A Dobos torta titka: A művészet és az ízek harmóniája
Dobos torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
A magyar gasztronómia egyik büszkesége, a Dobos torta, több mint egy évszázada kápráztatja el a desszertkedvelőket. Ez a finom sütemény egy igazi mestermű, amely az ízek és a kreativitás tökéletes kombinációját képviseli.
Dobos torta
Hozzávalók
a krémhez:
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 24 dkg vaj
- 3 dkg kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg étcsokoládé.
a karamellhez:
- 12 dkg cukor.
Elkészítés
Tészta készítése:
- A tojássárgáját 4 dkg cukorral keverje krémesre.
- A tojásfehérjét a maradék 8 dkg cukorral verje kemény habbá.
- Óvatosan keverje össze a tojássárgáját és a fehérjét, majd adja hozzá az olvasztott vajat, végül apránként szórja hozzá a lisztet.
- A tésztából készítsen 6 db, 23 cm átmérőjű lapot.
Krém készítése:
- A tojásokat 10 dkg cukorral, vízgőz felett sűrűsödésig főzze.
- A vajat, a kakaóport, a vaníliás cukrot és a maradék cukrot keverje krémesre.
- Ezt követően adja hozzá a kihűlt cukros-tojásos masszát, majd az olvasztott csokoládét.
- Tegyen félre 4 evőkanálnyi krémet, a maradékkal kenje meg az 5 tésztalapot és helyezze őket egymásra. Helyezze a tortát hűtőbe.
Karamell készítése:
- Karamellizálja a cukrot kis lángon aranysárgára.
- Öntse a hatodik tésztalapra és vágja 12 szeletre, mielőtt teljesen megdermedne.
Összeállítás:
- A torta oldalát kenje be a félretett krémmel, majd a tetejére nyomjon 12 kis halmot a krémből.
- Helyezze a karamelles szeleteket a krémhalomra támaszkodva a torta tetejére.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Dobos torta egyik leghíresebb magyar sütemény, amit Dobos József (1847-1924) cukrászmester alkotott meg. Dobos József híres volt innovatív süteményeiért, és a Dobos torta talán a legismertebb kreációja. A tortát először 1885-ben mutatta be a Nemzetközi Gasztronómiai Kiállításon Bécsben, ahol nagy sikert aratott. A Dobos torta különlegessége a karamellbevonatú teteje, amely nem csak dekoráció, hanem megőrzi a sütemény frissességét is.
Tálalás:
A Dobos tortát hagyományosan hűtve tálalják, amely lehetővé teszi, hogy a krém teljesen megdermedjen és a rétegek jól összeérjenek. A tortát szeletekre vágva tálalják, így mindenki láthatja a szép, egyenletes rétegeket. A torta tetején lévő karamell darabokat gyakran úgy helyezik el, hogy minden szeletnek jusson belőle. A Dobos tortát gyakran gyümölcsökkel, főleg eperrel vagy málnával, illetve tejszínhabbal is tálalják.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd egy kicsit megvariálni a receptet, vagy ha speciális étrendet követsz, itt vannak néhány alternatív hozzávaló:
- Ha gluténmentes étrendet követsz, használj gluténmentes lisztet a tésztához.
- Az étcsokoládé helyett használhatod a kedvenc csokoládédadat – fehér csokoládéval vagy tejes csokoládéval is készülhet a krém.
- A cukrot helyettesítheted mézzel vagy sztíviával, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
- A tojásokat lehet helyettesíteni chia maggal vagy lenmaggal, ha vegán vagy. A chia vagy lenmag „tojást” úgy készítheted el, hogy 1 evőkanál chia magot vagy lenmagot keversz össze 3 evőkanál vízzel, majd hagyod állni 15 percig, míg zselés állagúvá válik.
- A vajat lehet helyettesíteni kókuszolajjal vagy margarinnal, ha vegán vagy.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Dobos torta ízletes és csodálatos desszert, nem jellemzően egészséges. Ennek ellenére, néhány előnyt lehet kiemelni:
- A tojások, amelyek a tészta és a krém alapját képezik, jó forrásai a fehérjének, és tartalmaznak sok vitamint és ásványi anyagot, beleértve a B12-vitamint és a szelént.
- A csokoládé, különösen az étcsokoládé, tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a szívbetegségek megelőzésében.
- A vajban található zsírsavak hasznosak lehetnek az emésztőrendszer számára.
Természetesen, mint minden édességgel, a Dobost is mértékkel kell fogyasztani, mert magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma miatt nem ajánlott túlzottan fogyasztani.
Variációk:
- Meggyes: a csokoládé krém közé meggytöltelést is tehetünk.
- Kávés: a csokoládé krémben lévő étcsokoládét helyettesíthetjük kávéval, így kávé ízű krémet kapunk.
- Mogyorós Dobos: a tésztába vagy a krémbe adhatunk darált mogyorót vagy mogyoróvajat.
Érdekességek:
- Dobos József, a torta feltalálója, a halála előtt elajándékozta a receptjét a Magyar Cukrász Ipartestületnek, hogy a hagyomány fennmaradjon.
- A tetején lévő karamellréteg nemcsak díszítés, hanem a sütemény tartósítását is segíti. A karamell bevonat megakadályozza, hogy a torta gyorsan kiszáradjon.
- A tortát gyakran nevezik „dobostortának” is, mert a karamellbevonatú teteje emlékezteti az embereket a dobra.