Dorozsmai ponty Dorozsmai ponty

Dorozsmai ponty

Halételek Ponty

Dorozsmai ponty recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Dorozsmai ponty

Dorozsmai ponty

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dorozsmai ponty.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1205 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A halat megtisztítjuk és a maradékot felöntjük 1 liter vízzel,amit főzni kezdünk. Hozzáadjuk az egyik felvágott hagymát, sóval ízesítjük. Ebből a halléből 3-4 dl-re lesz szükségünk.
  • Felszeleteljük a pontyfilét, majd gerezdeket vágunk bele. Meghintjük sóval, belisztezzük és forró olajban aranybarnára pirítjuk.
  • Olajon a felvágott szalonnát elkezdjük pirítani, majd rádobjuk a másik felaprított hagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot, pirospaprikával fűszerezzük. 3-4 dl hallével felengedjük. A tejfölből és egy kis lisztből habarást készítünk, amelyet hozzákeverünk a mártáshoz, sóval és borssal ízesítjük.
  • sós vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát. Ha kész lecsöpögtetjük, egy tálba rakjuk és összeforgatjuk a mártással, a végén pedig rátesszük a sült halat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dorozsmai ponty-hoz!

Tápérték

Kalória: 1205kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 69gZsír: 71gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 29gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gKoleszterin: 230mgNátrium: 628mgKálium: 1333mgÉlelmi rost: 2gCukor: 3gVitamin A: 650IUVitamin C: 18.2mgKalcium: 150mgVas: 5mg
Keyword hal
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Dorozsmai ponty nevét a Dorozsma városrészből, Szeged egyik népszerű halászfalu részéből kapta, ahol a helyi lakosok évszázadokon át éltek a halászattal. Ez a recept tükrözi a régió gazdag halászhagyományait, és a hozzávalók jellegzetesek a magyar konyhára. A ponty különösen népszerű a hagyományos karácsonyi ünneplések során.

Tálalás:

A Dorozsmai pontyot tradicionálisan forrón tálalják, közvetlenül a főzés után. A hal darabokat szépen elrendezhetjük a tányéron a csuszatésztával, és meglocsolhatjuk a maradék szósszal. Hozzáadhatunk egy friss salátát is, például uborka, paradicsom, hagyma keverékéből, ami tökéletesen kiegészíti a halat.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem érhető el ponty, más édesvízi halak is jól működnek ebben a receptben, például a sügér vagy a harcsa. A szalonna helyett használhatunk kolbászt is, ha szeretnénk egy kis extra ízt adni az ételnek.

A csiperkegomba helyett használhatunk más gombafajtákat is, például shiitake vagy portobello gombát, attól függően, mi érhető el. Ha valaki nem fogyaszt tejterméket, a tejfölt helyettesítheti szója vagy kókusz alapú alternatívával.

Ha nem vagyunk nagy tészta rajongók, akkor a csuszatészta helyett a Dorozsmai pontyot burgonyapürével vagy friss zöldségekkel is tálalhatjuk.

Egészségügyi előnyök:

A Dorozsmai ponty számos egészségügyi előnyt tartogat. A ponty magas fehérjetartalmú, és számos esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a B-vitamint, a foszfort és a szelént. A fűszerpaprika és a zöldpaprika C-vitamint tartalmaznak, amely segít az immunrendszer egészséges működésében. A csiperkegomba, a vöröshagyma és a zöldpaprika rostban gazdagok, ami segít a jó emésztésben.

Variációk:

A Dorozsmai ponty változatossá tehető az alaprecept módosításával. Próbálkozhatunk más fűszerekkel, mint például a rozmaring, a kakukkfű vagy a fokhagyma. Ha szeretnénk az ételt kicsit krémesebbé tenni, adjunk hozzá egy kis vajat vagy tejszínt a végén. Ha szeretnénk egy kis savanyúságot, csepegtethetünk rá egy kis citromlevet a tálalásnál.

Érdekességek:

Dorozsmán található a Szegedi Halászcsárda, amely az egyik legrégebbi és leghíresebb halászlé-főző hely Magyarországon. A Dorozsmai ponty lehetőséget ad a látogatóknak, hogy ízelítőt kapjanak ebből a hagyományból, bárhol is legyenek a világban.

A ponty jelentősége a magyar konyhában annyira nagy, hogy a halat „a tó királyának” is nevezik. Számos hagyományos ünnepi étel alapja, beleértve a karácsonyi és az újévi ünnepléseket is.

(össznézettség: 501, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése