Egy Dobos torta részletgazdag képe, ami sötét csokoládé vajkrémmel rétegezett világos színű piskóta, a tetején karamellel díszítve, ami szép kontrasztot ad a csokoládé színével. A torta oldalát apró csokoládé morzsa borítja, és a szeletek láthatóan egyenletesen vannak elosztva. Dobos Torta

Dobos torta

Sütemény Torta

Dobos torta: A magyar konyha klasszikus desszertje

Dobos torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

Fedezze fel a Dobos torta, ezt a lenyűgöző magyar desszertet, amely híres rétegeiről és különleges ízvilágáról. Ez a részletes útmutató végigvezeti Önt a torta elkészítésének minden lépésén, a finom, levegős tésztától kezdve, a gazdag kakaós krémen át, egészen a jellegzetes karamell tetejéig. Akár egy különleges alkalomra készül, akár csak szeretné megörvendeztetni a családját egy igazán különleges finomsággal, ez a recept garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Tartsa meg ezt az útmutatót, és készítse el otthon a tökéletes Dobos tortát!

Egy Dobos torta részletgazdag képe, ami sötét csokoládé vajkrémmel rétegezett világos színű piskóta, a tetején karamellel díszítve, ami szép kontrasztot ad a csokoládé színével. A torta oldalát apró csokoládé morzsa borítja, és a szeletek láthatóan egyenletesen vannak elosztva.

Dobos torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dobos torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 505 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a karamellhez:

Elkészítés
 

Tészta:

  • A tojásokat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan összekeverjük.
  • Előkészítünk 6 db sütőpapírt, mindegyikre rárajzolunk egy kb. 26 cm-es kört. A masszát egyenlő részre osztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon.
  • Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük a lapokat, majd óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A kihűlt lapokat szükség esetén körbevágjuk, hogy egyforma méretűek legyenek.

Krém:

  • Egy fém tálban a tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot vízgőz felett, állandó kevergetés mellett sűrű, habos masszává főzzük.
  • A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásos masszához, majd beleszórjuk a kakaóport és alaposan összekeverjük. A masszát hűtjük.
  • A teljesen kihűlt masszához hozzáadjuk a habosra vert vajat és simára keverjük.

Karamell:

  • A cukrot (és opcionálisan egy kevés vizet és ecetet) közepes lángon világos színűre karamellizáljuk.
  • A forró karamellt egyenletesen ráöntjük az egyik előkészített tortalapra, és gyorsan elsimítjuk. A még meleg karamellen késsel jelöljük be a tortaszeletek helyét.

Összeállítás:

  • A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, és egymásra helyezzük. A legfelső lapra ráhelyezzük a karamelles lapot.
  • A torta oldalát és ízlés szerint a tetejét is bekenhetjük a maradék krémmel, esetleg megszórhatjuk darált dióval.
  • A tortát hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, így könnyebben szeletelhető lesz.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dobos torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 505kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 8gZsír: 30gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 187mgNátrium: 207mgKálium: 225mgÉlelmi rost: 3gCukor: 41gVitamin A: 788IUKalcium: 43mgVas: 3mg
Keyword Dobos torta, Étcsokoládé, Kakaópor, karamella, Liszt, Magyar desszert, Porcukor, Réteges torta, tojás, Vaj, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Dobos torta recepthez:

Mi a Dobos torta?

A Dobos torta egy hagyományos magyar desszert, amelyet Dobos C. József cukrász talált fel 1885-ben. Jellegzetes jellemzői a több rétegű, vajas krémmel töltött piskóta és a karamell teteje. Különlegessége abban rejlik, hogy a vékony, ropogós karamellréteg megkülönbözteti más tortáktól, és a szeletek szélén helyezkedik el. Gyakran díszítik csokoládé darabokkal vagy krémcsíkokkal a tetején. Ennek a tortának az elkészítése bonyolult, de íze rendkívül gazdag és elegáns, ami miatt nagyon népszerű az ünnepek és különleges alkalmak során.

Mi a leggyakoribb hiba, amit elkövethetek a Dobos torta készítése során?

Sokan nem figyelnek eléggé a karamell hűtésére és azonnal ráteszik a tortára, ami miatt nem lesz elég ropogós. Fontos, hogy hagyjuk a karamellt teljesen kihűlni, mielőtt a tortára helyezzük.

Van valami best practice vagy bevált módszer, ami a készítését még egyszerűbbé teszi?

Igen, sokan esküsznek arra, hogy a lapokat egyenként, vékonyan sütik meg, így egyenletesebb, ropogósabb lesz minden egyes lap.

Nem sikerült a karamell. Mit ronthattam el?

A karamell készítése finom művelet. Ha túl sokáig főzöd, égett ízű lesz, ha nem eleget, akkor pedig nem lesz elég ropogós. Kövesd a receptet, és gyakorlással tökéletesítheted a technikát.

Hogyan tudom elkerülni a tészta túlsütését?

Használj sütőpapírt és ellenőrizd a sütési időt gyakran. Mivel a lapok vékonyak, gyorsan megsülnek. Az első lap sütésekor kísérletezz az idővel, hogy megtaláld a tökéletes állagot, és alkalmazd a többi lapnál is.

Mikor lett a Dobos torta hungarikum?

A dobos torta 2019. november 5-én lett hivatalosan hungarikum. Ezen a napon került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, amely a magyar nemzeti értékeket és különlegességeket sorolja fel és ismer el​

Miért Dobos torta?

A dobos torta nevét Dobos C. József cukrászról kapta, aki először készítette ezt a süteményt 1885-ben. Dobos a korszak egyik legismertebb cukrásza volt Magyarországon, és innovatív süteményei miatt vált híressé. A dobostorta különlegessége abban rejlik, hogy több vékony tortalapot rétegeznek egymásra, és csokoládékrémmel töltik meg, majd karamellréteggel zárják a tetejét. Ez a torta különleges textúrájú és ízvilágú, és Dobos C. József kreativitását tükrözi, amiért a sütemény az ő nevét viseli.

Történet:

A Dobos torta egyik leghíresebb magyar sütemény, amit Dobos József (1847-1924) cukrászmester alkotott meg. Dobos József híres volt innovatív süteményeiért, és a Dobos torta talán a legismertebb kreációja. A tortát először 1885-ben mutatta be a Nemzetközi Gasztronómiai Kiállításon Bécsben, ahol nagy sikert aratott. A Dobos torta különlegessége a karamellbevonatú teteje, amely nem csak dekoráció, hanem megőrzi a sütemény frissességét is.

Tálalás:

A Dobos tortát hagyományosan hűtve tálalják, amely lehetővé teszi, hogy a krém teljesen megdermedjen és a rétegek jól összeérjenek. A tortát szeletekre vágva tálalják, így mindenki láthatja a szép, egyenletes rétegeket. A tetején lévő karamell darabokat gyakran úgy helyezik el, hogy minden szeletnek jusson belőle. A Dobos tortát gyakran gyümölcsökkel, főleg eperrel vagy málnával, illetve tejszínhabbal is tálalják.

Ital ajánló a Dobos torta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Csokoládés tej: A csokoládé és a torta ízének kombinációja remekül harmonizál.
  2. Vanília shake: Egy enyhén édes, krémes ital, amely tökéletesen kiegészíti a Dobos ízvilágát.
  3. Gyümölcsös szóda: Egy kis buborékos, gyümölcs ízű szóda (pl. málna, szeder vagy citrom) hozzáad egy kis savanykás édességet, ami kiegyensúlyozza a torta édességét.
  4. Almás csipkebogyó tea: Egy meleg, gyümölcsös tea, ami remekül kiegészíti a desszert ízét, különösen a hideg hónapokban.

Felnőtteknek:

  1. Cappuccino vagy Espresso: A kávé kesernyés íze remekül kiegészíti az édességét.
  2. Tokaji Aszú: Egy édes magyar bor, ami tökéletesen harmonizál a Dobossal.
  3. Baileys Ír krémlikőr: Egy kis édesség és krémes textúra, ami jól kiegészíti a süteményt.
  4. Gyümölcsös brandy vagy pálinka: Pl. egy jó minőségű szilvapálinka remek kiegészítő lehet, mivel annak erőteljes gyümölcs íze jól harmonizál a desszerttel.
  5. Fekete tea vaníliával: A tea astringens hatása és a vanília édessége jól kiegészíti a Dobos torta gazdag ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd egy kicsit megvariálni a receptet, vagy ha speciális étrendet követsz, itt vannak néhány alternatív hozzávaló:

  • Ha gluténmentes étrendet követsz, használj gluténmentes lisztet a tésztához.
  • Az étcsokoládé helyett használhatod a kedvenc csokoládédadat – fehér csokoládéval vagy tejes csokoládéval is készülhet a krém.
  • A cukrot helyettesítheted mézzel vagy sztíviával, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
  • A tojásokat lehet helyettesíteni chia maggal vagy lenmaggal, ha vegán vagy. A chia vagy lenmag „tojást” úgy készítheted el, hogy 1 evőkanál chia magot vagy lenmagot keversz össze 3 evőkanál vízzel, majd hagyod állni 15 percig, míg zselés állagúvá válik.
  • A vajat lehet helyettesíteni kókuszolajjal vagy margarinnal, ha vegán vagy.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Dobos torta ízletes és csodálatos desszert, nem jellemzően egészséges. Ennek ellenére, néhány előnyt lehet kiemelni:

  1. A tojások, amelyek a tészta és a krém alapját képezik, jó forrásai a fehérjének, és tartalmaznak sok vitamint és ásványi anyagot, beleértve a B12-vitamint és a szelént.
  2. A csokoládé, különösen az étcsokoládé, tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a szívbetegségek megelőzésében.
  3. A vajban található zsírsavak hasznosak lehetnek az emésztőrendszer számára.

Variációk:

  1. Meggyes: a csokoládé krém közé meggytöltelést is tehetünk.
  2. Kávés: a csokoládé krémben lévő étcsokoládét helyettesíthetjük kávéval, így kávé ízű krémet kapunk.
  3. Mogyorós Dobos: a tésztába vagy a krémbe adhatunk darált mogyorót vagy mogyoróvajat.

Érdekességek:

  1. Dobos József, a feltalálója, a halála előtt elajándékozta a receptjét a Magyar Cukrász Ipartestületnek, hogy a hagyomány fennmaradjon.
  2. A tetején lévő karamellréteg nemcsak díszítés, hanem a sütemény tartósítását is segíti. A karamell bevonat megakadályozza, hogy a torta gyorsan kiszáradjon.
  3. A tortát gyakran nevezik „dobostortának” is, mert a karamellbevonatú teteje emlékezteti az embereket a dobra.
(össznézettség: 615, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése