Dióval töltött csuka szeletek tálalva, diómártással és friss zöld fűszerekkel díszítve. Dióval töltött csuka

Dióval töltött csuka

Csuka Halételek

Dióval töltött csuka – különleges ünnepi halétel diós ízvilággal

Dióval töltött csuka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A dióval töltött csuka a magyar konyha egyik legízletesebb és legnemesebb halétele, amely ötvözi a dió telt, aromás ízét a csuka könnyed, fehér húsával. Ez az étel igazi ünnepi különlegesség, amely méltó helyet kap a karácsonyi vagy vasárnapi ebédasztalon. A ropogósra sült hal és a diós töltelék tökéletes harmóniát alkot, miközben minden falatból a magyar vidéki ízvilág klasszikus bája árad. Ideális választás, ha valami különlegeset szeretnél készíteni, ami egyszerre elegáns, tápláló és hagyományőrző.

Dióval töltött csuka szeletek tálalva, diómártással és friss zöld fűszerekkel díszítve.

Dióval töltött csuka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dióval töltött csuka.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 712 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db csuka konyhakész. 1 kg
  • 2 db briós
  • 2 db tojás
  • fehér bors őrölt
  • 15 dkg dió
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés
 

  • A csukát alaposan megtisztítjuk, lehántjuk a pikkelyeit, majd eltávolítjuk a fejét és a farkát. Ezután óvatosan kifilézzük: a gerinccsont mentén végigvágva leválasztjuk a húst a csontokról. Arra törekedjünk, hogy minél kevesebb szálka maradjon a húsban.
  • A kicsontozott halhúst apró darabokra vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ha nincs botmixer, húsdarálóval is ledarálható. A cél egy sima, formázható halfasírt-szerű állag elérése.
  • A briósokat kisebb darabokra tépjük, és egy tálban annyi vízbe áztatjuk, hogy jól megpuhuljanak. Néhány perc után kinyomkodjuk belőlük a felesleges folyadékot, majd hozzáadjuk a halhúshoz.
  • A diót egy tálba tesszük, majd leforrázzuk annyi forró vízzel, hogy épp ellepje. Néhány perc múlva könnyen lehúzható a barna héja. Ezután finomra aprítjuk, és a halas-briósos masszához keverjük.
  • Az előkészített halhúst, brióst és diót összekeverjük, hozzáadjuk a két tojást, majd sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk a masszát, hogy minden összetevő egyenletesen eloszoljon, és a töltelék jól formázható legyen.
  • A megtisztított csuka bőrébe óvatosan visszatöltjük a diós halmasszát. Fontos, hogy ne töltsük túl, mert sütés közben a töltelék megduzzad. A hal száját és hasnyílását zsinórral vagy hústűvel rögzítjük, hogy a töltelék ne csússzon ki.
  • A megtöltött csukát kiolajozott tepsibe helyezzük, alá kevés vizet öntünk (kb. fél decilitert), hogy ne száradjon ki sütés közben. A tetejét is megkenjük egy kevés olajjal, hogy aranybarnára süljön.
  • Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes a halat meglocsolni a tepsiben képződött szafttal, hogy szaftos maradjon.
  • A megsült csukát néhány percig pihentetjük, majd óvatosan felszeleteljük. A szeleteket melegen tálaljuk, például főtt burgonyával, citromszeletekkel és friss petrezselyemmel díszítve.

Jegyzet

Jó étvágyat a Dióval töltött csuka-hoz!

Kalória

Kalória: 712kcalSzénhidrát: 26gFehérje: 60gZsír: 42gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 22gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTranszzsír: 1gKoleszterin: 179mgNátrium: 420mgKálium: 844mgRost: 3gCukor: 1gA-vitamin: 301IUC-vitamin: 10mgKalcium: 194mgVas: 3mg
Keyword Csuka recept, Diós hal recept, Dióval töltött csuka, Egészséges halas főétel, Egyszerű hal recept, Fehér húsú hal, Hagyományos magyar konyha, Hal töltelék dióval, Halas fogás, Halételek ünnepre, Halételek vacsorára, Karácsonyi halétel, magyar halételek, Sült csuka recept, Töltött hal recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések a Dióval töltött csuka recepthez:

Mi az a dióval töltött csuka?

A dióval töltött csuka egy magyar halétel, amelyben a csuka húsát finomra aprítva, dióval, tojással és brióssal összekeverve töltik vissza a hal bőrébe, majd sütőben aranybarnára sütik. Az eredmény egy szaftos, ízletes, diós halas főétel, amelyet gyakran ünnepi alkalmakra készítenek.

Milyen halból készíthető még el ez a recept?

Ha nem áll rendelkezésre csuka, a recept elkészíthető süllővel, harcsával, pisztránggal vagy ponttyal is. Fontos, hogy fehér húsú halat válasszunk, mert ezek íze semlegesebb, így a dió és a fűszerek jobban érvényesülnek.

Mivel helyettesíthető a dió a töltelékben?

A dió helyett használhatunk mandulát, mogyorót vagy akár napraforgómagot is. Ezek hasonló állagot és enyhén olajos ízt adnak, ami jól illik a halhúshoz. Aki nem kedveli a diót, kipróbálhatja kenyérmorzsával és egy kevés reszelt sajttal is kombinálva.

Lehet előre elkészíteni a töltött csukát?

Igen, a dióval töltött csuka akár egy nappal korábban is előkészíthető. A megtöltött halat lefedve hűtőben pihentethetjük, majd tálalás előtt elég fél órán át sütni. Ez különösen praktikus ünnepi menük esetén, amikor több ételt kell egyszerre készíteni.

Miért kell leforrázni a diót?

A dió leforrázása segít eltávolítani a héját, ami kesernyés ízt adhatna az ételnek. A forró víz hatására a héj könnyen lehúzható, és a dió tisztább, lágyabb ízű lesz, ami jobban harmonizál a halas ételek ízvilágával.

Milyen köret illik a dióval töltött csukához?

A legklasszikusabb köret a főtt burgonya, de remekül illik hozzá a petrezselymes rizs, párolt zöldség, vagy akár egy friss zöldsaláta is. Ünnepi tálaláshoz ajánlott citromkarikákkal és friss kaporral díszíteni.

Hogyan lehet elérni, hogy a hal ne száradjon ki sütés közben?

A titok az, hogy sütés előtt a halat kevés olajjal megkenjük, és pár evőkanál vizet öntünk alá a tepsibe. A sütés alatt időnként meglocsoljuk a szaftjával, így a hal szaftos és omlós marad.

Történet:

A Dióval töltött csuka igazi különlegesség a magyar halételek között, amely a régi vidéki konyha hagyományait idézi. Régebben főként ünnepi alkalmakra – például karácsonyra vagy vasárnapi ebédre – készült, amikor a háziasszonyok szerették volna megmutatni, hogy a halból is lehet nemes, ízes fogást varázsolni. A csuka különösen kedvelt hal volt a Tisza mentén és a Duna-vidéken, hiszen finom, fehér húsú, szálkás ugyan, de kiválóan alkalmas töltésre. A dió és a hal párosítása a magyar gasztronómiában ritka, mégis harmonikus – a dió olajos, édeskés íze tökéletesen kiegészíti a hal természetes aromáját.

Tálalás:

A dióval töltött csuka elegáns, mégis házias fogás, amelyet legszebben szeletelve érdemes tálalni. A halat a sütés után néhány percig pihentetjük, majd éles késsel szeletekre vágjuk, hogy a töltelék szépen látható legyen. Köretként kiváló választás a főtt burgonya, petrezselymes krumpli vagy akár egy friss saláta is. A tálat díszíthetjük citromkarikákkal és friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy kaporral. Tálaláskor érdemes egy kevés olívaolajat vagy vajat locsolni a szeletekre, hogy még ízesebb és szaftosabb legyen az étel.

Ital ajánló a Dióval töltött csuka mellé:

Gyerekeknek:

A kisebbek számára érdemes házi bodzaszörpöt, citromos vizet vagy almás-mézes teát kínálni. Ezek természetes, frissítő italok, amelyek nem nyomják el a hal finom ízét, viszont kellemesen kiegészítik az étkezést. Ha egy különlegesebb hangulatot szeretnél, készíthetsz gyömbéres almalevet is, amely enyhe fűszerességével jól illik a diós halételekhez.

Felnőtteknek:

A dióval töltött csuka elegáns, gazdag ízvilágú halétel, amelyhez legjobban egy száraz fehérbor illik. Különösen ajánlott a Balatoni Olaszrizling, a Badacsonyi Szürkebarát vagy egy Tokaji Furmint, amelyek finom savtartalma jól ellensúlyozza a dió és a hal olajos, telt karakterét. Aki enyhébb bort kedvel, próbálja ki a cserszegileánykát – illatos, mégis harmonikus kísérője az ilyen típusú halételeknek. Ünnepi alkalmakkor egy pezsgő vagy gyöngyözőbor is különösen elegánssá teheti a tálalást.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél csuka, a recept elkészíthető más fehér húsú halakkal is, például süllővel, harcsával vagy pisztránggal. A dió helyett használhatunk mandulát vagy darált mogyorót, amelyek szintén kellemesen kiegészítik a hal ízét. A briós helyett zsemle vagy kalács is megteszi, ha az nincs otthon. Az ízesítésnél a fehér bors mellett tehetünk bele egy kevés szerecsendiót vagy citromhéjat, ami frissítő, pikáns ízt ad a tölteléknek. A vegetáriánus változat elkészíthető növénnyi alapú halfilével, és a tojás helyett használhatunk lenmag-tojás vagy tofus kötőanyagot.

Egészségügyi előnyök:

A dióval töltött csuka nemcsak különleges ízvilágú, hanem tápláló és egészséges fogás is. A csuka húsa magas fehérjetartalmú, alacsony zsírtartalmú, és tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. A dió gazdag E-vitaminban, magnéziumban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az agy működéséhez és a sejtek védelméhez. A halas ételek rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre és a memóriára is. A recept ráadásul gluténmentesen is elkészíthető, ha a briós helyett gluténmentes kenyeret használunk, így a könnyű halas ételek kedvelőinek is ideális választás.

Variációk:

A dióval töltött csuka recept többféleképpen is variálható, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A töltelékbe keverhetünk apróra vágott petrezselymet, citromhéjat vagy akár reszelt almát, hogy frissebb, gyümölcsösebb legyen az összhatás. A dió egy részét helyettesíthetjük mogyoróval vagy mandulával, így egy kicsit más, de ugyanolyan gazdag ízt kapunk. A halat lehet alufóliában sütni, így még szaftosabb marad, vagy akár paradicsomos mártásban is elkészíthetjük, ha mediterrán hangulatot szeretnénk. Akik szeretik az intenzívebb ízeket, adhatnak a töltelékhez egy kevés fokhagymát vagy mustárt is.

Érdekességek:

A csuka a magyar édesvízi halak egyik legnemesebb fajtája, már a régi halászfalvakban is megbecsülték. A hagyomány szerint a töltött csuka a bőség és ünnepi asztal szimbóluma volt, gyakran készült karácsonykor vagy újévi vacsorákra. A diós töltelék ötlete valószínűleg a farsangi időszakból ered, amikor a diót gazdagságot hozó alapanyagnak tartották. A csuka jellegzetes, kissé édeskés íze jól harmonizál a magyar konyha fűszereivel és a dió telt aromájával. Érdekesség, hogy a csuka a természetben kiváló ragadozó hal, és a konyhában is „királyi” helyet foglal el a halételek között.

(össznézettség: 456, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése