Dorozsmai molnárponty – ropogós pontyfilé tejfölös, lecsós-gombás csuszatésztával, petrezselyemmel díszítve. Dorozsmai molnárponty

Dorozsmai molnárponty

Halételek Ponty

Dorozsmai molnárponty – klasszikus magyar halétel lecsóval és tejföllel

Dorozsmai molnárponty recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A Dorozsmai molnárponty a Szeged környéki hagyományos halételek egyik legízletesebb változata. A ropogósra sült pontyfilé, a gombás-lecsós ragu, valamint a tejfölös csuszatészta egyedülálló harmóniát alkot, amely a magyar konyha házias ízeit idézi. Tartalmas, mégis könnyen elkészíthető fogás, amely tökéletes választás egy vasárnapi ebédhez vagy ünnepi vacsorához.

Dorozsmai molnárponty – ropogós pontyfilé tejfölös, lecsós-gombás csuszatésztával, petrezselyemmel díszítve.

Dorozsmai molnárponty

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dorozsmai molnárponty.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 40 minutes
Összesen 1 hour 10 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 860 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A pontyfilét megtisztítjuk, ellenőrizzük, hogy szálkamentes legyen. Ha szükséges, a sűrűn álló szálkákat beirdaljuk. Ezután mindkét oldalát enyhén besózzuk, és fél órát pihentetjük, hogy a só átjárja a halhúst.
  • A besózott halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk (liszt és tojás nem kell), majd forró olajban aranybarnára sütjük. A megsült halakat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Félretesszük melegen.
  • A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy nagy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Amikor a szalonna már üveges és ropogós, hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát, és közepes lángon aranyszínűre pirítjuk.
  • A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az édes fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a lecsót és a vékonyra szeletelt gombát. Visszatesszük a tűzre, és lefedve, kis lángon addig pároljuk, amíg a gomba félpuhára fő.
  • Sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverünk 4 dl tejfölt. Az egészet alaposan elkeverjük, és még néhány percig összefőzzük, hogy a mártás selymes, homogén állagú legyen.
  • Közben a csuszatésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, majd összeforgatjuk a gombás-lecsós raguval. A keveréket egy kivajazott vagy olajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
  • A tészta tetejére elrendezzük a korábban kisütött halszeleteket. A maradék 1 dl tejfölt simára keverjük a finomra zúzott fokhagymával, és ezt egyenletesen eloszlatjuk a hal tetején.
  • Az előmelegített sütőbe (kb. 200 °C) tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára és enyhén ropogósra pirul – ez körülbelül 10–15 perc.
  • A kész ételt frissen aprított petrezselyemmel, paradicsomszeletekkel és zöldpaprikával díszítjük. Forrón tálaljuk, mert így érvényesül legjobban a tejfölös-gombás mártás és a ropogós hal harmóniája.

Jegyzet

Jó étvágyat a Dorozsmai molnárponty-hoz!

Kalória

Kalória: 860kcalSzénhidrát: 70gFehérje: 44gZsír: 45gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gKoleszterin: 169mgNátrium: 181mgKálium: 907mgRost: 1gCukor: 5gA-vitamin: 1378IUC-vitamin: 16mgKalcium: 180mgVas: 3mg
Keyword Csuszatésztás hal, Dorozsmai molnárponty, Füstölt szalonnás ragu, Gombás hal, Hagyományos magyar étel, Hal főétel, Lecsós halétel, Magyar konyha, Otthoni halétel, Pontyfilé recept, Szegedi hal recept, Tejfölös hal, Tejfölös lecsó, Tiszai hal recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések a Dorozsmai molnárponty recepthez:

Mi az a Dorozsmai molnárponty?

A Dorozsmai molnárponty egy klasszikus magyar halétel, amely Szeged-Dorozsma vidékéről származik, és a Tisza menti halászételek hagyományait őrzi.
Az étel alapja pontyfilé, amelyet ropogósra sütnek, majd tejfölös, gombás-lecsós csuszatésztával tálalnak. A tetejére fokhagymás tejföl kerül, amit sütés után aranybarnára pirítanak.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a hal sütés közben szétesik?

A pontyfilét sütés előtt érdemes papírtörlővel szárazra itatni, majd enyhén lisztezett zsemlemorzsába forgatni. Ez segít megőrizni a hal szerkezetét és ropogós kérget ad. A halat mindig forró olajban, közepes lángon süssük, és ne forgassuk túl gyakran, hogy a panír ne váljon le.

Milyen tészta illik legjobban ehhez az ételhez?

A hagyományos választás a házi csuszatészta, de használható szélesmetélt vagy durumtészta is. Fontos, hogy a tészta ne legyen túlfőzve, mert a sütés során még tovább puhul. A legjobb, ha al dente állapotban keverjük össze a lecsós mártással.

Miért fontos a ponty beirdalása, mielőtt megsütjük?

A beirdalás célja, hogy a ponty húsában lévő apró szálkák megszakadjanak, így a hal fogyasztása biztonságosabb és kellemesebb lesz. Ezen kívül a só és a fűszerek is jobban beivódnak a húsba, ami ízletesebb végeredményt ad. Fontos, hogy az irdalás csak a bőrig történjen, ne vágjuk át teljesen a filét.

Mi a szerepe a füstölt szalonnának a receptben?

A füstölt szalonna adja meg az étel alapízét és karakterét. Zsírjára pirítva aromás alapot képez a hagymának és a gombának, amitől a ragu mélyebb, gazdagabb ízvilágú lesz. Ha valaki nem fogyaszt sertést, helyettesíthető füstölt pulykaszalonnával vagy kevés füstölt paprikával.

Hogyan lehet elérni, hogy a tejföl ne csapódjon ki sütés közben?

A tejfölt mindig a főzés végén kell hozzáadni a forró ételhez, és előtte érdemes 1–2 evőkanál forró raguval hőkiegyenlíteni (temperálni). Így elkerülhető a kicsapódás vagy a túrósodás. A sütés során a tejföl tetején keletkező aranybarna réteg természetes és ízletes.

Történet:

A Dorozsmai molnárponty eredete Szeged környékére, azon belül is Dorozsma vidékére vezethető vissza. Ez a magyar halétel a Tisza menti halászok és molnárok hagyományos fogása volt, akik a frissen fogott pontyból, a helyi lecsóból és tejfölből készítették el ezt a tartalmas ételt.
A pontyfilé recept népszerűsége abban rejlik, hogy egyszerre testes és házias, mégis könnyen elkészíthető. A tejfölös hal és a gombás lecsó harmonikus íze az alföldi konyha jellegzetességét tükrözi.

Tálalás:

A kész Dorozsmai molnárponty akkor a legízletesebb, ha forrón, frissen a sütőből tálaljuk. A tetején ropogósra sült pontyfilé és az alatta húzódó tejfölös-lecsós csuszatészta együtt alkotják az étel tökéletes harmóniáját.
Díszítésként frissen aprított petrezselyemzöld, paradicsomkarika és zöldpaprika-szelet kerülhet a tetejére. Az ételt tálalhatjuk savanyúsággal vagy friss fehér kenyérrel, de akár friss salátával is remekül illik hozzá. A magyar konyha kedvelői számára ez egy igazi ünnepi hal főétel.

Ital ajánló a Dorozsmai molnárponty mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi bodzaszörp – frissítő, enyhén citrusos ital, ami jól kiegészíti a tejfölös, lecsós halétel lágy ízeit.
  2. Alma- vagy körtefröccs (szénsavas ásványvízzel hígítva) – természetes, gyümölcsös ital, ami segít ellensúlyozni az étel zsírosabb komponenseit.
  3. Citrusos jeges tea – enyhén édesített, citrommal vagy naranccsal ízesítve, ideális választás a gyerekek számára meleg napokon.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor – például egy Badacsonyi Olaszrizling vagy Cserszegi Fűszeres, amely kiemeli a hal ízét és jól harmonizál a tejfölös mártással.
  2. Könnyű rosé bor – friss, gyümölcsös jellegével kiválóan illik a lecsós-gombás alaphoz.
  3. Citromos ásványvíz vagy szóda – egyszerű, frissítő kísérő, amely segít megtartani az étel természetes ízharmóniáját.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél ponty, a recept elkészíthető más fehér húsú halból, például harcsából, süllőből vagy akár tilápiából is.
A lecsó helyett használhatunk paradicsom-paprika alapot, a gomba fajtáját pedig variálhatjuk — erdei gomba, shiitake vagy laska is kitűnő választás.
A tejföl egy részét kiválthatjuk görög joghurttal vagy kókuszkrémmel könnyebb, laktózmentes változatban. A csuszatészta helyett szélesmetélt vagy tagliatelle is használható, attól függően, hogy milyen textúrát szeretnénk elérni.

Egészségügyi előnyök:

A Dorozsmai molnárponty nemcsak ízletes, hanem tápláló és egészséges fogás is. A ponty kiváló forrása a magas minőségű fehérjének, omega-3 zsírsavaknak és B-vitaminoknak, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
A gomba alacsony kalóriatartalma mellett ásványi anyagokban és rostban gazdag, így segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert.
A tejföl és a lecsó kombinációja kiegyensúlyozott zsír- és vitaminforrást biztosít, különösen a C-vitaminban, A-vitaminban és káliumban gazdag paprika révén.
Az étel így egyensúlyt teremt a fehérjék, zsírok és szénhidrátok között, miközben megőrzi a hagyományos magyar konyha házias jellegét.

Variációk:

A Dorozsmai molnárponty többféleképpen variálható, hogy illeszkedjen a különböző ízlésekhez és alkalmakhoz.

  • Halvariációk: A pontyfilé helyett próbálhatjuk harcsával, pisztránggal vagy süllővel, mindegyik más textúrát és ízvilágot ad.
  • Zöldséges verzió: A lecsós-gombás ragu kiegészíthető cukkinivel, padlizsánnal vagy spenóttal, így még gazdagabb, mediterrán jellegű fogást kapunk.
  • Diétás változat: A tejföl részben helyettesíthető natúr joghurttal, a tészta pedig teljes kiőrlésű vagy durumtésztával is készíthető.
  • Rakott verzió: Egy rakott halas tészta formájában is elkészíthető, ahol a rétegek közé reszelt sajt kerül, amitől még szaftosabb lesz az étel.

Érdekességek:

A Dorozsmai molnárponty név a Szeged-Dorozsma térség molnáraitól ered, akik a malmoknál dolgozva gyakran a Tiszából fogott halat használták alapanyagként.
Ez az étel egyfajta „alföldi rakott hal”, amely ötvözi a magyar halászlé, a lecsó és a tejszínes tészták legjobb ízjegyeit.
A gombás-lecsós tejfölös ragu és a ropogósra sült ponty párosítása ritka, mégis tökéletes harmóniát teremt.
A recept mára nemcsak Szegeden, hanem az egész országban ismert, és gyakran szerepel vendéglők, halászcsárdák és fesztiválok étlapján is.
A Dorozsmai molnárponty igazi gasztronómiai örökség, amely megőrizte a magyar konyha hagyományait, ugyanakkor modern, otthoni környezetben is könnyen elkészíthető.

(össznézettség: 537, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése