Dióval töltött csuka Dióval töltött csuka

Dióval töltött csuka

Csuka Halételek

Dióval töltött csuka – Az ínycsiklandó fogás

Dióval töltött csuka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A halételek számtalan változatban elkészíthetők, de a dióval töltött csuka kiemelkedik közülük. Ez az ínycsiklandó fogás a hal kedvelőinek és azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem nagy halimádók. A dióval töltött csuka finom, tápláló és könnyen elkészíthető. 

Dióval töltött csuka

Dióval töltött csuka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dióval töltött csuka.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 712 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db csuka konyhakész. 1 kg
  • 2 db briós
  • 2 db tojás
  • fehér bors őrölt
  • 15 dkg dió
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés
 

  • A halat megtisztítjuk, lehántjuk a pikkelyét, levágjuk a farkát és a fejét, szálkátlanítjuk.
  • Lehántjuk a halcsontokról a húst, amit a többi maradékkal botmixerrel összeaprítunk.
  • Vízbe tesszük a briósokat, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Ezután összedolgozzuk a hallal és a tojásokkal, sóval, borssal ízesítjük. Vizet forralunk, amivel leöntjük a diót, így könnyen lehúzhatjuk a héját. Felaprítjuk és a masszához keverjük. Ezt belekanalazzuk a halba, zsinórral összefogjuk és kiolajozott tepsibe fektetjük
  • . Egy kis vízzel felöntjük és előmelegített sütőben fél óráig sütjük.
  • Felszeletelve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dióval töltött csuka-hoz!

Tápérték

Kalória: 712kcalSzénhidrát: 26gFehérje: 60gZsír: 42gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 22gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 179mgNátrium: 420mgKálium: 844mgÉlelmi rost: 3gCukor: 1gVitamin A: 301IUVitamin C: 10mgKalcium: 194mgVas: 3mg
Keyword hal, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A dióval töltött csuka egy tradicionális magyar étel, amelynek elkészítése régi időkre nyúlik vissza. A csuka, mint halfajta, hazánkban is gyakori, és sokan élvezik a finom húsát. A recept egyszerű, de ízletes, és ideális választás lehet akár egy hétköznapi vacsora, akár egy ünnepi étkezés alkalmával is.

A dióval töltött csuka elkészítésekor a halat gondosan megtisztítjuk és feldolgozzuk. A dióval és brióssal történő töltés nem csak kiváló ízt ad a halnak, de textúrája is gazdagabbá válik. Az elkészült étel így szemet gyönyörködtető látványt nyújt, és ínycsiklandó ízekkel örvendezteti meg az ínyenceket.

Tálalás:

A dióval töltött csukát legjobban friss, szezonális zöldségekkel vagy friss salátával tálaljuk, ami harmonizál az étel gazdag ízvilágával. A friss citromkarikák vagy citromlé cseppentése is kiemelheti a hal és a töltelék ízét. Az étel könnyen elkészíthető, így alkalmas lehet családi ebédekhez vagy baráti összejövetelekhez is.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki más típusú halat szeretne használni a receptben, mint a csuka, akkor az is teljesen elfogadható lehet. Például lazacból vagy süllőből is elkészíthetjük a töltött halat, így változatosságot hozva az étkezésbe.

Amennyiben valaki diót nem szeretne vagy valamilyen okból nem fogyaszthatja, más típusú diófélékkel vagy magvakkal is helyettesítheti. Például mandulával, mogyoróval vagy kesudióval is kiválóan harmonizálhat a hal.

A briós helyett más típusú kenyérfélék is használhatók, például zsemle vagy kalács apró kockákra vágva.

A só és bors mellett más fűszerekkel is kísérletezhetünk, például fokhagymával, kakukkfűvel, vagy rozmaringgal, hogy különlegesebb ízeket érjünk el.

Egészségügyi előnyök:

  1. Magas fehérjetartalom: A csuka kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izmok és szövetek építéséhez és regenerálódásához. A dióval töltött csuka így segíthet a testünk egészséges működéséhez és az izomzat erősítéséhez.
  2. Jó zsírok forrása: A dióban található egészséges zsírok, például az omega-3 zsírsavak, pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerre. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a vérnyomást, valamint támogathatják az agyműködést és a mentális egészséget.
  3. Ásványi anyagok: A csukahúsban és a dióban megtalálható ásványi anyagok, mint például a kálium, magnézium és a cink, hozzájárulhatnak az egészséges vérnyomás fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez.
  4. B-vitaminok: A csukában és a dióban található B-vitaminok, például a B6-vitamin és a B12-vitamin, fontos szerepet játszanak az idegrendszer megfelelő működésében és az energiaellátásban.

Variációk:

  • Citrusos ízesítés: Az elkészített töltött csukát meglocsolhatjuk friss narancs- vagy citromlével, ami frissességet és különleges ízt ad az ételnek.
  • Pácolás: A csukát előzetesen pácban is érdemes eltartani, például olívaolajjal, fokhagymával és friss fűszerekkel, hogy még gazdagabb ízeket kapjunk.
  • Zöldségágyon tálalva: A töltött csukát helyezhetjük párolt zöldségek ágyára, például sárgarépára, cukkinire vagy karalábéra, így még egészségesebb és változatosabb fogást kapunk.

Érdekességek:

  • A csuka a magyar hagyományos halételek közé tartozik, és gyakran előfordul az ünnepi asztalokon is, különösen a karácsonyi időszakban.
  • A dióval töltött csuka mellett más halak is lehetnek tradicionális töltött halak a magyar konyhában, például töltött ponty vagy lazac.
  • A dióval töltött csuka elkészítése nem csak finom, hanem látványos étel is, amely megfelelően elkészítve igazi szemkápráztató fogás lehet.
  • A csuka halászata horgászat közben igazi kihívás lehet, mivel a csukák igen ravasz és éber ragadozók.
  • A halak, így a csuka is, fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mivel tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és alacsony zsírtartalmú hússal rendelkeznek.
(össznézettség: 397, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése