Recept Dobos torta

Dobos torta

Dobos torta

A Dobos torta titka: A művészet és az ízek harmóniája

Dobos torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

A magyar gasztronómia egyik büszkesége, a Dobos torta, több mint egy évszázada kápráztatja el a desszertkedvelőket. Ez a finom sütemény egy igazi mestermű, amely az ízek és a kreativitás tökéletes kombinációját képviseli. 

Dobos torta

Dobos torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dobos torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 505 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a karamellhez:

Elkészítés
 

Tészta készítése:

  • A tojássárgáját 4 dkg cukorral keverje krémesre.
  • A tojásfehérjét a maradék 8 dkg cukorral verje kemény habbá.
  • Óvatosan keverje össze a tojássárgáját és a fehérjét, majd adja hozzá az olvasztott vajat, végül apránként szórja hozzá a lisztet.
  • A tésztából készítsen 6 db, 23 cm átmérőjű lapot.

Krém készítése:

  • A tojásokat 10 dkg cukorral, vízgőz felett sűrűsödésig főzze.
  • A vajat, a kakaóport, a vaníliás cukrot és a maradék cukrot keverje krémesre.
  • Ezt követően adja hozzá a kihűlt cukros-tojásos masszát, majd az olvasztott csokoládét.
  • Tegyen félre 4 evőkanálnyi krémet, a maradékkal kenje meg az 5 tésztalapot és helyezze őket egymásra. Helyezze a tortát hűtőbe.

Karamell készítése:

  • Karamellizálja a cukrot kis lángon aranysárgára.
  • Öntse a hatodik tésztalapra és vágja 12 szeletre, mielőtt teljesen megdermedne.

Összeállítás:

  • A torta oldalát kenje be a félretett krémmel, majd a tetejére nyomjon 12 kis halmot a krémből.
  • Helyezze a karamelles szeleteket a krémhalomra támaszkodva a torta tetejére.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dobos torta-hoz!

Nutrition

Kalória: 505kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 8gZsír: 30gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 187mgNátrium: 207mgKálium: 225mgÉlelmi rost: 3gCukor: 41gVitamin A: 788IUKalcium: 43mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Dobos torta egyik leghíresebb magyar sütemény, amit Dobos József (1847-1924) cukrászmester alkotott meg. Dobos József híres volt innovatív süteményeiért, és a Dobos torta talán a legismertebb kreációja. A tortát először 1885-ben mutatta be a Nemzetközi Gasztronómiai Kiállításon Bécsben, ahol nagy sikert aratott. A Dobos torta különlegessége a karamellbevonatú teteje, amely nem csak dekoráció, hanem megőrzi a sütemény frissességét is.

Tálalás:

A Dobos tortát hagyományosan hűtve tálalják, amely lehetővé teszi, hogy a krém teljesen megdermedjen és a rétegek jól összeérjenek. A tortát szeletekre vágva tálalják, így mindenki láthatja a szép, egyenletes rétegeket. A torta tetején lévő karamell darabokat gyakran úgy helyezik el, hogy minden szeletnek jusson belőle. A Dobos tortát gyakran gyümölcsökkel, főleg eperrel vagy málnával, illetve tejszínhabbal is tálalják.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd egy kicsit megvariálni a receptet, vagy ha speciális étrendet követsz, itt vannak néhány alternatív hozzávaló:

  • Ha gluténmentes étrendet követsz, használj gluténmentes lisztet a tésztához.
  • Az étcsokoládé helyett használhatod a kedvenc csokoládédadat – fehér csokoládéval vagy tejes csokoládéval is készülhet a krém.
  • A cukrot helyettesítheted mézzel vagy sztíviával, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
  • A tojásokat lehet helyettesíteni chia maggal vagy lenmaggal, ha vegán vagy. A chia vagy lenmag „tojást” úgy készítheted el, hogy 1 evőkanál chia magot vagy lenmagot keversz össze 3 evőkanál vízzel, majd hagyod állni 15 percig, míg zselés állagúvá válik.
  • A vajat lehet helyettesíteni kókuszolajjal vagy margarinnal, ha vegán vagy.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Dobos torta ízletes és csodálatos desszert, nem jellemzően egészséges. Ennek ellenére, néhány előnyt lehet kiemelni:

  1. A tojások, amelyek a tészta és a krém alapját képezik, jó forrásai a fehérjének, és tartalmaznak sok vitamint és ásványi anyagot, beleértve a B12-vitamint és a szelént.
  2. A csokoládé, különösen az étcsokoládé, tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a szívbetegségek megelőzésében.
  3. A vajban található zsírsavak hasznosak lehetnek az emésztőrendszer számára.

Természetesen, mint minden édességgel, a Dobost is mértékkel kell fogyasztani, mert magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma miatt nem ajánlott túlzottan fogyasztani.

Variációk:

  1. Meggyes: a csokoládé krém közé meggytöltelést is tehetünk.
  2. Kávés: a csokoládé krémben lévő étcsokoládét helyettesíthetjük kávéval, így kávé ízű krémet kapunk.
  3. Mogyorós Dobos: a tésztába vagy a krémbe adhatunk darált mogyorót vagy mogyoróvajat.

Érdekességek:

  1. Dobos József, a torta feltalálója, a halála előtt elajándékozta a receptjét a Magyar Cukrász Ipartestületnek, hogy a hagyomány fennmaradjon.
  2. A tetején lévő karamellréteg nemcsak díszítés, hanem a sütemény tartósítását is segíti. A karamell bevonat megakadályozza, hogy a torta gyorsan kiszáradjon.
  3. A tortát gyakran nevezik „dobostortának” is, mert a karamellbevonatú teteje emlékezteti az embereket a dobra.
(össznézettség: 513, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating