál országszerte. Az étel elkészítése egyszerű, íze pedig egyszerűen fantasztikus. Ha szereted a halat és a diót, akkor ez az étel biztosan a kedvenced lesz.

Diós rántott ponty

Diós rántott ponty

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós rántott ponty.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 1140 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
  • A szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába panírozzuk és bő, forró olajban pirosra sütjük.
  • Citromszeletekkel feldíszítve, majonézes burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós rántott ponty-hoz!

Tápérték

Kalória: 1140kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 79gZsír: 58gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 30gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 362mgNátrium: 1729mgKálium: 1449mgÉlelmi rost: 7gCukor: 6gVitamin A: 338IUVitamin C: 5mgKalcium: 337mgVas: 11mg
Keyword diós, ponty
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A diós rántott ponty egy tradicionális magyar étel, amelynek népszerűsége a ponty bőséges előfordulásának és az ország szerte megtalálható dióféléknek köszönhető. A ponty húsának sajátos, kissé édes íze és a dió zamatos, roppanós textúrája csodálatos párost alkot. Az étel története több évszázadra nyúlik vissza, amikor a magyar falvakban a helyi halászat és a diótermesztés volt a fő megélhetési forrás. Ez az étel igazi képviselője a magyar vidéki konyhának, ahol a természet adta alapanyagokat használják fel.

Tálalás:

A diós rántott pontyot tradicionálisan friss salátával és citromszeletekkel szokás tálalni. Azonban kiválóan illik hozzá a párolt zöldség, vagy a klasszikus magyar köret, a petrezselymes krumpli is. A savanyú uborka vagy a csemege uborka pedig frissességet ad az ételnek.

A tálalás során ügyeljünk arra, hogy a halat melegen tálaljuk, hogy megőrizze roppanós textúráját és friss ízét. A citromszeletekkel pedig a vendég saját ízlése szerint fokozhatja az étel savanykás ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél ponty, a diós rántott hal elkészíthető más halfajtákkal is, például süllővel, harcsával vagy tőkehallal. Ha szeretnéd a receptet gluténmentesen elkészíteni, a lisztet és a zsemlemorzsát cseréld le hozzávalókra, mint például a kukoricakeményítő és a gluténmentes zsemlemorzsa.

A darált dió helyett más diófélék, például mandula, mogyoró, vagy akár pisztácia is használható. Ezek mind más-más ízvilágot hoznak az ételbe, de a végeredmény ugyanúgy finom és ízletes lesz.

Egészségügyi előnyök:

A diós rántott ponty nem csak finom, hanem tápláló és egészséges étel is. A ponty kiváló fehérje forrás, ami fontos az izomépítéshez és a szervezet egészséges működéséhez. A halban található omega-3 zsírsavak pedig hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez, valamint a mentális egészséghez.

A dió nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, ami segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét és növelni a jó koleszterin szintjét a szervezetben. Emellett a dióban található E-vitamin, B-vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok, mint például a magnézium, kalcium és cink, számos egészségügyi előnnyel járnak.

Variációk:

Ez a recept sokféleképpen variálható a különböző ízléseknek megfelelően. Ha szereted a pikáns ízeket, a lisztbe keverhetsz egy kevés Cayenne borsot vagy paprikát. A diós morzsához használhatsz akár mandulát vagy más dióféléket is a változatosság kedvéért.

Ha szeretnéd növelni az étel egészségügyi előnyeit, a lisztet és a zsemlemorzsát cserélheted ki teljes kiőrlésű változatokra. Így az étel rosttartalma is növekszik, ami segít az emésztésben és a teltségérzetben.

Érdekességek:

A pontyot sokan csak „ünnepi halnak” tekintik Magyarországon, mivel hagyományosan karácsonykor kerül az asztalra. Azonban a ponty egész évben kiváló és egészséges alapanyag lehet a konyhában.

A diós rántott ponty egy igazi magyar étel, de más kultúrákban is találkozhatunk hasonló ételekkel. Például a japán konyhában a panko (japán zsemlemorzsa) és szezámmag keverékével bundázott halak népszerűek, míg a dél-amerikai konyhában gyakran használnak kókuszrostot a halak bundázásához.

(össznézettség: 171, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating