Dobos torta: A magyar konyha klasszikus desszertje
Dobos torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
Fedezze fel a Dobos torta, ezt a lenyűgöző magyar desszertet, amely híres rétegeiről és különleges ízvilágáról. Ez a részletes útmutató végigvezeti Önt a torta elkészítésének minden lépésén, a finom, levegős tésztától kezdve, a gazdag kakaós krémen át, egészen a jellegzetes karamell tetejéig. Akár egy különleges alkalomra készül, akár csak szeretné megörvendeztetni a családját egy igazán különleges finomsággal, ez a recept garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Tartsa meg ezt az útmutatót, és készítse el otthon a tökéletes Dobos tortát!
Dobos torta
Hozzávalók
a krémhez:
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 24 dkg vaj
- 3 dkg kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg étcsokoládé.
a karamellhez:
- 12 dkg cukor.
Elkészítés
Tészta:
- A tojásokat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan összekeverjük.
- Előkészítünk 6 db sütőpapírt, mindegyikre rárajzolunk egy kb. 26 cm-es kört. A masszát egyenlő részre osztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon.
- Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük a lapokat, majd óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A kihűlt lapokat szükség esetén körbevágjuk, hogy egyforma méretűek legyenek.
Krém:
- Egy fém tálban a tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot vízgőz felett, állandó kevergetés mellett sűrű, habos masszává főzzük.
- A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásos masszához, majd beleszórjuk a kakaóport és alaposan összekeverjük. A masszát hűtjük.
- A teljesen kihűlt masszához hozzáadjuk a habosra vert vajat és simára keverjük.
Karamell:
- A cukrot (és opcionálisan egy kevés vizet és ecetet) közepes lángon világos színűre karamellizáljuk.
- A forró karamellt egyenletesen ráöntjük az egyik előkészített tortalapra, és gyorsan elsimítjuk. A még meleg karamellen késsel jelöljük be a tortaszeletek helyét.
Összeállítás:
- A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, és egymásra helyezzük. A legfelső lapra ráhelyezzük a karamelles lapot.
- A torta oldalát és ízlés szerint a tetejét is bekenhetjük a maradék krémmel, esetleg megszórhatjuk darált dióval.
- A tortát hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, így könnyebben szeletelhető lesz.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Dobos torta recepthez:
A Dobos torta egy hagyományos magyar desszert, amelyet Dobos C. József cukrász talált fel 1885-ben. Jellegzetes jellemzői a több rétegű, vajas krémmel töltött piskóta és a karamell teteje. Különlegessége abban rejlik, hogy a vékony, ropogós karamellréteg megkülönbözteti más tortáktól, és a szeletek szélén helyezkedik el. Gyakran díszítik csokoládé darabokkal vagy krémcsíkokkal a tetején. Ennek a tortának az elkészítése bonyolult, de íze rendkívül gazdag és elegáns, ami miatt nagyon népszerű az ünnepek és különleges alkalmak során.
Sokan nem figyelnek eléggé a karamell hűtésére és azonnal ráteszik a tortára, ami miatt nem lesz elég ropogós. Fontos, hogy hagyjuk a karamellt teljesen kihűlni, mielőtt a tortára helyezzük.
Igen, sokan esküsznek arra, hogy a lapokat egyenként, vékonyan sütik meg, így egyenletesebb, ropogósabb lesz minden egyes lap.
A karamell készítése finom művelet. Ha túl sokáig főzöd, égett ízű lesz, ha nem eleget, akkor pedig nem lesz elég ropogós. Kövesd a receptet, és gyakorlással tökéletesítheted a technikát.
Használj sütőpapírt és ellenőrizd a sütési időt gyakran. Mivel a lapok vékonyak, gyorsan megsülnek. Az első lap sütésekor kísérletezz az idővel, hogy megtaláld a tökéletes állagot, és alkalmazd a többi lapnál is.
A dobos torta 2019. november 5-én lett hivatalosan hungarikum. Ezen a napon került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, amely a magyar nemzeti értékeket és különlegességeket sorolja fel és ismer el
A dobos torta nevét Dobos C. József cukrászról kapta, aki először készítette ezt a süteményt 1885-ben. Dobos a korszak egyik legismertebb cukrásza volt Magyarországon, és innovatív süteményei miatt vált híressé. A dobostorta különlegessége abban rejlik, hogy több vékony tortalapot rétegeznek egymásra, és csokoládékrémmel töltik meg, majd karamellréteggel zárják a tetejét. Ez a torta különleges textúrájú és ízvilágú, és Dobos C. József kreativitását tükrözi, amiért a sütemény az ő nevét viseli.
Történet:
A Dobos torta egyik leghíresebb magyar sütemény, amit Dobos József (1847-1924) cukrászmester alkotott meg. Dobos József híres volt innovatív süteményeiért, és a Dobos torta talán a legismertebb kreációja. A tortát először 1885-ben mutatta be a Nemzetközi Gasztronómiai Kiállításon Bécsben, ahol nagy sikert aratott. A Dobos torta különlegessége a karamellbevonatú teteje, amely nem csak dekoráció, hanem megőrzi a sütemény frissességét is.
Tálalás:
A Dobos tortát hagyományosan hűtve tálalják, amely lehetővé teszi, hogy a krém teljesen megdermedjen és a rétegek jól összeérjenek. A tortát szeletekre vágva tálalják, így mindenki láthatja a szép, egyenletes rétegeket. A tetején lévő karamell darabokat gyakran úgy helyezik el, hogy minden szeletnek jusson belőle. A Dobos tortát gyakran gyümölcsökkel, főleg eperrel vagy málnával, illetve tejszínhabbal is tálalják.
Ital ajánló a Dobos torta mellé:
Gyerekeknek:
- Csokoládés tej: A csokoládé és a torta ízének kombinációja remekül harmonizál.
- Vanília shake: Egy enyhén édes, krémes ital, amely tökéletesen kiegészíti a Dobos ízvilágát.
- Gyümölcsös szóda: Egy kis buborékos, gyümölcs ízű szóda (pl. málna, szeder vagy citrom) hozzáad egy kis savanykás édességet, ami kiegyensúlyozza a torta édességét.
- Almás csipkebogyó tea: Egy meleg, gyümölcsös tea, ami remekül kiegészíti a desszert ízét, különösen a hideg hónapokban.
Felnőtteknek:
- Cappuccino vagy Espresso: A kávé kesernyés íze remekül kiegészíti az édességét.
- Tokaji Aszú: Egy édes magyar bor, ami tökéletesen harmonizál a Dobossal.
- Baileys Ír krémlikőr: Egy kis édesség és krémes textúra, ami jól kiegészíti a süteményt.
- Gyümölcsös brandy vagy pálinka: Pl. egy jó minőségű szilvapálinka remek kiegészítő lehet, mivel annak erőteljes gyümölcs íze jól harmonizál a desszerttel.
- Fekete tea vaníliával: A tea astringens hatása és a vanília édessége jól kiegészíti a Dobos torta gazdag ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd egy kicsit megvariálni a receptet, vagy ha speciális étrendet követsz, itt vannak néhány alternatív hozzávaló:
- Ha gluténmentes étrendet követsz, használj gluténmentes lisztet a tésztához.
- Az étcsokoládé helyett használhatod a kedvenc csokoládédadat – fehér csokoládéval vagy tejes csokoládéval is készülhet a krém.
- A cukrot helyettesítheted mézzel vagy sztíviával, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
- A tojásokat lehet helyettesíteni chia maggal vagy lenmaggal, ha vegán vagy. A chia vagy lenmag „tojást” úgy készítheted el, hogy 1 evőkanál chia magot vagy lenmagot keversz össze 3 evőkanál vízzel, majd hagyod állni 15 percig, míg zselés állagúvá válik.
- A vajat lehet helyettesíteni kókuszolajjal vagy margarinnal, ha vegán vagy.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Dobos torta ízletes és csodálatos desszert, nem jellemzően egészséges. Ennek ellenére, néhány előnyt lehet kiemelni:
- A tojások, amelyek a tészta és a krém alapját képezik, jó forrásai a fehérjének, és tartalmaznak sok vitamint és ásványi anyagot, beleértve a B12-vitamint és a szelént.
- A csokoládé, különösen az étcsokoládé, tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a szívbetegségek megelőzésében.
- A vajban található zsírsavak hasznosak lehetnek az emésztőrendszer számára.
Variációk:
- Meggyes: a csokoládé krém közé meggytöltelést is tehetünk.
- Kávés: a csokoládé krémben lévő étcsokoládét helyettesíthetjük kávéval, így kávé ízű krémet kapunk.
- Mogyorós Dobos: a tésztába vagy a krémbe adhatunk darált mogyorót vagy mogyoróvajat.
Érdekességek:
- Dobos József, a feltalálója, a halála előtt elajándékozta a receptjét a Magyar Cukrász Ipartestületnek, hogy a hagyomány fennmaradjon.
- A tetején lévő karamellréteg nemcsak díszítés, hanem a sütemény tartósítását is segíti. A karamell bevonat megakadályozza, hogy a torta gyorsan kiszáradjon.
- A tortát gyakran nevezik „dobostortának” is, mert a karamellbevonatú teteje emlékezteti az embereket a dobra.